23 травня 2023

Статті
Антиросійська Молдова. Як Санду штовхає країну до ЄС та шукає соратників у новому парламенті
Проросійські сили дедалі міцніші. Уряд Молдови – непопулярний. Але Санду вдалося зробити неможливе і об'єднати на своєму мітингу навіть політичних противників...
Колонки
Випробування Волинню: чи витримає українсько-польське потепління перевірку історією
Чи здатні складні питання історії знову зіпсувати відносини між Варшавою та Києвом? Варто зробити все, щоб унеможливити такий розвиток подій.
Новини
22:36
Іспанія не долучиться до "коаліції винищувачів", бо не має F-16 – міністерка оборони
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес у вівторок виключила можливість навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 або їхнього постачання, позаяк іспанська авіація сама не має їх на озброєнні.
22:19
У Пентагоні прокоментували заяви РФ про захоплення Бахмута
Міністерство оборони США публічно не розкриватиме власні оцінки того, чи справді Росія повністю захопила місто Бахмут на Донеччині, але визнає, що російські сили контролюють значну його частину.
21:59
У США прокоментували чутки про використання їхньої зброї в Бєлгородській області РФ
Сполучені Штати не можуть підтвердити інформацію про нібито використання переданої Україні американської зброї формуваннями, які вторглись на територію Бєлгородської області Росії.
21:44
Італія виділить понад 2 млрд євро на подолання наслідків повеней
Італійський уряд у вівторок схвалив виділення понад двох мільярдів євро допомоги постраждалому від повеней регіону Емілія-Романья на півночі країни, зокрема місцевим фермерам і власникам бізнесу.
21:17
доповненоПарламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Словенії у вівторок ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.
21:10
Лукашенко: Заспокойтесь, помирати не збираюсь
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко в середу заявив, що був відсутній у публічному просторі через хворобу.
ДайджестГарантії безпеки від Франції, ультиматум Орбана, ірландський алкогольний конфлікт: новини дня
21:02
Австрія посилює контроль на кордоні після рішення Угорщини звільнити засуджених за контрабанду людей
Австрія посилила безпеку на своїх кордонах після того, як Угорщина звільнила з в'язниць засуджених за контрабанду людей, що також посилило напруженість у відносинах з Брюсселем.
20:51
Боррель заочно посперечався з Орбаном: Україна може виграти війну
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив упевненість, що Україна може перемогти в повномасштабній війні з Росією.
20:32
Німеччина викликала посла Туреччини на тлі суперечки через затримання журналістів
Міністерство закордонних справ Німеччини у вівторок викликало посла Туреччини, якому висловило протест через скарги турецького посадовця на нібито придушення свободи слова через затримання двох турецьких журналістів.
20:29
фотоДодік приїхав у Москву до Путіна попри критику ЄС
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік прибув з візитом до Москви та зустрівся з президентом РФ Владіміром Путіним попри різку критику з боку ЄС.
20:16
Уряд схвалив процедуру оборонних закупівель відповідно до стандартів НАТО
Кабінет міністрів схвалив постанову, відповідно до якої Агенція оборонних закупівель стає службою Міністерства оборони України й здійснюватиме закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних Сил.
20:13
Чехія і США підписали угоду про співпрацю в галузі оборони
Міністр оборони Чехії Яна Чернохова і глава Пентагону Ллойд Остін підписали у Вашингтоні чесько-американську угоду про співпрацю в галузі оборони (DCA).
19:56
Парламент Угорщини схвалив закон про викривачів без скандальної поправки про ЛГБТ
Угорський парламент у вівторок схвалив закон про викривачів, який є частиною вимог Європейської комісії для розмороження коштів, без заветованої поправки, яка фактично узаконювала доноси на представників ЛГБТ-спільноти.
19:39
У Франції набула чинності заборона коротких авіаперельотів: шкодять довкіллю
У Франції з вівторка набуває чинності урядова постанова, яка забороняє внутрішні авіарейси для поїздок, які можна здійснити менш ніж за дві з половиною години на поїзді.
Відео"Джорджо Армані" - план розвороту Вірменії на Захід. Чому в Єревані чекають поразки РФ
19:34
Чехія заявила, що повністю усуне російську нафту з польських НПЗ на своїй території
Уряд Чехії прагне усунути будь-яку залежність від російської нафти в найближчі роки, і таким чином покласти край виключенням з заборони Європейського Союзу на імпорт з РФ, запровадженої минулого року.
19:19
Німеччина передала Україні радар ППО TRML-4D, дрони й автомобільну техніку
Федеральний уряд Німеччини у вівторок оновив перелік військової допомоги Україні, в якому повідомив, що передав одну радіолокаційну станцію повітряного спостереження TRML-4D.
19:06
ЗМІ: Посол Франції в Україні піде з посади влітку – працюватиме в Польщі
Очільник посольства Франції в Україні Етьєн де Понсен улітку піде з посади та буде призначений послом у Польщі.
19:01
У парламенті Швейцарії проти створення групи, яка б стежила за виконанням санкцій проти РФ
Комісія з правових питань верхньої палати парламенту Швейцарії відхилив пропозиції створити робочу групу, відповідальну за забезпечення виконання санкцій, накладених на Росію та Білорусь.
18:48
Польща ще не навчає українців на F-16, але готова – міністр оборони
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у вівторок заявив, що Варшава поки не здійснює навчання українських льотчиків на винищувачах F-16, але готова його розпочати.
18:31
У Польщі суд звільнив від покарання письменника, який назвав президента "дебілом"
Верховний суд Польщі у вівторок закрив справу щодо письменника Якуба Жульчика, якого звинувачували в образі президента Анджея Дуди в Twitter через те, що той назвав його "дебілом" у контексті президентських виборів у США.
18:14
Навчання українських пілотів на F-16 може розпочатися в липні - глава Міноборони Данії
Виконуючий обов'язки міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що українські пілоти можуть почати тренування на винищувачах F-16 у липні.
18:08
Боррель: ЄС надав Україні 220 тисяч артилерійських снарядів із початку року
З початку року в межах ініціативи з надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів держави Європейського Союзу вже передали понад одну п’яту частину, а також ракети.
17:54
Більшість у ЄС підтримує збільшення фонду, з якого допомагають Україні зброєю – Боррель
"Переважна більшість" держав-членів Європейського Союзу підтримують пропозицію збільшення Європейського фонду миру, який зокрема використовується і для військової допомоги Україні, на 3,5 мільярда євро.
17:33
Орбан: Сподіваюся, Трамп стане президентом
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив сподівання, що Дональд Трамп переможе на виборах президента США у 2024 році.
17:27
В Європарламенті засідання щодо загиблих мігрантів завершилося суперечками та образами
В Європейському парламенті у вівторок сталася суперечка під час засідання, присвяченого аварії мігрантського судна біля італійського узбережжя, і консервативний депутат звинуватив соціалістку в тому, що та показала йому середній палець.
17:16
ЄСПЛ зобов'язав Румунію легалізувати цивільні партнерства для ЛГБТ-пар
Європейський суд з прав людини у вівторок ухвалив, що Румунія порушує права одностатевих пар, не дозволяючи їм зареєструвати цивільні партнерства, й зобов’язав її надати таку можливість.
17:02
Заяви Орбана проти України та ЄС обвалили курс угорського форинта
Угорський форинт втратив у вартості найбільше у світі у вівторок після того, як прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що його країна не поділяє позицію Європейського Союзу щодо України.
16:53
Орбан – Україні: "Хочете грошей – не вводьте санкції проти наших компаній"
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан прокоментував внесення угорського банку OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.
16:49
Посланець Папи Римського з питань миру в Україні назвав війну "пандемією", яка зачіпає кожного
Посол Папи Римського Франциска з питань миру в Україні кардинал Маттео Зуппі у вівторок назвав війну "пандемією" і заявив, що всі християни покликані бути миротворцями.
16:29
Столтенберг: Надання Україні F-16 не робить НАТО стороною війни з РФ
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг привітав рішення про підготовку українських льотчиків на винищувачах F-16, підкресливши, що їхнє надання не зробить НАТО стороною у війні з Росією.
16:23
Джонсон приїхав до Техасу, щоб закликати республіканців продовжувати підтримку України
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон приїхав до американського штату Техас, щоб закликати республіканців продовжувати підтримку України.
16:14
Італія створює коаліцію проти медичного маркування алкоголю, яке запровадить Ірландія
Італія прагне завадити запровадженню маркування на пляшках із алкоголем в Ірландії, яке міститиме зокрема інформацію про ризики виникнення раку, разом із групою інших країн Європейського Союзу.
16:01
Єврокомісія дозволила Польщі надати 1 млрд євро фермерам, що постраждали від імпорту з України
Європейська комісія схвалила польську програму підтримки сільськогосподарських виробників на суму близько 1 млрд євро (4,7 млрд злотих) в умовах війни Росії проти України.
15:48
Франція готова стати одним з гарантів безпеки для України – МЗС
Франція разом зі своїми партнерами продовжує працювати над тим, як найкраще підтримати Україну в довгостроковій перспективі, в тому числі у питанні гарантій безпеки.
15:26
В Уельсі сталися заворушення і сутички з поліцією після загибелі двох підлітків у ДТП
У столиці Уельсу Кардіффі напередодні ввечері спалахнули масові заворушення після загибелі двох підлітків в автомобільній аварії.
15:17
Шольц: Україна стане членом ЄС після війни
Канцлер Німеччини Олаф Шольц впевнений, що Росія не виграє війну проти України, а Київ після перемоги стане членом Євросоюзу.
14:43
У МЗС відповіли Орбану: Україна буде боротися до повного звільнення своїх територій
У Міністерстві закордонних справ заявили, що заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана викликають радість лише в Кремлі.
14:43
Україна готує два пакети для обговорення на саміті НАТО у Вільнюсі
В контексті майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна готує політичні та практичні пакети співпраці.
14:28
У Молдові держслужбовці та правоохоронці отримували листи з погрозами - глава МВС
У Молдові держслужбовці та співробітники правоохоронних органів отримували листи з погрозами.
14:04
Глава Міноборони Німеччини роздратований поведінкою Угорщини
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус розкритикував Угорщину за блокування виплати 500 млн євро із Фонду ЄС, який відшкодовує кошти державам-членам за військову допомогу Україні.
13:55
ФотоГенштаб показав, як у Британії українські військові відпрацьовують ведення вогню з NLAW
У Великій Британії військовослужбовці Збройних сил України проходять заняття з ідентифікації озброєння та військової техніки механізованих і танкових підрозділів ворога, засадних дій на техніку противника, ведення вогню з використанням переносної протитанкової керованої ракети NLAW для успішного знищення ворожої бронетехніки у ближньому бою.
13:47
Повітряні сили спростовують старт навчань пілотів на F-16: триває підготовка
13:46
Молдова заарештує Путіна, якщо він приїде в країну – Санду
Молдова виконає рішення Міжнародного кримінального суду та заарештує російського президента Владіміра Путіна, якщо він приїде в країну. 
13:29
Глава Пентагону минулого місяця ініціював зміну позиції США щодо F-16 для України - NYT
Глава Пентагону Ллойд Остін минулого місяця почав готувати зміну позиції США щодо F-16 для України і навчання українських пілотів на західних винищувачах.
13:25
ЄС виплатив Україні чергові 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив про виплату Україні чергового траншу макрофінансової допомоги на суму 1,5 млрд євро.
13:12
Орбан не хоче "імпортувати" у НАТО конфлікти зі Швецією
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан вважає, що перед схваленням заявки Швеції на вступ до НАТО політичні відносини з цією скандинавською країною повинні покращитися.
12:55
Польща підтвердила старт навчань українських пілотів на F-16 - ЗМІ
В уряді Польщі підтвердили інформацію про початок навчань для українських пілотів на винищувачах F-16.
12:50
Орбан заявив, що Україна не виграє війну проти Росії
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан переконаний, що Україна не здатна виграти агресивну війну, яку проти неї розпочала Росія.
12:44
Голова Сейму Литви виступає проти дострокових виборів
Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен не підтримує ідею про проведення дострокових парламентських виборів в країні.
Аналітика короткоЯк Україна опинилася напередодні ще однієї кризи з Польщею
12:21
Голова парламенту Грузії заявляє, що авіасполучення з РФ не порушує жодних санкцій
Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що пряме авіасполучення з Росією не порушує жодних санкцій.
12:12
Суд у Гамбурзі ув'язнив чоловіка, який називав Україну "терористичною" і підтримував Росію
У понеділок земельний суд Гамбурга засудив 32-річного Марселя Й. до трьох років ув'язнення, у тому числі за схвалення агресивної війни Росії проти України та за зберігання зброї. 
12:10
Глава Міноборони Німеччини відреагував на пропозицію передати Україні крилаті ракети
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус стримано прокоментував пропозицію щодо постачання Україні німецьких крилатих ракет типу Taurus.
11:49
Польща веде переговори про закупівлю літаків раннього попередження у Швеції
Польща веде переговори про купівлю шведських літаків раннього попередження і сподівається, що переговори будуть завершені найближчим часом.
11:47
Німеччина розглядає варіанти підтримки країн, які навчають українських пілотів на F-16
Німеччина розглядає варіанти підтримки коаліції країн, які планують навчати українських пілотів управлінню винищувачами F-16.
11:22
Байден перед самітом НАТО відвідає Фінляндію, щоб надіслати сигнал Росії – ЗМІ
Президент США Джо Байден на початку липня приїде до Фінляндії на саміт північноєвропейських країн та Сполучених Штатів. 
11:09
Глава німецької розвідки не бачить загроз для режиму Путіна в РФ
Глава Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль заявив, що суперечки в російському суспільстві не становлять загрози для режиму президента РФ Владіміра Путіна.
10:56
фотоУ Польщі на будинок впав загадковий предмет, прокуратура проводить розслідування
Невідомий предмет впав на житловий будинок у Ракові у Великопольському воєводстві, пробивши наскрізь дах. 
10:52
Письменниця, яка відсудила у Трампа $5 млн за домагання, подає новий позов на $10 млн
Колумністка й письменниця Джин Керролл, яка раніше виграла справу про сексуальне насильство і наклеп проти колишнього президента Дональда Трампа на суму 5 мільйонів доларів, вимагає ще щонайменше 10 мільйонів доларів у новому позові.
10:19
Кілька країн, зокрема Польща, почали тренувати українців на F-16 - Боррель
Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що кілька країн, зокрема Польща, почали навчати українських пілотів управляти F-16.
10:18
У Держдепі попередили Грузію про можливі санкції за відновлення авіасполучення з РФ
У Держдепартаменті США не виключають запровадження санкцій проти Грузії через відновлення прямого авіасполучення з Росією.
10:09
Україна може отримати винищувачі F-16 вже восени - ЗМІ
У Європі не виключають, що Україні можуть передати винищувачі F-16 вже восени цього року.
09:58
Нідерланди спроможні першими надати F-16 Україні – радник Резнікова
Радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак допускає, що Нідерланди мають можливість першими надати Києву винищувачі F-16.
короткоЧому Швейцарія блокує зброю для України і “приховує” російські гроші
09:44
Винищувачі F-16 не змінять кардинально ситуацію у війні - Пентагон
Надання Україні винищувачів F-16 є важливим в середньостроковій перспективі, але не змінить кардинально ситуацію у розв'язаній РФ війні.
09:29
Азербайджан планує збільшити експорт газу до країн Європи
Азербайджан збирається збільшувати обсяги експорту газу до країн Європи, щоб уже до 2027 року вийти на постачання обсягом щонайменше 20 мільярдів кубометрів.
09:28
США розглянуть всі способи, щоб притягти РФ до відповідальності за агресію - Держдеп
У США налаштовані розглянути всі можливі способи, щоб підтримувати Україну і притягти Росію до відповідальності за її агресію.
09:12
Держдеп підтвердив, що ПВК "Вагнер" намагалася дістати зброю для війни в Україні через Малі
Російська група "Вагнера" намагалася закупити зброю, переправивши її з африканських країн, зокрема, з Малі, а потім передати її своїм найманцям, які воюють в Україні.
09:11
РФ використає події у Бєлгородській області для просування версії про "жертву війни" – розвідка Британії
У Міноборони Британії вважають, що Росія використає останні інциденти у своєму прикордонні для просування своєї офіційної версії того, що вона є "жертвою війни".
08:52
Спроби заморозити війну в Україні є помилковими – прем’єр Британії
Спроби заморозити війну в Україні на тому етапі, на якому вона перебуває, є "абсолютно неправильними" і повинні бути припинені.
08:32
У опозиції Німеччини виступили за надання німецьких крилатих ракет Україні
Представник опозиційного до уряду Шольца Християнсько-демократичного союзу (ХДС) з питань оборони Родеріх Кізеветтер висловився на користь постачання німецьких крилатих ракет Taurus Україні. 
08:09
Постачання F-16 в Україну займе у найкращому разі кілька місяців – ВПС США
Відомо, що американський персонал братиме участь у навчаннях разом з союзниками і партнерами в Європі. 
07:48
Глави МЗС Німеччини та Угорщини посперечались про роль OTP Bank у війні в Україні
Німеччина та Угорщина посперечалися в понеділок під час зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі через роль угорського банку в російській війні проти України.