19 грудня 2023

Статті
Приборкання Орбана: чому ЄС виділить Україні 50 млрд євро попри угорське вето
Початок саміту став відверто принизливим для угорського лідера. Тому Орбан оголосив, що принаймні в питанні фінансів Угорщина не поступиться...
Колонки
Створити нову чи модернізувати існуючу: яку систему євроінтеграції слід обрати Україні
Чинна система включає два ключові євроінтеграційні суб'єкти, які взаємодіють з міністерствами, Верховною Радою та Офісом президента.
Новини
22:52
Суд дозволив вивішування хрестів на офіційних установах Баварії
Федеральний адміністративний суд Німеччини відхилив скаргу на указ влади землі Баварія про вивішування католицьких хрестів на будівлях земельних установ й дозволив їх залишити.
22:34
фотоЗМІ: "Європейський лідер ХАМАС" має офіс навпроти Єврокомісії
Палестинець Маджед аз-Зір, підозрюваний у підтримці діяльності угруповання ХАМАС у Європі, очолює організацію зі штаб-квартирою у Брюсселі навпроти Європейської комісії.
22:09
"Венеційка" оцінила заборону участі у виборах членам розпущеного "Шору" в Молдові
Венеційська комісія Ради Європи вважає, що заборона членам неконституційних партій Молдови брати участь у виборах суперечить Європейській конвенції з прав людини і Міжнародному пакту про громадянські і політичні права.
21:50
Парламент Греції підтримав часткову легалізацію мігрантів у країні
Парламент Греції у вівторок переважною більшістю голосів схвалив ініційований правоцентристським урядом закон, який дозволить нелегальним мігрантам у країні отримати дозвіл на проживання та роботу.
21:27
МКС підтвердив, що отримував звернення від ексофіцера розвідки РФ Салікова
Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду підтвердив, що отримував звернення від колишнього полковника російської розвідки Ігоря Салікова, який втік до Нідерландів і заявив про готовність свідчити про воєнні злочини РФ.
21:13
Франція у 2024 році долучиться до навчання українських льотчиків на винищувачах
Франція на початку 2024 року долучиться до підготовки українських льотчиків на західних винищувачах – ідеться про початкову підготовку, яку потім продовжать європейські партнери.
ДайджестГарантії безпеки у Чорному морі, "часткове членство" в НАТО, виверження в Ісландії: новини дня
20:56
Єврокомісія розблокувала 9 млн євро заморожених коштів для Литви
Європейська комісія у вівторок ухвалила позитивну попередню оцінку та дозволила Литві використати майже 9 мільйонів євро із заморожених коштів Фонду відновлення та стійкості (RRF).
20:53
Угорщина вже не проти вступу Болгарії в "шенген" після скасування податку на газ із РФ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок підтвердив, що Будапешт не блокуватиме приєднання Болгарії до Шенгенської зони після того, як набуде чинності скасування болгарського податку на транзит російського газу.
20:35
ЄС засудив пуск Північною Кореєю балістичної ракети, здатної досягти США
Європейський Союз засудив запуск Північною Кореєю 18 грудня міжконтинентальної балістичної ракети в порушення резолюцій Ради безпеки ООН, який ще більше підриває міжнародний мир і безпеку.
20:25
Німеччина уклала з Грузією угоду в сфері міграції
Міністри внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер і Грузії Вахтанг Гомелаурі підписали угоду, яка передбачає заходи зі зниження міграційного потоку з кавказької країни до ФРН.
20:20
ЄС погодив продовження надзвичайних енергетичних заходів на 2024 рік
Міністри енергетики країн Європейського Союзу у вівторок погодили продовження трьох регламентів з енергетичних питань, ухвалених як надзвичайні заходи після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
20:11
"Молодець Педро": Зеленський розповів, як йому допомагав прем'єр Іспанії
Президент України Володимир Зеленський розповів про свої відносини з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.
19:58
Парламент Швейцарії пом’якшив правила експорту зброї, що потенційно може допомогти Україні
Швейцарія Національна рада – нижня палата парламенту – в понеділок слідом за верхньою палатою, Раді кантонів, схвалила поправку до законодавства, яка дещо пом’якшує вимоги до експорту озброєння.
19:29
Зеленський пояснив, чому ідея "часткового вступу" України до НАТО є "маячнею"
Президент Володимир Зеленський не вважає реалістичною ідею про те, що Північно-Атлантичний альянс поширить гарантії безпеки на частину території України.
19:28
Зеленський розраховує на розблокування кордону з Польщею за нового уряду
Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що новий уряд Польщі на чолі з Дональдом Туском допоможе вирішити питання блокади кордону польськими перевізниками.
19:22
Зеленський розповів про те, як Україна "втрачала політичні відносини" з минулим урядом Польщі
Президент України Володимир Зеленський прокоментував проблеми у відносинах між Києвом і Варшавою на тлі блокування кордону цього року з боку польських фермерів та перевізників.
19:12
Обрання Трампа може "дуже сильно" вплинути на хід війни в Україні – Зеленський
Президент Володимир Зеленський вважає, що перші рішення президента США, якого оберуть у 2024 році, можуть "дуже сильно" вплинути на хід війни в Україні.
18:56
Зеленський – про Угорщину: Іноді її політика "не дуже дружня", шукаємо дипломатичне рішення
Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна та Угорщина можуть знайти дипломатичне рішення своїх проблем попри те, що інколи політика Будапешта щодо Києва "не дуже дружня".
18:54
У Конгресі США ще не домовились про допомогу Україні попри наближення свят
Законодавці США все ще не можуть домовитись про пакет заходів із зміцнення безпеки кордону в обмін на голоси республіканців за законопроєкт, що включає допомогу Україні.
18:31
Зеленський впевнений, що ЄС і США схвалять фінансову допомогу Україні на 2024 рік
Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що Європейський Союз і Сполучені Штати зрештою схвалять заплановані пакети фінансової допомоги Україні на 2024 рік, хоча залишається питання, коли саме це станеться.
18:17
У Франції досягли угоди щодо важливого для Макрона закону про імміграцію
Французькі законодавці у вівторок досягли попередньої угоди щодо спірного законопроєкту про імміграцію, ухвалення якого вкрай важливе для президента Емманюеля Макрона.
18:11
Суд Британії підтвердив стягнення $5 млрд із Росії на користь "Нафтогазу" через збитки в Криму
Високий суд Англії та Уельсу підтвердив рішення арбітражу в Гаазі, який зобов’язав Росію виплатити 5 мільярдів доларів компанія групи "Нафтогаз" через збитки, завдані в результаті протиправної анексії Криму.
17:52
Німецька компанія уклала довгострокову угоду про постачання газу з Норвегії
Державна німецька енергетична компанія SEFE та норвезький газовий гігант Equinor уклали довгострокову угоду про постачання газу.
17:50
Новий посол Польщі почав роботу в Україні
Новий посол Польщі в Україні Ярослав Гузи прибув до Києва й уже передав копії вірчих грамот до Міністерства закордонних справ.
17:40
Уряд Італії хоче продовжити надання Україні військової допомоги на 2024 рік
Рада міністрів Італії на засіданні у вівторок підтримала продовження на ще один рік – до кінця 2024-го – повноважень, які дозволяють їй надавати військову та військово-технічну допомогу Україні.
Аналітика короткоЧотири варіанти реформи системи євроінтеграції: яку з них варто обрати Україні
17:26
У ЄС нагадали Сербії про необхідність проведення демократичних виборів
Топдипломат ЄС Жозеп Боррель і єврокомісар із питань розширення Олівер Варгеї у вівторок прокоментували проведення 17 грудня в Сербії дострокових парламентських і місцевих виборів, результати яких оскаржує опозиція.
17:26
Есмінець з Британії патрулюватиме Червоне море для протидії обстрілам торгових суден
Велика Британія направила есмінець HMS Diamond до Червоного моря в межах коаліції з протидії атакам підтримуваних Іраном повстанців-хуситів з Ємену на комерційні судна, що прямують зі Сходу до Європи.
17:00
Міністр оборони Естонії: Війна в Україні диктує нові тренди
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що загарбницька війна РФ проти України диктує нові правила, тому зміцнення оборонного потенціалу балтійської країни є нагальною потребою.
16:55
доповненоПосли G7 застерегли від поспішних призначень у Рахункову палату
Посли країн "Групи семи" у вівторок висловили стурбованість намірами уряду призначити членів Рахункової палати до завершення її реформи.
16:30
У Польщі засудили 14 членів шпигунської мережі РФ, серед них – українці й білоруси
Суд Любліна у вівторок, 19 грудня, визнав 14 громадян Росії, Білорусі та України винними в підготовці диверсій на користь Москви у складі шпигунського угруповання.
ВідеоФальсифікації, протести та спеціаліст із рептилоїдів: головне про вибори у Сербії
16:29
На кордоні з Польщею у чергах чекають понад 3300 вантажівок
Через блокаду польськими перевізниками кордону на вʼїзд в Україну очікують понад 3300 вантажівок.
16:04
Франція може незабаром побудувати кілька ядерних реакторів у Швеції
Франція може незабаром побудувати кілька ядерних реакторів у Швеції, про що домовились міністри енергетики двох країн у кулуарах Енергетичної ради ЄС у вівторок.
15:30
МЗС Фінляндії видало сотні дозволів на ухилення від санкцій проти РФ
З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну міністерство закордонних справ Фінляндії отримало понад 500 запитів на винятки з санкцій проти Росії, з яких 200 були схвалені.
15:28
Очільник Пентагону обговорив із союзниками ситуацію з обстрілами суден у Червоному морі
Міністр оборони США Ллойд Остін провів віртуальну зустріч зі своїми колегами та іншими представниками урядів 43 країн, а також ЄС і НАТО як об’єднань, щодо безпекової ситуації у Червоному морі.
15:07
Фінляндія розслідує порушення кордону з РФ двома своїми громадянами
Двох громадян Фінляндії підозрюють у порушенні кордону з Росією на півночі країни, справу вже передали у прокуратуру.
14:51
Ердоган після зустрічі з Орбаном прогнозує гальмування євроінтеграції України та Молдови
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Євросоюз гальмуватиме вступ України та Молдови, додавши, що Анкара вже давно заслужила право на вступ до ЄС.
14:28
Білий дім пояснив різницю між жертвами війн в Україні та Газі
Білий дім прояснив, в чому полягає різниця між жертвами загарбницької війни РФ в Україні та військової операції Ізраїлю проти терористичного угруповання ХАМАС в Газі.
14:23
У Німеччині засудили до довічного ув’язнення ісламіста, що скоїв напади в Дуйсбурзі
Вищий регіональний суд Дюссельдорфа засудив до довічного ув’язнення 27-річного сирійця, що навесні скоїв кілька нападів з ножем у місті Дуйсбург.
14:03
Ердоган вже прямо каже, що вступ Швеції у НАТО залежить від поступок США й Канади 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що ратифікацію вступу Швеції до НАТО у турецькому парламенті можуть прискорити "позитивні зрушення" в США й Канаді щодо рішень, яких хоче Анкара.
13:53
Каунас продовжив безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті
Міська рада литовського Каунаса вирішила продовжити пільговий режим проїзду у громадському транспорті для українських біженців. 
13:22
Данія і США погодили підписання оборонної угоди
Данія домовилась про оборонну угоду зі Сполученими Штатами, яка дозволить американським солдатам і військовій техніці базуватися на данській землі.
13:21
Топвійськовий Бельгії: Європа має бути готовою до нової агресії Росії
Начальник Генштабу армії Бельгії, адмірал Мішель Гофман вважає, що європейським державам потрібно серйозно сприймати російську загрозу і бути готовими до того, що Росія у майбутньому може напасти на інших своїх сусідів. 
13:06
Глава МЗС Британії: Важливо, щоби Путін програв
Франція і Британія будуть підтримувати Україну в її боротьбі проти російського вторгнення "стільки, скільки буде потрібно", при цьому важливо, щоб президент Владімір Путін програв. 
12:47
Молдовські фермери вимагають запровадити механізм обмеження імпорту зерна з України
Молдовські фермери вимагають, щоб уряд терміново запровадив "стабільний та стійкий" механізм обмеження імпорту зернових та олійних культур з України. 
12:38
"Венеційка" опублікувала висновок щодо Антикорупційного бюро у Грузії
Венеційська комісія відзначає позитивні риси у новому грузинському законі щодо протидії корупції, в частині, що стосується Антикорупційного бюро, але водночас вважає, що закон не дозволить достатньо ретельно розслідувати випадки топкорупції.
12:32
Росія пригрозила "агресивній Фінляндії" після підписання угоди зі США
До МЗС Росії 19 грудня викликали посла Фінляндії в Москві, якому заявили, що російська сторона "не залишить без відповіді" нарощування військового потенціалу НАТО на кордоні з РФ.
12:12
Берлін проведе часткові перевибори до Бундестагу через порушення 2021 року
Конституційний суд Німеччини ухвалив рішення про проведення перевиборів до Бундестагу у майже пів тисячі округів у Берліні через хаотичність виборчого процесу в німецькій столиці два роки тому.
11:56
Дим від вулкана в Ісландії очікувано досягне Норвегії
Хмара від виверження вулкана в Ісландії приблизно ввечері у вівторок досягне Норвегії.
11:45
Санду: Росія спробує дестабілізувати Молдову весною перед виборами
Президентка Молдови Мая Санду вважає, що РФ продовжить свої дії з дестабілізації країни навесні наступного року у розпал передвиборчої кампанії перед президентськими виборами.
10:59
ЗМІ: Британія підпише з Україною 10-річну угоду про безпекові зобов’язання з акцентом на флоті
Велика Британія та Україна найближчими тижням підпишуть 10-річний пакт про безпеку, в рамках якого Лондон використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Києву контролювати Чорне море.
10:46
фотоВиверження вулкана в Ісландії поки не загрожує місту, що розташоване поруч з тріщиною
Виверження вулкана на ісландському півострові Рейк’янес поки не становить прямої загрози для містечка Гріндавік, що розташоване поруч.
10:13
Німеччина відреагувала на оцінку виборів у Сербії: "Неприйнятно для країни-кандидата"
Німеччина гостро відреагувала на оцінку спостерігачів ОБСЄ щодо дострокових парламентських виборів у Сербії, зазначивши, що така ситуація неприйнятна в країні, яка претендує на членство у ЄС.
10:13
Президентка Молдови прокоментувала інцидент з президентом Австрії, якого вкусив її пес
Президентка Молдови Мая Санду прокоментувала інцидент зі своїм собакою на прізвисько Кодруц під час зустрічі в Кишиневі з президентами Австрії та Словенії.
10:00
PROMOTEDЧи плануються послаблення валютних обмежень: НБУ зустрівся з австрійським бізнесом в Україні у ході другого Австрійського бізнес сніданку
15 Грудня 2023 відбулась зустріч між представниками Національного Банку України, Посольства Республіки Австрія та австрійської бізнес-спільноти в Україні.
09:54
фотоУ Румунії внаслідок обвалу у школі-інтернаті загинув 17-річний хлопець
Внаслідок обвалу частини будівлі гуртожитку школи-інтернату "Арон Тамаші" у румунському місті Одорхею Секуєск загинув 17-річний хлопець.
09:45
США оголосили місію за участю 10 союзників для протидії обстрілам торгових суден у Червоному морі
Сполучені Штати оголосили про створення міжнародної місії, переважно за участю союзників НАТО, для захисту від обстрілів торгових суден, які прямують зі Сходу до Європи через Червоне море. 
Аналітика короткоНа який крок готується йти ЄС у передачі російських коштів Україні
09:22
Україна досягла успіху в перехопленні "Кинджалів" – розвідка Британії
Британська розвідка констатувала успіхи України у перехопленні російської "суперзброї" – ракет "Кинджал".
09:14
За час дії "транспортного безвізу" рух товарів автошляхами з України в ЄС і навпаки зріс на понад 40%
За час дії угоди про вантажні перевезення між Україною та ЄС, так званого "транспортного безвізу", рух товарів автошляхами з України з ЄС і навпаки зріс на понад 40%.
08:59
У Литві депутата на 10 років позбавили права обиратись за кнопкодавство
Парламент Литви відкликав мандат депутата Пятраса Гражуліса за порушення присяги, позбавивши його можливості балотуватися до парламенту або на посаду президента протягом десяти років.
08:52
У парламенті Франції продовжаться перемовини щодо важливого для Макрона закону про імміграцію
Французькі парламентарі у вівторок продовжать перемовини щодо компромісної редакції законопроєкту про імміграцію, ухвалення якого вкрай важливе для президента Емманюеля Макрона.
08:40
Словацька опозиція збирає нові протести проти уряду Фіцо
Словацька опозиція у вівторок проведе протести проти намірів уряду Роберта Фіцо розпустити спеціальну прокуратуру, що здійснює нагляд за гучними корупційними справами, зменшити покарання за корупцію та послабити захист інформаторів.
08:13
Спостерігачі: Вибори у Сербії пройшли у несправедливих умовах і з підкупом виборців
Міжнародні спостерігачі заявили, що правляча Сербська прогресивна партія (SNS) отримала несправедливу перевагу на дострокових парламентських виборах через упередженість ЗМІ, неналежний вплив президента Александара Вучича та порушення під час голосування, такі як підкуп виборців.
ВідеоЧи зможе Орбан заблокувати фінансування України?
07:47
Штаб Трампа розраховує до середини березня зібрати підтримку для висунення у президенти  
Команда експрезидента США Дональда Трампа прогнозує, що він може офіційно отримати номінацію у президентські кандидати від Республіканської партії до 19 березня, враховуючи його лідерство в опитуваннях у штатах, де відбудуться праймеріз.
07:24
фото, відеоВ Ісландії почалось велике виверження вулкана
Після кількох тижнів інтенсивних землетрусів на півострові Рейк'янес на південному заході Ісландії сталося виверження вулкана.