20 грудня 2023

Статті
Трампа судять за законами Громадянської війни: все про нову заборону для лідера перегонів у США
Рішення Верховного суду штату Колорадо може мати кардинальний вплив на перебіг найближчих президентських виборів у США. Та яким саме буде цей вплив?
Коаліція з Орбаном та рептилоїди в запасі: як вибори у Сербії посилили президента Вучича
Масові протести у Белграді, голодування опозиційних сербських політиків та звинувачення влади у фальсифікації виборів...
Новини
23:03
У парламенті Швейцарії попередньо підтримали заборону расистських символів
Рада кантонів Швейцарії – верхня палата парламенту – в середу підтримала заборону використання расистських символів, які виправдовують насильницьку або екстремістську поведінку.
22:42
Макрон став на захист імміграційної реформи, назвавши її "поразкою" ультраправих
Президент Францїі Емманюель Макрон у середу публічно захистив суперечливу міграційну реформу, яка суттєво посилить обмеження для в’їзду, проживання й натуралізації іноземців.
22:11
Суд ЄС знову скасував "старі" санкції проти Януковича та його сина
Суд Європейського Союзу в середу задовольнив позов експрезидента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра й скасував санкції, запроваджені проти них Радою ЄС 4 березня 2021 року.
21:43
Данія долучиться до міжнародної коаліції із захисту судноплавства в Червоному морі
Данія вирішила приєднатись до міжнародної військово-морської коаліції під проводом Сполучених Штатів для боротьби з атаками на цивільні судна в Червоному морі.
21:24
Швейцарія виділяє 12,5 млн євро на підтримку українців у зимовий період
Федеральна рада Швейцарії в середу оголосила про виділення додаткових 11,8 мільйона швейцарських франків (12,5 мільйона євро) для допомоги українцям у зимовий період.
21:01
Орбан поскаржився, що вступ України в ЄС забере в Угорщини всі європейські гроші
Глава угорського уряду Віктор Орбан заявив, що з приєднанням України до ЄС вся центральноєвропейська підтримка – у тому числі адресована Угорщині – дістанеться Києву.
ДайджестТрампа "знімають" із виборів, ЄС посилює нагляд за Pornhub, кібердопомога Києву: новини дня
20:59
Блінкен: Українці за рік зробили, здавалось, неможливе, а Росія ослабла
Державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками року в середу, 20 грудня, відзначив спротив українців повномасштабному вторгненню Росії, яка, за його словами, не змогла досягнути поставлених цілей.
20:38
Президент Польщі просить Туска не квапитись зі звільненням керівництва держЗМІ
Польський президент Анджей Дуда звернувся з листом до прем’єр-міністра Дональда Туска у зв’язку зі звільненням керівництва державних ЗМІ, закликаючи його "поважати польський правовий порядок".
20:23
Країни ЄС досягли домовленості щодо правил національних витрат
У середу міністри фінансів ЄС уклали угоду про перегляд правил витрат держав Євросоюзу.
20:21
фотоЯлинку в Раді ЄС прикрасили копією знаменитого півника з Бородянки
Рада Європейського Союзу показала, як прикрасила новорічну ялинку іграшкою у вигляді керамічного півника, що став вірусним в Україні як символ незламності на початку повномасштабного вторгнення.
20:04
Вірменія призупинила мовлення російського Sputnik через хамство чоловіка Сімоньян
Комісія з телебачення й радіо Вірменії у середу ухвалила рішення відкликати ліцензію пропагандистської радіостанції "Sputnik Армения" на 30 днів через принизливі висловлювання ведучого Тиграна Кеосаяна, чоловіка Маргарити Сімоньян.
19:48
Прем'єрка Франції визнала неконституційність імміграційної реформи, розробленої її урядом
Прем'єрка Франції Елізабет Борн заявила в середу, що частина законопроєкту про імміграцію, розробленого її урядом, є неконституційною – це відбулось наступного дня після напруженого голосування у парламенті, яке завдало серйозної шкоди коаліції Емманюеля Макрона.
19:43
Нідерланди посилять військову присутність у Північному морі через підозрілі дії РФ
Міністерство оборони Нідерландів вирішило закупити додаткові камери спостереження й радари, а також два військові кораблі для посилення присутності в Північному морі на тлі зростання активності російських суден.
19:26
Рада Україна-НАТО проведе перше засідання за участю командувачів збройних сил
17-18 січня у Брюсселі відбудеться засідання найвищого військового органу НАТО – Військового комітету, у межах якого запланована перша зустріч Ради Україна-НАТО у форматі командувачів збройних сил.
19:21
Білий дім сподівається, що Конгрес схвалить додаткове фінансування для України в січні
У Білому домі вважають, що досягли прогресу під час переговорів із республіканцями в Сенаті США щодо посилення заходів проти міграції на південному кордоні, що дозволить, можливо, у січні схвалити пакет додаткового фінансування для України.
18:57
У Франції присудили 24 роки в’язниці лікарю, причетному до геноциду в Руанді
Суд Парижа в середу визнав 68-річного колишнього руандійського лікаря Состена Муньєману винним у причетності до геноциду народу тутсі в 1994 році у Руанді та засудив до 24 років позбавлення волі.
18:50
Прем’єр Чехії: Ми змогли повністю позбутися залежності від російського газу
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що його державі вдалось повністю позбутись залежності від газу з Росії.
18:36
Екологи у Греції оскаржують будівництво газосховища, покликаного зменшити залежність від РФ
П'ять грецьких та міжнародних природоохоронних організацій у вівторок подали до вищого адміністративного суду Греції, оскаржуючи будівництво морського газосховища та заводу з переробки природного газу біля портового міста Александруполіс.
18:27
Шольц: Міграційна реформа в ЄС принесе полегшення Німеччині
Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав досягнуту у ЄС домовленість реформувати систему міграції та надання притулку у Євросоюзі.
18:11
Виборчком Сербії відмовився проводити перевибори в Белграді попри тиск опозиції
Республіканська виборча комісія Сербії в середу ухвалила рішення провести повторне голосування на близько 30 виборчих дільницях, але відмовилась розглядати звернення опозиції про повторні місцеві вибори в Белграді.
Аналітика короткоЯк вибори змінили розклади у Сербії і як це вплине на її зовнішній курс
17:56
Єврокомісія запустила три ініціативи для підтримки українських дослідників та інноваторів
Європейська комісія 20 грудня оголосила про запуск трьох нових ініціатив, що сприятимуть розвитку науково-дослідної та інноваційної співпраці ЄС з Україною.
17:54
У ЄС попередньо погодили створення "Європейського кіберщита"
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу в середу досягли попередньої згоди щодо регламенту про кіберсолідарність, який передбачає посилене реагування на кіберінциденти й кіберспівпрацю в ЄС.
17:38
США оголосили про посилення санкцій проти російської нафти
Сполучені Штати переходять до наступного етапу посилення санкцій проти російських нафтових доходів, спрямованих на недопущення обходу "стелі цін" на морське транспортування нафти з РФ і посилення контролю за такими діями.
17:36
Угорщина виступила проти угоди ЄС з реформування системи міграції і притулку
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт "найрішучішим чином" відкидає угоду, досягнуту країнами ЄС і євродепутатами щодо перегляду законів Євросоюзу про поводження з шукачами притулку та мігрантами.
17:17
Україна і Британія провели другий раунд консультацій про "гарантії безпеки"
Україна та Велика Британія у середу провели другий раунд консультацій щодо укладення двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій Києву.
17:16
Боррель: Якщо Путін виграє в Україні, європейський проєкт зазнає значної шкоди
Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель у середу вкотре звернув увагу на загрозу перемоги Росії в повномасштабній війні проти України для Європейського Союзу.
16:59
Дублін судитиметься з Лондоном через можливу амністію фігурантів війни в Північній Ірландії
Уряд Ірландії має намір подати позов проти Великої Британії відповідно до Європейської конвенції з прав людини через закон, який фактично уможливлює позбавлення покарання причетних до злочинів під час громадянської війни в Північній Ірландії 1968-1998 років.
16:54
Новий уряд Польщі звільнив керівництво держЗМІ: TVP Info припинив мовлення 
Новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси: нова польська влада заявляє, що державні ЗМІ стали занадто політизованими за урядування попередників.
16:39
Орбан поспівчував Трампу через виключення з праймериз у Колорадо
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив підтримку колишньому президенту США Дональду Трампу, якого Верховний суд Колорадо вирішив дискваліфікувати з партійних виборів через причетність до штурму Капітолія.
16:15
Через аварію вантажного поїзда у Польщі затримуються два українські потяги
Через сходження вантажного поїзда у Польщі рух поїздів по станції "Медика" призупинено орієнтовно на дві години – це означає затримку щонайменше двох українських поїздів.
16:06
ЗМІ: Сі сказав Байдену, що планує возз'єднати Тайвань з Китаєм
Глава Китаю Сі Цзіньпін заявив президенту США Джо Байдену під час їхнього нещодавнього саміту в Сан-Франциско, що Пекін возз'єднає Тайвань з материковим Китаєм, але коли це відбудеться – ще не визначено.
15:48
10 країн запустили Талліннський механізм для кібердопомоги Україні
Естонія та ще 9 держав 20 грудня запустили Талліннський механізм для посилення кіберпідтримки України у цивільній сфері.
15:34
Україна отримала 150 млн євро від ЄС на відновлення
Україна у середу, 20 грудня, отримала 150 млн євро безповоротного гранту від ЄС для відновлення знищених внаслідок російської агресії критично важливих об’єктів.
15:28
Парламент Болгарії у фінальному читанні схвалив зміни до конституції
Парламент Болгарії у фінальному третьому читанні затвердив низку змін до конституції, депутати голосували поіменно.
15:16
Ексглаву Центробанку Латвії, фігуранта скандалу з відмиванням грошей РФ, визнали винним у корупції 
Латвійський суд визнав винним в отриманні хабаря колишнього члена Керуючої ради Європейського центрального банку та багатолітнього голову латвійського Центробанку Ілмарса Римшевічса, і тепер йому загрожує шість років ув'язнення та конфіскація активів.
14:59
Литва у 2024 році планує провести навчання для 3,5 тисяч українських військових
Литва наступного року планує провести навчання для 3500 українських військових.
14:48
фотоМолдова отримала перший радар нового покоління для захисту свого неба
У Молдову доставили сучасний радар для спостереження за повітряним простором, який країна купила у французького підприємства THALES. 
14:35
Держави Балтії домовились про єдине регіональне застосування санкцій ЄС проти Росії
Прем’єр-міністерки Литви, Латвії та Естонії у середу підписали спільну декларацію про єдине регіональне застосування санкцій Європейського Союзу проти Росії та Білорусі, щоб зменшити ризики обходу обмежень.
14:33
Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії, яким дозволили "ковідну" держпідтримку Air France
Суд ЄС анулював рішення Єврокомісії, яким дозволили Франції надати державну фінансову допомогу авіакомпаніям Air France та Air France-KLM у зв’язку з епідемією коронавірусу.
14:16
Єврокомісія зробила крок, щоб дозволити полювати на вовків у ЄС
Європейська комісія в середу оголосила про намір змінити статус вовків з "суворо захищеного" на "захищений", що у майбутньому уможливить полювання на цих тварин.
13:59
ФотоЛитва надала Україні нову партію військової допомоги
У середу, 20 грудня, до Збройних сил України прибула нова партія військової допомоги від Литви.
13:52
Ще три платформи, зокрема Pornhub, будуть під посиленим наглядом за новим цифровим законом ЄС
У ЄС назвали ще групу онлайн-платформ, включно з Pornhub, яких вважатимуть особливо великими і тому зобов’язують виконувати розширені вимоги Акту про цифрові послуги (DCA), який набув чинності цієї осені.
13:44
У столиці Швейцарії розглядають легалізацію кокаїну для боротьби з наркотиками
У столиці Швейцарії Берні розглядають пілотну схему, що дозволить продаж кокаїну для рекреаційного використання як радикальний підхід до боротьби з наркотиками.
13:16
У Берліні провели обшуки у пропалестинської феміністичної групи
Поліція Берліна у середу провела серію обшуків на об’єктах, пов’язаних з пропалестинською феміністською групою.
13:09
У Макрона виникли розбіжності з членами його уряду через закон про імміграцію
У президента Франції Емманюеля Макрона виникли розбіжності з членами свого уряду після того, як парламент ухвалив імміграційний законопроєкт, жорсткі норми якого призвели до занепокоєння лівого крила депутатів його партії.
12:41
Екскерівників МВС Польщі засудили до двох років ув'язнення
Колишніх голову Міністерства внутрішніх справ Польщі Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка засудили до двох років ув'язнення у справі про "земельний скандал".
12:37
Виверження вулкана в Ісландії слабшає, але загроза для найближчого міста залишається
Інтенсивність виверження вулкана поруч з Рейк’явіком знизилася, порівняно з першою добою, проте загроза для найближчого рибальського містечка ще зберігається. 
12:00
Суд ЄС: особам з громадянством Росії не заборонено керувати літаками у країнах Євросоюзу
Суд ЄС прояснив, що санкції Євросоюзу не забороняли особам з російським громадянством бути пілотами повітряних суден на території ЄС, та на цій підставі відхилив позов росіянки, яка оскаржувала рішення Ради ЄС. 
11:52
Розвідка Британії: Україна переходить до оборони вздовж більшої частини фронту
Британська розвідка розповіла, що протягом останніх тижнів Україна мобілізувала зусилля для покращення фортифікаційних споруд, оскільки переходить до більш оборонної позиції вздовж більшої частини лінії фронту.
11:30
Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Абрамовича щодо скасування санкцій 
Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Романа Абрамовича щодо скасування обмежувальних заходів Євросоюзу, застосованих проти нього у зв’язку з війною РФ проти України.
11:15
МЗС відреагувало на резолюцію Генасамблеї ООН щодо прав людини на окупованих РФ територіях
Міністерство закордонних справ України прокоментувало ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим та місто Севастополь.
11:00
У Німеччині можуть вперше конфіскувати 720 млн євро заморожених російських активів – ЗМІ
Федеральний прокурор Німеччини підняв питання про конфіскацію сотень мільйонів євро заморожених російських активів, що може стати першим подібним прецедентом в країні. 
10:58
Прем'єр Вірменії відповів на звинувачення РФ у невиконанні домовленостей щодо Карабаху
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відреагував на заяви офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової про те, що домовленості від 9 листопада щодо Карабаху не були виконані багато в чому через Єреван.
10:30
Прем'єр Іспанії зустрінеться з сепаратистами Каталонії попри обіцянку цього не робити
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес планує провести кілька зустрічей з ключовими лідерами каталонських сепаратистів Карлесом Пучдемоном і Оріолом Жункерасом для нормалізації відносин, хоча раніше очільник уряду публічно заперечував таку можливість.
10:29
У чергах на в'їзд в Україну – понад 5 тисяч вантажівок, 4 напрямки заблоковано
10:20
Рада ЄС і Європарламент погодили ключові пункти реформи системи міграції і притулку
Іспанське головування у Раді ЄС та Європарламент досягли домовленості щодо ключових елементів у п’яти проєктах законів, які змінять законодавчу рамку ЄС щодо міграції та притулку. 
09:59
WP: США просять Японію передати Україні ракети для ЗРК Patriot
Через нестачу систем протиповітряної оборони (ППО) в Україні та неможливість швидкого ухвалення пакета допомоги в Конгресі США звернулись до Японії, щоб надати Києву ракети для ЗРК Patriot.
09:50
ЗМІ: Санкції ЄС проти росіян можуть діяти і після їхньої смерті
У ЄС ухвалили рішення, що потенційно дозволяє зберігати санкції проти громадян Росії у відповідних списках і після їхньої смерті.
Аналітика короткоКоли ЄС зможе подолати вето Орбана про 50 млрд євро допомоги Україні
09:17
Білий дім: РФ, Китай та Північна Корея зміцнюють співпрацю
В адміністрації президента США Джо Байдена заявили про зміцнення співпраці між Росією та Китаєм і КНДР у своєму прагненні зазіхати на існуючий світовий порядок.
09:13
ЄС, НАТО і низка країн засудили обстріли бойовиками-хуситами суден в Червоному морі 
Євросоюз, НАТО і ще низка окремих країн назвали неприйнятними дії бойовиків-хуситів довкола Аравійського півострова, які останнім часом регулярно обстрілюють торгові судна, що прямують через Червоне море, під приводом нібито їхнього зв’язку з Ізраїлем.
08:54
ФотоУ Словаччині тисячі людей вийшли на нові протести проти уряду Фіцо
Тисячі людей вийшли на вулиці великих міст Словаччини у вівторок, щоб продовжити свої протести проти планів уряду Роберта Фіцо розпустити спеціальну прокуратуру, що здійснює нагляд за гучними корупційними справами, зменшити покарання за корупцію та послабити захист інформаторів.
08:50
Cейм Польщі створив слідчий комітет щодо візового скандалу
Сейм Польщі нового скликання створив спеціальний комітет для розслідування так званого візового скандалу.
08:15
Сенат США не проголосує за допомогу Україні цього року
Сенат США не проголосує за пакет допомоги Україні та посилення безпеки кордонів США до початку наступного року, хоча перемовники від обох партій продовжують свою роботу.
07:50
Аеропорт Кишинева змінює міжнародний код, щоб не бути схожим на російську назву міста
Міжнародний аеропорт Кишинева відмовився від міжнародного коду KIV, що є скороченням від російської назви столиці Молдови.
07:30
США запровадили санкції проти мережі, причетної до виробництва іранських дронів
Сполучені Штати запровадили новий раунд санкцій проти 10 юридичних та чотирьох фізичних осіб в різних країнах за їхню причетність до закупівлі матеріалів для виробництва безпілотників в Ірані.
07:13
Суд у Колорадо заборонив Трампу бути кандидатом у президенти США
Верховний суд штату Колорадо ухвалив безпрецедентне рішення про те, що колишній президент Дональд Трамп не має конституційного права балотуватися в президенти США у 2024 році.