Владу Австрії критикують через відновлення дозволу на відстріл вовків 

Середа, 21 червня 2023, 19:55

Кілька регіонів Австрії дали суперечливий дозвіл на відстріл вовків після повідомлень про збільшення кількості нападів на домашню худобу, що викликало дебати в альпійській країні-члені ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство AFP.

У південному австрійському регіоні Каринтія цього року вже вбили п'ятьох вовків відповідно до законодавства, запровадженого в січні. За даними влади, тепер дозволено вбити ще вісьмох тварин.

Сусідній регіон Тіроль, відомий тим, що худоба тут вільно пасеться на гірських пасовищах, дозволив вбити шістьох вовків, згідно з лютневим указом.

"Знову і знову вовки з'являються поблизу населених пунктів і вбивають худобу", – сказав прессекретар землі Тіроль Максиміліан Брандгубер, додавши, що докази присутності вовків "різко зросли з 2019 року".

За словами Брандгубера, вовк перебуває під захистом директиви Європейського Союзу, ухваленої у 1992 році, але вона передбачає винятки.

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) заявив, що накази вбивати вовків порушують європейське законодавство, яке відносить їх до тварин, що перебувають під захистом.

"В Австрії ще не так багато вовків, і вона повинна зробити свій внесок у збереження виду, як це роблять інші європейські країни", – прокоментував експерт WWF Крістіан Пічер, закликаючи Єврокомісію до дій.

WWF вважає, що країна з населенням 9,1 мільйона осіб повинна вчитися у сусідніх держав, таких як Італія, яка "вже має десятиліття досвіду в цьому питанні". Фонд закликає Австрію поліпшити моніторинг тварин і уникати залякування їхньої популяції без необхідності.

Після зникнення в 19 столітті вовки поступово повертаються до Австрії, заселяючи колишні місця проживання. За офіційними даними, у 2022 році в країні налічувалось близько 80 цих тварин.

Цієї весни влада німецької землі Баварія вирішила полегшити відстріл вовків після того, як фермери поскаржилися на те, що їхня худоба на альпійських пасовищах стає здобиччю хижаків.

У той самий час у Швеції в лютому відстріляли 54 вовків – найбільше у новітній історії країни. Довкола теми тривають суперечки захисників довкілля та мисливців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: