20 листопада 2023

Статті
"Я не шкодую про свої слова "Путін-х*йло". Є шанс, що вони врятували Київ": інтерв'ю Андрія Дещиці
Дещиця: "Зустріч з Лавровим була – символічно – у Гаазі. Він погодився говорити тільки сам на сам... Я ні на мить не шкодував про слова про Путіна".
Вихід з ОДКБ, розворот на Захід і помста РФ: політолог про нову зовнішню політику Вірменії
Мікаел Золян: "Що радикальніших заходів вживатиме Росія, щоб зберегти Вірменію у своїй сфері впливу, то далі Вірменія відходитиме від Росії".
Новини
23:07
У Фінляндії звільнили всіх працівників товариства, яке сприяло "порозумінню" з Росією
Товариство "Фінляндія-Росія", яке існує ще з часів Радянського Союзу та проголошує своєю місією сприяння взаєморозумінню між Москвою та Гельсінкі, оголосило про скорочення своїх чотирьох співробітників через відсутність фінансування.
22:52
фотоСупермаркети в Іспанії потерпають від крадіжок оливкової олії, яка різко здорожчала
Кілька мереж супермаркетів в Іспанії огороджують пляшки з оливковою олією ланцюгами або клеять на них захисні магнітні наліпки, оскільки ціни на неї стрімко зростають, що призводить до зростання кількості крадіжок.
22:33
Імпорт зерна з України: П’ять країн ЄС просять підтримки для фермерів на весь 2024 рік
Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія закликали Європейську комісію продовжити фінансову підтримку фермерів, які постраждали від імпорту українського зерна, протягом усього 2024 року.
22:16
фотоШторми й повені забрали життя дев’яти людей у Туреччині
Сильні шторми і повені призвели до загибелі дев'яти людей по всій Туреччині, включно з моряком на судні Kafkametler, яке затонуло біля чорноморського узбережжя.
21:55
У Франції сенатора, який нібито підмішав екстазі колезі, закликали скласти повноваження
Голова Сенату Франції Жерар Ларше закликав самоусунутись від виконання повноважень сенатора Жоеля Герріо, якого підозрюють у підмішуванні наркотиків колезі Сандрін Жоссо.
21:35
Лукашенко захотів розібратись, чи буде Сербія "метляти хвостом" стосовно Білорусі
Самопроголошений білоруський президент Александр Лукашенко під час призначення нового посла в Сербії Сергєя Маліновського висловив обурення політикою цієї країни стосовно Білорусі.
21:14
Одне з опитувань показало зростання рейтингу Байдена
Опитування Гарвардського центру CAPS-Harris Poll виявило, що рейтинг президента США Джо Байдена дещо зріс на тлі кращих оцінок економічної політики його адміністрації.
ДайджестГлава Пентагону в Києві, прем’єр Словаччини воює зі ЗМІ, новий уряд Іспанії: новини дня
20:56
В уряді анонсували переговори з Польщею та ЄС щодо блокування кордонів
Київ сподівається провести переговори з Польщею і Європейською комісією на цьому тижні на тлі блокування кордону польськими перевізниками.
20:54
відеоНа лідера проросійської партії Нідерландів напали вдруге за місяць
На очільника списку ультраправої популістської партії Нідерландів "Форум за демократію" (FVD) Тьєррі Боде в понеділок скоїли напад – ударили пляшкою з-під пива в кафе в місті Гронінген.
20:34
Німецький бізнес готовий допомогти швидше працевлаштовувати біженців
Провідні німецькі бізнес-асоціації, профспілки та місцеві органи влади готові підтримати швидшу інтеграцію біженців на ринку праці.
20:32
Остін: Пентагон працюватиме з Конгресом для схвалення додаткового фінансування для України
Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що у Конгресі зберігається двопартійна підтримка України, і його відомство продовжить працювати для ухвалення додаткового фінансування оборонних та інших потреб Києва.
20:17
Новий пакет від США на $100 млн: одна система HIMARS та артилерійські снаряди
Міністерство оборони США деталізувало вміст нового пакета військової допомоги Україні на суму 100 мільйонів доларів.
20:09
Остін про постачання Україні Taurus і F-16: У цій війні немає "магічної кулі"
Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що у війні на кшталт повномасштабної агресії Росії проти України значення має не те, яка саме зброя надається Києву, а те, як її використовують й інтегрують.
19:52
Глава Пентагону в Києві оголосив про пакет допомоги Україні на $100 млн
США передають Україні новий пакет військової допомоги на суму 100 мільйонів доларів.
19:39
Розслідування: Росія імпортувала чеські деталі для Мі-8 через Індію і Казахстан
Росія змогла налагодити постачання силових установок для гелікоптерів Мі-8 виробництва чеської компанії PBS Velka Bites через військові частини в Індії та Казахстані, виробник уже почав внутрішнє розслідування.
19:38
ЗМІ: РФ заборонила в’їзд 11 депутатам керівної партії Молдови
Росія 20 листопада повідомила, що через закриття в країні російськомовних сайтів заборонила в'їзд деяким офіційним особам із Молдови.
19:24
У Фінляндію в листопаді через кордон з РФ прибули понад 500 шукачів притулку
Тільки за листопад до Фінляндії через східний кордон прибуло понад 500 прохачів притулку, що значно більше, ніж у жовтні.
19:13
Зеленський після зустрічі з Остіном анонсував новий пакет військової допомоги США
Президент Володимир Зеленський після зустрічі з головою Пентагону Ллойдом Остіном у понеділок анонсував новий пакет військової допомоги від Сполучених Штатів.
18:57
Європарламент хоче збільшити представництво жінок у комітетах
Європейський парламент за ініціативи віцепрезидента Дімітріоса Пападімуліса розглядає можливість внесення змін до регламенту для покращення гендерного балансу в комітетах.
18:55
Польські фермери приєднаються до протесту перевізників на кордоні з Україною
Страйк польських далекобійників на кордоні з Україною загрожує поширитися на групу фермерів, які планують приєднатися до протесту на ще одному пункті пропуску.
18:40
Столтенберг: НАТО може збільшити присутність на Балканах, щоб запобігти ескалації
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг допустив збільшення контингенту НАТО на Західних Балканах з тим, щоб протидіяти дестабілізації регіону.
18:36
Німеччина підняла винищувачі на перехоплення розвідувального літака РФ
Німецькі винищувачі піднялися в повітря задля ідентифікації і перехоплення російського розвідувального літака.
18:20
фотоВ ОП розповіли подробиці зустрічі Зеленського з Остіном
Під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном у Києві президент Володимир Зеленський обговорив підготовку до чергового засідання у форматі "Рамштайн", а також ситуацію на фронті.
18:09
Вірменія відмовилась просити ОДКБ про допомогу
Генеральний секретар Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Імангалі Тасмагамбетов у понеділок повідомив про прохання Вірменії зняти з порядку денного документ про допомогу країні.
18:05
ЄС не піде на жодні поступки країнам-кандидатам – єврокомісар
Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас заявив, що жодних поступок для прийняття країн Західних Балкан та інших країн до Європейського Союзу зроблено не буде.
17:52
Кулеба обговорив з естонським колегою переговори про вступ України до ЄС
Міністри закордонних справ України та Естонії Дмитро Кулеба та Маргус Тсахкна в понеділок обговорили майбутнє відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу.
17:41
Росія знов лементує через "утиски" російськомовних ЗМІ в Молдові
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок викликало посла Молдови Ліліана Дарія, якому вкотре висловило "рішучий протест" через "утиски" російськомовних ЗМІ.
17:36
ЗМІ: Туреччина, Румунія і Болгарія наблизилися до угоди щодо розмінування Чорного моря
Члени НАТО Туреччина, Румунія і Болгарія наближаються до угоди про створення спільних сил для очищення їхніх частин Чорного моря від мін, що дрейфують в результаті російського вторгнення в Україну.
17:30
Макрон розповів Сі про стурбованість військовою співпрацею Росії та Північної Кореї
Президент Франції Емманюель Макрон у розмові з китайським лідером Сі Цзіньпіном у понеділок висловив стурбованість військовою співпрацею Росії та Північної Кореї на тлі повномасштабної війни проти України.
17:19
Президент Польщі: Якщо Росія не буде переможена, вона нападе знову
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підтримувати Україну потрібно до її перемоги, і польська влада незалежно від політичного табору продовжить робити це.
17:00
Найбільший за 30 років суд над мафією в Італії: понад 200 засуджених
В італійському місті Вібо-Валентія, що в південному регіоні Калабрія, в понеділок завершився наймасштабніший за останні три десятиліття суд у справі про членів впливової мафії "Ндрангета".
16:50
На білоруському кордоні двоє людей пошкодили паркан, щоб переправити в Литву мігрантів
Двоє чоловіків пошкодили фізичний бар'єр на кордоні з Білоруссю в пункті пропуску "Пушкос" і спробували в такий спосіб доправити до Литви десятьох нелегальних мігрантів.
16:30
В уряді Молдови першими зрозуміли, що Майдан призведе до зміни влади – Дещиця
Молдовський віцепрем'єр з питань реінтеграції ще до побиття студентів на Майдані Незалежності висловив переконання, що революція переможе.
16:28
Прем’єр Іспанії оголосив склад нового уряду: голови Міноборони й МЗС не змінились
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який минулого тижня отримав парламентський мандат на формування уряду, в понеділок оголосив склад нового кабінету міністрів, у якому більшість урядовців зберегли ключові посади.
16:11
Росія обурена, що Фінляндія не порадилась із нею перед закриттям пунктів пропуску
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок викликало посла Фінляндії Антті Хелантерея та висловило йому протест через рішення фінської влади закрити чотири із восьми пунктів пропуску на кордоні.
15:57
У Німеччині встановили підозрюваних у серії фальшивих мінувань по всій країні
У Німеччині після серії загальнонаціональних повідомлень про замінування встановлено особи двох підозрюваних.
15:38
Прем'єр Словаччини оголосив бойкот чотирьом ЗМІ
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо перериває будь-яку комунікацію з чотирма засобами масової інформації.
15:34
У Німеччині арештували підозрюваного в антисемітизмі, який погрожував вбивствами
Німецька поліція заарештувала 18-річного чоловіка за підозрою в плануванні насильства, що загрожує державі, після того, як він погрожував вбивствами у Мережі та розміщував правоекстремістський й антисемітський контент.
15:16
Глава Пентагону зустрівся з Зеленським
Міністр оборони США Ллойд Остін у Києві зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.
15:15
Словаччина продовжила контроль на кордоні з Угорщиною
Уряд Словаччини ухвалив рішення про продовження тимчасового контролю на кордоні з Угорщиною до 23 грудня, щоб запобігти новому сплеску нелегальної міграції.
14:57
фотоУгорщина подарувала Україні 100 апаратів штучної вентиляції легень
Угорщина в понеділок передала медичним закладам України 100 апаратів штучної вентиляції легень.
14:45
У Єврокомісії розповіли про реакцію фон дер Ляєн на скандальні угорські білборди
В Єврокомісії прокоментували встановлені в Угорщині білборди, які спрямовані проти президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.
14:36
фотоВ Албанії опозиційні депутати влаштували пожежу в сесійному залі
Албанські опозиційні депутати зірвали засідання парламенту в понеділок на знак протесту проти того, що, за їхніми словами, є все більш авторитарним правлінням соціалістів.
14:07
У G7 пояснили, що лише один проєкт про САП відповідає головній вимозі, та і його треба змінити
Посли країн G7 звернулися до глави Верховної Ради Руслана Стефанчука з листом, у якому пояснили, що лише один із запропонованих законопроєктів про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) відповідає міжнародним вимогам.
Аналітика короткоЯк змінюються настрої у Вірменії щодо Росії, ЄС та НАТО
13:57
В Єврокомісії прокоментували угорські питання, які висунуть на "консультації"
В Єврокомісії заявили, що консультації з населенням, які планує провести Угорщина, де основним питанням яких буде підтримка членства України в ЄС, є справою державної влади.
13:25
фотоВ Угорщині з’явились білборди, спрямовані проти Урсули фон дер Ляєн
Керівна партія Угорщини встановила в понеділок білборди, які спрямовані проти президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.
13:17
У Польщі затримали контрабандистів, які могли переправити 2 600 осіб через кордон з Білоруссю
Польські прикордонники затримали шістьох осіб, які підозрюються в участі в міжнародній банді, що незаконно переправляла людей через польсько-білоруський кордон.
13:11
Керівництво МВС Польщі звинуватили у зливі секретних документів пресі
Колишній депутат від партії "Право і справедливість" ("ПіС") Томаш Качмарек, відомий як "агент Томек", і колишній офіцер Центрального антикорупційного бюро (CBA) дав свідчення у прокуратурі, звинувачуючи голову Міністерства внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка у передачі журналістам секретних документів.
12:44
фото, відеоВ Туреччині під час шторму розкололось навпіл вантажне судно з українським екіпажем 
У турецькому порту Ереглі внаслідок шторму зазнало серйозних пошкоджень і розламалося на дві частини судно Pallada, що належить молдовському бізнесмену Валентину Єшану; на борту корабля були члени екіпажу – українці.
12:28
Закриття пунктів пропуску на кордоні з РФ дало частковий результат – МВС Фінляндії
Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен заявила, що закриття пунктів перетину кордону частково досягло бажаного результату.
12:15
Кремль заявив, що Фінляндія вигадала причини для закриття кордону
У Кремлі назвали неприйнятними звинувачення Фінляндії у тому, що російські прикордонники навмисне доставляють мігрантів на фінський кордон, аби спровокувати кризу.
11:57
НАТО стурбований сепаратистською риторикою та втручанням РФ у справи Боснії
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс стурбований сепаратистською риторикою в Боснії і Герцеговині, а також іноземним втручанням в країні, зокрема Росії.
11:56
Пентагон розповів, про що Остін домовлятиметься в Києві
Глава Пентагону Ллойд Остін під час візиту до Києва у понеділок обговорить забезпечення українського війська на зимовий період та на майбутнє від російських загроз.
11:40
Партія Санду показала успіх на місцевих виборах у Молдові
Після двох турів місцевих виборів у Молдові представники партії президентки Маї Санду "Дія і Солідарність" (PAS) очолять 310 населених пунктів країни із майже 900.
11:24
Британська розвідка повідомила, чим невдоволені рідні військових РФ
Розвідувальна спільнота британського Міністерства оборони заявила, що нескінченно тривале застосування Росією військових без ротації в загарбницькій війні проти України дедалі частіше сприймається як неприйнятне як самими окупантами, так і їхніми рідними та близькими.
11:21
На кордоні з Польщею відновив роботу один із пунктів пропуску
Після тимчасової паузи через відсутність електроенергії на польській стороні відновив роботу КПП "Шегині" на кордоні з Польщею.
11:04
Фінляндія може повністю закрити сухопутний кордон з Росією – ЗМІ
Фінляндія у ніч на середу може закрити решту пунктів пропуску, які досі працюють на кордоні з РФ, через використання Росією нелегальних мігрантів як зброї.
10:57
ЗМІ: Переобраний прем'єр Іспанії збереже ключових міністрів у новому уряді
Переобраний прем'єр Іспанії Педро Санчес, швидше за все, збереже більшість своїх ключових міністрів на їхніх посадах у новому уряді, який він має офіційно представити пізніше в понеділок.
10:47
Два литовські аеропорти шукали вибухівку після анонімних повідомлень
У Литві аеропорти Вільнюса і Каунаса в понеділок вранці отримали повідомлення про нібито закладену вибухівку.
10:35
В Іспанії на мітингу проти амністії сепаратистів арештували військового зі зброєю
В Іспанії на демонстрації проти закону про амністію каталонських сепаратистів, причетним до невдалої спроби здобути незалежність у 2017 році, арештували військового з пістолетом.
10:34
На кордоні з Польщею один із пунктів пропуску повністю призупинив роботу
У пункті пропуску "Шегині" тимчасово призупинено пропускні операції у зв’язку з відсутністю електропостачання на КПП "Медика" на польській стороні.
10:19
відеоУ Франції протестували після звільнення з-під варти офіцера, обвинуваченого у резонансному вбивстві  
Мати 17-річного підлітка, який був убитий під час зупинки поліцією на дорозі у Франції, очолила в неділю акцію протесту, закликаючи до справедливості після того, як підозрюваного у смертельному пораненні її сина поліцейського звільнили з-під варти до завершення слідства.
10:02
ФотоГенпрокурор України обговорив із сенаторами США арешт суверенних активів РФ
Генеральний прокурор України Андрій Костін зустрівся на полях конференції у канадському Галіфаксі з сенаторами США Джимом Рішем, Крісом Кунсом та Майком Раундзом.
09:39
США та Британія працюють з Україною над захистом її енергосистеми від атак РФ
Сполучені Штати та Велика Британія працюють з Україною в тому, щоб допомогти захистити її енергосистему від атак Росії.
09:38
фотоДо Києва з "повідомленням про підтримку" приїхав глава Пентагону 
Глава Пентагону Ллойд Остін прибув до Києва у понеділок вранці, заявивши, що США продовжать підтримувати Україну у війні проти Росії.
09:20
Чехія може не виконати зобов'язань перед НАТО наступного року
Чехія може не виконати своїх зобов'язань перед НАТО наступного року – досягнення цільового показника видатків на оборону з бюджету обсягом 2% від ВВП.
09:03
У Чорногорії арештували ексглаву поліції, який розганяв протест проти НАТО
Поліція Чорногорії затримала колишнього директора Управління поліції Славко Стояновича за підозрою в тому, що він сприяв контрабанді сигарет шляхом зловживання службовим становищем.
08:59
Рейтинг Байдена впав до найнижчого рівня за весь час президентства
Рейтинг президента США Джо Байдена знизився до найнижчого рівня за весь час його президентства – 40%, оскільки переважна більшість виборців не схвалюють його зовнішню політику та дії щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС.
08:38
фотоУ Парижі діячі культури очолили мовчазний марш за мир на Близькому Сході
У Парижі французькі культурні діячі очолили тисячі людей на мовчазному марші в неділю, закликаючи до миру між ізраїльтянами і палестинцями та до єдності Франції.
08:15
У Чорному морі затонуло турецьке вантажне судно, що йшло з РФ
Турецьке вантажне судно з 12 членами екіпажу на борту затонуло біля чорноморського узбережжя Туреччини під час шторму в неділю і влада не змогла зв’язатися з екіпажем. 
07:55
Польські блокувальники не пропускають через кордон і гуманітарну допомогу 
Польські перевізники, які протестують на кордоні, попри обіцянки блокують і проходження гуманітарної допомоги та цистерн з паливом. 
07:29
Литва перераховуватиме штрафи за недотримання санкцій на відбудову України
У Литві штрафи, отримані за недотримання міжнародних та національних санкцій, будуть перераховані до Фонду розвитку співробітництва та спрямовані на відновлення України.
07:18
Єврокомісарка від Фінляндії побореться за пост президента
Єврокомісарка з питань міжнародного партнерства Ютта Урпілайнен у неділю оголосила, що балотуватиметься на пост президента Фінляндії.