ЄС не піде на жодні поступки країнам-кандидатам – єврокомісар

Понеділок, 20 листопада 2023, 18:05

Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас заявив, що жодних поступок для прийняття країн Західних Балкан та інших країн до Європейського Союзу зроблено не буде.

Про це він заявив у своєму виступі в понеділок на Саміті в Салоніках, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ekathimerini.

"Що стосується зусиль Західних Балкан та більшого регіону щодо вступу до ЄС, є дві чіткі червоні лінії, – сказав він.

"Перша вимагає від кандидата абсолютної впевненості у здатності країни поважати демократію, права людини та верховенство права, а також підтримувати фундаментальні цінності та соціальну модель ЄС", – підкреслив Схінас.

Реклама:

Друга червона лінія, на якій наголосив Схінас, передбачає, що країни-кандидати "приймуть без жодних застережень геополітичну орієнтацію ЄС у сьогоднішній нестабільній глобальній сфері".

Це має застерегти держави, "які вважають, що вони можуть поєднувати власні інтереси з європейськими цінностями", додав Схінас.

На саміті лідерів ЄС у грудні розглядатимуть рішення, чи починати переговори про вступ з Україною. Наразі на заваді "зеленому світлу" може стати Угорщина, яка обіцяє блокувати позитивне для Києва рішення.

Читайте також про те, хто випереджає Україну на шляху до ЄС та чи реально їх наздогнати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: