ЄС виділить 250 млн євро на поліпшення транскордонних зв'язків з Україною і Молдовою 

Четвер, 22 червня 2023, 16:21

Єврокомісія відібрала 107 проєктів транспортної інфраструктури, які отримають понад 6,2 млрд євро грантів від інструменту ЄС для інвестицій у транспортну інфраструктуру: фінансування спрямують також на зміцнення "шляхів солідарності" з Україною і транскордонних зв'язків з Молдовою.

Про це у четвер повідомила пресслужба Єврокомісії, повідомляє "Європейська правда".

Понад 80% фінансування буде спрямовано на підтримку проєктів, які забезпечують більш ефективну, екологічну та розумну мережу залізниць, внутрішніх водних шляхів та морських маршрутів вздовж Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T). 

Угорщина посилить контроль за зерном, що прямує з України через "коридор солідарності"

Проєкти також сприятимуть розвитку "шляхів солідарності" між Україною та ЄС, створених для сприяння українському експорту та імпорту, додали у Єврокомісії.

"Сьогодні ми виділяємо 6,2 млрд євро на проєкти по всій Європі, які наблизять нас до завершення будівництва Транс'європейської транспортної мережі TEN-T – основи економіки ЄС. 

Я особливо рада, що 250 млн євро покращать транскордонні зв'язки між Україною, Молдовою та їхніми сусідами по ЄС – Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Ці проєкти полегшать транспортування товарів між ЄС та Україною, зміцнюючи "шляхи солідарності", – прокоментувала Адіна Велян, єврокомісарка з питань транспорту.

Європейська комісія внесла зміни до індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), включивши в неї українські логістичні шляхи у липні 2022 року.

Відповідно до Індикативного інвестиційного плану Європейської комісії розвитку TEN-T коридорів, до 2030 року в Україні планується реалізувати проєкти на загальну суму 4,45 мільярда євро – це найбільший показник серед всіх держав Східного партнерства ЄС.

"Шляхи солідарності" – важливі коридори для українського сільськогосподарського експорту, а також для експорту й імпорту інших товарів, створені ЄС після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, торік у червні у французькому Ліоні Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом, відому також як "транспортний безвіз".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: