22 грудня 2023

Статті
Війна за ЗМІ: як нова влада Польщі бере під контроль державні медіа
Нова влада Польщі почала виконання своїх обов’язків, і першим пунктом у її порядку денному стала заміна керівництва державних ЗМІ.
Аеропортова "русофобія". Чому Україна має повторити досвід Молдови і зробити це саме зараз
Якщо влада і справді вірить у відновлення авіасполучення, то має терміново зробити кроки до дерусифікації аеропортів, у тому числі аеропорту "Київ"...
Новини
23:04
Байден підписав рекордний оборонний бюджет США з $300 млн для України
Президент США Джо Байден у п’ятницю, 22 грудня, підписав закон про асигнування на національну оборону, який передбачає рекордні 886 мільярдів на оборонні потреби у 2024-му фіскальному році.
22:48
Верховний суд США відмовився прискорити суд над Трампом за штурм Капітолія
Верховний суд США у п’ятницю відмовився ухвалювати рішення щодо того, чи має експрезидент Дональд Трамп імунітет від переслідування за події 6 січня 2021 року – тобто штурм Капітолія – за позовом Міністерства юстиції.
22:19
Студент, що вчинив смертельну стрілянину в Празі, міг скоїти ще одне вбивство
Поліція Чехії припускає, що 24-річний Давид Козак, який скоїв найсмертельнішу в історії країни стрілянину в Карловому університеті в Празі, міг також бути причетним до вбивства батька з дитиною минулого тижня.
21:55
Генштаб Естонії: Росія може захопити Авдіївку, але це буде лише тактичним успіхом
Керівник оперативного відділу Генерального штабу Естонії полковник Тармо Кундла вважає, що Росія наразі веде активні дії на фронті в Україні, але захоплення кількох населених пунктів не принесе їй успіху на оперативному рівні.
21:38
фотоНовий міністр аграрної політики Польщі вперше поговорив із українським колегою
Новий міністр сільського господарства й розвитку села Чеслав Секерський у п’ятницю, 22 грудня, провів в онлайн-форматі переговори з українським візаві Миколою Сольським стосовно експорту української сільгосппродукції.
ДайджестНідерланди готують F-16 для ЗСУ, Польща обіцяє розблокувати кордон, ракети з Японії: новини дня
21:09
Meta оштрафували на майже 6 млн євро через рекламу казино
Італійське Управління регулювання зв’язку (Agcom) оштрафувало компанію Meta на 5,85 мільйона євро через порушення заборони на рекламу азартних ігор у соцмережах Facebook та Instagram, якими вона володіє.
20:56
У Ризі обшукали Будинок Москви за можливе порушення санкцій ЄС
Співробітники латвійської Служби держбезпеки 21 і 22 грудня проводили обшуки в Будинку Москви у Ризі у зв'язку з можливим порушенням санкцій Євросоюзу проти Росії.
20:51
У Франції затримали літак з понад 300 індійцями: підозрюють у торгівлі людьми
В аеропорту муніципалітету Ватрі на півночі Франції в ніч проти п’ятниці затримали літак із 303 громадянами Індії на борту через анонімне повідомлення, що рейс може бути причетний до торгівлі людьми.
20:30
Швеція поширює тимчасовий захист на всіх українців, які перебувають там законно
Уряд Швеції у п’ятницю вирішив поширити дію директиви ЄС про тимчасовий захист на всіх громадян України, що перебувають у країні на законних підставах.
20:26
Китайський виробник електромобілів відкриє перший у Європі завод в Угорщині
Один з найбільших світових виробників електромобілів, китайська компанія BYD, відкриє свій перший європейський завод з виробництва електромобілів в Угорщині.
20:11
Україна й Польща узгодили дії для розблокування кордону
Представники Міністерства інфраструктури Польщі й українського Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури під час зустрічі в Києві у п’ятницю, 22 грудня, узгодили план дій для розблокування кордону.
19:59
Ісландія знизила рівень загрози від виверження вулкану
В Ісландії вирішили понизити рівень загрози, що надходить від виверження вулкану, яке почалось на початку цього тижня.
19:58
Україна ініціює розірвання угоди про зону вільної торгівлі з Білоруссю
Кабінет міністрів України на засіданні у п’ятницю, 22 грудня, ініціював припинення міжурядової угоди про вільну торгівлю з Білоруссю.
19:39
Глава МЗС Польщі: Україна має бути в ЄС наприкінці десятиліття у міжнародно визнаних кордонах
Новий глава польського МЗС Радослав Сікорський заявив, що Польща хоче бачити Україну членом Європейського Союзу наприкінці десятиліття – і у межах її міжнародно визнаних кордонів.
19:37
Німеччина передала Україні три зенітні установки Gepard, 155-мм боєприпаси й дрони
Уряд Німеччини у п'ятницю, 22 грудня, оновив перелік військової допомоги Україні, сповістивши про передання трьох самохідних зенітних установок Gepard із запчастинами на додачу до 49 уже переданих.
19:21
Кулеба про проблеми у відносинах із Польщею: Треба сідати й предметно говорити
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Київ і Варшава повинні якнайшвидше знайти розв’язання найбільш гострих двосторонніх проблем – блокади на польсько-українському кордоні та експорту агропродукції.
19:06
У Польщі після переговорів у Києві сподіваються на припинення блокади кордону до Різдва
Заступник міністра інфраструктури Польщі Павел Ганцаж, який у п’ятницю перебуває у Києві з візитом, заявив про прорив у вирішенні проблеми блокади кордону польськими перевізниками.
19:05
відео Глава МЗС Польщі під звуки сирени пояснював мету візиту в Київ
Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і нового глави МЗС Польщі Радослава Сікорського у Києві проходив під сигнал повітряної тривоги, коли польський дипломат почав виступати зі своєю заявою.
18:50
фотоЗеленський зустрівся з главою МЗС Польщі: Сподівається на “нову сторінку” у відносинах
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, який прибув з першим візитом до Києва на цій посаді.
18:44
фото, відеоІспанія та Португалія викрили великий наркоклан, який діяв з 1980-х років
Португальські та іспанські правоохоронці за сприяння Європолу заарештували дев'ятьох підозрюваних у масштабній контрабанді кокаїну з Південної Америки до ЄС, яка діяла з 1980-х років.
18:38
ЄС та Україна погодили приєднання нових маршрутів до Транс'європейської транспортної мережі
Європейський Союз оновив індикативні мапи Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) для України та Молдови.
18:23
Сенаторку з Румунії призначили головою Нацбанку Молдови
Молдовський парламент у п’ятницю, 22 грудня, проголосував за призначення румунської сенаторки Анки Драгу новою головою Національного банку Молдови – це сталось через добу після звільнення попереднього керівника установи.
18:01
Rheinmetall отримав велике замовлення від Румунії на модернізацію систем ППО
Міністерство оборони Румунії уклало контракт з виробником зброї Rheinmetall на модернізацію зенітних артилерійських систем Oerlikon GDF 103.
Аналітика короткоЯк Молдова продавила декомунізацію аеропорту і чому це слід прямо зараз зробити Україні
17:59
У парламенті Туреччини після Різдва знову обговорять членство Швеції в НАТО
Комітет у закордонних справах Великих національних зборів Туреччини у вівторок, 26 грудня, знову розгляне питання ратифікації протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
17:45
Французькі сенатори після візиту до України закликали збільшити поставки зброї
Делегація Комітету Сенату Франції з питань закордонних справ, оборони та збройних сил після візиту до України та Польщі цього тижня закликала збільшити обсяг військової допомоги Києву, аби допомогти йому протистояти агресії Росії.
17:38
Частка імпорту російських енергоносіїв до ЄС впала до 6,5% 
Частка Росії в імпорті енергоносіїв до ЄС продовжує зменшуватися на тлі російського вторгнення в Україну. 
17:28
Естонія не буде допомагати Україні з мобілізацією українських чоловіків на своїй території
Керівник департаменту прикордонної та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Естонії Янек Мягі заявив, що Київ не звертався до Таллінна з проханням допомогти в мобілізації українських чоловіків, які перебувають на естонській території.
17:24
Японія погодилась передати США ракети для Patriot, які постачають Україні
Уряд Японії вирішив передати Сполученим Штатам ракети-перехоплювачі для ЗРК Patriot для поповнення американських запасів – у Білому домі привітали це рішення.
17:16
Грузинська влада вважає, що буде в ЄС раніше за Україну та Молдову
Голова партії влади Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе вважає, що Тбілісі у питанні євроінтеграції "вдесятеро" випереджає Україну та Молдову, тож буде в ЄС раніше за них.
16:59
В уряді Данії хочуть, аби українці повернулись додому, коли "настане мир"
Міністр імміграції та інтеграції Данії Коре Дюбвад вважає, що українські біженці, які проживають на данській території, повинні повернутись на батьківщину, коли там настане мир.
16:58
У канцлера Німеччини впала підтримка, в його критиків – зросла
У Німеччині канцлер Олаф Шольц продовжує втрачати підтримку, у той час як критики керівної коаліції, глава ХСС Маркус Зьодер і проросійська Сара Вагенкнехт, набирають популярності. 
16:42
Новий уряд Польщі хоче забрати кошти в суспільного мовника на дитячу онкологію
Польський уряд на чолі з Дональдом Туском наступного тижня розгляне питання переведення коштів на фінансування суспільного мовника TVP на лікування онкології в дітей на тлі реформування державних ЗМІ.
16:30
У МЗС прокоментували заяву Ердогана про гальмування євроінтеграції України та Молдови
Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова вважає, що негативні прогнози деяких лідерів щодо вступу України до ЄС мають внутрішньополітичний характер.
16:26
Байден затвердив санкції проти іноземних банків, які допомагають РФ купувати військові товари
Президент США Джо Байден підписав указ про економічні заходи проти іноземних фінансових установ, яких виявлять причетними до постачання в Росію підсанкційних військових товарів.
16:08
Зеленський вручив ордени дипломатам і віцепрем’єрці Стефанішиній
Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди українським дипломатам і віцепрем’єрці Ользі Стефанішиній за вагомий особистий внесок у розвиток міждержавного співробітництва, плідну дипломатичну діяльність та високий професіоналізм.
16:07
У німецькій опозиції підтримують призов українських біженців у ФРН на військову службу
Експерт із зовнішньополітичних питань опозиційного Християнсько-демократичного союзу Німеччини Родеріх Кізеветтер підтримав ідею призову українських біженців у ФРН на військову службу на батьківщині.
15:55
У МЗС Польщі анонсували новий пакет допомоги для України
У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що новий глава МЗС Радослав Сікорський готує та представить пакет допомоги Києву.
15:47
Зеленський подав до Ради зміни до закону про дипслужбу
Президент України Володимир Зеленський у День працівників дипломатичної служби повідомив, що подав до Верховної Ради законопроєкт про зміни до закону "Про дипломатичну службу".
15:40
Літак WizzAir з Кракова здійснив аварійну посадку після влучання блискавки
Літак лоукостера WizzAir, який мав виконувати рейс з Польщі до Британії, аварійно приземлився після влучання блискавки.
15:28
Зеленський озвучив дипломатам зовнішньополітичні цілі на наступний рік
У День працівників дипломатичної служби України Володимир Зеленський звернувся до дипломатів і окреслив зовнішньополітичні цілі держави на наступний рік.
14:58
Швейцарія приєдналася до 12-го пакета санкцій ЄС проти Росії 
Уряд Швейцарії повідомив про рішення приєднатись до 12-го пакета санкцій ЄС проти Росії, що був ухвалений 18 грудня цього року. 
14:48
Нідерланди готують до передачі Україні перші вісімнадцять винищувачів F-16
Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших вісімнадцяти винищувачів F-16.
14:35
NYT: США посилять тиск на фінустанови, які допомагають РФ з компонентами зброї в обхід санкцій
Адміністрація Байдена планує посилити тиск на банки та фінансові компанії, які допомагають Росії ухилятися від суворих санкцій щодо доступу до військових технологій та обладнання, які допомагають їй у війні проти України.
14:32
Суспільний мовник Польщі TVP, де змінювали керівництво, відновив випуск новин
Суспільний мовник Польщі TVP відновив випуск новин після зміни керівництва каналу часів попередньої керівної партії "Право і Справедливість".
14:10
ЄС надсилає Україні ще 500 електрогенераторів
Європейська комісія повідомила, що відправляє в Україну ще 500 електрогенераторів.
14:04
Литва закупить для армії нові оптичні приціли за 34 млн євро
Міністерство оборони Литви за 34 мільйони євро закупить для армії нові оптичні приціли канадського виробництва Raytheon Elcan Optical Technologies.
14:00
У Нідерландах внаслідок негоди загинула людина
У Нідерландах штормовий вітер спричинив загибель жінки, працівниці сфери охорони здоров’я.
13:41
ФотоУ Німеччині через негоду затримуються поїзди, у Польщі – заблоковані автошляхи
Через шторм, який спричинив пошкодження, затримують або скасовують ряд поїздів далекого прямування по всій Німеччині, тоді як в сусідній Польщі повалені дерева блокують автодороги.
13:14
Молдова за рік добилася зміни "російського" коду аеропорту Кишинева на новий
Владі Молдови знадобився приблизно рік для того, щоб переконати міжнародного регулятора ІАТА змінити російсько-радянський код аеропорту Кишинева KIV на новий RMO.
12:59
Литва сподівається розділити з Німеччиною витрати на утримання бригади Бундесверу
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на зустрічі з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом він цікавився, чи можуть витрати з розміщення німецької бригади розділити обидві сторони.
12:50
фотоВулкан поблизу столиці Ісландії "затих", але виверження ще може відновитися
Виверження на півострові Рейк’янес фактично припинилося, але це може бути паузою перед новою фазою, а не його остаточним завершенням.
12:31
В аеропорту Катовіце затримали двох сирійців з підробленими польськими паспортами 
В аеропорту польського Катовіце затримали двох громадян Сирії, які хотіли летіти у Нідерланди за підробленими польськими паспортами. 
12:23
Столтенберг: Путін назавжди втратив Україну
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що РФ не зможе досягти своїх цілей в Україні попри її великі зусилля.
11:58
У Бельгії від падіння різдвяної ялинки на площі загинула жінка
Внаслідок падіння великої ялинки в бельгійському місті Ауденарде в четвер увечері загинула жінка та двоє людей отримали травми.
11:49
Берлін прокоментував плани Києва мобілізувати українців з-за кордону, які в МОУ вже заперечили
У Міністерстві юстиції Німеччини сказали, що потенційні плани України мобілізувати своїх громадян з-за кордону (що згодом заперечили у Міноборони) "не будуть мати практичних наслідків" для українців у Німеччині.
11:35
Чеська поліція патрулює громадські місця та школи після стрілянини в університеті Праги
Чеська поліція посилила охорону шкіл та інших громадських будівель по всій країні, а університет у Празі скасував усі лекції та заходи у п'ятницю після того, як напередодні студент-стрілок убив 14 людей в будівлі навчального закладу.
11:07
ФотоНовий глава МЗС Польщі прибув до Києва з першим візитом на цій посаді
Міністр закордонних справ Польщі у новому уряді Радослав Сікорський прибув до Києва, що є його першим закордонним візитом на цій посаді.
11:05
Кіпр заявив про різке скорочення прибуття мігрантів
Уряд Кіпру заявив, що острівна країна стала першою країною-членом Євросоюзу, яка репатріювала більше мігрантів, чиї заяви про надання притулку були відхилені, ніж їх прибуло за рік.
10:56
Посол США відреагувала на чергову атаку "Шахедами" по Україні
Посол США Бріджит Брінк у своїх соцмережах нагадала підписникам, що війна в Україні не припинялася, та запевнила, що Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну. 
10:22
фотоВ аеропорту Гельсінкі – затримки рейсів через сильний снігопад
В аеропорту Гельсінкі очікуються затримки багатьох рейсів через сильний снігопад і вітер.
10:21
Ключовий аеропорт Амстердама скасував і відклав через шторм майже тисячу рейсів
Через шторм "Піа", що вирує на півночі Європи, в аеропорту Амстердама "Схіпхол", який є одним з ключових європейських пересадкових вузлів, скасували 300 рейсів та затримали ще 650.
Аналітика короткоЧому зміна конституції в Болгарії є добрим сигналом для України
09:49
Прем’єр Іспанії – голові Каталонії: Референдум про самовизначення не обговорюється
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що проведення референдуму про самовизначення Каталонії не обговорюється, після того, як президент автономного регіону Пере Арагонес повторив свій заклик до його проведення.
09:33
У щойно призначеної міністерки уряду Франції знайшли незадекларовані подарунки
Нова міністерка охорони здоров’я Франції Агнес Фірмен-Ле Бодо одразу ж після призначення потрапила у скандал через публікацію про те, що має незадекларовані коштовні подарунки. 
09:16
ЗМІ: Санкції США зупинили постачання газу з СПГ-проєкту РФ
Початок постачання з нового проєкту РФ з виробництва скрапленого природного газу (СПГ) "Арктик СПГ 2" відклали після того, як компанія оголосила про форс-мажорні обставини щодо поставок у зв'язку з санкціями США.
09:05
У Чехії оголосили одноденну жалобу через стрілянину в університеті Праги
Суботу, 23 грудня, оголосили у Чехії днем загальнонаціональної жалоби через стрілянину в університеті Праги, скоєну одним зі студентів, в якій загинули 14 осіб.
08:41
Німеччина готується до можливих новорічних заворушень
Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що побоюється повторення новорічних заворушень та нападів на екстрені служби в Берліні та інших містах.
08:10
Норвезький круїзний лайнер залишився без навігації через шторм у Північному морі
Норвезький круїзний лайнер MS Maud постраждав від відключення електроенергії через те, що в Північному морі хвиля розбила вікна на мостику, внаслідок чого судно втратило здатність до навігації.
07:45
Чехія виділила $10 млн на посилення медичної сфери Харківщини
Уряд Чехії виділив 10 мільйонів доларів на посилення медичної сфери Харківської області.
07:30
Україна і Німеччина провели новий раунд консультацій про "гарантії безпеки"
Україна та Німеччина у четвер провели четвертий раунд консультацій щодо укладення двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій Києву.
07:13
Умєров і глава Пентагону обговорили пріоритети безпекової допомоги
Міністерство оборони США повідомило про телефонну розмову свого очільника Ллойда Остіна з його українським колегою Рустемом Умєровим.