19 червня 2023

Статті
Право на теракти під час війни: як Росія намагається зупинити поразку в Міжнародному суді
Міжнародний суд готується оголосити рішення у справі "Україна проти Росії". А МЗС РФ вже готує спецоперацію проти цього...
Проти Росії чи проти опозиції? Як польська влада піднімає ставки напередодні виборів
У партії влади Польщі терміново шукають інструменти, здатні змінити ситуацію напередодні парламентських виборів, що пройдуть восени.
Перевірка готовності до переговорів про вступ: як Україна виконує Угоду про асоціацію з ЄС
Можливо, 2023 рік стане останнім роком "життя" Угоди про асоціацію. Однак цей інструментарій має бути використаний Україною максимально.
Новини
23:01
Макрон повідомив про розгортання в Україні системи SAMP/T
Президент Франції Емманюель Макрон у понеділок оголосив, що в Україні вже розгорнута система протиракетної оборони SAMP/T франко-італійського виробництва.
22:38
Посли G7 пообіцяли посилити боротьбу з ракетною програмою Росії
Посли країн "Групи семи" в Україні в понеділок пообіцяли посилити зусилля, аби позбавити Росію високотехнологічних компонентів для ракет, які вона застосовує для обстрілів України.
22:21
Кулеба: Вивезення військовополонених в Угорщину відбулось у політичних інтересах Орбана
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що у вивезенні українських військовополонених із Росії в Угорщину зацікавлений особисто угорський прем’єр Віктор Орбан.
21:57
У Німеччині вперше перевірять готовність компаній до різкого відключення газу
Федеральне мережеве агентство Німеччини планує здійснити у вересні масштабні навчання з компаніями на випадок надзвичайних ситуацій, аби перевірити їхню готовність до різкого скорочення постачання газу.
21:41
У Швейцарії зняли звинувачення з поліцейських через смерть темношкірого
Генеральна прокуратура Швейцарії в понеділок зняла звинувачення із шести білих поліцейських, яких підозрювали в причетності до смерті 39-річного чорношкірого чоловіка Майка Бена Пітера в Лозанні у 2018 році.
21:23
Президент Ірландії розкритикував консультації щодо нейтралітету, спричинені війною в Україні
Ірландський президент Майкл Хіггінс вважає, що рішення уряду провести громадські консультації щодо військового нейтралітету країни на тлі повномасштабної війни Росії проти України є "грою з вогнем".
21:07
Зеленський обговорив із президенткою Єврокомісії фінансову підтримку й санкції проти РФ
Президент Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.
ДайджестБританія взялася за гроші РФ, полонені ЗСУ у Орбана, Молдова забороняє агентів РФ: новини дня
20:51
відеоУ Німеччині – масштабна пожежа в найбільшому парку розваг, ніхто не постраждав
У популярному парку розваг Europa Park, що в місті Руст німецької землі Баден-Вюртемберг, у понеділок спалахнула масштабна пожежа, через що всіх відвідувачів евакуювали, й парк тимчасово закрили.
20:47
Зеленський поговорив з прем’єрами Данії та Нідерландів про ситуації на полі бою
Президент України Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністрами Нідерландів і Данії ситуацію на полі бою та зусилля з підтримки України країнами Глобального Півдня.
20:20
доповнено 20:40У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипвідносини
Група народних депутатів зареєструвала у Верховній раді проєкт постанови про визнання Білорусі країною-агресором, а також заклик розірвати з нею дипломатичні відносини.
20:16
фотоУ Римі для відвідувачів відкриють місце убивства Юлія Цезаря
У Римі любителі історії зможуть прогулятися поруч з місцем, де, за легендою, убили Юлія Цезаря: у вівторок місцева влада відкриє нову пішохідну доріжку на цій давній площі. 
20:06
Компанія з Вільнюса втрапила в скандал із постачанням тепловізорів росіянам
Вільнюська компанія Yukon Advanced Optics Worldwide ("Юкон"), що є білоруським виробником оптичного обладнання, оголосила про вихід із Росії після публікації розслідування, згідно з яким вона постачала продукцію російській армії.
19:48
У Парижі уклали найбільшу угоду в історії комерційної авіації на 500 пасажирських літаків
Індійська авіакомпанія IndiGo купить 500 пасажирських літаків у європейського авіабудівельника Airbus – це найбільша угода про купівлю в історії комерційної авіації.
19:44
ЗМІ: ЄС каже, що Україна виконала лише 2 із 7 критеріїв кандидата, але звіт буде "позитивним"
Україна, за оцінкою Європейської комісії, виконала дві з семи умов для початку переговорів про членство в Європейському Союзі, водночас у Брюсселі відзначають прогрес, досягнутий попри повномасштабну війну РФ.
19:22
У Празі вулиця імені радянського маршала Конєва з 1 жовтня матиме нову назву
Міська рада Праги в понеділок ухвалила остаточне рішення перейменувати вулицю імені радянського маршала Івана Конєва в районі Прага 3 на вулицю імені Карела Хартіга – першого очільника цього міського району.
19:15
Шмигаль озвучив три пріоритети напередодні конференції з відновлення України у Лондоні
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що під час конференції в Лондоні з питань відновлення України влада зосередиться на трьох основних аспектах: швидке відновлення, залучення приватних інвестицій, розвиток регіонів.
18:59
Новий уряд Фінляндії припинить фінансову допомогу для держав, які підтримують Росію
Майбутній міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле Тавіо заявив, що Гельсінкі може переглянути надання фінансової допомоги на розвиток для тих держав, які підтримують Росію на тлі її агресії в Україні.
18:53
Данія заявила про готовність суттєво збільшити внесок у підвищення боєготовності НАТО
Батальйон, дислокований в Латвії, фрегати і військово-повітряні сили, такі як винищувачі – це лише деякі з можливостей, які уряд Данії готовий запропонувати для посилення боєготовності сил НАТО в найближчі роки.
18:47
У Польщі заборонили роботу на держслужбі експрацівникам радянських силових структур
Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону, яка забороняє працевлаштування функціонерів і співробітників органів безпеки радянської Польської Народної Республіки на державній службі та в державних установах.
18:31
Україна стала 43-м членом Банку розвитку Ради Європи
Україна офіційно приєдналась до Банку розвитку Ради Європи (CEB), ставши його сорок третьою державою-членом.
18:27
Стало відомо, коли в ЄС оприлюднять усну оцінку Україні з виконання кандидатських вимог
Європейська комісія надасть свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени Європейського Союзу у четвер, 22 червня, в межах неформального засідання Європейської ради із загальних питань, що відбудеться в Стокгольмі.
18:17
У Бундесверу лишилось до 20 тисяч снарядів 155-мм калібру – ЗМІ
Бундесверу бракує понад 200 тисяч снарядів 155-мм калібру для досягнення поточних вимог НАТО мати запаси у 230 тисяч снарядів до 2031 року.
18:09
Прага продовжила пільговий проїзд на громадському транспорті для українців
Міська влада Праги ухвалила рішення продовжити пільговий проїзд у громадському транспорті для людей, які отримують матеріальну допомогу, а також біженців з України.
18:07
Новий президент Чорногорії пообіцяв продовжити підтримку України
Президент Чорногорії Яков Мілатович на зустрічі з українським послом 19 червня пообіцяв продовжити підтримку України, яку його держава надавала дотепер.
17:56
Міністр оборони Німеччини хоче прискорити закупівлю боєприпасів для армії – ЗМІ
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче швидше закупити більше боєприпасів для Бундесверу через загострення ситуації з безпекою, спричиненої російською агресивною війною.
17:53
Виробник F-16 готовий навчати українських льотчиків
Американська збройова компанія Lockheed Martin готова допомогти українським льотчикам у навчанні й обслуговуванні своїх винищувачів F-16, якщо країни НАТО погодяться відправити їх Україні як військову допомогу.
17:33
Третина українських біженців у Литві планують там жити і працювати – опитування
34% українських біженців, які втекли від війни до Литви, у майбутньому планують там жити і працювати. 
17:29
У Фінляндії перевірять, чи можна закрити консульство РФ на Аландських островах
Фінський президент Саулі Нііністьо доручив перевірити підстави закриття консульства Росії на Аландських островах, біля якого від найпершого дня повномасштабного вторгнення в Україну тривають акції протесту.
17:26
У Франції і Німеччини розбіжності щодо розбудови європейської ППО – ЗМІ
Франція кинула виклик німецькому плану розбудови системи протиповітряної оборони Європи, що є ще однією ознакою назріваючої напруженості щодо того, як регіон має протистояти загрозі з боку РФ.
17:05
Блінкен зустрівся із Сі: Китай запевнив, що не допомагатиме Росії зброєю
Державний секретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з головою Китаю Сі Цзіньпінем заявив, що Пекін підтвердив ненадання військової допомоги Росії в межах повномасштабної війни проти України.
17:04
Прем'єр Молдови: Заборонену партію "Шор" підтримували спецслужби третьої держави
Рішення Конституційного суду Молдови оголосити проросійську партію "Шор" поза законом підтверджує, що політична сила порушувала закон.
16:50
Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж решта планети
Клімат в Європі потеплішав на 2,3 градуса у 2022 році порівняно з доіндустріальною епохою (1850-1900 рр.), що вдвічі перевищує середньосвітовий показник з 1980-х років.
16:37
У Бельгії вимагають відставки глави МЗС через візи для представників Ірану та РФ
Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб зіткнулася із закликами до відставки після того, як дозволила видати візи делегаціям з іранських та російських міст для участі у з'їзді мерів у Брюсселі.
16:14
Нещодавній землетрус у Франції завдав збитків на суму до 200 млн євро
Землетрус, що стався на заході Франції в п'ятницю, пошкодив понад 5 000 будівель і приніс збитки на суму від 150 до 200 мільйонів євро.
16:05
ЄС: Угорщина має пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених 
У Єврокомісії заявили, що Угорщині слід пояснити свою роль у звільненні українських військовополонених з Росії та комунікацію з цього питання з Києвом.
15:48
У Швеції розбився спортивний літак, загинули пілоти з Угорщини
Невеликий спортивний літак впав у море поблизу шведського міста Норчепінг.
15:47
Штайнмаєр закликав Китай вплинути на Росію заради миру в Україні
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав Китай використати свою глобальну політичну вагу та вплинути на Росію для досягнення справедливого миру в Україні.
Аналітика короткоЯк польська влада під виглядом боротьби з впливом РФ вдарила по опозиції
15:23
Британія контролюватиме, щоб гроші російських олігархів пішли на відновлення України
Уряд Британії буде пильно стежити за тим, щоб кошти, які підсанкційні російські олігархи вирішать пожертвувати на відновлення України, були використані за призначенням.
15:15
Польща може об'єднати референдум про мігрантів в ЄС з виборами 
Польща може провести референдум щодо міграційної угоди Європейським Союзом в один день з виборами, призначеними на осінь.
14:57
Британія створює механізм "добровільної передачі" Україні коштів підсанкційних росіян
Оголошене міністром закордонних справ Британії Джеймсом Клеверлі нове законодавство передбачає можливість для росіян, які потрапили під санкції, жертвувати заморожені кошти на відновлення України.
14:43
У Молдові визнали неконституційною проросійську партію "Шор"
Конституційний суд Молдови у понеділок, 19 червня, визнав неконституційною діяльність проросійської партії "Шор".
14:41
Британія не скасує санкції проти Росії, доки Москва не виплатить компенсації Києву
Велика Британія запровадила нове законодавство, яке дозволяє зберігати санкції проти Росії, поки Москва не виплатить компенсацію Україні.
14:32
На саміті у Вільнюсі не буде формального запрошення України в НАТО - Столтенберг
На липневому саміті НАТО у Вільнюсі не розглядатимуть питання формального запрошення України в Альянс.
13:52
МЗС: Угорщина фактично утримує в ізоляції переданих РФ українських полонених
В МЗС України кажуть, що умови перебування в Угорщині переданих їй з РФ українських полонених не дозволяють говорити про їхній вільний статус і угорська сторона не йде на конструктивний діалог з Києвом у цьому питанні.
13:36
У Києві кажуть, що українські військовополонені, яких РФ передала Угорщині, досі там 
Українські військовополонені, яких Росія передала Угорщині, досі залишаються там, а перспективи їхнього повернення в Україну невизначені.
13:32
В Угорщині кажуть, що серйозно не розглядали питання купівлі систем HIMARS
В уряді Угорщини стверджують, що ніколи серйозно не розглядали можливість придбання американських ракетних систем HIMARS.
13:09
фотоУ Франції переймаються долею лелеки, що виживає з пляшкою Coca-Cola на дзьобі
У Франції користувачі соцмереж переймаються долею лелеки, який застряг дзьобом у бляшанці Coca-Cola і досі не зміг звільнитися самостійно.
12:57
Звіт Міноборони Німеччини: Українські диверсанти успішно діють у тилу військ РФ - ЗМІ
Міністерство оборони Німеччини проаналізувало хід бойових дій в Україні, який, зокрема свідчить, що українські військові намагаються послабити армію РФ диверсіями далеко за лінією фронту.
12:28
Зеленський поговорив із прем'єром Британії про гарантії безпеки для України і посилення санкцій проти РФ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.
12:18
Топ-посадовець Брюсселя йде у відставку після скандалу: запросив представників Ірану та РФ
Міністру з уряду бельгійського федерального регіону Брюссель-столиця довелося подати у відставку після скандалу із запрошенням на подію до Бельгії посадовців з Ірану та РФ, зокрема заступниці мера Казані, яка відкрито підтримує агресивну війну Кремля.
12:18
Фінська оборонна компанія збиратиме фюзеляжі для F-35
Фінська оборонна компанія Patria підписала рамкову угоду про пряме промислове співробітництво з американським виробником Lockheed Martin.
11:41
У Литві облаштовують дорогу для патрулів на кордоні із Білоруссю
У понеділок, 19 червня, у Литві розпочинаються роботи з облаштування дороги для патрулів на кордоні із Білоруссю.
11:32
КС Молдови завершив розглядати запит уряду щодо конституційності партії "Шор"
Конституційний суд Молдови завершив основний етап розгляду запиту уряду щодо конституційності партії "Шор", судді пішли у нарадчу кімнату.
11:14
В Естонії опозиція ініціювала вотум недовіри прем'єрці Каллас
На початку позачергового засідання парламенту Естонії (Рійгікогу) в понеділок було ініційовано вотум недовіри прем'єр-міністерці Каї Каллас.
Аналітика короткоЧим Угода про асоціацію допомагає переговорам про вступ до ЄС
10:58
У Держдепі підтвердили зустріч Блінкена із Сі Цзіньпіном
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрінеться з головою Китаю Сі Цзіньпіном у понеділок, 19 червня.
10:51
У Франції починається суд щодо оператора залізниці через загибель кішки на колії вокзалу
У Франції починається судовий розгляд позову проти оператора залізниці SNCF через загибель кішки на коліях паризького вокзалу – залізниця відмовилася відкласти відправлення потяга, хоча було відомо, що тварина сховалася під вагонами. 
10:29
Грузія хоче заборонити сурогатне материнство для іноземців, бо прем'єр боїться геїв
Уряд Грузії вніс до парламенту ініціативу про посилення правил сурогатного материнства та екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).
10:21
В Італії загинули під час сходження двоє альпіністів із Франції
В італійських Альпах загинули під час сходження двоє альпіністів із Франції.
10:13
Президент Чехії підтвердив свої слова про необхідність стежити за росіянами за кордоном
Президент Чехії Петр Павел заявив, що наполягає на необхідності уважно стежити за громадянами РФ, яки виїхали і проживають на Заході.
10:00
У ЄС викрили групу наркодилерів: могли перевезти у Польщу до 5,5 тонн наркотиків
У ЄС викрили чергову групу наркодилерів, які за час своєї діяльності могли перевезти у Польщу близько 5,5 тонн заборонених речовин. 
09:54
Колишній глава Пентагону назвав Трампа загрозою для нацбезпеки
Колишній глава Пентагону Марк Еспер, який обіймав посаду за президентства Дональда Трампа, назвав його загрозою для національної безпеки США.
09:20
Папа Римський провів першу після операції проповідь і згадав про Україну
Папа Римський Франциск у неділю, 18 червня, вперше після перенесеної операції з'явився на публіці.
09:16
Загибель мігрантів біля берегів Греції: у Пакистані кажуть, що потонули близько 300 їхніх громадян
Влада Пакистану заявила, що в аварії судна з мігрантами біля берегів Греції потонули близько 300 їхніх громадян.
09:04
У Швеції не виключають можливості військового нападу з боку РФ
Комітет з оборони парламенту Швеції допускає, що Росія може здійснити військовий напад на країну.
08:52
Британська розвідка: РФ після підриву Каховської ГЕС перекидає частину сил від Дніпра на схід
Росія після підриву Каховської ГЕС перекидає частину своїх сил, які розташовувалися уздовж Дніпра, на Запоріжжя та під Бахмут, повідомляє британська розвідка.
08:43
Поліція Австрії попередила напад на учасників ЛГБТ-прайду
Поліції Австрії вдалось попередити напад на учасників ЛГБТ-прайду, який відбувся у Відні у суботу.
08:27
Президент Фінляндії: лише справедливий мир для України гарантує безпечніше майбутнє
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо наголосив, що від результатів триваючої війни залежить майбутня стабільність усієї Європи і збереження міжнародного правопорядку. 
07:59
Францію накрили сильні грози: шквали до 100 км/год
Увечері в неділю північно-західну частину Франції накрили потужні грози зі шквальним вітром, подекуди його швидкість наближалася до 100 км/год.
07:27
Росія поки не пускає місію ООН на підтоплене лівобережжя Херсонщини
Російська Федерація поки не надала гуманітарній місії ООН доступ на окуповане лівобережжя Херсонщини, де села затопило після підриву російськими окупаційними військами Каховської ГЕС.