21 червня 2023

Статті
Правий та дружній до України: як зміниться політика Фінляндії за нового уряду
Новий уряд називають найбільш правим у сучасній історії Фінляндії. Які зміни він пропонує та чого чекати від нього Україні?
Два бали з семи, прогноз позитивний: що думає ЄС про початок переговорів про вступ України у 2023 році
Усі джерела наголошують, що звіт щодо України позитивний, показник "2 з 7" не повинен лякати. Але побажання на адресу Києва у Брюсселя там справді є.
Добровільно-примусово: Британія знайшла шлях, як віддати Україні кошти росолігархів
Британія пропонує новий план конфіскації російських активів на користь України. Втім, цей план має як переваги, так і суттєві обмеження.
Новини
22:56
Британія перевіряє можливу співпрацю своїх науковців із Іраном для виготовлення дронів-камікадзе
Уряд Великої Британії розслідує, чи справді науковці британських університетів допомагали іранському режиму розробляти технології, які могли бути використані для вдосконалення його програми зі створення дронів-камікадзе.
22:38
У Празі виписали 14 штрафів за спробу зірвати прапор України з Національного музею
Адміністрація району Прага 1 чеської столиці винесла штрафи чотирнадцятьом людям за порушення під час демонстрації в березні біля Національного музею, де вони намагались зірвати прапор України.
22:20
відеоВ Україні почали роботу нові посли Ісландії, Норвегії та Швейцарії
Президент Володимир Зеленський у середу прийняв вірчі грамоти послів Норвегії, Швейцарії та Ісландії.
22:07
Боснійські серби відмовились визнавати владу Верховного представника БіГ
Парламент Республіки Сербської – країни у складі Боснії та Герцеговини – у середу вирішив перестати публікувати в офіційному віснику закони й укази Верховного представника Крістіана Шмідта.
21:48
Ірландія скасує попередні кримінальні обвинувачення за гомосексуальні відносини
Уряд Ірландії планує скасувати обвинувачення в сексуальних актах між представниками однієї статі, винесені до 1993 року, коли за них передбачалась кримінальна відповідальність, а також заборонити конверсійну терапію.
21:28
Путін не готовий до мирних переговорів, дії промовистіші за слова – Держдеп
Сполучені Штати не вважають, що президент Росії Владімір Путін попри свої заяви справді налаштований на мирні переговори про завершення війни в Україні, оскільки продовжує бомбардувати міста й цивільних.
21:03
Кулеба вперше зустрівся з головою МЗС Туреччини
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу провів першу зустріч із новопризначеним очільником МЗС Туреччини Хаканом Фіданом у Лондоні на полях конференції з питань відновлення України.
ДайджестЄС закриває санкційні шпарини, ракети AMRAAM від США, Латвія віддає всі вертольоти: новини дня
20:57
ЗМІ дізнались, як ЄС схвалив 11-ий пакет санкцій проти РФ попри опір Греції та Угорщини
Агентство Reuters з’ясувало деталі того, як Євросоюз зміг схвалити 11-ий пакет санкцій проти Росії, проти якого раніше виступали Греція та Угорщина.
20:52
фотоУряд призначив гендиректора Офісу з європейської та євроатлантичної інтеграції
Секретаріат Кабінету міністрів України призначив юриста Олександра Ількова генеральним директором Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.
20:39
Комітет Палати представників США закликав Байдена надати ATACMS Україні
Комітет із закордонних справ Палати представників США підтримав двопартійну резолюцію H.Res. 488 із закликом до адміністрації Байдена щодо негайного надання Україні ракет ATACMS.
20:38
Навчання українських льотчиків на F-16 може відбутись у Румунії – ЗМІ
Держави, що входять у так звану коаліцію винищувачів, розглядають Румунію як можливе місце для навчання українських льотчиків керуванню винищувачами F-16.
20:17
фотоВибух у Парижі: кількість постраждалих зросла до 16, пожежу локалізували
У результаті вибуху в будівлі на півночі Парижа кількість постраждалих зросла до щонайменше 16, рятувальники продовжують пошуки людей під завалами.
19:59
В ОП сподіваються на запрошення України в НАТО "з відкритою датою" на саміті у Вільнюсі
Голова Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що Вільнюський саміт НАТО повинен завершитись запрошенням Києва до членства в Альянсі "щойно дозволять умови".
19:55
Владу Австрії критикують через відновлення дозволу на відстріл вовків 
Кілька регіонів Австрії дали суперечливий дозвіл на відстріл вовків після повідомлень про збільшення кількості нападів на домашню худобу, що викликало дебати в альпійській країні-члені ЄС.
19:26
ЄС скасовує спільні COVID-cертифікати з 1 липня
Дія Регламенту про цифровий COVID-сертифікат у Європейському Союзі спливає 30 червня, після чого відповідні документи вже не діятимуть для подорожей між державами-членами.
19:17
У Раді дали прогноз фінального рішення саміту НАТО про вступ України
Голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв припускає, що у фінальному комюніке саміту НАТО у Вільнюсі буде обумовлено, що Україна стане членом НАТО, коли дозволять безпекові умови.
19:03
фото, відеоНа півночі Парижа стався вибух, четверо людей важко поранені
У п’ятому окрузі Парижа, що в північній частині міста, у середу вдень стався вибух, у результаті якого є постраждалі.
18:54
Від прем'єра Польщі вимагають вжити кроки для захисту карпатських лісів
Активісти Greenpeace у середу закликали прем'єр-міністра Польщі вжити заходів для захисту польських лісів, попросивши уряд обмежити заготівлю деревини у величезних старовікових лісах Карпатських гір.
18:52
Болгарія готує новий пакет військової допомоги Україні
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв у середу анонсував підготовку нового пакета військової допомоги для України, яка чинить опір повномасштабній російській агресії.
18:38
У нейтральній Швейцарії дізнались, як їхні бронеавтомобілі потрапили в Україну
Розслідування Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) встановило, що швейцарські броньовані автомобілі Eagle I опинились в Україні через дії німецької компанії, яка передала їх без погодження зі швейцарською владою.
18:30
Глава МЗС Німеччини: Україна має покінчити з кумівством і корупцією для вступу в ЄС
Україна повинна покласти край 30-річному кумівству і корупції, щоб стати членом Європейського Союзу.
18:20
Ще одного фігуранта "Катаргейту" відпустили з-під домашнього арешту
Бельгійський суд у середу скасував домашній арешт для євродепутата Андреа Коццоліно, який фігурує в корупційному скандалі стосовно можливого підкупу з боку монархій Перської затоки, відомому як "Катаргейт".
18:11
Україна і Британія домовились про фонд на 62 млн фунтів стерлінгів для посилення енергобезпеки
Міністерство енергетики України та МЗС Британії уклали меморандум про енергетичне партнерство, який передбачає створення нового Фонду викликів у сфері зелених інновацій InnovateUkraine у розмірі 62 млн фунтів стерлінгів.
18:08
Росія залишатиметься загрозою для Чехії "на найближчі десятиліття" – МЗС
Чеський уряд в середу схвалив звіт Міністерства закордонних справ про перегляд відносин із Росією, в якому вона названа джерелом загроз і ризиків для безпеки Чехії та Європи в найближчі десятиліття, якщо не відбудеться фундаментальної трансформації російського суспільства.
Аналітика короткоЗакритий документ ЄС: яким насправді є прогрес України на шляху до членства
17:53
Молдова вимагатиме скорочення персоналу посольства Росії
Влада Молдови вимагатиме від Росії скоротити персонал посольства Москви в Кишиневі, аби досягти паритету в чисельності дипломатів обох країн.
17:51
фотоАмериканські бомбардувальники приземлилися у Швеції "вперше в сучасній історії"
Стратегічні бомбардувальники США вперше прибули до Швеції для проведення спільних військових навчань з країною-претендентом на вступ до НАТО.
17:43
фотоАрхеологи знайшли у Нідерландах свій "Стоунхендж"
Археологи виявили в центральній частині Нідерландів 4000-літнє святилище, що складається з ровів і курганів, яке, на їхню думку, могло служити подібній меті, як і британський Стоунхендж.
17:38
Латвія передасть Україні всі свої вертольоти
Латвія ухвалила політичне рішення передати Україні всі вертольоти, які є в розпорядженні її збройних сил.
17:20
Кулеба: Франція відкрита до амбітних результатів Вільнюського саміту
Глава МЗС Дмитро Кулеба після зустрічі з міністеркою закордонних справ Франції Катрін Колонною подякував їй за відкритість Парижа до амбітних результатів Вільнюського саміту НАТО у липні.
17:19
Велика Британія готова підтримати спрощене членство України в НАТО
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що Лондон буде "дуже прихильним", якщо Україна зможе пройти через  спрощений процес вступу до НАТО.
17:16
ЗМІ дізнались подробиці нового пакета санкцій ЄС проти Росії
Новий, одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії містить, серед іншого, обмеження на імпорт російської трубопровідної нафти та контроль за суднами, що заходять в європейські порти.
17:01
Британія анонсувала тренінги для українських моряків та стажування для авіадиспетчерів
Велика Британія оголосила про нові тренінги з допомогою віртуальної реальності (VR) для українських моряків  в рамках нового пакету підтримки.
16:57
Посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії
Постійні представники ЄС на засіданні у середу затвердили довгоочікуваний 11-й пакет санкцій проти Росії.
16:42
Болгарія запропонувала ЄС кандидатів на заміну єврокомісарки, яка очолила МЗС
Новий болгарський уряд обрав двох кандидатів на посаду єврокомісара, Іліяну Іванову та Даніеля Лорера, після того як болгарська єврокомісарка Марія Габріель очолила МЗС країни.
16:37
Столтенберг і Рютте зберуть на вечерю кількох лідерів держав НАТО напередодні саміту
27 червня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте проведуть робочу вечерю для глав держав і урядів НАТО в Гаазі, яка відбудеться в рамках підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня.
16:20
Китай відповів Байдену на слова про "диктатора Сі"
Китай заявив, що президент США Джо Байден здійснив "публічну політичну провокацію", назвавши свого китайського колегу Сі Цзіньпіна "диктатором".
16:08
Іспанія допоможе оснастити українські школи укриттями та підтримає постраждалих від підриву ГЕС
Глава МЗС Іспанії оголосив про виділення допомоги Україні для оснащення шкіл укриттями та підтримки жертв сексуального насильства, а також про мобілізацію 24 тонни гумдопомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС.
16:04
Україна готує механізм конфіскації $500 млрд заморожених активів РФ
В українському уряді готують механізм, який дозволить конфіскувати до $500 млрд заморожених на Заході активів РФ.
15:42
ЄС не знайшов спосіб законно конфіскувати російські активи на 200 млрд євро – Bloomberg
Європейський Союз дійшов до висновку, що він не може законно конфіскувати заморожені російські активи у ЄС.
15:25
Посли ЄС підтримали збільшення фонду, з якого допомагають Україні зброєю
Комітет постійних представників країн ЄС схвалив збільшення на 3,5 млрд євро Європейського фонду миру, який, зокрема, використовується і для військової допомоги Україні.
15:13
Німеччина надала нову партію військової допомоги Україні
Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли, серед іншого, високоточні керовані боєприпаси.
15:10
фотоУ Хорватії під час навчань розбився угорський військовий вертоліт
У Хорватії в районі села Пакова в Шибеницько-Кнінській жупанії розбився угорський військовий вертоліт.
14:48
Німецькі ультраправі планують вперше висунути кандидата в канцлери
Ультраправа німецька партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) заявила в середу, що має намір вперше висунути кандидата в канцлери на виборах 2025 року, оскільки її популярність стрімко зростає.
14:43
Прем'єр Молдови назвав "недоречними подарунками" гроші від посольства РФ для жителів Гагаузії
Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан прокоментував дії посольства Росії в Молдові, яке роздавало деяким жителям Гагаузії від $100 до $500.
14:31
Фото, ВідеоПоліція Молдови під час обшуку виявила дорогоцінний камінь, який може коштувати $12 млн
У Молдові під час обшуку у машині 37-річного члена злочинної організації "Патрон" правоохоронці виявили дорогоцінний камінь, вартість якого може становити $12 млн.
Аналітика короткоЯк Британія планує відбудовувати Україну за російські кошти
14:24
У Косові затримали польських співробітників міжнародної місії – ЗМІ
Косовська поліція затримала трьох польських правоохоронців-антитерористів, які виконували місію в країні, але самовільно залишили свою частину.
13:51
ЄС чекає на відповідь Угорщини щодо її ролі у звільненні з РФ українських полонених
Європейський Союз чекає на відповідь влади Угорщини щодо ролі країни у звільненні з РФ 11 українських військовополонених, які згодом опинилися на угорській території.
13:41
Франція створює страховий механізм для інвесторів, щоб заохотити їх працювати в Україні 
Франція створить спеціальний страховий механізм для інвесторів, які працюють з Україною,  щоби покривати їхні ризики у зв’язку з війною. 
13:36
Президент Польщі офіційно повернув Качинського на посаду віцепрем’єра
Президент Польщі Анджей Дуда офіційно призначив голову керівної партії "Право і справедливість" віцепрем’єром в уряді Матеуша Моравецького.
13:32
Німеччина виділить Україні ще 381 млн євро гуманітарної допомоги
У 2023 році Німеччина надасть Україні додаткових 381 млн євро гуманітарної допомоги.
13:25
Франція готує багаторічний план підтримки України та додаткові 40 млн євро на 2023 рік
Франція виділить Україні додаткові 40 млн євро безповоротної фінансової допомоги для невідкладної відбудови у цьому році, а також готує багаторічний план допомоги для цивільних потреб.
13:06
Більшість німців і поляків підтримують політику своїх країн щодо допомоги Україні
Більшість німців і поляків продовжують підтримувати заходи, які обидві країни вживають для допомоги Україні через російську агресію.
12:36
Стокгольм закликав Анкару ратифікувати вступ Швеції в НАТО, бо "умови виконані"
Парламент Туреччини має розпочати ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО, оскільки Стокгольм вже виконав свої зобов'язання за угодою з Анкарою про приєднання до Альянсу.
12:33
Прем’єр Латвії: російські активи мають піти на відбудову України
Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив, що партнери України мають знайти спосіб використати заморожені російські активи на відбудову України.
12:27
США виділяють $1,3 млрд фінансової допомоги Україні
США виділять Україні $1,3 мільярда доларів фінансової допомоги, яка буде спрямована на енергетичні та інфраструктурні потреби.
12:09
Без поразки РФ не буде можливе її виключення з ООН – польський дипломат
Без військової поразки Росії не буде можливе її виключення з міжнародної спільноти, в тому числі з ООН.
12:05
Зеленський: Україна є ключовим елементом оборони Європи і чекає від НАТО мужності це визнати
Президент Володимир Зеленський навів аргументи на користь приєднання України до НАТО, зазначивши, що країна вже є ключовим елементом європейської оборони.
11:55
Єврокомісія може оголосити усну оцінку щодо прогресу України вже у середу
Єврокомісія може оголосити усну проміжну оцінку щодо виконання Україною "кандидатських" рекомендацій вже у середу 21 червня. 
11:35
Фермери Молдови продовжують протести у центрі Кишинева і вимагають зустрічі з президенткою
У Молдові асоціація "Сила фермерів" заявила, що 21 червня продовжить акції протесту в центрі Кишинева, а також спробує зустрітися з керівництвом країни.
11:24
Шмигаль розповів про чотири кроки, потрібні для залучення активів РФ до відбудови України
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль поділився баченням уряду про наступні кроки, які слід зробити для використання заморожених російських активів у відбудові України, та пропонує створити універсальний механізм стягнення компенсацій з країн-агресорів. 
11:14
Пентагон відповів Шойгу, який боїться ударів HIMARS і Storm Shadow по Криму
У Пентагоні прокоментували заяви міністра оборони РФ Сергєя Шойгу, який почав погрожувати ударами по "центрах прийняття рішень" в Україні у разі завдання ударів по окупованому Криму.
10:54
США виділяють Чехії понад 8 млн доларів на підтримку українських біженців
США виділять 8,2 мільйона доларів на підтримку біженців з України та організацій, які допомагають їм у Чехії.
10:49
У Лондоні починається міжнародна конференція щодо відбудови України
У Лондоні в середу відкривається перший день міжнародної конференції щодо відбудови України (Ukraine Recovery Conference).
10:28
Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором"
Президент США Джо Байден назвав лідера КНР Сі Цзіньпіна "диктатором", коли розповідав про його реакцію на збитий китайський розвідувальний аеростат.
10:14
фотоУ Франції нові збитки від гроз: блискавка влучила в будинок, град пошкодив врожай
На заході Франції у вівторок знову пройшли сильні грози, завдавши великої шкоди врожаю; в одному випадку блискавка влучила в будинок.
10:09
ФотоБіля повітряного простору НАТО перехопили військові літаки РФ
Увечері у вівторок, 20 червня, британські винищувачі Typhoon піднялися в небо Естонії, щоб супроводити російські військові літаки.
09:48
США замовлять ракет AMRAAM на $1,1 млрд, у тому числі для України
Американська оборонна компанія Raytheon отримала контракт вартістю понад мільярд доларів на випуск ракет класу "повітря-повітря" AMRAAM.
09:44
В Албанії загинула одна людина під час рейду поліції у табір іранської опозиції
В Албанії правоохоронці здійснили рейд на табір руху Народні моджахеди Ірану – опонентів чинної влади Ірану, які знайшли прихисток в країні; під час цього одна людина загинула.
09:32
Іспанія відправить комплекс NASAMS для захисту саміту НАТО у Вільнюсі – ЗМІ
На час саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня Іспанія відправить туди зенітно-ракетний комплекс NASAMS з військової бази Ліелварде у сусідній Латвії.
Аналітика короткоЯк влада Молдови ліквідувала одну з головних проросійських партій країни
09:12
Глава МЗС Литви: Саміт НАТО буде історичним за досягненнями чи за втраченими можливостями
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що саміт НАТО у Вільнюсі стане історичним або через його досягнення, або через втрачені можливості.
08:56
фотоБританська розвідка показала оборонні укріплення росіян на півночі Криму
РФ почала створювати оборонні рубежі біля Перекопу, вочевидь готуючись до сценарію, що українські військові спробують зайти в Крим, повідомляє британська розвідка.
08:52
Пентагон: Україна матиме власний шлях вступу в НАТО
У Пентагоні, коментуючи потенційний вступ України до НАТО, заявили, що Україна матиме власний шлях приєднання до Альянсу.
08:36
Британія готує знаковий пакет фінансової підтримки для України
Велика Британія планує надати Україні пакет фінансової підтримки, який в уряді Сполученого Королівства назвали "знаковим".
08:22
оновленоПід Краковом у ДТП загинули троє громадян Румунії
Внаслідок зіткнення приватного авто і вантажного мікроавтобуса під містом Тарнув загинули троє людей, згодом повідомили, що вони громадяни Румунії.
08:01
Поліція Парижа розігнала табір кількасот мігрантів, які встановили намети у центрі міста
Поліція Парижа в ніч на середу розігнала табір мігрантів, які встановили намети у центрі столиці, вимагаючи надання притулку.
07:28
Шольц під час візиту прем'єра Китаю закликав його до тиску на Москву щодо виходу з України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц на зустрічі з прем’єром Китаю Лі Цяном закликав його використати вплив, який має Пекін на Москву, щоб підштовхнути Росію припинити війну проти України.