21 листопада 2023

Статті
"Дії польського уряду викликають багато питань. Можливо, кордон розблокує нова влада"
Сергій Деркач: "Уряд Польщі має інструменти, щоб вплинути на протестувальників і змусити їх розблокувати кордон".
"Я пообіцяв Януковичу, що оголошу його винним у кровопролитті". Спогади Квасневського про Майдан
"Ідея полягала в тому, щоб визнати, що вибори були сфальсифіковані. І тут нам допоміг Янукович через свій обмежений інтелект".
Новини
23:07
Міністерка в новому уряді Іспанії відмовилась засудити депортацію українських дітей до Білорусі
Міністерка у справах дітей та молоді нового уряду Іспанії від "Об’єднаних лівих" Сіра Регу, яка до цього працювала депутаткою Європарламенту, у вересні не підтримала доповідь щодо Білорусі із закликом визнати депортацію українських дітей у цю країну злочином проти людяності.
22:38
Голова МЗС Чехії: Заморожування державних активів Росії – це акт самозахисту
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у вівторок укотре виступив на захист рішення уряду заморозити державну власність Росії на чеській території, назвавши це ще одним кроком для підтримки України, що обороняється від російської агресії.
22:15
Парламент Норвегії домовився заборонити "лікування" гомосексуальних людей
Ліберали, консерватори й ліві в парламенті Норвегії після кількох років переговорів досягли згоди щодо законопроєкту про заборону конверсійної терапії – тобто спроб зміни сексуальної орієнтації людини.
21:57
Туск обіцяє розпустити скандальну комісію з розслідування впливу РФ у Польщі
Кандидат у прем’єр-міністри Польщі від об’єднаної опозиції Дональд Туск у вівторок пообіцяв розпустити склад комісії Сейму з розслідування впливу Росії, яка викликала критику з боку противників влади та Євросоюзу.
21:44
Хорватія оголосила відповідь на вислання свого дипломата із Сербії
Міністерство закордонних справ Хорватії у вівторок оголосило персоною нон грата Петра Новаковича, старшого радника посольства Сербії в Загребі, у відповідь на аналогічне рішення сербської сторони.
21:16
Білий дім: Іран може дати Росії балістичні ракети для війни проти України
Сполучені Штати побоюються, що Іран готується надати Росії сучасні балістичні ракети малої дальності для ведення повномасштабної агресії проти України.
21:08
В уряді Швеції пропонують депортувати мігрантів за "неблагополучний спосіб життя"
У вівторок Швеція заявила, що хоче запровадити нові вимоги, які дозволять депортувати шукачів притулку та іммігрантів за зловживання наркотичними речовинами, зв'язок зі злочинними угрупованнями або висловлювання, що загрожують шведським цінностям.
ДайджестЗагроза для переговорів з ЄС, словаки заблокували кордон, німецька зброя на 1,3 млрд: новини дня
20:58
Президентка Грузії розкритикувала зміни до закону про громадянство
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі розкритикувала ініційовані урядом поправки до закону "Про громадянство", які, за словами влади, спрощують процедуру отримання громадянства для уродженців країни.
20:42
Працівники Європейського центробанку через суд вимагають підвищення зарплат
Близько сорока співробітників Європейського центрального банку – головного регулятора єврозони – подали скаргу до Суду ЄС, оскаржуючи підвищення своєї заробітної плати нижче рівня інфляції.
20:42
Європарламент схвалив нові внутрішні правила щодо захисту викривачів
Європейський парламент затвердив нові внутрішні правила щодо того, як можуть діяти викривачі та як вони захищені, щоб оновити та уточнити існуючі процедури.
20:20
Euractiv: Європарламент відкриє офіс у Києві
Європейський парламент погодився відкрити офіс в Україні для посилення підтримки українського парламенту на прохання високопосадовців українського уряду.
20:19
Кулеба з колегами з G7+ обговорив підтримку енергосистеми України взимку
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у вівторок, 21 листопада, взяв участь у розширеному засіданні голів МЗС країн "Групи семи" та партнерів, під час якого обговорили захист української енергосистеми перед зимою.
20:04
ЄС не виявив ознак неналежного використання допомоги для Палестини
Європейська комісія у вівторок, 21 листопада, оголосила про завершення перевірки поточної фінансової допомоги палестинському населенню, підтвердивши, що вона не використовувалась не за призначенням.
19:47
США засудили запуск Північною Кореєю розвідувального супутника
Сполучені Штати у вівторок рішуче засудили запуск Північною Кореєю військового розвідувального супутника, здійсненого із "зухвалим порушенням" санкцій Ради безпеки ООН.
19:45
Президент Польщі звернувся до українців з нагоди 10-ї річниці Євромайдану
Президент Польщі Анджей Дуда випустив відеозвернення з нагоди десятої річниці Євромайдану, висловивши підтримку європейській і євроатлантичній інтеграції України.
19:32
Голова МЗС Вірменії не поїде на зустріч ОДКБ у Мінську
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян у вівторок у телефонній розмові з білоруським візаві Сергеєм Алейніком повідомив, що не братиме участі у засіданні голів зовнішньополітичних відомств країн ОДКБ у Мінську.
19:20
Населення ЄС за ковідний 2021 рік скоротилось на понад 265 тисяч
З 1 січня 2021 року по 1 січня 2022 року, під час пандемії COVID-19, населення Європейського Союзу скоротилося на 265 257 людей.
19:01
Чехія отримала всі подаровані Німеччиною танки Leopard
Всі 14 танків Leopard 2A4, які Чехія отримала в подарунок від Німеччини, вже в руках чеських солдатів.
18:53
У Сеулі заявили про запуск Північною Корею військового розвідувального супутника
Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї у вівторок сповістив про ймовірний запуск Північною Кореєю ракети-носія, що має вивести на орбіту військовий розвідувальний супутник.
18:34
Уряд Британії попередили, що тисячі біженців з України можуть втратити дах над головою
Дослідження Британського Червоного Хреста виявило, що біженці з України у Великій Британії мають підвищений ризик залишитись без даху над головою, і тисячі їхніх сімей можуть бути виселені вже цієї зими.
18:31
Глава МЗС Литви: Безпека Європи має будуватися не з Росією, а від Росії
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав спроби говорити про європейську безпеку з участю Росії дискусіями з канібалом про меню на вечерю.
18:29
Санду: Швидке розширення ЄС тепер необхідне для безпеки у Європі
Молдова вважає, що Євросоюз має виконати обіцянку, яку дав перед тим Молдові та Україні, і відкрити переговори.
18:17
Глава МЗС Литви вважає можливим напад РФ на Європу за 5-10 років
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс припустив, що напад Росії на Європу після завершення війни в Україні без повної поразки Москви – це лише питання часу.
18:15
В уряді Фінляндії поки відкинули повне закриття пунктів пропуску на кордоні з РФ
Заступник канцлера юстиції уряду Фінляндії Мікко Пуумалайнен заблокував пропозицію щодо посилення обмежень на кордоні з Росією, бо, на його думку, вона недостатньо гарантує можливість подати прохання про притулок.
17:59
"Українські солдати зараз захищають Молдову": Санду подякувала Зеленському за дії ЗСУ
Президентка Молдови Мая Санду під час візиту до України знову заявила, що Молдову вдалося вберегти від окупації лише завдяки діям українських військових.
17:57
Туск анонсував створення комісій з розслідування дій партії влади Польщі
Кандидат у прем’єри від об’єднаної опозиції Польщі Дональд Туск у вівторок оголосив, що ініціює створення трьох слідчих комісій для притягнення до відповідальності партію влади "Право і справедливість".
17:38
Польща заявила про розблокування перших 5 млрд євро з фондів ЄС
Європейська комісія у вівторок підтримала виділення Польщі першого траншу з фондів на підтримку відновлення після пандемії COVID-19, які були заморожені через проблеми з верховенством права в країні.
17:36
Зеленський просить ЄС не підігрувати Путіну у рішенні щодо України на саміті у грудні
Президент України Володимир Зеленський вважає, що відсутність рішення саміту ЄС щодо початку переговорів про вступ України до Євросоюзу стала би перемогою Кремля.
17:31
Румунія – за старт переговорів про вступ України в ЄС ще цього року
Румунія з нагоди десятої річниці Євромайдану заявила про рішучу підтримку відкриття переговорів про вступ України і Молдови до ЄС ще в цьому році.
17:19
Італія дає Молдові 10 млн євро на оплату тарифів на електроенергію
Італія надасть Молдові 10 мільйонів євро на виплату компенсацій за електроенергію малозабезпеченим домогосподарствам і встановлення "розумних" лічильників.
17:13
Латвія передасть Україні чергову партію автівок, конфіскованих у п'яних водіїв
У вівторок, 21 листопада, уряд Латвії вирішив безоплатно передати Україні ще вісім автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв.
17:09
ЗМІ: Північна Македонія готова дозволити участь РФ у зустрічі міністрів ОБСЄ
Росія звернулась до Північної Македонії, яка цього року головує в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, з проханням видати візи для її делегації для міністерської зустрічі 30 листопада – 1 грудня.
17:00
Президент Євроради пояснив, чому саміт ЄС у грудні має ухвалити рішення щодо України
Мішель навів три головних аргументи, за допомогою яких він переконуватиме учасників саміту.
16:57
Опитування не виявили явного переможця за день до парламентських виборів у Нідерландах
Опитування соціологічної фірми I&O Research, опубліковане напередодні позачергових парламентських виборів у Нідерландах, показало лідерство трьох основних політсил, жодна з яких самостійно не зможе сформувати коаліцію.
16:52
РФ і Білорусь ветували обрання Естонії головою ОБСЄ
Росія разом з Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії наступним головою ОБСЄ у 2024 році на засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі у Відні у вівторок.
16:28
Латвія передасть Чернігову 32 дизель-генератори
Латвія до кінця року планує передати Чернігову 32 дизель-генератори.
16:24
Азербайджан пропонує Вірменії мирні переговори без посередництва Заходу
Радник президента Азербайджану з питань зовнішньої політики Хікмет Гаджиєв заявив, що мирні переговори між Єреваном і Баку можуть завершитись успішно, але без посередництва США чи Європейського Союзу.
16:15
У Бундестазі закликали Пісторіуса вплинути на Шольца щодо передачі Україні Taurus
Німецькі політики з лав правлячих партій та опозиції закликають до подальших зусиль з надання військової підтримки Україні.
16:13
Президент Чехії: Поставки зброї в Україну гальмуються, є "великий ризик" втоми від війни
Чеський президент Петр Павел під час зустрічі з командувачами Збройних сил країни застеріг, що постачання зброї Києву не відповідають очікуванням і поглиблюють розчарування українських військових у Заході.
15:49
Міністр оборони Німеччини оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на €1,3 млрд
Німеччина пообіцяла Україні наступний пакет військової допомоги на суму 1,3 мільярда євро.
15:39
У Португалії провели масштабні рейди для боротьби з торгівлею людьми, зокрема з України
У вівторок сотні поліціянтів провели рейди на фермах у південному португальському регіоні Алентежу, заарештувавши 28 осіб, що підозрюють у торгівлі людьми та трудовій експлуатації.
15:32
Словацькі перевізники заблокували рух на кордоні з Україною
На території Словаччини перевізники розпочали блокаду пункту перетину кордону з Україною "Вишнє Нємецьке".
15:17
Боррель: ЄС стикається з ростом ворожості мусульман через позицію щодо війни в Газі
Євросоюз стикається зі зростаючою ворожістю в мусульманському світі та за його межами через звинувачення в проізраїльській упередженості та подвійних стандартах у зв'язку з війною в Газі.
15:13
У Чорногорії відкрили справу щодо суддів, що засудили організаторів спроби держперевороту
У Спеціальній державній прокуратурі (SDT) Чорногорії відкрили кримінальне провадження з метою встановлення підстав для підозри у вчиненні кримінального правопорушення посадовими особами, які розслідували та ухвалювали рішення у справі про державний переворот.
короткоЕкспрезидент Польщі про Помаранчеву революцію, війну з РФ та польсько-українські відносини
14:56
В армії Литви занепокоєні рівнем витрат на створення нової дивізії
При збереженні нинішнього фінансування оборони повноцінну дивізію Збройних сил Литви може бути створено у 2035 році, що на п'ять років пізніше, ніж планується.
14:42
Азербайджан звинуватив Францію в розпалюванні "нових воєн" на Кавказі   
Президент Азербайджану Ільхам Алієв у вівторок звинуватив Францію в розпалюванні конфліктів на Кавказі шляхом озброєння давнього суперника Азербайджану – Вірменії.
14:20
ВідеоУ Польщі арештували жінку, яка заклала вибуховий пристрій у Варшаві
Польська влада заявляє, що заарештувала та висунула звинувачення 38-річній польській жінці, яка симпатизує ісламським екстремістам, і на початку місяця заклала вибуховий пристрій на одній з вулиць у центрі Варшави.
14:19
Уряд Словаччини на чолі з Фіцо отримав довіру парламенту
Словацький парламент висловив довіру уряду Роберта Фіцо, який вже вчетверте очолив кабінет.
13:57
ФотоЗМІ: Пісторіус оголосить про новий пакет військової допомоги Україні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час свого візиту в Україну оголосить про новий пакет військової допомоги Києву.
13:38
Рада підтримала у першому читанні збільшення штату НАБУ – це вимога Єврокомісії
Верховна Рада у вівторок підтримала у першому читанні збільшення штату НАБУ на 300 осіб, що є однією із вимог ЄС для початку переговорів про вступ з Україною.
13:26
Шольц: Майдан став символом демократії, Україна – частина Європи 
Німецький Олаф Шольц вшанував десяту річницю початку Революції гідності, відзначивши, що Україна є частиною Європи і Німеччина на її боці.
13:26
Аварія судна з мігрантами біля Лампедузи: загинула дворічна дівчинка
Дворічна дівчинка загинула та ще вісім осіб вважаються зниклими безвісти після аварії судна з мігрантами в понеділок біля острова Лампедуза.
13:07
Німеччина планує будівництво великого залізничного тунелю до Чехії
Німеччина оголосила про плани будівництва найдовшого в країні залізничного тунелю через Рудні гори вздовж німецько-чеського кордону.
12:53
Спікер парламенту Грузії звинуватив президентку у ксенофобії щодо російськомовних
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі звинуватив президентку Саломе Зурабішвілі у ксенофобському ставленні до російськомовних. 
12:35
Міністр оборони Естонії: Україна має залишатися у фокусі світової уваги
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що Україна має залишатися в центрі світової уваги, а російські воєнні злочини не можна забувати.
12:31
Експорт Німеччини до Росії продовжує скорочуватися
У жовтні з Німеччини до Росії було експортовано товарів на суму лише 600 млн євро, що на 37,3% менше, ніж рік тому.
Відео10 років Майдану: від протестів до пісні "Путін-ху#ло". Інтерв'ю Андрія Дещиці
12:17
фотоНа півдні Молдови пройшли обшуки у справі про нелегальну міграцію з України
Молдовське Міністерство внутрішніх справ повідомило 21 листопада про обшуки в Комратському і Тараклійському районах у справі про організацію нелегальної міграції з України через Молдову і далі в країни ЄС. 
12:09
Прем'єр Фінляндії натякнув на готовність повністю закрити кордон з РФ
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо дав зрозуміти, що уряд може закрити решту пунктів пропуску, які досі працюють на кордоні з РФ, через використання Москвою нелегальних мігрантів як зброї.
11:56
Школи Литви знову отримали численні погрози про вибухи
У вівторок литовська поліція отримала кілька повідомлень про нібито закладену вибухівку в школах і різних установах країни.
11:44
Президент Сербії запропонує уряду розглянути питання спільних навчань із НАТО 
Президент Сербії Александар Вучич заявив про намір запропонувати уряду Сербії розглянути можливість проведення військових навчань з НАТО та іншими партнерами. 
11:41
ФотоГлава Євроради приїхав до Києва
Президент Європейської ради Шарль Мішель приїхав до Києва у 10-ту річницю Революції гідності.
11:30
Розвідка Британії: Росія накопичила значні запаси крилатих ракет перед зимою
У Міноборони Британії відзначають, що РФ накопичила значні запаси крилатих ракет напередодні зими та одночасно формує бойовий простір перед потенційною зимовою кампанією проти енергоінфраструктури України.
11:28
Бербок: Ізраїль матиме ризики в разі припинення вогню в Газі
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що припинення вогню в Газі створює ризики для Ізраїлю.
11:16
В аеропорту Варшави понад 200 людей евакуювали через задимлення на борту літака
У варшавському аеропорту імені Шопена в кабіні одного з літаків помітили дим – на місце викликали служби аеропорту, які евакуювали понад 200 пасажирів.
11:10
ЗМІ: В Іспанії за спробу вбивства експолітика з Каталонії арештували трьох осіб
Іспанська поліція у вівторок затримала двох чоловіків і жінку, які могли бути причетними до замаху на колишнього голову консервативної Народної партії Іспанії в Каталонії Алехандро Відаса Квадраса 9 листопада.
10:53
фотоПрезидентка Молдови прибула з неоголошеним візитом - обговорить кроки до ЄС
Президентка Молдови Мая Санду у вівторок прибула до Києва з візитом, який не анонсували.
10:37
По всій Баварії проводять обшуки у справах про антисемітизм
У німецькій Баварії у вівторок вранці розпочали обшуки у справах про антисемітизм, висловлений у соціальних мережах.
короткоЩо відбувалося у МЗС під час та після Революції гідності? Спогади Андрія Дещиці
10:29
Кіпр запросив іноземних експертів для розслідування ухиляння РФ від санкцій
Президент Кіпру Нікос Хрістодулідіс попросив неназвану третю країну надіслати досвідчену команду експертів з фінансових злочинів для допомоги в розслідуванні звинувачень у тому, що постачальники фінансових послуг країни допомагали російським олігархам обходити санкції.
10:09
Прем'єри Іспанії та Бельгії летять на Близький Схід на переговори про врегулювання
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес і його бельгійський колега Александер де Кроо вирушать у четвер на Близький Схід для переговорів.
09:58
Боррель: Палестинська держава – найкраща гарантія безпеки Ізраїлю
Топ-дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель вважає, що створення держави Палестина було б найкращим способом забезпечити безпеку Ізраїлю, який проводить воєнну операцію проти бойовиків ХАМАС у секторі Гази.
09:34
відеоГлава Єврокомісії: Майбутнє, за яке боровся Майдан, нарешті почалося
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала український народ з Днем гідності та свободи.
09:29
ЗМІ: Німеччина розглядає призупинення боргових правил через бюджетну діру в 60 млрд євро
Німецький уряд розглядає можливість призупинення конституційно закріплених в Німеччині боргових правил – так званого "боргового гальма", як способу виходу з кризи витрат через бюджетну діру в 60 млрд євро.
09:23
Прем'єрка Литви: Без України сім'я ЄС неповна – попереду історична можливість
Глава литовського уряду Інгріда Шимоніте у 10-ту річницю початку Революції гідності наголосила на тому, що без України сім’я ЄС є неповною.
09:14
відеоЗеленський: Робимо все, щоб на прапорі ЄС сяяла зірка України
У 10-ту річницю початку Революції гідності президент Володимир Зеленський запевнив, що зусилля України на шляху до ЄС мають неодмінно завершитися повноправним членством. 
08:58
Глава МЗС Німеччини: 10 років тому cерце України голосно билось за Європу
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок у річницю початку Євромайдану заявила, що українці та ЄС разом ідуть до Європи шляхом, який Україна обрала 10 років тому.
08:51
Білий дім звинуватив ХАМАС у геноциді проти Ізраїлю
У Білому домі заявили, що терористичні дії угруповання ХАМАС проти Ізраїлю є геноцидом.
08:40
FT: Чехія пропонує ЄС обмежити поїздки російських дипломатів 
Країни-члени ЄС обговорюють, чи варто обмежувати поїздки російських дипломатів після того, як Чехія поскаржилася, що потенційні шпигуни уникають моніторингу у Шенгенській зоні, де немає прикордонних перевірок. 
08:18
Сербія оголосила персоною нон грата дипломата Хорватії
Міністерство закордонних справ Сербії оголосило персоною нон грата Хрвоя Шнайдера, першого секретаря хорватського посольства в Белграді, якого, ймовірно, серби вважають шпигуном.
07:50
фото, відеоДо Києва приїхав глава Міноборони Німеччини
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у вівторок вранці прибув до України з неоголошеним візитом. 
07:36
У ЄС підтримали рішення Фінляндії призакрити кордон з Росією
Глава Євроради Шарл Мішель заявив про підтримку Фінляндії, яка вирішила обмежити перетин кордону з Росією через міграційний тиск. 
07:23
США внесли у список санкцій військових РФ за воєнні злочини в Андріївці
Державний департамент США вніс полковника ЗС Росії Азатбека Омурбекова, відомого як "Бучанський м'ясник", та єфрейтора Даниїла Фролкіна до санкційного списку за воєнні злочини в Україні.