21 грудня 2023

Статті
Удар по проросійському президенту: які наслідки матиме зміна конституції Болгарії
Завдяки конституційним змінам проросійський президент Болгарії Румен Радев не зможе зловживати своїми повноваженнями у випадку нової політичної кризи.
Людина з минулого: як Дональд Туск, у якого ніхто не вірив, повернувся у польську політику
Переконання, що влада "Права і справедливості" практично нездоланна, панувало в лавах опозиції. Були моменти, коли в перемогу вірив лише Дональд Туск.
Колонки
Чому Україна має додатково підняти тютюнові акцизи, щоб виконати вимогу ЄС
За збереження діючих планів підвищення акцизів на тютюнові вироби Україна не виконає обіцянки вийти у 2025 році до рівня ЄС.
Новини
23:13
Макрона критикують через захист звинуваченого в домаганнях Жерара Депардьє
Президент Франції Емманюель Макрона опинився під вогнем критики через підтримку актора Жерара Депардьє, якого звинувачують у сексуальному насильстві та сексизмі.
22:49
Профспілки скасували раптовий страйк, який паралізував тунель під Ла-Маншем
Французькі працівники компанії Eurotunnel, яка обслуговує однойменний тунель під Ла-Маншем, що сполучає Велику Британію та Францію, після кількох годин несподіваного страйку скасували його, розблокувавши рух.
22:30
NYT: США активніше працюють над конфіскацією активів РФ для України на тлі блокади в Конгресі
Адміністрація президента США Джо Байдена активізувала зусилля з конфіскації близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів, заморожених на території західних країн, намагаючись таким чином компенсувати неможливість виділення додаткових коштів у Конгресі.
21:56
США і Китай уперше за півтора року провели переговори на рівні топвійськових
Очільники армій США й Китаю – генерали Чарльз Браун і Лю Чженлі – провели у форматі відеоконференції, що стало першими за півтора року переговорами між двома наддержавами на такому рівні.
21:34
Стрілянина у Празі: стрілець був студентом університету і, ймовірно, наклав на себе руки
Стрільцем, який відкрив вогонь на філософському факультеті Карлового університету в Празі у четвер, ймовірно, був 24-річний студент Давид Козак – він, імовірно, загинув, наклавши на себе руки.
21:11
Умєров обговорив із головою Міноборони Португалії навчання українців на F-16
Міністр оборони Рустем Умєров у четвер, 21 грудня, повідомив про розмову з очільницею оборонного відомства Португалії Хеленою Каррейраш.
ДайджестПонад 15 загиблих у Празі, Орбан хоче окупувати Брюссель, останній транш ЄС: новини дня
20:59
Пентагон прискорює постачання винищувачів F-16 для Тайваню
Міноборони США запевнило, що продовжує вивчати всі варіанти, щоб визначити пріоритети та прискорити продаж винищувачів F-16 Тайваню на тлі занепокоєння про те, що постачання літаків може затриматися через аналогічні зобов'язання США перед Україною та Ізраїлем.
20:30
Зеленський відреагував на стрілянину в Празі, в якій загинуло понад 15 осіб
Президент України України Володимир Зеленський прокоментував новини про стрілянину в Карловому університеті Праги в Чехії, внаслідок якої загинули щонайменше 15 осіб.
20:15
Глава МЗС Естонії: мій заклик визнати геноцид вірмен не погіршить відносини з Туреччиною
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що його заклик до Рійгікогу – парламенту країни – визнати геноцид вірмен 1915 року в Османській імперії, не погіршить стосунків між Таллінном і Анкарою.
19:57
Прем’єр Іспанії в Барселоні зустрівся із лідером сепаратистської Каталонії
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у четвер відвідав Барселону й зустрівся з президентом Каталонії Пере Арагонесом, підтверджуючи наміри свого уряду домогтись амністії каталонських діячів, причетних до референдуму за незалежність 2017 року.
19:34
Турецький центробанк підвищив процентну ставку до 42,5% для боротьби з високою інфляцією
Центральний банк Туреччини у четвер підвищив ключову процентну ставку на 2,5 процентних пункти в межах боротьби з високою інфляцією, через яку багато домогосподарств не можуть дозволити собі орендну плату та товари першої необхідності.
19:33
США й Данія підписали угоду про оборонну співпрацю
Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен у четвер підписали двосторонню угоду про оборонну співпрацю.
19:10
оновленоСтрілянина у Празі: уже понад 15 загиблих, поліція розповіла про стрільця
Керівник поліції Чехії Мартін Вондрашек заявив, що станом на вечір кількість загиблих у результаті стрілянини у Карловому університеті Праги перевищила 15, ще 24 людини перебувають під наглядом лікарів.
18:57
ФотоУкраїна отримала 5 тисяч Starlink від уряду Польщі
Польський уряд передав Україні партію у 5 тисяч терміналів супутникової мережи Starlink.
18:55
Україна й Молдова домовились про спільний контроль на семи КПП
Прем’єр-міністри України й Молдови Денис Шмигаль і Дорін Речан у четвер під час відеоконференції підписали низку протоколів про організацію спільного прикордонного контролю на пунктах пропуску.
18:35
У Боснії арештували ексглаву розвідки й топсуддю у справі про незаконне прослуховування
Колишнього керівника розвідувального управління Боснії і Герцеговини Османа Мехмедагича й голову державного суду БіГ Ранко Дебевеця арештували за підозрою в незаконному прослуховуванні суддів і прокурорів у 2020 році.
18:29
ФотоІспанія замовила для армії літаки Airbus на понад 1,5 млрд євро
Міністерство оборони Іспанії замовило 16 літаків Airbus C295 у конфігурації морського патрульного літака та літака морського спостереження.
18:13
Фінляндія представила план долучення до повоєнної відбудови України
Фінляндія розробила національний план щодо відновлення України й у четвер, 21 грудня, опублікувала його першу частину, покликану покращити умови діяльності фінських компаній у цьому процесі.
18:07
Парламент Литви підтримав реформу призову до армії
Парламент Литви попередньо підтримав запропоновану Міністерством оборони реформу призову до Збройних сил країни.
ВідеоЯк суд Колорадо заборонив вибори для Трампа: детальний розбір
17:50
Стрілянина у Празі: попередньо 11 загиблих, близько 30 поранених
Рятувальні служби Праги повідомили, що, за попередньою інформацією, жертвою стрілянини на філософському факультеті Карлового університету стали 11 людей включню зі стрільцем.
17:47
Сербська опозиція просить ЄС допомогти з розслідуванням можливої фальсифікації виборів
Опозиційний альянс "Сербія проти насильства" (SPN) закликала Євросоюз допомогти розпочати міжнародне розслідування порушень під час дострокових парламентських і місцевих виборів, які пройшли цієї неділі.
17:35
Орбан критикує рішення України не пускати Порошенка до Угорщини
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан у четвер пов’язав рішення України не випустити п’ятого президента Петра Порошенка за кордон для зустрічі з ним із сумнівами щодо необхідності надавати Києву членство в ЄС.
Аналітика короткоЯк Туск повернувся до влади попри міфи про “німецького агента” і капості табору Качинського
17:10
У Литві відкинули інформацію про фінансові проблеми через німецьку бригаду
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас відкинув повідомлення видання Spiegel про те, що розгортання німецької бригади створює серйозні фінансові проблеми для Вільнюса.
17:07
доповненоСтрілянина в Празі: стрільця ліквідували, є кілька загиблих і десятки поранених
Чеська поліція заявила про ліквідацію стрільця, причетного до інциденту на філософському факультеті Карлового університету в Празі.
16:48
фото, відео, виправленоВ університеті Праги сталась стрілянина, поліція каже про загиблих
Поліція Чехії підтвердила повідомлення про стрілянину в одному із закладів освіти Праги у четвер, в результаті якої, за попередніми даними, є поранені й загиблі.
16:43
Парламент Албанії позбавив імунітету експрем’єра, підозрюваного в корупції
Албанські законодавці в четвер, 21 грудня, проголосували за позбавлення колишнього прем'єр-міністра Салі Беріши юридичної недоторканності, відкривши шлях до його можливого арешту у зв'язку з розслідуванням корупції.
16:42
ФотоНесподіваний страйк порушив рух поїздів у тунелі під Ла-Маншем
Несподіваний страйк французьких робітників Євротунелю, що сполучає Велику Британію з континентальною Європою, у четвер перервав залізничний рух через Ла-Манш, поставивши під загрозу плани багатьох людей на різдвяні свята.
16:24
Рада ЄС остаточно погодила нові правила управління держфінансами
Постійні представники країн-членів Європейського Союзу в четвер остаточно погодили реформу системи економічного управління ЄС, яка передбачає коригування темпів скорочення держборгу й дефіциту.
16:09
Німеччина виділить 88,5 млн євро на енергетичну підтримку України
Уряд Німеччини виділить 88,5 мільйонів євро для Фонду енергетичної підтримки України, яка зазнає ударів РФ по своїй інфраструктурі.
16:05
Орбан про головування Угорщини в ЄС: Ми хочемо окупувати Брюссель
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав, що угорське головування в Раді Європейського Союзу в другій половині 2024 року буде "більше миротворчим", а його метою є "окупувати Брюссель".
15:52
ЗМІ: на кордоні РФ з Грузією знову застрягли українські ексв'язні, яких примусово вивезли в Росію
На кордоні Росії з Грузією у буферній зоні застрягли близько 20 громадян України – переважно колишні в’язні, що потрапили в окупацію, були примусово вивезені росіянами під час відступу і депортовані з РФ після завершення терміну.
15:43
Орбан: "Різдво і Святий Дух" допомогли змінити український закон про нацменшини
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що в Будапешті вивчають зміни до законодавства про національні меншини, які Україна ухвалила для виконання рекомендацій Єврокомісії для початку переговорів про вступ.
15:36
Президент Сербії звинуватив "важливу країну" у втручанні у виборчий процес
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що уряд готує "важливий лист" про вплив "важливої ​​країни" та її втручання у виборчий процес в країні, де опозиція оскражує результати дострокових парламентських і місцевих виборів.
15:30
PROMOTEDЧи впливає громадянське суспільство на український порядок денний
15:26
Фінляндія дає Україні 21-ий пакет військової допомоги на 106 млн євро
Президент Фінляндії за пропозицією уряду країни схвалив надання Україні чергового пакета військової допомоги.
15:15
Сейм Польщі позбавив мандатів ексглаву МВС і заступника, щодо яких є обвинувальний вирок суду
Двох колишніх посадовців МВС, депутатів тепер опозиційної партії "Право і Справедливість", позбавили мандатів у зв’язку з рішенням суду, яким їх засудили до двох років ув’язнення.
15:13
Нідерланди дають перші 102 млн євро Україні з коштів на 2024 рік
Уряд Нідерландів у четвер, 21 грудня, оголосив про виділення першого траншу з понад 2 мільярдів євро, запланованих для України на 2024 рік, на гуманітарні потреби.
14:59
Орбан вступився за драконівський закон про "захист суверенітету"
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив ухвалення Будапештом нового закону, який надає уряду драконівські інструменти, що можуть бути використані для залякування й покарання тих, хто має погляди, які не поділяє керівна партія.
14:44
Орбан каже, що Угорщина й Туреччина не координують дії у блокуванні вступу Швеції в НАТО
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан стверджує, що Будапешт і Анкара діють повністю незалежно одне від одного у питанні затвердження вступу Швеції в НАТО. 
14:35
Орбан виправдався за те, що на зустрічі з Путіним назвав війну в Україні "воєнною операцією"
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив, чому у розмові з президентом Росії Владіміром Путіним під час їхньої зустрічі у жовтні назвав російську війну проти України "воєнною операцією".
14:30
Менше половини українських біженців пройшли інтеграційні курси в Німеччині
Менше половини українців, які отримали право на проходження інтеграційних курсів у Німеччині, завершили їх. 
14:28
Орбан пояснив, як сталася його зустріч із Зеленським в Аргентині: "попутними вітрами"
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан вперше розповів деталі короткої розмови з президентом України Володимиром Зеленським в Аргентині.
14:03
У Німеччині продовжилися протести фермерів: блокують в’їзди на траси
У трьох федеральних землях Німеччини фермери продовжили акції протесту, протестуючи проти намірів уряду скоротити субсидії та пільги.
13:58
Орбан пояснив, чому так боїться членства України в НАТО
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що членство України в НАТО зобов’язало б Угорщину "наступного ж дня" відправити туди свої війська.
13:36
ДоповненоРада попри застереження міжнародних партнерів призначила членів Рахункової палати 
Верховна Рада у четвер проголосувала за призначення чотирьох членів Рахункової палати попри заклик послів країн G7 не поспішати з цим ухваленням.
13:33
Сейм Польщі задекларував наміри "відкотити" суперечливу судову реформу "ПіС"
Сейм Польщі схвалив резолюцію, де закликає до змін законодавства щодо Національної ради судочинства.
13:27
PromotedДві третини високооктанового бензину в Україні продає мережа АЗК UPG
Продажі високооктанового бензину А-98/100 в Україні за результатами 2023 р. оновлять рекорд.
13:24
Пасажирський потяг у Словенії збив ремонтників на колії: є загиблі та поранені
Пасажирський потяг у Словенії в середу наїхав на групу ремонтників на залізничних коліях, в результаті чого двоє з них загинули, ще четверо отримали поранення.
13:23
Литва домовилася зі Швецією про придбання мобільної системи ППО
Міністерство національної оборони Литви ініціює придбання мобільної системи протиповітряної оборони.
13:08
Амстердам обмежить відкриття нових магазинів для туристів у центрі
У приміщеннях туристичних крамниць в історичному центрі Амстердаму не дозволять повторно відкривати схожий бізнес, якщо попередня закрилася – щоб "не витісняти з центру" звичайних мешканців міста.
13:08
Чехія планує змінити юридичне визначення згвалтування
Чеський уряд у середу схвалив пропозицію змінити визначення згвалтування і включити у нього принцип "Ні означає ні".
12:46
Cуд ЄС відмовився відповідати на запит палати Верховного суду Польщі: "Не є незалежною"
Суд ЄС відмовився відповідати на запит палати Верховного суду Польщі на підставі того, що її не можна вважати незалежним та неупередженим судовим органом.
12:28
ЄС виплатив Україні останній транш з пакета підтримки на 18 млрд євро
Європейський Союз у четвер виплатив Україні останні 1,5 мільярда євро з 18-мільярдного пакета макрофінансової підтримки на 2023 рік.
12:11
Молдовський олігарх-утікач Шор запропонував відкупитися від звинувачень у крадіжці мільярда
Олігарх-утікач Ілан Шор, якого у Молдові засудили до 15 років в'язниці у справі про крадіжку мільярда з трьох банків, заявив 21 грудня, що хоче взяти участь у публічних слуханнях про процес повернення вкрадених грошей, які планує провести парламент. 
11:52
Парламент Естонії не підтримав створення слідчої комісії щодо "російського бізнесу" чоловіка прем’єрки
Парламентська більшість в естонському Рійгікогу відкинула проєкт про створення спеціальної слідчої комісії щодо "російського бізнесу" чоловіка прем’єрки Каї Каллас. 
11:42
У Литві представлять реформу призову до армії 
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у четвер представить у Сеймі реформу призову до Збройних сил країни.
11:28
Кубраков вперше зустрівся з новим міністром інфраструктури Польщі: говорили про блокаду кордону
Віцепрем’єр з питань відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та новий міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак провели першу зустріч у Варшаві. 
11:24
УЄФА та ФІФА програли в Суді ЄС справу щодо конкуруючої Суперліги
Суд Європейського Союзу постановив, що керівні футбольні органи УЄФА та ФІФА зайшли надто далеко, погрожуючи санкціями гравцям і командам за участь у Суперлізі.
10:48
Дуда назвав протизаконними повторні вироки проти двох експосадовців МВС, яких раніше помилував
Президент Польщі Анджей Дуда вважає антиконституційними нові вироки суду щодо двох експосадовців МВС.
10:44
Італійська влада планує закон для "захисту вертепів" у школах 
Керівна італійська партія "Брати Італії" представила у середу законопроєкт для захисту "культурного коріння" країни – шкільних вертепів.
10:34
МЗС: консульство вже допомагає українцям з автобуса, що потрапив в ДТП на шляху з Польщі
Генеральне консульство України в Любліні надає консульську допомогу українцям, які потрапили в ДТП на польсько-українському кордоні. 
10:20
Два наступні головування в ОБСЄ виступили із зобов’язаннями щодо України
Два майбутні головування в ОБСЄ – Мальта та Фінляндія – зобов’язалися підтримувати Україну, поки триває війна Росії, і після війни, коли держава заглибиться у процес відновлення.
10:05
Виверження вулкана в Ісландії слабшає, мешканців найближчого міста ненадовго пустять додому
Інтенсивність виверження вулкана поблизу Рейк’явіка суттєво знизилася, а мешканцям найближчого міста Гріндавік ненадовго дозволять повернутися додому.
Аналітика короткоЯк безпрецедентне рішення Верховного суду Колорадо щодо Трампа вплине на вибори в США
09:49
фотоЯлинку в штаб-квартирі НАТО прикрасили копією півника з Бородянки
Українська місія при НАТО показала, як новорічну ялинку у штаб-квартирі Альянсу прикрасили іграшкою у вигляді півника з Бородянки, що став символом незламності на початку повномасштабного вторгнення.
09:31
Cуд в Італії засудив ультраправих активістів за "ковідний погром" офісу впливової профспілки
Суд у Римі визнав лідера ультраправої партії та ще шістьох ультраправих активістів винними у розгромі штаб-квартири найвпливовішої профспілки Італії під час акції протесту  у жовтні 2021 року
09:29
оновлено, фотоУ Польщі потрапив в ДТП український мікроавтобус з пасажирами, одна людина загинула
Вранці 21 грудня мікроавтобус з України зіткнувся з вантажівкою на сході Польщі, внаслідок чого одна людина загинула, інші травмовані. 
09:05
Прем'єр Бельгії назвав Китай "ворожою" країною після шпигунського скандалу
Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо в середу назвав Китай "іноді дуже ворожою" країною на тлі шпигунського скандалу, в якому фігурує ультраправий політик з партії "Фламандський інтерес".
08:58
Британців можуть чекати труднощі у поїздках додому на свята через штормовий вітер
Британські острови у вівторок накриє сильний шторм, що може ускладнити логістику та спричинити перебої з електропостачанням.
08:46
Макрон визнав сумніви європейських країн щодо допомоги Україні та пообіцяв підтримку
Макрон визнав сумніви деяких європейських країн щодо допомоги Україні і пообіцяв підтримку
08:19
У Молдові розраховують вийти з СНД до кінця 2024 року
Влада Молдови до кінця 2024 року планує вийти практично з усіх угод, підписаних у межах СНД.
07:59
У Румунії побачили шанс для зняття блокади Австрії на вступ до Шенгену
Двоє румунських депутатів Європарламенту стверджують, що після погодження у ЄС міграційної реформи Австрія більше не має вагомих підстав протидіяти заявці їхньої країни на приєднання до Шенгенської зони.
07:40
Проросійські радикали в Грузії демонстративно спалюють прапори ЄС
У Грузії проросійські радикали з Alt-Info на знак протесту спалюють прапори Європейського Союзу.
07:24
США: Угорський закон про "захист суверенітету" несумісний з нашими цінностями
Сполучені Штати стурбовані рішенням офіційного Будапешта прийняти новий закон, який надає угорському уряду драконівські інструменти, що можуть бути використані для залякування і покарання тих, хто має погляди, які не поділяє керівна партія.