20 червня 2023

Статті
Молдова йде на війну з агентами Кремля. Що означає заборона ключової опозиційної партії країни
У Молдові відчули свою здатність переконати Захід закрити очі майже на будь-що - якщо вдало прикритися антиросійськими лозунгами.
Чи врятує ядерна зброя Лукашенка: як у білоруській опозиції готують зміну влади у Мінську
Як у білоруській опозиції бачать повалення режиму Александра Лукашенка? І чи потребують ці плани корекції через розміщення російської тактичної ядерної зброї?
5 найпоширеніших стереотипів про українців у Європі – і пояснення, чому це неправда
Популярні стереотипи щодо мігрантів і біженців з України не підтверджує жодна статистика. Спробуємо описати та спростувати ключові міфи щодо українців.
Новини
23:02
Пентагон переоцінив вартість допомоги Україні з лютого 2022 року на понад $6 млрд
Аудит Пентагону щодо військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів виявив невідповідність між оцінною та реальною вартістю наданого обладнання на 6,2 мільярда доларів.
22:38
Кіпр обіцяє "нульову толерантність" до порушень санкцій проти РФ, але не допомогу Україні зброєю
Кіпрський президент Нікос Христодулідіс під час виступу у вівторок із нагоди перших 100 днів роботи його адміністрації пообіцяв суворе дотримання санкційного режиму проти Росії через розв’язану нею війну в Україні.
22:23
У Німеччині двоє в’язнів через суд домоглись підвищення оплати праці
Двоє німецьких ув'язнених із найбільш густонаселених земель – Північного Рейну-Вестфалії та Баварії – виграли справи у Федеральному конституційному суді Німеччини, який ухвалив, що їм несправедливо платили за виконану роботу.
22:12
Пентагон: Україну чекають важкі битви, будуть втрати, але вона здатна досягти успіху
У Пентагоні, коментуючи хід контраступальних операцій України, вважають, що українські сили мають необхідні засоби для того, аби її дії були успішними.
21:42
Мелоні й Макрон на зустрічі в Парижі підтвердили подальшу підтримку України
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та президент Франції Емманюель Макрон після переговорів у Парижі у вівторок підтвердили наміри продовжувати підтримку України на тлі повномасштабного вторгнення Росії.
21:19
У Тбілісі батько затриманого на протестах хлопця зашив рота й око: вимагає звільнити сина
Батько затриманого у Тбілісі під час протестів у березні проти російського закону про "іноагентів" Лазаре Грігоріадіса Бека у вівторок зашив собі рота й око на знак протесту проти незаконного утримування його сина.
ДайджестЗвільнення полонених з Угорщини, 50 млрд євро для Києва, Франція за Україну в НАТО: новини дня
20:56
Rheinmetall визнав, що постачав Росії продукцію після повномасштабного вторгнення
Дочірня компанія німецького збройового концерну Rheinmetall, MS Motorservice, певний час після лютого 2022 року постачала запчастини для двигунів до Росії попри рішення припинити діяльність на російському ринку.
20:54
Австрія виділить ще 18 мільйонів євро для допомоги українцям
Уряд Австрії вирішив виділити ще 18 млн євро для допомоги українцям, які постраждали в результаті російського вторгнення.
20:38
У Парижі – обшуки в оргкомітету Літньої Олімпіади-2024 у справі про корупцію
Національна фінансова прокуратура Франції (PNF) у вівторок ініціювала обшуки в штаб-квартирі оргкомітету Олімпійських ігор 2024 року в Парижі та в офісі його інфраструктурного партнера в межах розслідування ймовірної розтрати державних коштів і фаворитизму.
20:28
Науседа: Обов'язок Литви – ізолювати білоруський режим
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що обов’язком його країни та всієї спільноти є ізолювати режим Лукашенка і запровадити проти нього жорсткі санкції.
20:20
У Франції дозволять керувати легковими авто із 17 років
Прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн у вівторок оголосила, що з 2024 року мінімальний вік, із якого дозволяється самостійне керування легковим автомобілем, знизиться із 18 до 17 років.
19:57
відеоСуспільний мовник Болгарії вперше почав показувати новини українською
"Болгарське національне телебачення" (БНТ), яке є суспільним мовником Болгарії, з понеділка почало трансляцію українськомовних випусків новин із огляду на зростання кількості біженців із України.
19:56
фотоУкраїна отримала першу партію підручників з української мови, надрукованих у ЄС
В Україну надійшла перша партія підручників для програми "Нової української школи" з української мови, надрукована безоплатно у ЄС.
19:42
Франція змінила позицію щодо членства України в НАТО - Le Monde
Французька влада вирішила підтримати членство України в Північноатлантичному Альянсі за зразком Польщі та країн Балтії, відмовившись від більш обережної позиції для посилення тиску на Росію.
19:25
Франція відправляє корабель для пошуків субмарини, зниклої в районі затонулого "Титаніка"
На прохання президента Франції Еммануеля Макрона французький корабель під назвою Atalante вирушає до району зникнення підводного човна "Титан", який здійснював експедицію до затонулого лайнера "Титанік".
19:23
фотоВ Україні показали трьох військовополонених, яких вдалось забрати з Угорщини
Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував фотографію трьох українських військовослужбовців, яких із російського полону забрали в Угорщину і яких нині вдалось повернути в Україну.
19:05
Парламент Словаччини визнав Голодомор геноцидом українського народу
Словацький парламент у вівторок ухвалив резолюцію, в якій визнає голод в Україні в 1932-1933 роках геноцидом українського народу.
18:59
Столтенберг відвідає Литву для підготовки Вільнюського саміту НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг 26-27 червня здійснить візит до Литви разом з постійними представниками в Альянсі та головою Військового комітету адміралом Робом Бауером, щоб провести підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі наступного місяця.
18:55
МЗС не підтверджує затримання українського дипломата у Швейцарії
Міністерство закордонних справ України не підтверджує поширену в деяких ЗМІ інформацію про начебто затримання українця з дипломатичним статусом у Швейцарії.
18:43
Ісландія зупинила полювання на китів через занепокоєння їхнім добробутом 
У вівторок уряд Ісландії заявив, що призупинив полювання на фінвалів до 31 серпня після оприлюднення звіту Управління з питань продовольства та ветеринарії, який показав, що китів забивали довше, ніж це дозволено законом країни про захист тварин.
18:39
Саміт НАТО має запропонувати Україні зобов’язання щодо членства – посол
Посол України при Північноатлантичному Альянсі Наталя Галібаренко вважає, що Вільнюський саміт НАТО має запропонувати певне зобов’язання або гарантію майбутнього членства для Києва.
18:21
Королева Данії кидає курити після 66 років
83-річна данська королева Маргрете ІІ за порадою лікарів вирішила відмовитись від куріння, яке вона почала у 17-річному віці.
18:08
У Фінляндії офіційно почав роботу новий уряд
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо затвердив відставку експрем’єрки Санни Марін і призначив новий кабінет міністрів на чолі з Петтері Орпо.
18:06
Україна повернула з Угорщини трьох військовополонених
Посольству України в Будапешті вдалося вивезти із Угорщини трьох українських військовополонених, які опинились там у межах домовленостей Угорщини з Росією.
17:59
В Угорщині можуть оштрафувати опозицію, що ставить під загрозу її участь в євровиборах
Державна аудиторська служба Угорщини попередила шість опозиційних партій, які співпрацювали на виборах минулого року, про можливий велетенський штраф, що може поставити під загрозу участь партій у виборах до Європарламенту та місцевих виборах.
17:49
Президент Болгарії вважає помилкою допомогу Україні артилерійськими снарядами
Болгарський президент Румен Радєв у вівторок виступив проти приєднання його країни до ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України артилерійськими снарядами для війни з Росією.
17:41
США анонсували новий "потужний пакет" допомоги Україні
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що представить новий пакет допомоги Києву в середу на конференції з питань відновлення України, що пройде у Лондоні.
17:37
У Єврокомісії розкрили деталі плану багаторічної підтримки України на 50 млрд євро
Для багаторічної фінансової підтримки України в обсязі до 50 мільярдів євро Європейська комісія пропонує створити окремий механізм із залучення коштів через гранти й кредити, інвестиції, а також технічну допомогу.
17:21
Сійярто відповів Кулебі, який звинуватив Орбана після звільнення військовополонених з РФ
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто відповів на заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який звинуватив прем’єра Угорщини у власному політичному інтересі у зв’язку з історією зі звільненням українських військовополонених з Росії.
17:20
Президентка Словаччини оголосила, що не йде на другий термін
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що не буде балотуватися на другий президентський термін.
17:16
Сина Байдена звинуватили в несплаті податків і незаконному володінні зброєю
53-річний син президента США Хантер Байден у вівторок визнав свою провину за трьома пунктами федеральних звинувачень, пов’язаних із несплатою податків і незаконним володінням зброєю.
16:53
В Естонії провалився вотум недовіри проукраїнській прем’єрці Каї Каллас
Вотум недовіри прем'єр-міністру Естонії Каї Каллас, ініційований 40 депутатами парламенту, провалився.
16:41
Верховний суд Білорусі підтвердив 15-річний вирок Тихановській
Верховний суд Білорусі 20 червня розглянув апеляцію лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської, засудженої заочно на 15 років позбавлення волі, і залишив вирок без змін.
16:35
В Іспанії суд звинуватив у тероризмі відправника посилки з вибухівкою в посольство України
Іспанський суддя звинуватив 74-річного чоловіка, підозрюваного у відправці кількох бомб у посилках, спрямованих на урядові, дипломатичні та оборонні установи наприкінці 2022 року, за двома пунктами звинувачення в тероризмі при обтяжуючих обставинах.
Аналітика короткоЧи готова білоруська опозиція до силового повалення Лукашенка
16:12
Макрон хоче на саміт у ПАР, на якому чекають Путіна
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна підтвердила, що президент Емманюель Макрон хотів би бути запрошеним на серпневий саміт БРІКС – групи держав, до якої належать Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР.
15:54
Президент Сербії висунув умову для продовження переговорів з прем’єром Косова у Брюсселі
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що не поїде до Брюсселя на зустріч, скликану главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем, поки не будуть звільнені серби, заарештовані на півночі Косова.
15:36
Орбан закликав Сербію звільнити затриманих косовських поліцейських
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок закликав сербську владу звільнити трьох косовських поліцейських, затриманих минулого тижня в прикордонній зоні між двома країнами.
15:33
Брюссель вважає, що Грузія виконала 3 з 12 рекомендацій для статусу кандидата
У Брюсселі вважають, що Грузія повністю виконала 3 з 12 рекомендацій для отримання статусу кандидата на вступ.
15:21
Біженці з України посприяли зростанню населення Німеччини 
Минулого року населення Німеччини зросло на 1,3% або понад 1,1 мільйона осіб: перш за все цьому сприяло переселення біженців з України.
15:15
Кібератаки у Франції торік спричинили збитки на 2 млрд євро
Торік 385 000 кібератак проти французьких організацій були успішними і спричинили значні збитки.
14:56
Митниця Литви посилює правила провезення товарів через РФ і Білорусь
Вантажовідправники, які перевозять деякі товари з Литви транзитом через Росію або Білорусь, з 3 липня повинні будуть подавати декларацію виробника.
14:28
Президентка Єврокомісії пропонує виділити 50 млрд євро допомоги Україні
Єврокомісія пропонує виділити Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги у вигляді грантів і кредитів.
14:23
Польща заморозила слідство у справі облиття фарбою російського посла
Польська прокуратура заморозила слідство у справі про облиття фарбою посла Росії у Варшаві Сергєя Андрєєва торік 9 травня.
13:44
Трамп розповів, як його розмова з Путіним нібито відтермінувала вторгнення РФ в Україну
Колишній президент США Дональд Трамп розповів, що його розмова із главою Кремля Владіміром Путіним нібито відтермінувала вторгнення Росії в Україну на кілька років.
13:41
У Будапешті затримали підозрюваного у плануванні теракту, який хотів перевершити Брейвіка
Угорські правоохоронці затримали 45-річного норвежця, підозрюваного у підготовці масових вбивств, які мали перевершити теракти, скоєні норвезьким ультраправим екстремістом Андерсом Берінгом Брейвіком у 2011 році.
13:23
У ЄС хочуть заборонити європейським компаніям виробляти найважливіші технології у Китаї
У ЄС готують пропозиції щодо заборони європейському бізнесу виготовляти найважливіші сучасні технології – як "суперкомп’ютери", штучний інтелект і передові мікросхеми – у Китаї та подібних країнах. 
13:19
Трамп заявив, що не повернув секретні документи, бо "був дуже зайнятий"
Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що не встиг повернути секретні документи, які він забрав до свого маєтку в Мар-а-Лаго, тому що був "дуже зайнятий".
13:18
У Німеччині зменшилась сума активів російських олігархів, заморожених через санкції
Німеччина марно намагається посилити боротьбу з російськими олігархами, які підтримують Путіна – навпаки сума заморожених активів у країні навіть зменшилась.
Аналітика короткоГоловні міфи про українців у Польщі та інших країнах Європи
12:55
Прем’єр Чехії попередив про загрозу виснаження Заходу у підтримці України
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала попередив, що існує ризик сценарію замороженого конфлікту в Україні і виснаження сил, можливостей, а також підтримки і уваги з боку західних країн.
12:51
Українці у Польщі назвали головні чинники повернення додому
Майбутнє членство у ЄС, об’єднання з родиною і можливості для гідного рівня життя є головними стимулами повернення додому українців, які зараз живуть і працюють у Польщі.
12:37
У Німеччині очікують більш агресивних шпигунських операцій з боку Росії
На тлі війни в Україні Федеральне відомство з охорони конституції очікує "більш агресивних шпигунських операцій з боку Росії" в Німеччині.
12:30
Будапешт заявляє, що звільнені з РФ українські полонені можуть залишити Угорщину "в будь-який час"
В уряді Угорщині заперечують, що відмовляють українським дипломатам у доступі до звільнених з РФ 11 військовополонених.
12:09
Естонія першою з країн Балтії узаконила одностатеві шлюби
Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив закон, який передбачає можливість укладення шлюбу між двома повнолітніми особами незалежно від їхньої статі з 1 січня 2024 року.
12:05
У Литві пропонують продавати електронні сигарети за рецептами
Група депутатів із Сейму Литви зареєструвала поправки до закону про контроль над тютюновими виробами, яка зокрема передбачає продаж електронних сигарет лише за рецептами лікаря.
11:58
У Держдепі розповіли, як може відбутися передача Україні F-16
Потенційна передача винищувачів F-16 в Україну – чи то зі Сполучених Штатів, чи то від союзників – займе місяці.
11:49
Парламент Фінляндії схвалив призначення Петтері Орпо прем’єр-міністром
Новообраний парламент Фінляндії у вівторок очікувано проголосував за кандидатуру лідера Національної коаліційної партії (NCP) Петтері Орпо на посаду прем'єр-міністра, що завершило правління соціал-демократки Санни Марін.
11:47
У Раді Європи підтримали відсторонення росіян та білорусів від Олімпіади-2024
У керівництві Ради Європи підтримують заклик до Міжнародного олімпійського комітету не допускати до змагань російських та білоруських спортсменів у 2024 році. 
ВідеоДемократія з кулаками. Як у Молдові заборонили ключову партію-агента Кремля
11:36
П'ять країн ЄС підписали угоду про спільне придбання ЗРК Mistral
Естонія, Бельгія, Кіпр, Франція та Угорщина підписали угоду про спільне закупівлю зенітно-ракетних комплексів малої дальності Mistral.
11:31
Норвегія виділить більше 21 млн євро на ядерну безпеку України
Норвегія збільшує підтримку ядерної безпеки та захищеності України у 2023 році на 250 мільйонів норвезьких крон (близько 21,5 млн євро).
11:06
В уряді Чехії не бачать відновлення відносин з РФ, доки там не відбудеться кардинальних змін
Офіційна Прага не бачить перспектив налагодження відносин з Росією навіть у разі зміни її керівництва, доки країна не зазнає суттєвих змін і не перестане бути загрозою для сусідів.
10:46
Сійярто каже, що Угорщина не причетна до вивезення українських полонених з РФ
Угорщина не причетна до вивезення з Росії 11 українських військовополонених, які зараз перебувають на угорській території.
10:22
"Альтернатива для Німеччини" планує розпочати кампанію за вихід з ЄС
Правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" заявила, що під час виборів до Європарламенту наступного року домагатиметься "розпуску" Європейського Союзу або виходу з нього Німеччини.
10:17
У Болгарії виявили мережу із сотень сайтів-сміттярок, що поширюють російську дезінформацію
У Болгарії помітили велику мережу сайтів-сміттярок, створених для поширення неправдивих новин та дезінформації, зокрема російської. 
10:06
Байден заявив про прогрес у відносинах з Китаєм після зустрічі Блінкена з Сі Цзіньпіном
Президент США Джо Байден заявив про прогрес у відновленні американо-китайських відносин після візиту держсекретаря Ентоні Блінкена в Китай, під час якого він, зокрема провів переговори з китайським лідером Сі Цзіньпіном.
09:44
У Литві повідомляють про складну ситуацію на кордоні з Білоруссю через черги з вантажівок
Ситуація на кордоні Литви з Білоруссю у зв'язку з великими чергами вантажного транспорту залишається складною, заявили у литовській Службі охорони держкордону.
09:40
Країни ЄС не досягли згоди щодо реформи енергетичного ринку
Міністри енергетики країн-членів ЄС у понеділок не змогли погодити спільні позиції щодо реформи енергетичного ринку ЄС, зокрема через питання подальшої долі АЕС та субсидій для резервної вугільної генерації. 
Аналітика короткоЯк Росія “відмазувалася” від тероризму в Міжнародному суді ООН
09:27
ЄС запропонує Україні фінансову допомогу на 50 млрд євро - Bloomberg
Європейський Союз готовий запропонувати пакет фінансової допомоги на суму близько 50 мільярдів євро для підтримки України.
09:12
Мелоні прямує до Парижа: обговорять з Макроном проблемні питання та підтримку України
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні у вівторок прибуває з офіційним візитом до Парижа та зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном.
09:00
Розвідка Британії: Пригожин розкручує конфлікт з Міноборони РФ на тлі контрнаступу України
Розвідка Великої Британії повідомляє, що власник російської групи "Вагнера" Євгеній Пригожин намагається підірвати авторитет міністерства оборони РФ, у той час як у відомстві вважають його дії недоречним на тлі українських контрнаступальних операцій.
08:42
Байден: Загроза застосування Путіним ядерної зброї реальна
Президент США Джо Байден заявив, що загроза застосування президентом Росії Владіміром Путіним тактичної ядерної зброї є "реальною".
08:25
Маск обіцяє, що  Twitter виконуватиме законодавство ЄС про боротьбу з дезінформацією
Власник соціальної мережі Twitter Ілон Маск заявив, що соцмережа виконуватиме нове законодавство ЄС щодо протидії дезінформації, коли воно набуде чинності.
08:01
Більшість поляків не підтримують повернення Качинського в уряд
Переважна більшість поляків не підтримують потенційне повернення в уряд лідера правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського.
07:29
Джонсона позбавили спецдоступу до парламенту за неправду про ковідні вечірки
Колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона позбавили спеціального доступу до парламенту після згоди депутатів з висновками звіту, що той казав їм неправду про вечірки співробітників на Даунінг-стріт у розпал ковідних обмежень.