Гарантії безпеки від Франції, ультиматум Орбана, ірландський алкогольний конфлікт: новини дня

Дайджест
Вівторок, 23 травня 2023, 21:04

Чимало новин сьогодні надходило щодо винищувачів F-16 для України. Було багато плутанини, але зрозуміло одне – процес пішов. 

Франція готова домовитися з Україною про надання довгострокових гарантій безпеки.

У опозиції Німеччини виступили за надання Україні німецьких крилатих ракет Taurus з дальністю дії до 500 кілометрів та відзвітували про надання чергового пакету допомоги, включно з радаром ППО. 

Антигероєм дня, вкотре, є прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Він шантажує Україну блокуванням поставок зброї від ЄС в обмін на зняття санкцій з угорського банку, який "спонсорує війну". 

А ще Орбан заявив, що Україна не зможе перемогти Росію на полі бою, хоча високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки впевнений у протилежному.

Все важливе і цікаве за 23 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ і гарантії безпеки від Франції

У Міноборони Британії вважають, що Росія використає останні інциденти у своєму прикордонні для просування своєї офіційної версії того, що вона є "жертвою війни".

Британські аналітики констатували, що Росія зіштовхується з дедалі серйознішою багатоаспектною загрозою безпеці у своїх прикордонних регіонах: втрати бойових літаків, напади з використанням саморобних вибухових пристроїв на залізничні колії, а тепер і прямі партизанські дії.

Тим часом, глава німецької розвідки не бачить загроз для режиму Путіна в РФ.

"Ми не бачимо жодних тріщин у системі Путіна", – сказав глава Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль.

За його словами, публічна критика ведення війни проти України є звичайними розбіжностями в Росії, а не загрозою для режиму.

"Росія все ще здатна вести війну у довгостроковій перспективі", – сказав глава німецького розвідувального відомства, вказуючи на нещодавно завербованих військових до армії РФ.

Також сьогодні стало відомо, що Франція готова стати одним з гарантів безпеки для України.

"Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту", – йдеться у заяві міністерства закордонних справ Франції. 

Коментар французького МЗС з’явився у відповідь на інформацію видання The Wall Street Journal про те, що ключові держави-члени НАТО попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact).

Американський посадовець на умовах анонімності підтвердив виданню, що обговорення "ізраїльської моделі" безпеки для України ведуться, але конкретики наразі немає.

F-16 для України

Виявилося, що глава Пентагону саме минулого місяця ініціював зміну позиції США щодо F-16 для України. 

Зокрема, американське New York Times з’ясувало, що після повернення із зустрічі у форматі "Рамштайн" 21 квітня глава Пентагону Ллойд Остін заявив високопосадовцям адміністрації Байдена, що настав час змінити позицію щодо навчань пілотів і, щонайменше, дозволити іншим країнам передати літаки Україні.

Напередодні саміту G7 минулого тижня Остін офіційно рекомендував Байдену дозволити союзникам навчати українців і передавати свої літаки.

Нагадаємо, минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Сьогодні було багато плутанини стосовно старту навчань українців на винищувачах F-16. 

Високий представник ЄС Жозеп Боррель уточнив, що кілька країн, зокрема Польща, почали тренувати українців на F-16. Ще вчора він оголосив, що тренування стартували

Польський уряд спочатку підтвердив цю інформацію українському інформагентству "Укрінформ". 

Потім міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Варшава поки не здійснює навчання українських льотчиків на винищувачах F-16, але готова його розпочати.

В повітряних сили ЗСУ повідомили, що тренування українців на F-16 безпосередньо не стартували, а стартувала підготовка до тренувань

Виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що українські пілоти можуть почати тренування на винищувачах F-16 у липні.

Тобто, офіційно навчання українських військових на американських винищувачів не стартувало. Плутанина могла виникнути у зв’язку з тим, що навчання могли стартувати, але про це поки вирішили не повідомляти. Та це, підкреслимо, тільки припущення. 

Радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак допускає, що Нідерланди мають можливість першими надати Києву американські винищувачі. 

Міністр Військово-повітряних сил США Френк Кендалл повідомив, що на постачання винищувачів F-16 в Україну піде "у найкращому випадку кілька місяців".

За даними Politico, у Європі також не виключають, що Україні можуть передати F-16 вже восени цього року.

Разом з тим, міністр Військово-повітряних сил США Френк Кендалл заявив, що надання F-16 "створить проміжні можливості, яких українці наразі не мають, але це не змінить ситуацію кардинально", адже "поки авіаційна сила не була вирішальним фактором" у війні. 

За його словами, "F-16 допоможуть українцям, але не змінять баланс докорінно".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення про підготовку українських льотчиків на винищувачах F-16, підкресливши, що їхнє надання не зробить НАТО стороною у війні з Росією.

Тим часом, Німеччина розглядає варіанти підтримки країн, які навчають українських пілотів на F-16.

Радар ППО з Німеччини, транш від ЄС, снаряди

У опозиції Німеччини виступили за надання Україні німецьких крилатих ракет Taurus з дальністю дії до 500 кілометрів. 

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус стримано прокоментував пропозицію: "ми повинні підтримувати Україну всіма системами, дозволеними міжнародним правом, які необхідні для перемоги у цій війні, і які ми здатні надати".

Федеральний уряд Німеччини оновив перелік військової допомоги Україні, в якому повідомив, що передав одну радіолокаційну станцію повітряного спостереження TRML-4D.

Окрім неї Берлін також передав Україні дві мостоукладальні машини Biber, три мобільні системи розмінування, а також 46 розвідувальних безпілотників Vector, вісім засобів протидронної боротьби та одна система радіоелектронної розвідки.

З початку року і до 31 травня Євросоюз має передати сотні тисяч артснарядів. 

За його словами, держави-члени ЄС вже надали 220 тисяч артилерійських боєприпасів різних калібрів і 1300 ракет.

А ще Євросоюз виплатив Україні чергові 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд.

Тим часом, Збройні сили України продовжують наближати до стандартів НАТО. Цього разу – у питанні закупівель. Кабінет міністрів схвалив постанову, відповідно до якої Агенція оборонних закупівель стає службою Міністерства оборони України й здійснюватиме закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних Сил. 

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, рішення зробить оборонне відомство "на крок ближче до імплементації стандартів та процедур НАТО, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів та скоротить терміни постачання товарів для потреб ЗСУ".

Орбан шантажує Україну

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан переконаний, що Україна не здатна виграти агресивну війну, яку проти неї розв'язала Росія.

"Моя позиція полягає у тому, що, дивлячись на реальність, цифри, обстановку, на той факт, що НАТО не готовий відправити війська, є очевидним: не може бути перемоги для бідних українців на полі бою. Це моя позиція", – сказав він.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримують лише в Кремлі, а Україна має намір звільнити всі окуповані Росією території.

Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав, що ті ж самі європейські політики стверджували торік, що Україна не має шансів протриматися більше, ніж 72 години.

"Вони помилилися тоді, помиляються і зараз. На відміну від прихильників капітуляції перед ворогом без опору, українці продовжать боротися до повного звільнення своїх територій від російської окупації. Це є єдиним шляхом не лише для відновлення миру в Україні, але і гарантування безпеки всієї Європи", – йдеться у коментарі.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив упевненість, що Україна може перемогти в повномасштабній війні з Росією.

А ще, як відомо, Угорщина заблокувала черговий транш на 500 млн євро з Європейського фонду миру, що підтримує Україну зброєю. Причина – оголошення Україною OTP Bank "спонсором війни". Німеччина та Угорщина посперечалися в понеділок під час зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі через роль цього банку в російській війні.

Угорський прем’єр назвав це "питанням принципу".

"Хочете грошей – будьте ласкаві, поважайте нас. І не вводьте санкцій проти наших компаній. Ось і все", – сказав Орбан.

Глава Міноборони Німеччини роздратований поведінкою Угорщини.

Заяви Орбана проти України та Євросоюзу обвалили курс угорського форинта.

Також сьогодні прем’єр-міністр Угорщини висловив сподівання, що Дональд Трамп переможе на виборах президента США у 2024 році.

Решта новин дня 

Італія створює коаліцію проти медичного маркування алкоголю, яке запровадить Ірландія

Письменниця, яка відсудила у Трампа $5 млн за домагання, подає новий позов на $10 млн.

Суд у Гамбурзі ув'язнив чоловіка, який називав Україну "терористичною" і підтримував Росію.

В Уельсі сталися заворушення і сутички з поліцією після загибелі двох підлітків у ДТП.

У Польщі суд звільнив від покарання письменника, який назвав президента "дебілом".

Єврокомісія дозволила Польщі надати 1 млрд євро фермерам, що постраждали від імпорту з України.

У Держдепі попередили Грузію про можливі санкції за відновлення авіасполучення з РФ.

Молдова заарештує Путіна, якщо він приїде в країну – Санду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: