23 червня 2023

Статті
"У 2025 ми відключимо 'незалежність' Придністров’я за несплату. Якщо Москва не зробить це раніше"
Серджіу Тофілат: "Або ми самі відключимо газ Придністров'ю. Або Москва його відключить. Хоча можливо, що газ сепаратистам відключить Київ"
Між російським та угорським полоном: як "гра" з 11 бійцями ЗСУ завела Орбана у пастку Кремля
В Угорщині полоненим бійцям ЗСУ не дозволяли навіть мати телефони. А після побачень із родичами їх відвозили назад, у місце утримання...
Колонки
Відновлення починається під час війни: що пропонує Британія українському бізнесу
Війна створює перепони для встановлення ділових зв’язків. Ми оголосили про дві ініціативи, щоб допомогти розв'язати цю проблему.
Новини
23:03
Шотландія заявила, що через Brexit недоотримує 3,5 млрд євро щороку
Уряд Шотландії у п’ятницю з нагоди сьомої річниці виходу Сполученого Королівства з ЄС опублікував доповідь про економічні наслідки такого кроку, заявивши про відчутні втрати доходів.
22:37
Російські хакери створили фейковий сайт МВС Німеччини
Міністерство внутрішніх справ Німеччини знайшло та викрило фейковий вебсайт і Twitter-сторінку відомства, створені, як вважається, проросійськими хакерами для поширення дезінформації серед німецької аудиторії.
22:20
Білий дім – про наступ України: Бойові дії непередбачувані, допоможемо Україні досягти успіху
Сполучені Штати будуть зосереджені на тому, аби Збройні Сили України досягли успіху у своїх контраступальних діях, але враховують, що динаміка на полі бою може змінюватись.
21:56
"Повний успіх": У Німеччині оцінили найбільші повітряні навчання НАТО в історії
У межах навчань Air Defender 2023 у Німеччині, які стали найбільшими навчаннями повітряних сил в історії Північноатлантичного Альянсу, вдалось здійснити 1800 із 2000 запланованих польотів, що можна назвати "повним успіхом".
ВідеоНавіщо Орбан утримує полонених бійців ЗСУ, яких йому передала Росія
21:35
Радник Байдена обговорить із незахідними країнами досягнення справедливого миру в Україні
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрінеться в Данії з представниками країн так званого Глобального Півдня, аби обговорити питання досягнення справедливого миру в Україні.
ДайджестПередача F-16 затягується, Зеленський дав обіцянки ЄС, Угорщина думає зняти вето: новини дня
20:59
Війна в Україні стане головною темою переговорів глави МЗС Німеччини в ПАР
Міністерка закордонних справ Німеччини Аннелена Бербок у неділю вирушить до Південно-Африканської Республіки з дводенним візитом, в рамках якого відбудуться переговори щодо війни в Україні.
20:53
Пентагон досі не побачив несанкціонованого використання наданої Україні зброї
Міністерство оборони США продовжує відстежувати передані Україні західні системи озброєння й досі не зафіксувало випадків їхнього несанкціонованого розповсюдження.
20:34
Найбільше в Європі родовище газу закриється восени через шкоду для місцевих жителів
Влада Нідерландів вирішила припинити видобуток газу на найбільшому в Європі родовищі Гронінген із 1 жовтня 2024 року через сейсмологічну небезпеку попри глобальні енергетичні проблеми, спричинені війною Росії в Україні.
20:25
У Косово заарештували серба, підозрюваного у нападах на миротворців НАТО
Косовська поліція оголосила в п'ятницю, що заарештувала ще одного косовського серба, підозрюваного в участі в жорстоких зіткненнях між сербськими протестувальниками і миротворчою місією НАТО в Косові
20:13
доповненоМЗС: Україна повернула з Угорщини ще двох військовополонених
Українські дипломати вивезли із Угорщини іще двох українських військовополонених, які були передані Москвою Будапешту.
19:57
фотоУ Празі напали на чоловіка, нібито подумавши, що він українець
Чеська поліція розслідує напад на чоловіка в столичному районі Прага 1, який став жертвою нібито тому, що його сплутали з українцем.
19:43
Глобальний регулятор визнав члена ЄС країною з підвищеним ризиком фінансових злочинів
Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) за підсумком триденної пленарної зустрічі в Парижі додала Хорватію до "сірого списку" юрисдикцій, які потребують посиленого моніторингу.
19:34
Глава Генштабу Сербії попросив НАТО захистити косовських сербів
Командувач сербської армії Мілан Мойсілович у п'ятницю закликав миротворців НАТО та інші міжнародні організації посилити заходи із захисту сербської меншини в Косові.
19:17
ЗМІ: Угорщина може зняти вето з виділення 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю
Угорщина може погодитись на виділення додаткових 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру – механізму, який компенсує вартість переданої державами-членами ЄС військової техніки Україні – після тижнів блокування.
19:06
У ЄС ліквідували албанську мережу наркоторговців, які катували і викрадали людей
У Європі провели масштабну операцію та ліквідували жорстоку албанську мережу наркоторгівлі, яка охоплювала Німеччину, Італію та Нідерланди.
18:57
Представники США, Британії, Франції, КНР і Росії обговорили ядерну зброю
Сполучені Штати у червні скликали робочу зустріч експертів із Китаю, Франції, Росії та Великої Британії для обговорення питань ядерної зброї, зокрема зменшення пов’язаних із нею стратегічних ризиків.
18:41
Стефанішина впевнена, що неоднозначне рішення "Венеційки" щодо нацменшин не завадить руху в ЄС
Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що негативний висновок Венеційської комісії щодо закону про нацменшини не вплине на позицію лідерів Європейського Союзу щодо подальшого руху України до членства.
18:18
Зеленський пообіцяв виконання всіх вимог ЄС для початку переговорів про вступ цього року
Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що Україна зі свого боку виконає всі критерії Єврокомісії, необхідні для того, щоб почати переговори про вступ до ЄС до кінця цього року.
18:17
США запровадили санкції проти двох офіцерів ФСБ, які втручались у вибори
Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США в п’ятницю запровадило санкції проти двох офіцерів Федеральної служби безпеки Росії, звинувачених у спробі втручання в місцеві американські вибори.
17:57
Міністри закордонних справ ЄС в понеділок обговорять війну в Україні
Війна Росії проти України стане головною темою зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться наступного понеділка, 26 червня, у Люксембурзі.
17:55
58% британців хотіли б знову приєднатися до ЄС – найбільше з 2016 року
Через сім років після референдуму щодо Brexit частка британців, які хочуть знову приєднатися до ЄС, зросла до найвищого рівня з 2016 року.
17:52
У Нідерландах міністр пішов у відставку через нестриману поведінку
Король Нідерландів у п’ятницю схвалив відставку міністра початкової та середньої освіти Денніса Вірсми, який потрапив у скандал через численні скарги на його нестриманку поведінку та залякування підоеглих.
17:36
Азербайджан відкинув вимогу Єревана про гарантії безпеки для вірмен Карабаху
Перед новим раундом вірмено-азербайджанських переговорів Азербайджан відкинув вимогу Вірменії про надання особливих гарантій безпеки для вірмен Нагірного Карабаху.
17:32
уточнено 21:40Обама розповів, чому у 2014 році "збройного вторгнення в Крим не було"
Колишній президент США Барак Обама, чия друга каденція припала на анексію Росією Криму та її вторгнення на Донбас, пояснив відсутність активної підтримки Києва з боку Заходу в порівнянні із подіями 2022 року.
17:24
Іспанія вбачає у збереженні єдності Європи пріоритет свого головування в Раді ЄС
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив цієї п'ятниці, що пріоритетом іспанського головування в Європейському Союзі буде "збереження єдності Європи перед обличчям російської агресії" в Україні.
17:18
Румунія обдумує заходи захисту фермерів у порту Констанци, через який возять українське зерно -  ЗМІ
Румунські посадовці розглядають заходи щодо надання місцевим фермерам пріоритетного доступу до чорноморського порту Констанци під час сезону збору врожаю, що може обмежити потік українського зерна.
17:08
Посли ЄС схвалили збільшення виробництва боєприпасів до 1 мільйона на рік
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу в п’ятницю схвалили проєкт регламенту "Акт на підтримку виробництва боєприпасів" (ASAP), який передбачає виробництво до 1 мільйона боєприпасів на рік.
16:53
У ПАРЄ звинуватили Анкару у використанні заявки Швеції до НАТО як приводу посилити репресії
В останньому звіті Парламентської асамблеї Ради Європи йдеться про те, що Туреччина використовує різні стратегії для переслідування своїх критиків за кордоном, включаючи спробу заманити в пастку Швецію через її заявку на членство в НАТО.
16:44
Санду: Через 33 роки після проголошення суверенітету Молдова на правильному шляху
Через 33 роки з дня проголошення суверенітету Молдови країна пройшла через багато випробувань, але тепер вона на правильному шляху – до Європейського Союзу.
16:16
Уряд Мальти відступив від законопроєкту про аборти після протестів
У п'ятницю уряд Мальти відмовився від версії законопроєкту, який дозволяв би переривання вагітності, коли здоров'ю матері загрожує серйозний ризик.
16:15
РФ у відповідь на 11-й пакет санкцій ЄС заборонила в’їзд низці європейських посадовців
Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що розширює список осіб, яким заборонено в'їзд до країни у відповідь на новий пакет санкцій ЄС.
15:54
відеоПосол ЄС і Стефанішина спільно висловилися з нагоди річниці отриманням статусу кандидата
Посол ЄС Матті Маасікас і віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина записали спільне відеозвернення з нагоди першої річниці отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС.
15:46
Вступ до ЄС: Маасікас радить Україні поновити е-декларування
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас радить Україні після проміжної оцінки щодо виконання семи рекомендацій Єврокомісії поновити е-декларування для чиновників.
15:32
Посольства України і США розкритикували голову медіарегулятора Болгарії за слова про Бучу
Посольства України та США в Болгарії засудили нещодавні коментарі голови болгарської Ради з питань електронних ЗМІ Соні Момчилової про масові вбивства в Бучі.
15:19
Перший глава Литви: Росія – ракова пухлина, яка може знищити світ
Росія стала раковою пухлиною Європи і світу, яку необхідно видалити, в іншому разі вона знищить світ.
15:14
Президент Чехії заявив, що його країна перебуває в інформаційній війні з Росією
Президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна втягнута в інформаційну війну з Росією.
14:47
В уряді прогнозують, що Україна до жовтня виконає решту "кандидатських" рекомендацій ЄС
Україна розраховувала на вищу проміжну оцінку від Європейської комісії щодо виконання семи рекомендацій у межах підготовки до вступу в ЄС, водночас визнання прогресу в їх виконанні є безпрецедентним.
14:28
Україна може отримати F-16 на початку наступного року - ЗМІ
Передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року, однак конкретні терміни ще не визначені.
14:12
Керівна партія Грузії критикує президентку за помилування гендиректора опозиційного каналу
У керівній партії Грузії "Грузинська мрія" розкритикували президентку Саломе Зурабішвілі за помилування гендиректора опозиційного телеканалу "Мтаварі" Ніки Гварамії.
14:11
Парламент Німеччини схвалив закон, що полегшує міграцію кваліфікованих працівників
Бундестаг голосами партій керівної коаліції ухвалив новий закон про імміграцію кваліфікованих працівників.
13:50
Кулеба відповів на фейки РФ: Україна ніколи не мала "брудних бомб" і не планує
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відповів владі РФ, яка знову звинувачує Україну в нібито розробці "брудних бомб".
13:45
Ексспікер Бундестагу з партії Шольца назвав РФ непереможною і закликав до дипломатії
Колишній президент німецького Бундестагу Вольфганг Тірзе закликає не відмовлятися від політики, спрямованої на пом'якшення і збалансованість у відносинах з Росією.
13:27
У Польщі обшукали 222 фірми у справі про ввезення зерна з України
У Польщі в рамках справи про ввезення до країни українського зерна за дорученням Жешувської прокуратури співробітники Національної податкової адміністрації провели обшуки у 222 компаніях та митних установах.
13:15
Кулеба: Для успішного контрнаступу Україні потрібно більше авіації і боєприпасів
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що для успішного контрнаступу збройним силам необхідно більше літаків, гелікоптерів та ПЗРК, щоб покінчити із російським домінуванням у повітрі.
12:53
Лише 18% британців, що голосували за вихід з ЄС, вважають Brexit успіхом
Лише 18% виборців, які проголосували за вихід Великої Британії з ЄС у 2016 році, переконані, що Brexit був успіхом, але 61% вважають, що в кінцевому підсумку він буде успішним.
12:46
Євросоюз надасть "Укрзалізниці" кошти на модернізацію пунктів пропуску на кордоні з ЄС
"Укрзалізниця" отримає від Євросоюзу кошти на розбудову прикордонних переходів з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. 
12:37
Дуда порівняв Росію з диким звіром, якого треба пристрелити
Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність зупинити Росію якнайшвидше, оскільки вона згодом може захотіти завоювати всю Україну, а також піти війною на колишні радянські республіки.
12:30
ЄС відреагував на "кроки назустріч" з боку Тбілісі
Президент Європейської Ради Шарль Мішель привітав звільнення у Грузії ув’язненого гендиректора опозиційного телеканалу та ще кілька кроків назустріч від офіційного Тбілісі.
Аналітика короткоЧому Україна вважає, що 11 бійців ЗСУ опинилися "в полоні" в Угорщині
12:22
Дуда відповів тим, хто пропонує Україні поступитися територіями: Хай віддають свої
Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував пропозиції деяких країн, які пропонують Україні піти на компроміс з РФ для завершення війни і поступитися територіями.
12:19
Rheinmetall поставить Україні ще 20 Marder цього літа
Німецький виробник зброї Rheinmetall планує цього літа поставити в Україну ще 20 бойових машин піхоти Marder.
12:00
Дуда поділився очікуваннями від саміту НАТО щодо України
Президент Польщі Анджей Дуда майже переконаний, що на саміті НАТО у Вільнюсі ухвалять рішення про створення Ради Україна-НАТО, та сподівається, що союзники зроблять "крок вперед" від рішення Бухарестського саміту. 
11:58
Дуда: Польща запропонувала навчати українських пілотів на F-16
Польща могла б допомогти із навчанням українських пілотів на західних винищувачах F-16, оскільки має такі літаки і персонал із досвідом їх обслуговування.
11:48
Папа Римський не виголосив заплановану промову, бо погано почувається
Папа Римський Франциск не оголосив заплановану на четвер промову на конференції через погане самопочуття.
11:37
У Польщі закликають ЄС розпочати роботу над 12-м пакетом санкцій проти РФ
У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що Євросоюзу вже необхідно розпочати роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії.
11:03
Туреччина видала ліцензії на виробництво в Україні дронів Bayraktar та Akinci
Турецька компанія Baykar отримала від влади ліцензійні дозволи на виробництво Bayraktar TB2 та Akıncı в Україні.
10:54
Рада ЄС затвердила 11-й пакет санкцій проти Росії за війну
Рада Європейського Союзу затвердила 11-й пакет економічних та персональних санкцій проти Росії, головною метою якого є посилення запроваджених раніше обмежень і боротьба з обходом санкцій.
10:46
Макрон: У мене немає причин телефонувати Путіну
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не має причин для телефонної розмови із главою Кремля Владіміром Путіним.
10:35
Лідер AfD, говорячи про завершення війни, порівняв Україну з нацистською Німеччиною
Лідер правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" Тіно Хрупалла під час теледебатів фактично порівняв Україну з нацистською Німеччиною, коли говорив про шляхи завершення війни. 
10:26
ЗМІ дізналися про нову вимогу Туреччини для схвалення вступу Швеції в НАТО
Туреччина хоче, щоб Швеція почала видавати або висилати підозрюваних курдських сепаратистів до липневого саміту НАТО у Вільнюсі для схвалення шведської заявки на вступ в Альянс.
09:58
Глава МЗС Литви сумнівається, що НАТО домовиться про спільну військову допомогу Україні
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс засумнівався в тому, що НАТО зможе дійти згоди щодо питання спільної військової допомоги НАТО Україні.
09:43
Грузія: помилуваний гендиректор опозиційного телеканалу вийшов із в’язниці
Ув’язненого гендиректора опозиційного телеканалу "Мтаварі" Ніку Гварамію випустили з в’язниці після помилування президенткою.
09:35
Пентагон про удари по Чонгарському мосту: Це битва України, вони її планують
У Пентагоні прокоментували удари по Чонгарському мосту на адміністративному кордоні між Херсонською областю та Кримом, які були завдані напередодні.
09:09
фотоБританська розвідка: Росія використовує дельфінів для захисту бази ЧФ РФ у Севастополі
Британська розвідка розповідає, що Росія останнім часом посилила захист бази Чорноморського флоту в окупованому Севастополі та залучає для охорони дельфінів-афалін. 
09:08
Данія попросила США допомогти у навчанні українських пілотів на F-16 – Пентагон
Данія звернулася до США із запитом про допомогу у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16.
08:52
Підтримка німецьких правопопулістів AfD рекордно зросла
Підтримка німецьких правопопулістів "Альтернатива для Німеччини" досягла найвищого показника за час опитувань.
08:47
ЗМІ: Британія розчарована відмовою Байдена підтримати кандидатуру Воллеса на пост генсека НАТО
В уряді Великої Британії назвали "поганим ходом" відмову президента США Джо Байдена підтримати кандидатуру британського міністра оборони Бена Воллеса на пост генсека НАТО.
08:26
Франція передала Україні обладнання для створення 3D-моделей місць воєнних злочинів
Франція передала Україні обладнання для створення 3D-моделей місць воєнних злочинів, що допоможе готувати матеріали справ зокрема щодо руйнування цивільної інфраструктури.
07:59
Блінкен обговорив з генсеком ООН майбутнє "зернової угоди" на тлі погроз РФ вийти з неї
Державний секретар США Ентоні Блінкен та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш обговорили останні погрози Росії не продовжувати участь у Чорноморській зерновій ініціативі.
07:33
У Сенаті США пропонують вважати нападом радіоактивне забруднення у НАТО з вини РФ
У Сенаті США з’явилася резолюція, у якій пропонують вважати дії Росії, Білорусі "або їхніх маріонеток" нападом на НАТО, якщо їхні дії призведуть до радіоактивного забруднення території союзників.