У Швеції відстріляли рекордну кількість вовків у новітній історії

Вівторок, 7 лютого 2023, 17:36

У Швеції протягом останнього місяця відстріляли 54 вовків - найбільше у новітній історії країни; довкола теми тривають суперечки захисників довкілля та мисливців.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

Цього року уряд Швеції дав дозвіл на наймасовіше полювання, дозволивши відстріл до 75 особин. Це більш як удвічі більше, ніж в минулому році. Полювання почалося з початку січня і має бути завершене до 15 лютого, хоча у деяких місцевостях його вже зупиняють, оскільки квоти вже вичерпані. 

Прихильники рішення аргументують, що популяція вовків є безпосередньою загрозою для фермерів і загалом людей, які проживають поза великими містами, тоді як у науковій спільноті вважають, що наявна чисельність популяції недостатня для того, щоб гарантувати її збереження у здоровому вигляді. 

У фермерських асоціаціях кажуть, що протягом 2021 року вовки загризли понад 340 овець, популяція вовків тоді налічувала 460 особин. Мисливці скаржаться на те, що вовки часто нападають на їхніх собак, та що наявна популяція вовків - найбільша в сучасній історії країни. 

Два роки тому парламент підтримав ідею підтримувати чисельність популяції вовків на рівні 270 особин, мисливські асоціації лобіювали ще набагато нижчі цифри. 

Водночас, науковці побоюються, що рішення уряду про великий відстріл може мати довгострокові наслідки для здоров’я популяції вовків. Оцінки необхідної для цього чисельності варіюються від 500 до 30о особин, а менша чисельність може призвести до схрещування з негативними наслідками. 

На питання звернула увагу і Єврокомісія, оскільки рішення суперечить відповідній євродирективі.

Чисельність популяції вовків у Швеції почала стрімко скорочуватися з кінця XVIII ст., а станом на 1960 роки популяція опинилася на межі зникнення. Тоді уряд оголосив вовків захищеним видом і протягом наступних 20 років їхня чисельність знову почала зростати. Під тиском фермерів і мисливців з 2010 року уряд дозволив щорічний відстріл визначеної кількості вовків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: