22 червня 2023

Статті
Конфіскація як останній аргумент: яким у США бачать механізм передачі Україні активів РФ
Законопроєкт, поданий на розгляд Сенату США, передбачає механізм конфіскації активів, які належать уряду і Центробанку РФ. Саме тому на нього покладаються чималі надії.
Родина проти влади: чому проукраїнська президентка Словаччини вирішила піти з політики
Чому популярна президентка вирішила йти з політики? І які наслідки це матиме як для самої Словаччини, так і для підтримки України?
Новини
23:10
МЗС закликало визнати Росію терористом на тлі можливої підготовки вибуху на ЗАЕС
Міністерство закордонних справ у четвер увечері закликало міжнародну спільноту відреагувати на інформацію української розвідки про можливу підготовку Росією теракту на окупованій Запорізькій атомній електростанції.
23:03
фотоМер Будапешта написав листа Тейлор Свіфт: просить приїхати з концертом
Мер угорської столиці Гергей Карачонь публічно звернувся до популярної американської співачки Тейлор Свіфт із проханням приїхати з концертом у межах свого всесвітнього турне Eras Tour.
22:39
Пентагон підтримує надання Україні касетних боєприпасів
Міністерство оборони США вважає, що касетні боєприпаси допомогли б Україні в протистоянні російським окупаційним силам, зокрема під час прориву оборонних ліній.
22:17
Лідери Косова й Сербії, як і обіцяли, відмовились від спільної зустрічі в Брюсселі
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті та президент Сербії Александар Вучич прибули в Брюссель для переговорів із представниками ЄС для врегулювання ситуації в регіоні, та відмовились від спільної зустрічі.
21:58
Байден не відмовляється від слів про "диктатора Сі", але хоче з ним зустрітись
Президент США Джо Байден відмовився забирати назад свої слова щодо голови Китаю Сі Цзіньпіна, якого раніше назвав "диктатором".
21:40
Майбутній посол України в Угорщині розповів, що зробить з Орбаном при зустрічі
Професор Ужгородського національного університету, доктор філософських наук Федір Шандор, який має стати послом України в Угорщині, розповів про свої очікування від зустрічі з угорським прем’єром Віктором Орбаном.
21:04
ЗМІ: Кіпр стане першою європейською країною, що придбає танки в Ізраїлю
Ізраїль веде переговори щодо продажу своїх танків Merkava Кіпру – він може стати першою європейською країною, яка придбає цю техніку.
Дайджест$60 млрд на відбудову, євроуспіхи України, ПАРЄ підтримала “формулу миру”: новини дня
20:57
Міську раду Рима оштрафували за розміщення імен матерів на могилах абортованих плодів
Італійський орган із захисту приватного життя оштрафував міську раду Рима та її агентство з питань кладовищ на понад 400 тисяч євро за практику розміщення на могилах абортованих плодів імені матері.
20:45
Президентка Грузії помилувала гендиректора головного опозиційного телеканалу
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі в четвер видала указ про помилування генерльного директора опозиційного телеканалу "Мтаварі архі" та колишнього адвоката експрезидента Саакашвілі Ніки Гварамія.
20:28
ЗМІ: ЄС зробить виняток у нових санкціях проти Росії для Угорщини – через метрополітен
Європейський Союз має намір передбачити виключення для Угорщини в останньому, одинадцятому пакеті санкцій проти Росії, аби дозволити імпорт товарів і послуг, необхідних для обслуговування будапештського метрополітену.
20:24
Зеленський звільнив посла в Білорусі
Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Ігоря Кизима з посади посла України в Білорусі.
20:12
ЄСПЛ оголосить рішення за позовом Саакашвілі проти України через позбавлення громадянства
Європейський суд з прав людини 29 червня оголосить рішення у справі "Саакашвілі проти України", в якій експрезидент Грузії вимагає визнати порушення його прав через позбавлення українського громадянства й видворення у 2017-2018 роках.
19:58
Міжнародні експерти повинні мати вирішальну роль у відборі суддів КСУ – Єврокомісія
Для повного виконання критерію ЄС щодо реформи Конституційного суду України ухвалений закон про відбур суддів КСУ повинен містити норму про вирішальну роль міжнародних членів Дорадчої групи експертів.
19:54
Стефанішина про оцінку виконання Україною рекомендацій ЄС: Дуже добрий результат
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євротлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає позитивною оцінку Європейською комісією прогресу, якого Україна досягла у виконанні рекомендацій для руху до членства в ЄС.
19:42
Швейцарія надасть Україні допомогу в розмінуванні на 1,2 млн євро
Федеральна рада Швейцарії у четвер оголосила про новий пакет гуманітарної допомоги вартістю 1,2 мільйона швейцарських франків (1,22 мільйона євро), спрямований на допомогу в розмінуванні територій.
19:18
ПАРЄ підтримала вступ України в НАТО та українську "формулу миру"
Парламентська асамблея Ради Європи в четвер ухвалила резолюцію щодо політичних наслідків агресії Росії проти України, в якій підтримала вступ Києва до Північноатлатичного Альянсу та українську "формулу миру".
19:16
ПАРЄ виступила за повний недопуск спортсменів РФ і Білорусі до Олімпіади 
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію із рекомендацією Міжнародному олімпійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі навіть під нейтральним прапором.
19:05
Президент Литви: У новому пакеті санкцій проти Росії має бути "Росатом"
Литовський президент Гітанас Науседа в четвер закликав почати роботу над наступним, дванадцятим пакетом санкцій ЄС проти Росії, який має стосуватись зокрема російської ядерної енергетики.
18:56
Єврокомісар про прогрес України на шляху до ЄС: Попереду багато роботи
Єврокомісар з питань сусідства та розширення ЄС Олівер Варгеї після представлення проміжної оцінки Єврокомісії виконання Україною, Молдовою та Грузією кандидатських критеріїв заявив, що до жовтня три держави повинні виконати всі критерії.
18:40
Партнери України зобов’язались надати $60 млрд на відбудову на конференції в Лондоні
Учасники Конференції з відновлення України в Лондоні, яка тривала в середу й четвер, сукупно пообіцяли скерувати додаткові 60 мільярдів доларів на потреби Києва у відновленні й відбудові.
18:15
Кулеба: Саміт НАТО зробить крок до членства України 
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що Вільнюський саміт НАТО зробить крок до членства України, це питання вже вирішене. 
18:12
У Польщі похоронне бюро вперше вийде на фондову біржу
Польська група компаній Klepsydra, яка є провідним гравцем на місцевому ринку похоронних послуг, оголосила про намір вийти на Варшавську фондову біржу, аби здобути провідний статус у своїй ніші.
18:08
У МЗС на 99,9% впевнені, що РФ вийде із "зернової угоди" в липні
В МЗС вважають, що Росія, найімовірніше, вийде з Чорноморської зернової ініціативи в липні.
17:55
Кулеба – партнерам України: Буде стільки контрнаступів, стільки потрібно
Глава МЗС Дмитро Кулеба у переговорах з міжнародними партнерами наголошує, що Україна проводитиме контрнаступи, доки не вижене Росію зі своєї території.
17:53
Грузія несподівано відклала закон про "деолігархізацію" під тиском ЄС
Партія влади Грузії "Грузинська мрія" вирішила відкласти ухвалення законопроєкту про "деолігархізацію", що є однією з умов Європейського Союзу для надання статусу кандидата.
17:38
Кулеба про перспективу запуску переговорів з ЄС: У графік вписуємося
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що Україна "вписується у графік" для запуску процесу переговорів про членство в ЄС до кінця року.
17:38
Власники Meta й Twitter зустрінуться з комісаром ЄС, де запровадять нові правила для ІТ-платформ
Європейський комісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, відповідальний за втілення нових правил ЄС щодо регулювання великих онлайн-платформ, у четвер розпочав дводенний візит до Сан-Франциско.
17:36
Парк Леніна в Гельсінкі перейменують
Міська рада Гельсінкі ухвалила рішення про перейменування парку Леніна.
Аналітика короткоЯк в США пропонують конфісковувати державні активи РФ
17:21
В уряді Естонії відбулись кризові навчання на випадок нападу іноземної держави
Уряд Естонії в четвер провів кризові навчання, на яких відпрацьовувалися дії в передвоєнній ситуації, коли існує загроза вторгнення з боку "іноземної держави".
17:16
У Сербії хочуть звільнити міністра, який закликав до санкцій проти Росії
Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич направила пропозицію про відставку міністра економіки Раде Башти до парламенту Сербії.
17:10
Прем’єр Румунії відреагував на погрозу Сальдо підірвати міст через Дунай
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку відреагував на нещодавні заяви Володимира Сальдо, ставленика Російської Федерації в окупованій частині Херсонської області, в яких пролунали прямі погрози підірвати міст, що з'єднує Румунію і Молдову.
17:10
CNN: Початок контрнаступу України не виправдав очікувань Заходу, але там "зберігають оптимізм"
Перші контрнаступальні операції України мають менший успіх, ніж очікували на Заході, а російські війська виявили більшу компетентність, ніж вважалось.
16:52
У Тихому океані врятували 8 данців після зіткнення з китами
У Тихому океані врятували вісьмох данців, чий вітрильник перекинувся після зіткнення з одним або двома китами.
16:47
IFC оголосила про багатомільйонне фінансування на підтримку українського приватного сектору
На Лондонській конференції з відновлення Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та її партнери оголосили про підписання низки нових угод, які надають фінансову та консультативну підтримку приватному сектору України в умовах російського вторгнення в Україну.
16:21
ЄС виділить 250 млн євро на поліпшення транскордонних зв'язків з Україною і Молдовою 
Європейська комісія відібрала 107 проєктів транспортної інфраструктури, які отримають понад 6,2 млрд євро грантів від інструменту ЄС для стратегічних інвестицій у транспортну інфраструктуру: фінансування спрямують також на зміцнення "шляхів солідарності" з Україною.
15:56
Радник Байдена в Данії зустрінеться з представниками країн, які не засудили війну РФ – ЗМІ
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван полетить до Данії на цих вихідних на прохання українського уряду для неоголошеної зустрічі з представниками кількох країн, що розвиваються, які не засудили вторгнення Росії в Україну.
15:53
Туреччина різко розвернула монетарну політику: процентну ставку підвищили з 8,5% до 15%
У четвер Туреччина майже вдвічі підвищила процентну ставку в рамках боротьби зі стрімкою інфляцією та для залучення іноземних інвестицій.
15:33
Шольц застеріг Китай від застосування сили проти Тайваню
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у четвер у німецькому парламенті, що під час переговорів на початку цього тижня він застеріг Китай від застосування сили проти Тайваню.
15:29
Сейм Латвії заборонив оплачену передвиборчу агітацію російською мовою
22 червня Сейм Латвії в остаточному, третьому читанні ухвалив поправки до закону "Про передвиборчу агітацію", що передбачають заборону на передвиборчу агітацію російською мовою.
15:05
Єврокомісія констатує прогрес України у виконанні "кандидатських" рекомендацій
Європейська комісія вважає, Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.
15:05
Кулеба і Столтенберг обговорили зміст рішення НАТО щодо перспективи членства України
Глава МЗС України Дмитро Кулеба у телефонній розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом обговорив  зміст рішення саміту Альянсу у Вільнюсі щодо перспективи членства України. 
14:44
У Чехії суд виправдав вчительку, звинувачену у запереченні війни в Україні
Суд району Прага 6 у четвер виправдав Мартіну Беднаржову, колишню вчительку, звинувачену у запереченні війни в Україні.
14:39
В МЗС РФ проти участі Макрона в саміті, на якому чекають Путіна
Москва вважає президента Франції Емманюеля Макрона недоречним гостем на саміті БРІКС – групи держав, до якої належать Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР.
14:28
Німеччина пом'якшує правила надання експортних гарантій у торгівлі з Україною
Федеральний уряд пом'якшує правила надання експортних гарантій у торгівлі з Україною, яка бореться з агресією з боку Росії.
14:26
Уряд Естонії надає Україні новий пакет військової допомоги
Уряд Естонії на засіданні у четвер, 22 червня, ухвалив рішення про надання Україні чергового пакету військової допомоги.
14:13
Шольц пообіцяв посилювати армію Німеччини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підкреслив рішучість уряду захищати свою країну і Європу.
14:09
Омбудсмен каже про підготовку Угорщиною ІПСО проти України щодо обміну полоненими з РФ
Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Угорщина готує інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) для того, щоб звинуватити Україну в небажанні обмінюватися полоненими з РФ.
14:00
Суд ЄС: Угорщина порушує правила ЄС, перешкоджаючи мігрантам отримати притулок
Суд Європейського Союзу у четвер постановив, що Угорщина нехтує законами ЄС і порушує права мігрантів, змушуючи їх починати процес отримання притулку в угорських посольствах в Сербії та Україні.
13:41
У Фінляндії планують посилити умови довічного ув’язнення
Призначений у вівторок новий уряд Фінляндії має намір внести безліч змін у кримінальне законодавство, зокрема, він пропонує запровадити заходи, які гарантують, що найнебезпечніші для суспільства злочинці ніколи не вийдуть на свободу.
13:23
Шмигаль: 400 міжнародних компаній долучилися до "коаліції інвестицій" в Україну
Україна формує міжнародну коаліцію для інвестицій в Україну "Ukraine business compact".
13:12
Після перестановок польський уряд став найбільшим в історії і більшим за Єврокомісію
Вчорашня заміна чотирьох віцепрем'єр-міністрів польського уряду на одного нібито виглядає як економія, але насправді все зовсім навпаки – кількість міністрів є найбільшою в історії Польщі.
13:04
Парламент Молдови ліквідував фракцію "неконституційної" партії "Шор"
Парламент Молдови проголосував за ліквідацію партії "Шор" після того, як Конституційний суд визнав її неконституційною, але депутати партії залишаються у парламенті як незалежні.
Аналітика короткоЧому президентка Словаччини йде з політики і які наслідки це матиме
12:39
МЗС Молдови відреагувало на погрози гауляйтера Сальдо щодо ударів по мосту через Дунай
Міністерство закордонних справ Молдови засудило нещодавні заяви Володимира Сальдо, ставленика Російської Федерації в окупованій частині Херсонської області, в яких пролунали прямі погрози на адресу Молдови.
12:33
В Ірландії почалися дебати щодо безпеки і нейтралітету на тлі війни РФ проти України
В Ірландії розпочалися публічні дебати щодо подальшої безпекової політики і нейтралітету країни з огляду на зміну геополітичної ситуації після відкритого нападу РФ на Україну.
12:26
У Литві заблокують IP-адреси, за якими доступна російська пропаганда
У Литві комісія з радіо і телебачення (LRTK) вирішила заблокувати IP-адреси, де можна дивитися заборонені в країні російські пропагандистські телепрограми.
12:17
фото"Український трамвай" у Празі втрапив в аварію в перший день роботи
Трамвай у барвах українського прапора, який курсує Прагою з середи, втрапив у аварію в перший день роботи.
12:04
Єврокомісія виділила ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні
Європейська комісія надає Україні черговий транш макрофінансової допомоги розміром 1,5 мільярда євро.
12:02
У Фінляндії очікують ускладнений рух на дорогах через святкування найдовших днів у році
Довкола найбільших міст Фінляндії очікують ускладнений рух через те, що люди починають масово виїздити на довгі вихідні у зв’язку з найдовшими днями року.
11:54
Шольц звернувся до Ердогана із закликом схвалити вступ Швеції в НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає Туреччину якнайшвидше схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО.
11:30
Іранська делегація використала поїздку до Бельгії для збору інформації та залякування – ЗМІ
У Бельгії наростає скандал довкола запрошення в країну представників Ірану й Росії, оскільки стало відомо, що іранська делегація використала поїздку для залякування опозиційних активістів.
11:26
Вучич заявив, що не говоритиме з прем'єром Косова у Брюсселі
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що поїде у Брюссель, але не говоритиме там з прем'єр-міністром Косова Альбіном Курті.
11:12
Шольц обіцяє Україні гарантії безпеки, але не прискорений вступ у НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні довгострокові гарантії безпеки.
10:51
Бельгійці називають перевищення швидкості топпроблемою у житті своїх громад
Перевищення швидкості опинилося на першому місці серед проблем у житті громади/району, які турбують бельгійців.
10:37
Боррель терміново покликав лідерів Сербії та Косова на переговори до Брюсселя
Президента Сербії Александара Вучича та прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті запросили на термінові переговори до Брюсселя.
10:24
Сейм Литви хоче забрати громадянство у фігуристки, яка виступає в РФ
Депутати Сейму Литви ініціювали процес позбавлення литовського громадянства фігуристки Маргарити Дробязко, яка продовжує виступати в Росії.
10:17
Мальта виділяє 200 тисяч євро на масштабну програму стерилізації бездомних котів
Уряд Мальти анонсував масштабну програму стерилізації бездомних котів, щоб боротися з усе більшою проблемою перенаселення острова.
10:04
Держдеп прокоментував слова Байдена про "диктатора Сі"
У Державному департаменті прокоментували слова президента США Джо Байдена, який раніше назвав главу КНР Сі Цзіньпіна "диктатором".
09:50
Фінський острів на літо оголосив себе "територією без телефонів"
Фінський острів у Балтійському морі на це літо оголосив себе "територією без мобільних телефонів" та пропонує туристам, які їдуть на відпочинок, на цей час не заглядати у соцмережі. 
09:48
Обвинувачений у витоку секретних документів Пентагону не визнає провини
Військовослужбовець Національної гвардії США Джек Тейшейра, якого звинувачують у зливі секретних військових документів, не визнає своєї провини.
09:34
Воллес не претендуватиме на пост генсека НАТО через позицію Байдена – ЗМІ
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що він вийшов з боротьби за посаду наступного генерального секретаря НАТО.
Аналітика короткоЯк нова влада змінить зовнішню політику Фінляндії і чи є ризики для України
09:12
Британська розвідка розповіла про намагання влади РФ приховати власні злочини щодо дітей в Україні
Влада РФ намагається виправдати дії російського президента Владіміра Путіна щодо депортації дітей з України, створивши комісію для розслідування "злочинів української влади" проти неповнолітніх з 2014 року.
08:52
Вибух у будівлі в Парижі: кількість постраждалих перевищила 30
Кількість постраждалих внаслідок потужного вибуху у будинку в п’ятому окрузі Парижа зросла до 35 осіб.
08:42
Блінкен розповів главі МЗС Туреччини, чому важливо зараз взяти Швецію в НАТО
Держсекретар США Ентоні Блінкен напередодні провів зустріч із міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом.
08:26
Кулеба вперше зустрівся з новою главою МЗС Румунії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава МЗС у новому уряді Румунії Лумініца Одобеску провели першу зустріч на полях конференції щодо відновлення України у Лондоні.
ВідеоГазова зброя проти Придністров’я? Молдова до цього готується!
07:57
оновленоУкраїна отримає додаткові $1,75 млрд допомоги від союзників через Світовий банк
Україна завдяки союзникам отримає ще 1,75 млрд доларів фінансової підтримки через Світовий банк у вигляді гарантованих позик та грантів. 
07:23
Блінкен у Лондоні розповів колегам з G7 про візит до Китаю
Держсекретар США Ентоні Блінкен на полях конференції щодо відбудови України у Лондоні зустрівся з колегами з Групи семи та розповів їм про свій нещодавній візит до Пекіна.