21 серпня 2023

Статті
Обмін українських територій на мир? Росія на це не піде, і ось чому
Кремлівським очільникам байдужий Крим, і так само схід чи південь України. Бо ця війна йде не за територію, а за цінності...
Колонки
Загроза рівня "Північного потоку": чому ЄС варто зупинити закупки російського зрідженого газу
Чи в змозі ЄС тепер відмовитись від російського скрапленого природного газу? Адже його обсяг вже майже досягнув пропускної спроможності вцілілої нитки "Північного потоку".
Новини
22:57
У Британії чай поступається за популярністю каві
Британці нині п'ють каву частіше, ніж чай, і витрачають на неї більше коштів, свідчать останні дослідження в країні, яка традиційно була відома пов’язаними з чаєм традиціями.
22:38
Греція підписала декларацію про підтримку членства України в НАТО
Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс в Афінах підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.
22:25
У ЄС готові компенсувати частину витрат країн, які дають Україні F-16
Високий представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель допустив, що Брюссель ухвалить рішення про часткову компенсацію витрат держав-членів, які вирішили передати Україні винищувачі F-16.
22:12
New Yorker: Маск публічно збрехав про розмову з Путіним восени 2022 року
Американський мільярдер і засновник компанії SpaceX Ілон Маск у розмові з нині колишнім заступником голови Пентагону Коліном Калем і ще кількома людьми визнав, що говорив із російським президентом Владіміром Путіним восени 2022 року.
21:44
Боррель підтвердив, що на Генасамблеї ООН може відбутись зустріч щодо "формули миру"
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель оголосив, що наразі "ведеться робота" над зустріччю високого рівня щодо миру в Україні.
21:25
В Іспанії почались консультації про формування уряду
Іспанський король Феліпе VI у понеділок розпочав консультації з лідерами політичних партій країни, щоб з'ясувати, яка з них має найбільші шанси сформувати уряд після дострокових виборів наприкінці липня.
21:08
Президентка Єврокомісії і Вучич на зустрічі в Афінах говорили про Косово та рух до ЄС
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Сербії Александар Вучич провели двосторонню зустріч в Афінах перед неформальним самітом балканських лідерів, ключовими темами були Косово та європейська інтеграція Сербії.
21:05
В Естонії не стали карати чоловіка, який топтав прапор України
Правоохоронці естонського міста Пайде вирішили не порушувати кримінальне провадження стосовно місцевого жителя, який зірвав український прапор біля місцевого будинку музики і театру й почав топтатись на ньому.
ДайджестF-16 заборонять бити по РФ, Швеція не дасть ЗСУ Gripen, Путін не їде до Ердогана: новини дня
20:42
Греція пропонує допомогу у відбудові Одеси
Греція готова долучитися до відбудови Україну з фокусом на Одесу та історичні будівлі, заявив прем'єр Кіріакос Міцотакіс.
20:42
Лідери України та Греції обговорили експорт зерна в Чорному морі на тлі блокади РФ
Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у понеділок під час зустрічі в Афінах обговорили ситуацію в Чорноморському регіоні після виходу Росії із "зернової угоди".
20:19
Греція долучиться до навчання українців на F-16
Президент Володимир Зеленський за підсумками переговорів із грецьким прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом у понеділок оголосив про приєднання Греції до так званої авіаційної коаліції.
20:18
"Велика гордість і відповідальність": новий посол Франції звернувся до українців
Новий посол Франції Гаель Вейсьєр, який розпочинає роботу у Києві, вручив в МЗС копії вірчих грамот та записав перше звернення до українців.
20:00
Вучич підтвердив, що зустрінеться із Зеленським у Греції
Сербський президент Александар Вучич у вівторок, 22 серпня, зустрінеться із Володимиром Зеленським в Афінах, де відбувається неформальний саміт країн Західних Балкан.
19:39
На Банковій вважають поки неактуальною ратифікацію Римського статуту
Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов вважає, що розглядати ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні варто вже після перемоги у війні проти Росії.
19:24
В ОП сподіваються погодити спецтрибунал за злочин агресії РФ до кінця року
Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов вважає, що формат створення спеціального трибуналу за злочин російської агресії проти України може бути визначений до кінця року.
19:21
Альпіністів, що йдуть на Монблан, через спеку закликають до максимальної пильності
Через спекотну погоду альпіністів, які планують сходження на Монблан та сусідні вершини, закликають бути особливо обережни
19:05
США закликали громадян виїхати з Білорусі через часткове перекриття кордону Литвою
Посольство Сполучених Штатів у Білорусі у понеділок опублікувало попередження для американців у зв’язку із закриттям двох із шести пунктів пропуску на білорусько-литовському кордоні.
18:56
ВідеоУ Франції спалахнула пожежа у передгір'ї Альп
На південному сході Франції гасять лісову пожежу у передгір’ї Альп, на її ліквідацію знадобиться "багато днів".
18:45
Бербок хоче швидкого рішення Німеччини про надання Україні ракет Taurus
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що рішення про надання Україні далекобійних ракет Taurus потрібно ухвалити швидше, оскільки кожен день має значення.
18:23
фотоТоп-генерал США зустрівся з Папою Римським і поговорив про війну в Україні
Керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі в понеділок зустрівся з Папою Римським Франциском у Ватикані, обговоривши з ним, серед іншого, повномасштабну війну в Україні.
18:11
Зеленський прибув у Грецію
Президент України Володимир Зеленський увечері 21 серпня прибув до Греції з офіційним візитом.
18:05
У Фінляндії обговорюють заборону свастики й "Серпа і молота"
Депутат від Коаліційної партії Фінляндії Бен Цюскович вніс на розгляд парламенту пропозицію про заборону використання нацистських і радянських символів як таких, що сприяють дискримінації та розпалюванню ненависті.
18:03
Румунія відправляє 50 вогнеборців на допомогу Греції, де вирують лісові пожежі
Румунія відправить до Греції 50 пожежників і техніку, щоб допомогти країні боротися з лісовими пожежами.
Аналітика короткоЧому ЄС має всі можливості заборонити скраплений газ із РФ
17:39
У Кельні обшукали помешкання проросійського подружжя, яке допомагає армії РФ
Спецпризначенці в німецькому місті Кельн у понеділок вранці прийшли з ордером на обшук до квартири подружжя Єлєни Колбасникової та Макса Шлунда, яке організовувало низку проросійських акцій у Німеччині.
17:19
відеоНевідомий у боксерських рукавичках побив палія Корану у Швеції
Іракського мігранта Салвана Моміку, відомого за акціями зі спалювання Корану, в понеділок удень побив невідомий чоловік, який мав при собі боксерські рукавички.
17:17
Ердоган натякнув, що Швеція має "захистити вулиці Стокгольма" для вступу в НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган натякнув, що не хоче погодження вступу Швеції до НАТО, доки в країні можливі акції зі спаленням Корану, але рішення за турецьким парламентом.
17:02
фотоДо Польщі прибула перша реактивна система залпового вогню Chunmoo з Південної Кореї
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у понеділок повідомив про прибуття першої реактивної системи залпового вогню K239 Chunmoo з Південної Кореї.
16:45
Литва підозрює у співпраці з розвідкою РФ білоруську активістку, якій відмовила у притулку
Департамент державної безпеки Литви вважає, що білоруська активістка й номінантка на Нобелівську премію миру Ольга Карач співпрацювала з російською розвідкою, тому відмовив їй у притулку.
16:28
У Молдові пояснили, чому не пустили сербського музиканта Бреговича
Міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Єфрос у понеділок пояснив, чому прикордонники не впустили сербського музиканта Горана Бреговича для участі у фестивалі в заповіднику Старий Орхей.
16:27
Соратники Саакашвілі починають передвиборчу кампанію від його імені
Ув’язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі через своїх соратників починає передвиборчу кампанію; у владі натякають, що можуть оголосити її незаконною. 
16:01
Зустріч Ердогана й Путіна відкладається щонайменш до вересня
Очікуваний візит до Анкари президента Росії Владіміра Путіна, ймовірно, відкладається на невизначений термін, щонайменш до вересня.
15:40
Президентка Словаччини відсторонила звинуваченого у резонансній справі главу спецслужби
Президентка Словаччини Зузана Чапутова тимчасово відсторонила від виконання обов'язків голови Словацької інформаційної служби (SIS) Міхала Алача, якого звинувачують у перешкоджанні розслідуванню корупції та інших злочинів.
15:23
фотоУ Греції спалахнули нові лісові пожежі, є загиблий і постраждалі
У Греції зранку в районі північніше Афін спалахнула нова лісова пожежа, внаслідок якої загинула одна людина. 
14:50
фотоЗеленський зустрівся з королевою Данії
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Копенгагена зустрівся із королевою Маргрете II та членами королівської родини.
14:37
Німецький уряд ще не визначився щодо передачі Україні ракет Taurus
Уряд Німеччини поки що не визначився, чи постачатиме він Україні далекобійні крилаті ракети типу Taurus, про що попросив Київ.
14:20
У Данії відреагували на критику Росію передачі Україні F-16: хоч би посоромились
Міністр оборони Данії Якоб Еллеман-Єнсен розкритикував посла РФ у Копенгагені Владіміра Барбіна, який назвав передачу винищувачів F-16 Україні ескалацією конфлікту.
14:14
У Латвії заявили, що нелегали стають агресивнішими: довелося стріляти
За останні три дні Державна прикордонна служба Латвії запобігла спробі незаконно перетнути кордон 74 порушникам з території Білорусі.
14:00
Швеція поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон заявив, що його країна сама потребує винищувачів Gripen, зазначивши, що планів їх передачі Україні поки немає.
13:48
Естонія заплатить Єврокомісії штраф на сотні тисяч євро
Естонії доведеться заплатити Європейській комісії штраф на кілька сотень тисяч євро за затримку із внесенням поправок до законодавства, які стосуються захисту інформаторів та антимонопольних обмежень.
13:43
Партія прем’єрки Італії переживає кризу через гомофобні і расистські заяви одного з генералів
Права партія прем'єр-міністра Джорджії Мелоні "Брати Італії" переживає кризу, спричинену бурхливою реакцією громадськості на справу генерала Роберто Ванначчі, який зазнав широкої критики за гомофобні, расистські та сексистські погляди, викладені у його книзі "Світ навпаки".
13:12
Глава Міноборони Данії: Україна не може атакувати з F-16 територію РФ
Міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен заявив, що Україна може використовувати передані їй винищувачі F-16 лише на своїй території.
13:12
У Франції на тлі спеки відключили ядерний реактор потужністю 1,3 ГВт
Французька енергетична компанія EDF заявила, що в понеділок відключила свій ядерний реактор Golfech 2 потужністю 1,3 гігават, розташований поблизу південного міста Тулуза, з екологічних міркувань, оскільки країна переживає період надмірно спекотної погоди.
12:50
Лідер румунських ультраправих розкритикував угоду про транзит зерна з України
Лідер румунських ультраправих Джордже Сіміон розкритикував угоду, укладену Румунією з Україною в п'ятницю про подвоєння обсягів транзиту українського зерна, заявивши, що це рішення було або актом зради, або просто дурістю.
12:48
У Німеччині не бачать ознак, що з F-16 Україна атакуватиме територію РФ
Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн привітала надання Нідерландами та Данією винищувачів F-16.
12:38
Президента Болгарії розкритикували як загрозу майбутньому країни в ЄС
Дві найбільші партії Болгарії звинуватили президента Румена Радева в тому, що він становить ризик для майбутнього країни в Європейському Союзі, посилаючись на його постійні політичні атаки на уряд, вплив у суспільстві і проросійську лінію.
12:19
В Ірландії українським біженцям загрожує виселення за відмову платити за харчування
Українські біженці, які проживають у готелі в західноірландському графстві Мейо, висловили занепокоєння у зв'язку з розпорядженням уряду про те, що вони повинні платити за власне харчування.
12:10
Сильні пожежі на іспанському Тенерифе спричинили навмисні підпали
Поліція вважає, що лісові пожежі, які вирують на іспанському туристичному острові Тенерифе, спричинили навмисні підпали.
11:46
Прем’єра Нідерландів розкритикували за плани постачання F-16 Україні
Нідерландські крайні ліві та праві партії розкритикували прем'єр-міністра Марка Рютте за те, що він в обхід парламенту оголосив у неділю про наміри надати Україні винищувачі F-16.
11:41
У Бельгії спалахнули сутички після вбивства водія поліцією
Жорстокі протести і сутички між демонстрантами та поліцією спалахнули вихідними у східному передмісті бельгійського Льєжа після того, як у п'ятницю поліція застрелила водія квадроцикла.
11:31
Зеленський виступив у парламенті Данії
Президент Володимир Зеленський звернувся до членів парламенту Данії Фолькетингу, подякувавши за надану допомогу і запевнивши у тому, що Україна завдяки підтримці вистоїть у боротьбі проти РФ.
11:05
фотоУ Польщі понад шість тисяч жінок пройшли армійський курс із самооборони
У Польщі відбулися останні заняття з самооборони для жінок в рамках проєкту "Жіноча самооборона — довіряй армії".
10:45
В Естонії для збройних сил збудують нові склади за 60 млн євро
До кінця наступного року для Сил оборони Естонії побудують нові склади в Тартуському повіті у зв'язку зі збільшенням запасів військового спорядження.
10:32
Косово приєдналося до декларації G7 щодо підтримки України
Республіка Косово приєдналася до декларації "Групи семи" про підтримку України, ухваленої на полях саміту НАТО у Вільнюсі, яку умовно називають декларацією про "гарантії безпеки".
10:29
фотоУ Туреччині в ДТП з автобусом загинули 12 людей
Рано вранці в понеділок у районі Соргун центральнотурецького муніципалітету Йозгат пасажирський автобус потрапив у ДТП, внаслідок чого загинули 12 осіб, ще 19 осіб отримали травми.
10:12
У Литві не вважають за необхідне повне закриття кордону з Білоруссю
Радник президента Литви Гітанаса Науседи Кястутіс Будріс заявив, що наразі нема потреби повністю закривати кордон з Білоруссю.
10:05
Сербія вимагає від Молдови пояснень через недопуск в країну проросійського музиканта
Міністерство закордонних справ Сербії звернулося до МЗС Молдови з проханням пояснити відмову у в'їзді до цієї країни композитору та музиканту Горану Бреговичу.
09:39
ЗМІ: У Стамбулі можуть пройти переговори щодо відновлення "зернової угоди"
Туреччина працює над відновленням роботи Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала Росія.
09:39
фотоПроросійський автопробіг у Кельні зібрав куди менше учасників, ніж очікувалось
Проросійський автопробіг і дві українські контрдемонстрації в німецькому Кельні не призвели до ескалації, якої побоювалися в поліції.
09:13
Розвідка Британії: РФ прагне вивільнити досвідчені сили для боїв на ключових напрямках
Британська розвідка вважає дуже ймовірною появу нового російського військового з'єднання, оскільки РФ намагається вивільнити більш досвідчені підрозділи для бойових дій на ключових напрямках в Україні.
08:55
Нейтральна Ірландія визнала, що проведе збройну підготовку українських військових
Близько 30 військовослужбовців Збройних сил Ірландії проводитимуть збройну підготовку українських військових у складі великої європейської групи інструкторів у рамках місії Спільної політики безпеки та оборони ЄС.
08:15
Чехія хоче призначення посла України в Празі
Чехія домагається, щоб Україна призначила повноцінного посла в Празі через рік після його відсутності.
07:40
Зеленський летить до Греції на саміт щодо Балкан
У понеділок, 21 серпня, президент України Володимир Зеленський відвідає саміт щодо Балкан у грецьких Афінах.