Угорщина посилить контроль за зерном, що прямує з України через "коридор солідарності"

Понеділок, 10 квітня 2023, 11:17

Будапешт анонсував заходи для посилення контролю за рухом українського зерна, яке ввозять на територію Угорщини через "коридор солідарності".

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві міністра сільського господарства Іштвана Надя на сайті угорського уряду.

Надь заявив, що Угорщина посилює контроль для того, аби гарантувати, що українське зерно попрямує до країн призначення і не створить додаткових проблем для угорських фермерів.

Міністр зазначив, що угорські виробники вже потерпають від зниження цін внаслідок збільшення експорту з України зернових та олійних культур, м’яса птиці, яєць та меду. Міністр нагадав, що Угорщина разом з Польщею, Словаччиною та Румунією зверталися до Єврокомісії з проханням відреагувати та надати підтримку для фермерів. 

Надь розповів, що Угорщина збирається впровадити Електронну систему контролю за транзитним рухом товарів (EKÁER), через яку відстежуватиме експорт зернових і олійних культур з України. Завдяки цьому контролюючі органи будуть бачити чіткішу картину того, скільки продукції ввозиться, та виявляти порушення.

Також Будапешт хоче ініціювати принаймні тимчасове відновлення мит та кількісних обмежень на імпорт українського зерна та олійних культур.

"На додачу, ми продовжимо посилювати контроль за імпортом, особливо звертаючи увагу на транзитні вантажі, щоби бути впевненими, що вони справді виїздять з країни", - додав Надь. 

Нагадаємо, в уряді Польщі заявили, слідом за українською стороною, що Україна призупинить ввезення в країну зерна щонайменше до липня. 

Про те, як експорт українського зерна спричинив напругу у відносинах України і Польщі, "ЄвроПравда" розповідала у статті "Небезпечне зерно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: