22 листопада 2023

Статті
Межа поступок Орбану. Як Київ і Брюссель готуються до блокади переговорів про вступ до ЄС
Київ готовий піти на поступки, які гарантовано будуть негативно сприйняті частиною суспільства – на зміну мовного законодавства...
Інтерв'ю
"США розуміють, що війна – надовго, і перемир'я може бути тільки тимчасовим"
Олександра Устінова: "Щодо F-16 найкращий сценарій – це кінець весни. А паралельно ми домовляємося про модернізацію, бо нам потрібні кращі радари і ракети".
Новини
23:00
Стефанішина пояснила, чому завершити переговори про вступ із ЄС за два роки реально
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина пояснила, чому вважає реальним завершення процедур для підготовки України до членства в Європейському Союзі за два роки.
22:34
Екзитпол: Ультраправі помітно лідирують на парламентських виборах у Нідерландах
Екзитпол соціологічної фірми Ipsos за підсумками дострокових виборів до парламенту Нідерландів показує попередню перемогу ультраправої "Партії свободи" (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом.
22:18
Україна не робитиме виключень для угорської меншини, щоб відкрити шлях до ЄС
Україна веде індивідуальні переговори з країнами, чиї меншини живуть на її території, для виконання критерію Європейської комісії для відкриття переговорів про вступ із ЄС, але не будуть робити "особливих виключень" для жодної меншини.
21:58
Стефанішина вважає, що "сильні держави" не допустять вето Угорщини на рух України в ЄС
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала реальною можливість блокування Угорщиною початку переговорів із Україною про вступ до ЄС, але висловила сподівання, що інші члени Євросоюзу цього не допустять.
21:32
Зеленський заявив про створення "коаліції ППО" на останньому "Рамштайні"
На сімнадцятому засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у середу оголосили про створення коаліції розвитку української протиповітряної оборони.
21:18
Словаччина пообіцяла Україні запобігти блокуванню кордону – заступник міністра
Держсекретарка Міністерства транспорту Словаччини Деніса Жилакова у розмові з заступником міністра інфраструктури Сергієм Деркачем підтвердила, що словацька сторона вживе заходів для недопущення блокування кордону перевізниками.
ДайджестЛист Орбана про Україну, вибори у Нідерландах, опитування у США про зброю для ЗСУ: новини дня
20:57
Іспанія на "Рамштайні" розповіла про відправку в Україну ліків і підготовку ЗСУ
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес узяла участь у сімнадцятому засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") в онлайн-форматі, де розповіла про останню військову допомогу Києву.
20:51
В Єврокомісії закликали країни ЄС тиснути на ОПК для нарощення виробництва снарядів для України
Збільшення виробництва боєприпасів в Європі знаходиться в руках національних урядів, які можуть змінювати пріоритети замовлень.
20:41
Польські перевізники хочуть продовжити блокування кордону з Україною ще на місяць
Організатор акції з блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною Рафал Меклер, голова люблінського осередку ультраправої партії "Конфедерація", оголосив про намір продовжити протест на місяць – до 1 лютого 2024 року.
20:17
Єврокомісія поки не готова розблокувати кошти для Угорщини
Протистояння між Брюсселем і Будапештом продовжиться після того, як два єврокомісари заявили депутатам Європарламенту, що виконавча влада ЄС все ще не готова розблокувати мільярди євро на відновлення Угорщини.
20:16
Литва на "Рамштайні" розповіла про прогрес коаліції з розмінування України
Литва в середу взяла участь у сімнадцятому засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке відбувалось онлайн, і розповіла про прогрес у створенні ініційованої нею коаліції з розмінування.
19:59
В Ісландії в разі виверження вулкана пропонують поливати лаву водою
Ісландська влада розглядає можливість поливання водою лави в разі можливого виверження вулкана біля містечка Гріндавік на сейсмічно активному півострові Рейк’янес, де ця загроза зберігається останні кілька тижнів.
19:51
В уряді Польщі вважають, що реформа ЄС призведе до його розпаду
В чинному польському уряді заявили, що членство Польщі в ЄС є великою цінністю, і там не згодні з реформою ЄС, яка в майбутньому призведе до його розпаду.
19:47
Європарламент підтримав зміну договорів ЄС, зокрема реформу ухвалення рішень
Європейський парламент у середу більшістю голосів схвалив доповідь про необхідність реформування Європейського Союзу, а також пропозиції для втілення цієї мети.
19:31
Генсек НАТО відреагував на запуск супутника Північною Кореєю
Генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив запуск Північною Кореєю військового розвідувального супутника в порушення численних резолюцій ООН.
19:29
ЗМІ дізнались, що партія влади Польщі може змінити назву для покращення рейтингу
Партія влади Польщі "Право і справедливість" обговорює ребрендинг, включно зі зміною назви, на тлі невдалого виступу на парламентських виборах у жовтні й спроб покращити рейтинги на прийдешніх виборах.
19:13
Фінляндія закриває всі пункти пропуску на кордоні з РФ, крім одного
Уряд Фінляндії вирішив закрити сім із восьми пунктів пропуску на кордоні з Росією у відповідь на зростання міграційного тиску та причетності до нього російських прикордонників.
19:12
Прем'єр Албанії закликав до збільшення кількості військ НАТО в Косові
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в середу закликав НАТО ще більше посилити свої війська в Косові і убезпечити кордони країни з Сербією, попередивши, що нещодавнє етнічне насильство в Косові потенційно може спровокувати більш масштабний балканський конфлікт.
18:56
Іспанія висловила Британії протест через "переслідування" свого корабля біля Гібралтару
Міністерство закордонних справ Іспанії після закликів парламентарів висловило протест Великій Британії через інцидент на початку жовтня в районі Гібралтару, коли британський корабель Cutlass перехопив судно іспанських ВМС Isla de León.
18:42
У Раді розраховують на додаткові постачання ATACMS від США
У Верховній раді стверджують, що у США є політична готовність до додаткових постачань Україні ракет ATACMS.
18:38
"Сполучення Європи": Рада схвалила участь України в інфраструктурному проєкті ЄС
Верховна рада ратифікувала угоду між Україною та Європейським Союзом про участь у програмі "Сполучення Європи", яка дозволить отримувати фінансування ЄС на інфраструктурні транс’європейські проєкти.
18:27
У Раді назвали найраніший час появи F-16 в Україні
У Верховній раді вважають, що за найкращим сценарієм перші F-16 з’являться в Україні наприкінці весни.
18:23
Молдова створить Офіс із питань євроінтеграції
Уряд Молдови на засіданні в середу схвалив створення окремої структури для координації процесів вступу в Європейський Союз – Офісу з питань європейської інтеграції.
18:07
Міжнародні партнери очікують на план А і план Б від українських військових – депутатка
Міжнародні партнери зараз, на відміну від ситуації на початку повномасштабного вторгнення РФ, очікують від українських військових на певний план дій.
18:06
Швейцарія хоче повністю заборонити в себе ХАМАС
Федеральна рада Швейцарії в середу ініціювала ухвалення закону про заборону терористичного угруповання ХАМАС, яке здійснило вторгнення в Ізраїль 7 жовтня, внаслідок якого загинуло близько 1200 людей.
17:57
У Раді не сумніваються, що США схвалять гроші на зброю для України
Голова фракції "Голос" у Верховній Раді Олександра Устінова не сумнівається в тому, що Конгрес США хай і з затримкою, але схвалить кошти на військову підтримку України, однак збереження бюджетної допомоги – все ще під питанням.
17:51
Франція готова відмовитись від вимоги, що гальмує план ЄС із надання снарядів Україні
На тлі занепокоєння, що Європейський Союз не виконає обіцянку поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, Франція погодилась переглянути попередню вимогу закуповувати снаряди лише в Європі.
17:33
В уряді Фінляндії погодили подальше посилення заходів на кордоні з Росією
Заступник канцлера юстиції уряду Фінляндії Мікко Пуумалайнен в середу схвалив додаткові заходи з посилення контролю на пунктах пропуску з Росією, де в останні тижні зросла кількість шукачів притулку.
17:21
Орбан написав листа главі Євроради з вимогами щодо підтримки України
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Європейського Союзу для України, а також майбутній вступ країни до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.
17:20
Новий пакет допомоги від Німеччини: БМП Marder, танк для розмінування, 155-мм снаряди
Федеральний уряд Німеччини в середу оновив перелік військової допомоги Україні за останній тиждень, з якого випливає, що Київ отримав ще 20 бойових машин піхоти Marder із боєкомплектом.
17:09
Парламент Болгарії остаточно схвалив передання Україні 100 БТР
Національні збори Болгарії в середу ратифікували міжурядову угоду між Софією та Києвом, яка регламентує передання Україні 100 списаних бронетранспортерів болгарського Міністерства внутрішніх справ.
16:52
фотоЗахарова не розуміє, навіщо у Фінляндії показувати спалений російський танк
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова на брифінгу в середу заявила, що не розуміє, навіщо у Гельсінкі експонується знищений під час повномасштабного російського вторгнення в Україну російський танк Т-72.
16:51
ЄС не має "особливих очікувань" від України щодо виборів наступного року – Стефанішина
У Європейському Союзі немає "жодних особливих очікувань" від України щодо проведення виборів наступного року.
Аналітика короткоЩо потрібно зробити Україні, щоб подолати вето Орбана і відкрити переговори про вступ до ЄС
16:29
Європарламент підтримав збільшення бюджету ЄС на 2024 рік
Депутати Європейського парламенту в середу підтримали, а президентка Роберта Метсола – підписала переглянутий проєкт бюджету Європейського Союзу на 2024 рік.
16:28
Рада звернулась до парламенту Польщі: очікує кроків для зняття блокади кордону
Верховна Рада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією продовжувати й надалі плідну співпрацю між народами двох країн, зокрема, і щодо розблокування кордону для перевізників.
16:10
У ФРН кажуть, що проблеми з ухваленням бюджету не вплинуть на 1,3 млрд євро для України
Фінансуванню нового пакета допомоги Україні, про який напередодні оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, не загрожують проблеми з ухваленням бюджету.
15:59
Глава Пентагону відкрив засідання "Рамштайну": закликав до посилення ППО України
У середу, 22 листопада, у віртуальному форматі розпочалося 17-те засідання Контактної групи з питань оборони України за участі близько 50 країн.
15:38
В Угорщині фіксують черги з українських вантажівок на тлі блокади кордону в Польщі та Словаччині
На головному прикордонному переході Угорщини з Україною в середу утворилися довгі черги, повідомляє митна служба, оскільки перевізники змінили маршрути з польських і словацьких пунктів пропуску, які блокують місцеві далекобійники.
15:30
Прем'єрка Латвії підтримала будівництво в країні заводу з виробництва боєприпасів
Прем'єрка Латвії Евіка Сіліня підтримала створення в країні заводу з виробництва артилерійських боєприпасів спільно з європейськими партнерами.
15:16
Ще одна балканська країна долучилась до навчання українських військових
Північна Македонія завершила успішну підготовку першої групи українських військовослужбовців – інформацію про навчання досі тримали в таємниці з міркувань безпеки.
14:55
ФотоУкраїна отримала новий пакет допомоги від Литви
До України прибув новий пакет литовської військової допомоги, який містить три мільйони набоїв калібру 7,62×51 мм, системи дистанційного підриву та зимове спорядження.
14:55
Байден і Сі пропустять віртуальну зустріч G20 за участю Путіна
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді проводить у середу віртуальну зустріч лідерів країн "Групи 20", однак президент Китаю Сі Цзіньпін і американський лідер Джо Байден не будуть присутні.
ВідеоДопомога США: зброя буде, а з грошима проблеми. Пояснюємо
14:37
Посол США вважає, що війна дає Україні змогу швидше інтегруватися в НАТО
Посол США в Україні Бріджит Брінк вважає, що війна дає Україні змогу швидше, ніж за інших умов, рухатися до інтеграції у євроатлантичні інституції.
14:30
Литва виявила понад 2 тисячі громадян РФ та Білорусі, які є загрозою нацбезпеці
Після запровадження спеціальної анкети Литва визнала загрозою національній безпеці понад двох тисяч білорусів та росіян.
14:01
Польська опозиція відкинула пропозиції Моравецького щодо формування уряду
Польські опозиційні партії відхилили пропозиції прем'єр-міністра Матеуша Моравецького щодо допомоги у формуванні коаліційний уряд, чим ще більше послабили його шанси залишитися при владі.
13:41
У Косові під час суперечки на ринку дійшло до вибуху гранати, 10 людей постраждали
У Косові під час сварки на тваринному ринку невідомий підірвав ручну гранату, внаслідок чого 10 людей постраждали. 
13:40
Поставка винищувачів F-35 Данії ризикує ще більше затриматись
Поставка Данії нових винищувачів F-35, які замінять наявні в неї літаки F-16, що країна поступово передає Україні, ризикує ще більше затягнутися через технологічні проблеми в американської компанії-виробника Lockheed Martin.
13:18
Швеція прагне якомога швидше вступити в НАТО, щоб відвернути загрозу з боку РФ
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що його країна має стати повноправним членом НАТО якомога швидше, щоб відвернути загрозу з боку Росії.
12:56
Розвідка Британії пояснила, чому бої навколо Кринок "незручні" для РФ
Бої навколо Кринок Херсонської області у нижній течії Дніпра вкрай неприємні для російської армії, хоча і мають менший масштаб, ніж деякі інші битви російсько-української війни.
12:44
У Молдові невідомі намагалися вивезти деталі для радянської бронетехніки до Туреччини
В аеропорту столиці Молдови Кишинева затримали п'ятьох осіб, які намагалися вивезти в турецький Стамбул деталі для радянської бронетехніки.
12:30
ЄС переказав Україні черговий транш макрофіну на 1,5 млрд євро
Європейський Союз переказав Україні новий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.
12:19
Україна хоче отримати від США радари для відстеження балістичних ракет і дронів
Україна хоче отримати від США радари малого радіуса дії на зимовий період в очікуванні складного сезону російських ракетних ударів по цивільних об'єктах і енергетичній інфраструктурі.
12:14
ОпитуванняБільшість американців підтримує додаткову допомогу Україні
Понад половина американців підтримує надання додаткової фінансової та військової допомоги Україні.
11:40
У Парижі сподіваються, що серед звільнених ХАМАС заручників будуть французи
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна привітала домовленність про звільнення заручників, захоплених палестинським ісламістським угрупованням ХАМАС під час нападу на Ізраїль, в обмін на припинення вогню.
11:32
Уряд Швейцарії затвердив передачу Німеччині Leopard 2 з умовою не давати їх Україні
 Федеральна рада (уряд Швейцарії) у середу, 22 листопада, схвалила заявку на передачу 25 основних бойових танків Leopard 2A4 німецькому виробнику, компанії Rheinmetall Landsysteme GmbH. 
11:13
Латвія почала неофіційні консультації щодо висунення глави МЗС на посаду генсека НАТО
Латвія розпочала неофіційні консультації на міждержавному рівні щодо можливого висування міністра закордонних справ Кріш'яніса Каріньша на посаду генерального секретаря НАТО.
11:13
У Польщі завершили розслідування шпигунської мережі РФ: судитимуть 16 осіб
У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки – до суду передали обвинувальний акт щодо 16 осіб.
10:45
Тисячі освітян відновлюють страйк у Литві
У Литві вчителі відновлюють протести, вимагаючи більшого підвищення зарплат, ніж пропонує уряд.
10:35
Німеччина домовилася з Нігерією про постачання газу
Німеччина домовилася з Нігерією про поставки газу в обмін на інвестиції у розмірі 500 млн доларів в проєкти з відновлюваної енергетики.
Аналітика короткоЩо робить Україна для розблокування кордону з Євросоюзом
10:11
Спілка перевізників Словаччини відхрестилась від блокади кордону, рух вантажівок відновлено
Рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє-Нємецке" на кордоні зі Словаччиною, який напередодні почали блокувати на словацькій стоороні, тимчасово розблоковано.
10:02
Азербайджан пропонує Вірменії провести зустріч на кордоні
Азербайджан запропонував Вірменії зустрітися на спільному кордоні для переговорів з метою укладення мирного договору.
09:46
Зеленський: Якщо у Трампа є конкретний мирний план, він може ним поділитися
Президент України Володимир Зеленський готовий ознайомитися з "мирним планом" експрезидента США Дональда Трампа, якщо у нього є такий.
09:28
Пентагон заперечив скорочення поставок боєприпасів Україні на 30%
У Міністерстві оборони США заперечили повідомлення про те, що з початку війни Ізраїлю проти ХАМАС поставки необхідних Україні боєприпасів стандарту НАТО впали на 30 відсотків.
09:21
Музей у Нідерландах не стягуватиме з України плату за зберігання "скіфського золота"
Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету – скасував борги за зберігання "скіфського золота", яке невдовзі має повернутись до України. 
08:59
У Нідерландах проходять парламентські вибори, що визначать наступника Рютте
У середу в Нідерландах розпочалися парламентські вибори, результати яких визначать, хто стане наступним прем’єр-міністром та замінить багатолітнього очільника уряду Марка Рютте.
08:57
ЗМІ: Прем'єр Нідерландів лідирує в перегонах за посаду генсека НАТО
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став головним претендентом на посаду генсека НАТО, коли Єнс Столтенберг піде у відставку наступного року.
08:38
Туск не підтримує реформу договорів ЄС, що змінила б принцип ухвалення рішень
Лідер польської опозиції Дональд Туск, чия партія, ймовірно, повернеться до влади в Польщі після восьми років перебування в опозиції, виступає проти зміни договорів ЄС, так само як і консервативний правлячий табір Польщі.
08:21
Партія Орбана представила законопроєкт про "захист національного суверенітету"
У вівторок, 21 листопада, керівна партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана подала до парламенту законопроєкт про "захист національного суверенітету", спрямований проти неналежного політичного втручання з боку іноземних осіб або груп.
07:57
Байден привітав угоду між Ізраїлем та ХАМАС
Президент США Джо Байден у вівторок привітав домовленість про звільнення заручників, захоплених палестинським ісламістським угрупованням ХАМАС під час нападу на Ізраїль, в обмін на припинення вогню.
07:36
Bloomberg дізнався, які безпекові зобов’язання ЄС готовий дати Україні
Єврокомісія представила державам-членам проєкт рішення про надання Україні довгострокових зобов'язань у сфері безпеки.
07:16
У Єврокомісії розповіли, що необхідно для передачі мільйона снарядів Україні
Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон наполягає, що до весни 2024 року виробничий потенціал оборонних підприємств у Європейському Союзі сягне мільйона артилерійських снарядів щороку.