23 серпня 2023

Статті
Випробування Додіком: чи піде Захід на арешт ключового агента впливу РФ на Балканах
Мілорад Додік опинився як ніколи близько до арешту. От тільки залишається відкритим питання, чи піде Захід на таку ескалацію.
Інтерв'ю
"За напад "вагнерівців" на Литву чи Польщу одразу буде відповідь – ракетний удар США"
Лаурінас Кащюнас: "Вже у вересні ці ж люди почали думати: А що як українці вирішать забрати назад Крим, що ми тоді будемо робити?"
Новини
23:01
У Словаччині звільнили голову спецслужби, що фігурує в резонансній справі про топ-корупцію
Президентка Словаччини Зузана Чапутова ухвалила рішення звільнити тимчасово відстороненого голову Словацької інформаційної служби Міхала Алача – фігуранта резонансної справи про приховування корупційних злочинів.
22:40
Байден нічого не знає про ситуацію з Пригожиним, бо займався спортом
Президент США Джо Байден у короткій розмові з журналістами в середу заявив, що поки не має достатньо інформації про ситуацію з ватажком групи Вагнера Євгенієм Пригожиним.
22:24
У Німеччині чоловік в етері громадського радіо запропонував "четвертувати Зеленського"
Німецький громадський радіомовник Deutschlandfunk потрапив у центр скандалу, коли в етері однієї з його передач пролунав коментар про необхідність "четвертувати" президента України для завершення війни.
21:55
Білий дім про "смерть" Пригожина: Якщо це правда – ми не здивовані
У Білому домі прокоментували авіакатастрофу літака в Росії в середу ввечері, на якому, ймовірно, перебував ватажок найманців під назвою Група Вагнера Євгеній Пригожин.
21:45
фотоЖителі Естонії зібрали гроші на 21 розвідувальний дрон для України
В Україну найближчим часом передадуть розвідувальні безпілотники, збір коштів на які організували восени минулого року в Естонії.
21:21
Болгарія дає 150 тисяч євро на гуманітарну допомогу Україні
Уряд Болгарії на засіданні в середу ухвалив рішення виділити 293 376 болгарських левів (150 тисяч євро) на гуманітарну допомогу Україні у зв’язку зі складною ситуацією, спричиненою повномасштабним вторгненням РФ.
ДайджестЗаяви Кримської платформи, напад на українок в Чехії, "ядерні" санкції проти РФ: новини дня
21:04
Канада наклала санкції на російські банки, підприємства ВПК і ядерного сектора
Міністерство закордонних справ Канади в середу опублікувало список із 29 юридичних та чотирьох фізичних осіб Росії, проти яких запровадила санкції в межах підтримки України на тлі повномасштабного російського вторгнення.
20:37
Тбілісі обурилось Мєдвєдєву, якому примарилось приєднання до РФ окупованої Грузії
Міністерство закордонних справ Грузії відреагувало на слова російського експрезидента Дмитрія Мєдвєдєва, який вирішив заговорити про приєднання до Росії окупованих грузинських територій – Абхазії та Цхінвалі.
20:22
Мелоні про реакцію Заходу на окупацію Криму: "Ми помилилися і маємо це визнати"
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні у своєму виступі на саміті Кримської платформи запевнила Україну у підтримці та назвала помилковою і недостатньою реакцію Заходу на російську агресію 2014 року. 
20:10
фотоЗеленський зустрівся з президенткою Угорщини
Президенти України та Угорщини Володимир Зеленський і Каталін Новак провели зустріч у межах третього саміту Кримської платформи.
20:05
Італія прийме конференцію з відновлення України у 2025 році
Італія прийматиме конференцію з відновлення України у 2025 році, рішення про це вже ухвалене.
19:52
фото, доповненоПрезидентка Угорщини спускалась в укриття в Києві через повітряну тривогу
Угорська президентка Каталін Новак, яка перебуває в Україні для участі в саміті Кримської платформи, спускалась в укриття під час оголошеної в середу вдень повітряної тривоги.
19:50
Грузія повернула двох громадян, викрадених військовими РФ біля окупованих територій
Грузія звільнила двох своїх громадян, яких російські військові викрали біля лінії розмежування з окупованим Цхінвальським регіоном (Південною Осетією).
19:34
Прем’єрці Естонії довелось виправдовуватись через "російський бізнес" чоловіка
Естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас втрапила у скнадал після того, як з’ясувалось, що транспортна компанія Stark Logistics, яка частково належить чоловіку Каллас Арво Халліку під час повномасштабної війни в Україні продовжила діяльність у напрямку Росії.
Аналітика короткоЧи потрапить у тюрму головний сепаратист Балкан
19:27
Бербок: "Донецьк – це Україна, і Крим – це Україна"
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що Берлін вважає протиправною і нікчемною анексію Росією усіх окупованих територій України.
19:06
Зеленський пояснив, скільки F-16 Україна може отримати від Нідерландів
Україна може розраховувати на всі 42 винищувачі F-16, які мають у своєму розпорядженні Нідерланди, але отримає їх не одразу.
18:51
Литва готує стратегію громадянського опору: 50% населення протидіятимуть окупанту
Рада національної безпеки Литви в середу схвалила проєкт стратегії громадянського опору, яка передбачає, що до 2025 року половина населення країни повинна бути готова чинити спротив агресору військовим і мирним шляхами.
18:48
Президент Латвії готується офіційно оголосити кандидатуру нового прем'єра
У четвер президент Латвії очікувано оголосить кандидатку на посаду прем’єр-міністра після відставки уряду Кріш’яніса Каріньша.
18:25
Зеленський про далекобійні ракети зі США: Ми точно отримаємо результат
Президент Володимир Зеленський вважає, що в переговорах про постачання далекобійних ракет Україна отримає результат, як це вже було з іншими видами озброєнь.
18:07
Макрон: Франція не визнає анексії Росією окупованих територій України
Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що офіційний Париж продовжує вважати категорично протиправними та не визнає "привласнення" Росією Криму та інших окупованих територій України.
18:03
Зеленський визнав, що вибори у США можуть вплинути на підтримку України
Україна зробить усе, аби незалежно від виборчої кампанії у Сполучених Штатах зберегти їхню підтримку на тлі повномасштабного вторгнення Росії, заявив український президент Володимир Зеленський.
17:43
Канада запроваджує санкції проти причетних до ядерної енергетики в РФ
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час звернення до учасників третього саміту Кримської платформи в середу оголосив про запровадження нових санкцій проти Росії.
17:29
фотоЗалужний, Кулеба і Резніков отримали нагороди з рук президента Литви
Литовський президент Гітанас Науседа під час перебування в Україні вручив державні нагороди українським посадовцям і військовим командирам.
17:14
фотоНорвегія відкрила найбільшу у світі плавучу вітрову електростанцію
Норвегія в середу офіційно відкрила свою першу офшорну вітроелектростанцію Hywind Tampen, яка є найбільшою у світі так званою плавучою ВЕС, що використовує вітрові турбіни на плавучих платформах.
17:06
Президентка Угорщини: Війна закінчиться з поверненням Криму
Президентка Угорщини Каталін Новак заявила, що визнає справедливою позицію України про те, що розв'язана Росією війна остаточно закінчиться лише з поверненням Криму. 
16:55
Верховна Рада поновила фінансове звітування партій, чого вимагали у G7
Верховна Рада України в середу ухвалила в другому читанні законопроєкт №9419-1 віцеспікера Олександра Корнієнка, який представляє "Слугу народу", про відновлення подання фінансових звітів політичними партіями.
16:34
Дуда пояснив, чому "проковтнути" окупацію Криму небезпечно для всього світу
Президент Польщі Анджей Дуда у своєму виступі на саміті Кримської платформи наголосив, що від результату війни Росії проти України, у тому числі того, чи зможе вона "закріпити" за собою Крим, залежить збереження всього світового порядку. 
16:31
Зеленський попросив Фінляндію розглянути надання Україні своїх F-18
Президент Володимир Зеленський під час візиту фінського прем’єр-міністра Петтері Орпо до Києва в середу закликав його країну розглянути можливість передання Україні своїх винищувачів F-18.
16:13
У Фінляндії присплять 120 тисяч лисиць і норок через спалах пташиного грипу
Фінляндія, яка є найбільшим у Європі виробником лисячого хутра, вирішила приспати 120 тисяч лисиць і норок у відповідь на спалахи пташиного грипу на хутрових фермах країни.
16:09
Президент Литви: Усе це почалося в Криму і має там закінчитися
Президент Литви Гітанас Науседа у своєму виступі на саміті Кримської платформи наголосив, що саме з Криму почалася російська агресія проти України, і вочевидь цей півострів буде місцем, де їй остаточно покладуть край. 
короткоЛитовський погляд на те, що треба робити Україні на тлі втоми Заходу від війни
15:49
Президент Португалії: Неможливо відділяти питання Криму від ширшого контексту вторгнення РФ
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза закликав не відокремлювати питання окупованого Криму від загального контексту російського вторгнення в Україну.
15:43
Зеленський про Крим: Не можна залишити ключі в руках терористів
Президент Володимир Зеленський наголосив, що Кримський півострів відіграє дуже важливу стратегічну роль і це одна з причин, чому Україна не може змиритися з його окупацією. 
15:20
Сербія приєдналася до Кримської платформи
Цього року до Кримської платформи, серед інших країн, приєдналася Сербія.
15:06
Президент Литви: установки NASAMS прибудуть до України у вересні
Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що придбані Литвою пускові установки ЗРК NASAMS прибудуть до України у вересні.
14:58
Німецький уряд готує зміни до правил набуття громадянства
Федеральний уряд Німеччини досягнув згоди щодо проєкту нового закону про громадянство, який передбачає спрощення процедури його набуття в окремих випадках.
14:04
Зеленський зацікавлений у спільному виробництві фінських бронетранспортерів в Україні
Президент Володимир Зеленський заявив про зацікавленість у спільному виробництві фінської броньованої техніки в Україні.
13:58
відеоВ Іспанії затримали членів "Балканського картелю", вилучили 700 кг кокаїну
Європол та іспанська Цивільна гвардія спільно з правоохоронними органами Хорватії, Італії та Сербії вилучили 700 кілограмів кокаїну та заарештували підозрюваних у причетності до так званого "Балканського картелю".
13:36
Прем’єр Фінляндії анонсував новий пакет допомоги Україні
Фінляндія найближчим часом затвердить новий, вже 18-й, пакет допомоги Україні.
13:34
Фінляндія може стати учасником оборони НАТО в мирний час
Фінляндія восени ухвалить рішення про те, яким чином вона сприятиме спільній обороні НАТО в мирний час.
13:21
До України прибув прем’єр-міністр Фінляндії
Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо прибув з першим на посаді візитом до України.
13:05
ЗМІ: Британія найближчим часом визнає групу Вагнера терористичною організацією
Велика Британія протягом декількох тижнів визнає російську групу Вагнера терористичною організацією.
13:05
фотоУ Польщі в ДТП потрапив автобус з молдованами, швидка з постраждалими теж зазнала аварії
П'ятеро людей отримали поранення внаслідок ДТП у Мазовецькому воєводстві Польщі – автобус, в якому їхало 10 осіб, перекинувся на дах на швидкісній трасі S17 поблизу Гарволіна.
12:37
фотоНад Румунією та Чорним морем зафіксували рекордну кількість літаків-розвідників НАТО
У небі над Румунією та Чорним морем 20 серпня зафіксували рекордну кількість літаків-розвідників від НАТО.
12:29
На північному заході Туреччини через лісову пожежу евакуювали 9 сіл і закривали Дарданелли
Управління з надзвичайних ситуацій та управління Туреччини (AFAD) евакуювало дев'ять сіл на північному заході країни як запобіжний захід після того, як у вівторок пізно ввечері лісова пожежа охопила північно-західну частину туристичного муніципалітету Чанаккале.
12:09
Міністри оборони і економіки Данії обмінялися посадами після суперечливої оборонної угоди
У Данії міністр Якоб Еллеманн-Єнсен і міністр економіки Троельс Лунд Поульсен, які представляють Ліберальну партію, у вівторок помінялися посадами в уряді, оскільки опозиція вимагає відповідей щодо суперечливої угоди з ізраїльською компанією про постачання зброї.
11:54
На кордоні Литви з Білоруссю двоє невідомих зрізали стовпи з відеокамерами
Двоє осіб із Білорусі порушили кордон Литви на Кабеляйській прикордонній ділянці, де немає фізичного бар'єра, і зрізали два стовпи з відеокамерами.
11:25
У Чехії чоловік жорстоко побив двох українок, дізнавшись про їхню національність
У Чехії стався напад на двох українок – чоловік накинувся на жінок з кулаками, коли дізнався, що вони з України.
11:22
Пожежі в Греції: чотирьох осіб арештували за підозрою у підпалах
У Греції, де вирують лісові пожежі, арештували чотирьох осіб за звинуваченням у підпалах.
11:00
Мешканців міста в Польщі налякали звуки вибухів, коли F-16 перетнули звуковий бар’єр
Влада польського міста Радом звернеться до військових та Міністерства оборони за поясненнями у зв'язку з тренувальними польотами літаків F-16 напередодні.
10:39
ВідеоПрезидент Португалії вперше приїхав до України і вже відвідав Бучу
Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза приїхав до України з дводенним візитом.
10:21
Україну відвідає делегація парламентарів 14 країн і Європарламенту
У середу і четвер відбудеться спільний візит в Україну депутатів парламентів 14 держав і Європейського парламенту.
10:10
Глава мовної інспекції Литви порівняв Вільнюський регіон з окупованими територіями України
Керівник Державної мовної інспекції Литви Аудрюс Валотка отримав догану за свої слова, якими він порівняв польськомовні райони Литви з окупованими Росією територіями України.
10:03
В ОПУ підтверджують, що рішення про формат гібридного трибуналу не є остаточним
 Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи.
09:42
Прикордонні служби Литви, Латвії та Польщі обговорили сценарій закриття кордону з Білоруссю
Очільники Прикордонних служб Литви Рустамас Любаєвас, Латвії Гунтіс Пуятс і Польщі Томаш Прага провели переговори на тлі можливої загрози з Білорусі.
09:38
ФотоДо Києва прибув президент Литви
Президент Литви Гітанас Науседа в середу вранці прибув до Києва для участі у святкуванні Дня незалежності України.
Аналітика короткоЯк Україна пішла на поступки щодо трибуналу для Путіна і його команди
09:15
США заявили, що не підтримують удари дронів у глибині Росії
Сполучені Штати не заохочують і не підтримують атаки безпілотників всередині Росії.
08:54
Розвідка Британії: РФ не зможе перевозити техніку по пошкоджених мостах на півдні
Розвідка Великої Британії повідомляє, що війська РФ продовжують використовувати понтонні мости на пунктах пропуску "Чонгар" та "Генічеськ", що на адміністративному кордоні між півднем України та окупованим Кримом, після високоточних ударів ЗСУ по стаціонарних мостах на початку серпня.
08:52
Польські слідчі вдруге відвідали Україну для збору доказів воєнних злочинів РФ
Польські прокурори та поліцейські у складі міжнародної слідчої групи вдруге відвідали Україну, щоб допомогти зібрати та зафіксувати докази російських злочинів за допомогою 3D-сканерів.
08:26
Британія профінансує ядерну безпеку України на 225 млн євро
Велика Британія надасть кредитні гарантії на суму 192 млн фунтів (225 млн євро) для зміцнення енергетичної безпеки України та допомозі у позбавленні залежності від ядерного палива з РФ.
07:56
Пентагон готовий тренувати українців на F-16 у США
Сполучені Штати готові у себе в країні навчати українських пілотів на винищувачах F-16.
07:19
Білий дім впевнений, що Конгрес схвалить додаткові кошти для України
Адміністрація президента США Джо Байдена впевнена, що зможе забезпечити додаткове фінансування для України попри спротив деяких республіканців у Палаті представників.