24 травня 2023

Статті
Два уряди і жодної коаліції: як Болгарія вийшла з політичної кризи та що це змінить для України
Вже незабаром підтримка України з боку Болгарії, зокрема й військова, може посилитися. Це стане можливим завдяки виходу країни з глибокої політичної кризи.
Курс на Захід: чому Вірменія більше не є союзником РФ
У Вірменії вже встигли розчаруватися в РФ та її союзницькій допомозі та чекають зручного моменту, щоб заявити про свої плани домогтися членства в ЄС та НАТО.
Новини
22:31
Прем’єрка Франції судиться з видавцем своєї неофіційної біографії
Прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн подала до суду на видавництво L'Archipel, яке видало книгу з її неофіційною біографією – урядовиця вимагає прибрати з неї уривки, де обговорюється її особисте життя.
22:12
фотоВ Італії схвалили зведення мосту до Сицилії, будівництво має початись у 2024-му
Італійський Сенат у середу схвалив урядову постанову про будівництво мосту, який з’єднає материкову частину країни з островом Сицилія через Мессінську протоку.
21:45
Офіційно: головний конкурент Трампа змагатиметься за посаду президента США
Губернатор Флориди Рон Десантіс подав до Федеральної виборчої комісії США документи про участь у виборах президента у 2024 році.
21:29
Прем’єр Латвії: Якщо Україна після війни не буде в НАТО, в Європі не буде реального миру
Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає обов’язковим прийняття України до Північноатлантичного Альянсу по завершенні війни, оскільки інакше не вдасться гарантувати мир і безпеку на континенті.
21:03
Нідерланди вже надали Україні 1,6 млрд євро військової допомоги
Загальний обсяг військової допомоги Україні з боку Нідерландів з початку повномасштабного вторгнення становить близько 1,6 мільярда євро.
Дайджест110 “Леопардів” для ЗСУ, техніка США в Росії, Польща готується до війни в Білорусі: новини дня
20:49
Партія президентки Молдови хоче скасувати "День перемоги" 9 травня
Депутати від молдовської партії влади "Дія і солідарність" (PAS) зареєстрували в парламенті законопроєкт про перейменування Дня перемоги 9 травня на День пам'яті, який пропонують відзначати 8 травня.
20:32
Норвегія підтримає підготовку українських пілотів на F-16
Норвегія підтримає підготовку та навчання українських пілотів та персоналу на винищувачах F-16.
20:22
У Греції сформують технічний уряд, повторні парламентські вибори будуть у кінці червня
Лідери провідних політичних партій Греції під час зустрічі з президенткою Катериною Сакелларопулу в середу погодились на проведення дострокових виборів наприкінці червня після відмови сформувати уряд.
20:05
Бундесвер отримає 18 Leopard 2 нової версії в обмін на передані Україні
Бюджетний комітет німецького Бундестагу в середу схвалив надання 525 мільйонів євро на закупівлю 18 танків Leopard 2 cучасної версії A8 для заміни переданої Україні техніці.
20:04
Німеччина відправить свій контингент для цивільної місії ЄС у Молдові
Уряд Німеччини ухвалив рішення надіслати контингент у Місію партнерства Європейського Союзу в Молдові (EUPM Moldova).
19:50
ЗМІ дізнались ім'я ще однієї можливої кандидатки на посаду генсека НАТО
Запрошення прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен до Білого дому в червні підштовхнуло європейських дипломатів до думки, що вона може претендувати на посаду генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу.
19:47
Данія хоче знизити вік абортів без згоди батьків до 15 років
Данія хоче знизити вік аборту без згоди батьків до 15 років з 18 років у цей час, відповідно до віку згоди в країні.
19:32
США перевіряють можливе використання своєї техніки в Бєлгородській області РФ – Білий дім
Сполучені Штати вивчають, чи справді американська техніка, яку отримала Україна, використовувалась під час "вторгнення" на територію Бєлгородської області Росії.
19:18
В Ірландії хочуть розміщувати біженців у плавучих готелях
Ірландія планує провести тендер для розміщення шукачів притулку в плавучих готелях і кораблях, оскільки через наплив біженців місць для їхнього розміщення в країні не вистачає.
19:17
фотоУ Вільнюсі забудовника оштрафували на 141 тисячу євро за спиляний віковий дуб
Мерія Вільнюса винесла рішення про штраф у сумі 141 тисяча євро для забудовника, який спиляв віковий дуб у центрі міста.
18:52
Чехія хоче купити близько 70 танків Leopard нової версії
Кабінет міністрів Чехії уповноважив міністра оборони Яну Чернохову провести переговори щодо можливості долучення до закупівлі танків Leopard у новій версії 2A8, яку планує Німеччина.
18:49
У Конгресі США просять Байдена передати Україні заморожені активи Центробанку РФ
Члени Палати представників США – демократ Адам Шифф і республіканець Брайан Фітцпатрік – надіслали листа президенту Джо Байдену, в якому закликали передати заморожені активи російського Центробанку на військову та гуманітарну допомогу Україні.
18:31
Військова допомога Україні з боку Польщі перевищила 3 млрд євро
Загальна вартість польської військової допомоги з боку України з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року вже перевищила три мільярди євро.
18:21
Європейський центральний банк готує проєкт цифрового євро
Європейський центральний банк готує проєкт цифрової версії євро, реагуючи на тиск з боку технологій, що розвиваються, які можуть змінити спосіб використання грошей протягом наступних десятиліть діяльності банку.
18:13
Чехія схвалила свій найбільший військовий контракт на 246 бойових машин CV 90
Уряд Чехії в середу схвалив угоду про закупівлю 246 гусеничних бойових машин піхоти CV 90 на суму 59,7 мільярда чеських крон (2,52 мільярда євро) в межах міжурядової угоди зі Швецією.
17:56
Німеччина зміцнить східний фланг НАТО у відповідь на агресію РФ – президент
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Румунії в середу пообіцяв посилення східного флангу Північноатлантичного альянсу – у відповідь на повномасштабну війну Росії в Україні.
17:51
Європарламент планує скоротити пенсійну програму депутатів через нестачу коштів
Європейський парламент планує скоротити на 50% свою пенсійну програму для колишніх депутатів, щоб зменшити дефіцит пенсійного фонду з 310 млн євро до 86 млн євро.
17:39
відеоЛе Пен: У Криму відбувся "вільний референдум"
Лідерка партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен укотре заявила, що так званий референдум у Криму у 2014 році, після якого Росія анексувала півострів усупереч нормам міжнародного права, був законним.
17:25
Прем'єр Грузії розкритикував плани ЄС щодо санкцій для країн, які ведуть бізнес з Росією
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі виступив проти пропозиції ЄС запровадити санкції проти третіх країн, які продовжують вести бізнес з Москвою.
17:20
Ле Пен божиться, що російський кредит не впливав на діяльність її партії
Лідерка партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен відкинула звинувачення в тому, що кредит у 9,4 мільйона євро, який політсила оформила в російському банку у 2014 році, вплинув на її погляди чи діяльність.
17:00
Польський генерал закликав готуватись до повстання в Білорусі
Колишній командувач Сухопутних військ Польщі генерал Вальдемар Скшипчак вважає реальною перспективу збройного повстання в Білорусі та закликає Варшаву готуватись до такого сценарію.
16:58
Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС згорнути заходи енергетичної підтримки через зниження цін
Європейська комісія рекомендувала всім урядам ЄС припинити заходи підтримки цін на енергоносії до кінця цього року, щоб утримати державні фінанси під контролем і відповідати запропонованим новим фіскальним правилам у 2024 році.
16:45
Столтенберг: Поки триває війна, членство України в НАТО "не на порядку денному"
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг укотре виключив можливість надання Україні членства в НАТО під час повномасштабної війни з Росією.
16:29
Німеччина надала притулок лише 55 росіянам призовного віку після початку війни
Сотні росіян попросили притулку в Німеччині після початку російської агресії проти України і лише в поодиноких випадках отримали його.
16:22
Швейцарія готується списати 25 Leopard 2 на користь Німеччини – замінять передані Україні
Федеральна рада Швейцарії в середу підтримала пропозицію вивести з експлуатації 25 із 96 бойових танків Leopard 2, які після цього можуть бути передані Німеччині.
16:09
Нідерланди вкладуть 260 млн євро в забезпечення України артилерійськими снарядами
У межах ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України мільйоном артилерійських снарядів за 12 місяців Нідерланди виділять 260 мільйонів євро на спільні закупівлі.
15:54
Суд ЄС: сир "Емменталь" не може бути зареєстрований як торгова марка в Євросоюзі
Швейцарський сир "Емменталь", відомий своїми численними дірками, не може бути зареєстрований як торгова марка в Європейському Союзі.
15:38
Німецького міністра критикують за наміри стежити за споживанням енергії у кожній родині
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек спільно з міністром будівництва Кларою Гейвіц запропонував законопроєкт, яким пропонується відстежувати, як громадяни опалюють свої будинки і скільки енергії при цьому споживають.
15:36
Один із фігурантів корупційного скандалу в Європарламенті повернувся до роботи
Через три місяці після арешту бельгійською поліцією в рамках розслідування звинувачень у корупції, що сколихнули Європарламент, євродепутат Марк Тарабелла був помічений у середу на робочому місці.
15:04
фото, відеоПосол в Німеччині анонсував 110 танків Leopard 1 для України
Посол України у Німеччині Олексій Макеєв анонсував отримання Києвом найближчим часом танків Leopard 1.
14:59
МЗС Фінляндії повідомило, що РФ відмовилася від взаємного військового контролю
Фінляндія отримала інформацію про те, що Росія з 1 червня припиняє дію двосторонньої угоди про взаємні військові інспекції.
14:49
ЄБРР надасть додаткові 1,5 млрд євро Україні для підтримки інфраструктури та економіки
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує витратити 1,5 млрд євро в Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки.
14:30
В Латвії збирають підписи за припинення утримання колишніх президентів коштом держави
В Латвії зареєстрували ініціативу, якою пропонується припинити витрачати державні кошти на утримання колишніх президентів країни.
14:07
Німеччина може підтримати "коаліцію винищувачів" для України - командувач ВПС
Головнокомандувач ВПС Німеччини Інго Герхартц заявив, що країна може приєднатися до "коаліції винищувачів" для України, незважаючи на те що в бундесверу немає F-16, про які просить Київ.
13:43
В Австрії у будинку Гітлера проводитимуть курси з прав людини
В австрійському місті Браунау-на-Інні будинок, в якому народився Адольф Гітлер, використовуватимуть для проведення курсів з прав людини для поліцейських.
13:39
фотоАвіаносець США, найбільший у світі військовий корабель, зайшов у Осло
Американський авіаносець, найбільший у світі військовий корабель USS General Ford, прибув у середу до Осло.
13:18
ФотоУ Британії українських військових вчать ремонтувати ракетні системи М270
У Великій Британії військовослужбовці Збройних сил України проходять спеціальну підготовку і беруть участь у навчанні з технічного обслуговування реактивної системи залпового вогню M270.
13:11
Лідер турецької антимігрантської партії підтримав опонента Ердогана у другому турі
Лідер антимігрантської Партії перемоги Туреччини підтримав у середу опозиційного кандидата в президенти Кемаля Киличдароглу, що потенційно посилить його позиції у спробі перемогти президента Ердогана у другому турі виборів у неділю.
Як РФ втрачає вплив на Вірменію і чи піде Єреван на Захід
12:56
Польща розпочне програму закупівлі підводних човнів
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив у середу, що країна розпочне програму закупівлі підводних човнів у 2023 році.
12:53
У Греції після провалу коаліційних переговорів призначили тимчасового прем'єра
Президентка Греції Катерина Сакелларопулу призначила тимчасовим виконувачем обов'язків прем'єр-міністра голову Рахункової палати Іоанніса Сармаса після того, як лідери партій не змогли дійти згоди щодо формування коаліційного уряду.
12:35
Уряд Молдови запропонував продовжити режим НС у країні
Уряд Молдови запропонував продовжити режим надзвичайного стану в країні ще на 60 днів, починаючи з 4 червня.
12:32
Минулоріч до Фінляндії переїхало найбільше росіян за останні 30 років
Минулого року у Фінляндії зареєстрували близько 6 тисяч переїздів з Росії – це найвищий показник за останні 30 років.
12:23
У Держдепі звинуватили РФ у перешкоджанні роботі "зернової угоди"
У Держдепартаменті США заявили, що Росія перешкоджає роботі Чорноморської зернової ініціативи, термін якої продовжили 17 травня.
11:59
ППО, боєприпаси, гелікоптери: ЄС оголосив 11 нових оборонних проєктів
У вівторок ЄС оголосив про 11 нових спільних оборонних проєктів у рамках Постійної структурованої співпраці (PESCO), яка є частиною політики безпеки і оборони Євросоюзу.
11:42
Японія не планує вступати в НАТО, але обговорює відкриття офісу Альянсу - прем'єр
Японія не має планів щодо вступу до НАТО, однак обговорює відкриття офісу зв'язку альянсу в Токіо.
11:34
Прем'єр Грузії не бачить "достатніх зусиль" світу для мирних переговорів щодо України
Глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що не бачить достатніх зусиль з боку міжнародної спільноти для створення умов, які б дозволили  провести мирні переговори щодо України. 
11:21
фотоНа заводі у центральній Польщі спалахнула масштабна пожежа 
Величезна пожежа спалахнула на заводі в польському місті Кутно в Лодзькому воєводстві. 
11:07
Українцям потрібні "тижні й тижні" тренувань, аби навчитися управлінню F-16 - Держдеп
У Держдепі США прокоментували терміни навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16.
ВідеоМолдова і РФ пройшли точку неповернення. Пояснюємо деталі
10:56
фотоІсландія закупить для ЗСУ вантажівки для перевезення нафтопродуктів 
Ісландія придбає 10 вантажівок для перевезення нафтопродуктів для української армії, щоб підтримати Україну у війні з Росією. 
10:51
Путін має усвідомити, що не зможе перемогти у війні проти України – глава Міноборони Британії
Президент РФ Владімір Путін має усвідомити, що він не зможе перемогти у розв’язаній ним війні проти України.
10:40
Резніков у Києві зустрівся з міністром оборони Британії
Міністр оборони України Олексій Резніков у Києві зустрівся зі своїм британським колегою Беном Воллесом.
10:37
У Німеччині поліція провела масштабні рейди проти кліматичних активістів
Німецька поліція провела рейди в семи федеральних землях, спрямовані проти кліматичних активістів групи "Останнє покоління", відомої блокуваннями вулиць і приклеюванням активістів до асфальту.
10:10
В Угорщині погіршився стан демократії – Freedom House
Стан демократії в Угорщині під керівництвом прем’єр-міністра Віктора Орбана продовжив погіршуватися у 2022 році.
10:05
Захід готовий підтримувати Україну роками, розрахунок РФ на втому не спрацює - прем'єр Британії
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що підтримка України з боку Заходу триватиме "роками".
09:50
Навчання українських військових на танках Abrams розпочнуться наступного тижня - Пентагон
Українські військовослужбовці розпочнуть навчання на танках M1A1 Abrams приблизно наступного тижня.
09:40
У Раді Федерації РФ пригрозили Санду за готовність арештувати Путіна
Перший заступник голови міжнародного комітету Ради федерації РФ Владімір Джабаров заявив, що Росія може порушити кримінальну справу проти президентки Молдови Маї Санду й оголосити її в міжнародний розшук. 
09:31
Українські пілоти навчатимуться на F-16 у Європі - Пентагон
Українські пілоти проходитимуть навчання на винищувачах F-16 на військових базах у Європі.
09:20
РФ намагається покращити дисципліну в армії, але проблема зростає - розвідка Британії
У Міноборони Британії розповіли про проблеми з дисципліною у російській армії, які загострились після початку примусової мобілізації торік. 
09:04
Пентагон прокоментував дані про можливе використання зброї США в Бєлгородській області
У Пентагоні заявили, що уважно стежать за повідомленнями щодо можливого застосування американської зброї на території Бєлгородської області РФ.
Аналітика короткоЯк Молдова проходить точку неповернення у відносинах з Росією
08:53
Залужний обговорив із головнокомандувачем сил НАТО в Європі F-16
Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний у телефонній розмові з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних Сил НАТО в Європі Крістофером Каволі обговорив посилення протиповітряної оборони України за допомогою F-16.
08:40
ЗМІ дізнались, кого ЄС покарає санкціями за дестабілізацію Молдови
ЄС у рамках санкцій за дестабілізацію Молдови готується запровадити обмеження проти олігархів-втікачів Володимира Плахотнюка та Ілана Шора, а також депутатки партії "Шор" Марини Таубер.
08:06
Угорщина єдина не скасувала односторонні обмеження агроімпорту з України – Єврокомісія
Угорщина залишається єдиною з країн-сусідів України, яка до сьогодні зберігає односторонні обмеження проти українського сільськогосподарського імпорту.
07:50
У Німеччині суд дозволив Google видаляти лише доведену брехню
Федеральна судова палата Німеччини постановила, що Google та інші пошуковики мають право видаляти дражливі публікації з результатів пошуку лише в тому разі, якщо потерпілий може належною мірою довести наявність завідомо неправдивих відомостей.