Від прем'єра Польщі вимагають вжити кроки для захисту карпатських лісів

Середа, 21 червня 2023, 18:54

Активісти Greenpeace у середу закликали прем'єр-міністра Польщі вжити заходів для захисту польських лісів, попросивши уряд обмежити заготівлю деревини у величезних старовікових лісах Карпатських гір.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

Під час пресконференції, що відбулася біля офісу прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, активісти Greenpeace тримали в руках зріз стовбура ялини. Вони привезли його після завершенням 40-денної експедиції, метою якої було привернути увагу громадськості до загроз, з якими зіштовхується ліс.

За даними Greenpeace, щогодини в Карпатах, які пролягають через частину Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та України, зникає лісовий масив розміром з п'ять футбольних полів.

Активісти експедиції стали свідками того, як з Бещадських гір, які є частиною Карпат, лише однією дорогою вивозили до 40 вантажівок з деревиною на день, повідомив прес-секретар Greenpeace Марек Юзефяк.

Польща відновить вирубку Біловезької пущі, хоча Суд ЄС раніше це забороняв

За його словами, уряд не виконав свою обіцянку взяти під охорону більшу частину лісів країни, оголосивши їх національними парками.

Він додав, що лісозаготівля в Карпатах є дуже проблематичною, оскільки там мешкає єдина в Польщі популяція бурих ведмедів, а також найбільша популяція рисей, вовків та інших видів тварин.

"Це дійсно вражає. Ми говоримо про найцінніший гірський ліс, який у нас є", – сказав Юзефяк.

Greenpeace вважає, що найбільшою перешкодою для захисту польських Карпат є привласнення державних лісів однією з партій правого уряду.

Greenpeace стверджує, що політики з партії, яка належить до правлячої коаліції на чолі з міністром юстиції Збігнєвом Зьобро, "де-факто приватизували польські ліси і поводяться з ними як з машинами для заробляння грошей".

За словами Юзефяка, масштабні вирубки відбуваються в усіх країнах, де пролягають Карпати,і активісти просять уряди та Європейську комісію вжити заходів.

"Вони повинні діяти зараз. Якщо чекати ще кілька років, може бути просто занадто пізно", – сказав він.

Ще у 2020 році виконавчий директор програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен попередила країни Карпатського регіону про серйозні загрози через вирубку лісів та зміни клімату. 


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: