22 травня 2023

Статті
"Гроші не пахнуть". Як нейтральна Швейцарія допомагає і як блокує допомогу Україні
Швейцарія блокує постачання ЗСУ не лише своєї зброї. Інша проблема – її небажання шукати і арештовувати "брудні" російські гроші...
Грузія, відкрита до ворогів. Чому авіарейси та візит родини Лаврова – не останні кроки назустріч РФ
Захищаючи право на відпочинок у Грузії родичів одного з організаторів війни 2008 року та анексії суверенних територій країни, грузинська влада явно грає з вогнем.
Новини
22:25
Бундесвер розпродає 3,3 тонни туалетного паперу
Збройні сили Німеччини виставили на продаж 360 коробок із рулонами туалетного паперу загальною вагою 3300 кілограмів – причиною стала заміна диспенсерів у санвузлах.
22:09
У Сербії стався вибух на заводі боєприпасів, поранена працівниця
У результаті вибуху на заводі оборонної промисловості Krušik у сербському місті Валєво вранці в понеділок поранення отримала працівниця підприємства.
21:48
Міністерка оборони Латвії: Вважати, що РФ ослаблена війною в Україні, – помилка
Очільниця Міністерства оборони Латвії Інара Мурнієце вважає передчасним вважати, що Росія попри значні втрати у повномасштабній війні в Україні ослаблена і не здатна на нові "стратегічні сюрпризи".
21:31
Надання Україні F-16 є пріоритетом для США – Держдеп
Сполучені Штати вважають пріоритетним забезпечення України винищувачами F-16 і працюватимуть для здійснення цієї мети в найближчі місяці.
21:10
фейкУ мережі розлетілось фейкове фото "вибуху" біля Пентагону
Акаунти Twitter, зокрема й пов’язані з російськими пропагандистськими ЗМІ, в понеділок поширили нібито фото "вибухів біля Пентагону", яке, ймовірно, згенерував штучний інтелект.
Дайджест“Ізраїльські” гарантії безпеки України, старт навчань на F-16, новий уряд Болгарії: новини дня
20:50
ЄС засудив дії Росії проти Міжнародного кримінального суду, який хоче арешту Путіна
Європейський Союз засудив кримінальне провадження, ініційоване російською владою проти прокурора та трьох суддів Міжнародного кримінального суду (МКС).
20:43
Кулеба застеріг від появи мирних планів для України "мов грибів після дощу"
Україна закликає світ зосередитись на прийнятті та втіленні власного мирного плану – "формули миру", оголошеної в листопаді 2022 року, замість продукування великої кількості альтернатив.
20:19
12 країн НАТО обговорили зміцнення східного флангу та обороноздатність України
Міністри оборони і високопоставлені представники оборонних відомств 12 країн НАТО зустрілися в понеділок у Польщі, щоб обговорити зміцнення безпеки на східному фланзі Альянсу і обороноздатності України напередодні літнього саміту у Вільнюсі.
20:17
У Франції п'яний водій врізався в патрульне авто: загинули троє поліцейських
У результаті зіткнення двох авто в місті Вільнев-д’Аск на півночі Франції загинули троє поліцейських і цивільний – у водія, що був за кермом однієї з них, у крові виявили сліди алкоголю й марихуани.
19:58
відеоУ Польщі кажуть про причетність РФ і Білорусі до нападів на прикордонників
Прикордонна служба Польщі вважає білоруських і російських офіцерів причетними до організованих атак нелегальних мігрантів на польських прикордонників.
19:52
В Грузії прокоментували повідомлення про початок морських вантажних перевезень до Новоросійська
Агентство морського транспорту Грузії прокоментувало повідомлення про початок регулярних вантажних перевезень за морським маршрутом між російським містом Новоросійськ та Батумі.
19:40
Єдиний темношкірий республіканець у Сенаті боротиметься за посаду президента США
Сенатор від Республіканської партії Тім Скотт у понеділок оголосив про початок президентської кампанії для здобуття номінації, аби у 2024 році взяти участь у виборах за найвищу посаду у Сполучених Штатах.
19:26
Боррель прокоментував угорську блокаду виділення коштів з фонду ЄС, що допомагає Україні зброєю
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вірить у здатність подолати вето Угорщини, яка заблокувала черговий транш із Європейського фонду миру, який підтримує Україну зброєю.
19:11
ЄС попередив Сербію про несумісність її відносин з РФ зі вступом до Євросоюзу 
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель попередив Сербію, яка веде переговори про вступ до Євросоюзу з 2014 року, що її тісні відносини з Росією несумісні зі шляхом європейської інтеграції. 
19:11
"Коаліція винищувачів": Португалія не передасть Україні свої F-16 – міністр
Міністр закордонних справ Португалії Жоау Гомеш Кравіньо виключив можливість надання Україні португальських F-16 у межах "коаліції винищувачів", але підтвердив готовність долучитись до навчання персоналу.
18:55
У ЄС привітали угоду про формування уряду в Болгарії
Голова Європейської ради Шарль Мішель привітав Болгарію з досягненням домовленості про формування уряду, що має покласти край політичній кризі, яка триває понад два роки.
18:46
Боррель: У прагненні миру в Україні не можна прирівнювати жертву та агресора
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає хибним підхід деяких світових лідерів прирівнювати жертву та агресора у контексті повномасштабної війни Росії проти України. 
18:41
фотоПонад 150 тисяч учителів у Румунії вимагали збільшення зарплат
У румунських містах у понеділок відбувся одночасний страйк понад 150 тисяч учителів та інших працівників шкіл, які вимагали підвищення заробітної плати й конкретних термінів утілення цього рішення.
18:25
Чехія обговорить ратифікацію Стамбульської конвенції
Міністерство юстиції Чехії в понеділок передало на розгляд уряду питання про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання гендерно зумовленому насильству, відомої як Стамбульська конвенція.
18:09
МЗС Австрії викликало посла Угорщини через "тюремне рішення" уряду Орбана
МЗС Австрії висловило протест та викликало угорського посла через рішення Угорщини випускати з в'язниць засуджених за торгівлю людьми іноземців. 
18:01
Лідер партії-переможця виборів у Греції офіційно відмовився формувати уряд
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, чия партія "Нова демократія" здобула впевнену перемогу на парламентських виборах у неділю, повернув мандат на формування уряду президентці Катерині Сакелларопулу.
17:45
Апеляційний суд підтвердив перемогу в Гагаузії кандидатки від проросійської партії "Шор"
Апеляційна палата міста Комрат, адміністративного центру молдовської Гагаузії, 22 травня визнала перемогу кандидатки від проросійської партії  "Шор" Євгенії Гуцул на виборах башкана. 
17:44
Екскандидат у президенти Туреччини підтримав Ердогана перед другим туром виборів
Кандидат у президенти Туреччини Сінан Оган, який посів третє місце в першому турі виборів з 5,2% голосів, у понеділок оголосив про підтримку чинного голови держави Реджепа Таїпа Ердогана на другому турі голосування в неділю.
17:25
Шольц підтримує переобрання Байдена: він "кращий" за Трампа
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає чинного президента США Джо Байдена "кращим" за попередника Дональда Трампа, тоді як обоє претендують на обрання на цю посаду у 2024 році.
17:22
ЄС не затвердив виплату коштів із фонду, що допомагає Україні зброєю, на тлі угорського вето – ЗМІ
Глави МЗС Євросоюзу не змогли схвалити виділення чергового траншу з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передають Україні.
17:08
У Болгарії домовилися про склад уряду після чотирьох дострокових виборів
Два найбільші парламентські блоки Болгарії – ГЕРБ-СДС і група "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" – домовилися про формування уряду на ротаційній основі після затяжної політичної кризи.
16:55
Польща почала підрахунок збитків від дій СРСР під час та після Другої світової війни
Інститут військових справ Польщі працює над звітом, що документує втрати, яких Польща зазнала в результаті дій СРСР.
16:48
уточнено 18:10Ірландія першою у світі запровадить медичне маркування алкоголю
Міністр охорони здоров’я Ірландії Стівен Доннеллі в понеділок затвердив постанови, які передбачають обов’язкове розміщення на етикетках алкогольних напоїв попереджень про їхню шкоду для здоров’я, зокрема ризик виникнення раку.
16:35
ЄС оголосив про нові санкції проти офіційних осіб та організацій з Ірану
Європейський Союз у понеділок запровадив нові санкції проти іранських посадовців та організацій за їхню роль у насильницькому придушенні громадських протестів в країні.
16:29
У НАТО обговорюють "гарантії безпеки" для України за аналогією з Ізраїлем – WSJ
Ключові держави-члени Північноатлантичного альянсу попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact).
16:08
Авторитарні держави розпалюють антиурядові настрої в Німеччині – голова розвідки
Керівник німецького розвідувального Федерального відомства з охорони конституції (BfV) Томас Гальденванг попередив про зростання антиурядового екстремізму у країні, який підживлюють авторитарні держави, такі як Росія.
15:40
Президент Азербайджану назвав неминучою мирну угоду з Вірменією
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що підписання мирної угоди з Вірменією є неминучим.
15:37
Глава МЗС Нідерландів: Українські пілоти незабаром почнуть тренування на F-16
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра анонсував, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться "дуже скоро". 
15:12
Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом
Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в Росії – рашизмом.
15:09
Збройні сили Литви отримали партію американських бронеавтомобілів JLTV
Минулого тижня до Литви прибула нова партія із 50 бронеавтомобілів JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) для збройних сил країни.
14:49
ЄС офіційно запустив місію для зміцнення сектора безпеки Молдови
Євросоюз у понеділок 22 травня офіційно запустив цивільну місію для Молдови, метою якої буде підвищення стійкості країни перед гібридними загрозами.
14:40
В Естонії тисячі українців здобули базові знання мови коштом держави
В Естонії 3859 українських біженців закінчили вивчання естонської мови на рівень А1, ще 4195 осіб продовжують курс.
14:18
Латвія припинить охорону резиденції посла РФ у Юрмалі
Уряд Латвії планує внести поправки до розпорядження "Про об'єкти, що охороняються Державною поліцією", згідно з якими планується припинити охорону будівлі резиденції посла РФ у Юрмалі.
14:12
ЄС оштрафував Meta на рекордні 1,2 млрд євро за порушення конфіденційності
Американський технологічний гігант Meta був оштрафований на рекордну суму в 1,2 мільярда євро за недотримання правил ЄС щодо захисту персональних даних.
Аналітика короткоЯк Росія стала сприймати Грузію дружньою країною
13:47
Данія хоче в липні прийняти мирний саміт, пропонує залучити Індію, Китай та Бразилію
Данія хотіла б провести в липні саміт щодо шляхів досягнення миру між Україною та Росією, але така зустріч вимагатиме залучення Індії, Китаю та Бразилії.
13:45
Прем'єр Вірменії допустив вихід країни з ОДКБ
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вихід країни з Організації договору про колективну безпеку не знятий з порядку денного.
13:34
Глава МЗС Литви підтримав відставку прем'єрки у разі несхвалення Сеймом дострокових виборів
Лідер литовських консерваторів і міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс підтримав прем'єр-міністра Інгріду Шимоніте, яка заявила про можливу відставку, якщо Сейм не схвалить дострокових виборів.
13:28
Одного із засновників Nexta Протасевича помилували в Білорусі
13:21
У Греції за місяць можуть відбутися нові вибори попри впевнену перемогу партії прем'єра
У Греції вже наприкінці червня можуть відбутися нові парламентські вибори, оскільки консерватори хоч і перемогли на виборах 21 травня, але не отримали достатньої кількості місць в парламенті, щоб виконати свою обіцянку керувати самостійно.
13:15
Прем'єр Вірменії заявив про готовність визнати Карабах частиною Азербайджану
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що визнана Вірменією територія Азербайджану площею 86 600 квадратних кілометрів включає і Нагірний Карабах.
13:02
Фінська Gasum розірвала контракт з "Газпромом" на постачання газу трубопроводом
Фінський державний оптовий постачальник газу Gasum заявив про розірвання контракту на купівлю природного газу у компанії "Газпром експорт" трубопроводами з Росії.
12:57
Глава МЗС Литви закликав міністрів ЄС якнайшвидше запровадити нові санкції проти Білорусі
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що продовжить наполягати на запровадженні нового пакета санкцій проти Білорусі.
12:33
ЄС задіяв механізм допомоги Італії в ліквідації наслідків повеней
Євросоюз задіяв Механізм цивільного захисту, щоб допомогти італійській владі впоратися з сильними повенями.
12:28
На Сицилії відновив роботу аеропорт Катанії, який закривали через виверження Етни
На італійському острові Сицилія знову відновив роботу аеропорт Катанії, який напередодні закривали через виверження вулкана Етна.
12:17
Прем'єр Польщі відреагував на заклики Держдуми РФ вимагати компенсації у Варшави за інвестиції СРСР
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає типовою пропагандою Кремля плани щодо дебатів про санкції проти Варшави у Державній думі Росії.
12:16
Інцидент біля Бидгоща: російська ракета не становила загрози для Польщі - Міноборони
У Міноборони Польщі заявили, що російська ракета, яка впала в лісі під польським Бидгощем у грудні, не становила загрози для країни.
11:32
Боррель сподівається, що Україна швидко отримає F-16: Навчання пілотів вже почались
Високий представник ЄС Жозеп Боррель сподівається, що передача винищувачів F-16 в Україну розпочнеться найближчим часом.
11:10
Шольц заявив, що Україна не зможе швидко вступити до НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляє, що "в осяжному майбутньому" Україна не зможе стати членом НАТО.
10:40
Вибухи на "Північних потоках": німецькі ЗМІ знайшли новий слід, який веде в Україну
У справі про вибухи на газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" з'явилися нові сліди, що ведуть в Україну.
10:36
Глава МАГАТЕ готує для Радбезу ООН новий план безпеки для ЗАЕС - ЗМІ
Міжнародне агентство з атомної енергії наполягає на укладенні угоди щодо убезпечення Запорізької атомної електростанції напередодні очікуваного українського контрнаступу.
10:11
Голова Центробанку Словаччини постане перед судом за хабарництво
Голова Національного банку Словаччини у липні Петер Кажимір постане перед судом за звинуваченням у хабарництві після того, як Конституційний суд відхилив його скаргу щодо швидкості судового процесу.
10:04
Литва стала частіше відмовляти росіянам і білорусам у посвідці на проживання
Цьогоріч 309 білорусів і 38 росіян не отримали посвідку на проживання в Литві через загрозу національній безпеці країни.
09:39
Здатність України збивати ракети "Кинджал" завдала психологічного удару Росії - Генштаб Естонії
За оцінкою Генерального штабу Сил оборони Естонії, здатність українських військ збивати гіперзвукові балістичні ракети "Кинджал" завдає Росії психологічного удару, а також змусить Москву коригувати свої плани.
09:29
фотоУ столиці Болгарії на проросійській акції облили червоною фарбою офіс структур ЄС
У Болгарії протестувальники, частина з яких були з російськими прапорами, закликали свій уряд припинити допомогу Україні і облили червоною фарбою будівлю в Софії, де працюють представники Європейської комісії і Європейського парламенту.
09:23
Президент Чехії закликав розгромити Росію
Президент Чехії Петр Павел закликав не відмовлятися від зусиль щодо розгрому Росії в Україні.
09:05
РФ створює "елітну" авіаційну групу для атак на Україну - британська розвідка
Розвідка Великої Британії повідомила, що Росія, ймовірно, створює нову "елітну" штурмову авіаційну групу під кодовою назвою "Шторм", яка діятиме над територією України.
08:44
Російська нафта продовжує надходити до Європи через треті країни попри санкції ЄС - Spiegel
Російська нафта продовжує надходити до ЄС, незважаючи на ембарго, через посередників у третіх країнах, особливо з Індії.
08:18
ЄС вимагатиме від неурядових організацій розкривати фінансування з третіх країн - ЗМІ
Європейська комісія має намір зобов'язати неурядові організації та інші установи в країнах ЄС розкривати інформацію про будь-яке фінансування, отримане ними з-за меж спільноти.
07:49
Партія прем'єра Греції виграла вибори з рекордним результатом за останні 49 років
Консервативна партія "Нова демократія" чинного прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса перемогла на парламентських виборах з другим найбільшим відривом в історії країни.
07:32
Байден ще не ухвалив рішення, чи передаватимуть США F-16 Україні - Білий дім
Сполучені Штати ще не ухвалювали остаточного рішення про поставку Україні винищувачів, але підтримують спільні міжнародні зусилля з надання літаків.
ВідеоЩо стоїть за заявами Швейцарії про її "нейтральність" у російсько-українській війні