“Ізраїльські” гарантії безпеки України, старт навчань на F-16, новий уряд Болгарії: новини дня

Дайджест
Понеділок, 22 травня 2023, 21:03

Ключові держави-члени НАТО попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства в НАТО. Президент Польщі повідомив, що західні союзники України підтримують безпекову угоду "в ізраїльському стилі", й "дискусії щодо цього тривають просто зараз".

Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в Росії – рашизмом.

Вірменія і Азербайджан висловили готовність домовитися про мир.

А ще: навчання на F-16; обхід санкцій і вплив Росії на країни ЄС; Болгарія виходить з політичної криза, а Греція може у неї поринути.

Все важливе і цікаве за 22 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Декларація щодо геноциду, гарантії безпеки

Розвідка Великої Британії повідомила, що Росія, ймовірно, створює нову "елітну" штурмову авіаційну групу під кодовою назвою "Шторм", яка діятиме над територією України.

Швидше за все, група буде виконувати головну роль в ударах по наземних цілях, додали у розвідці.

Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в Росії – рашизмом.

Голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв наголосив, що завдяки цьому рішенню "фундамент до саміту НАТО у Вільнюсі закладений".

"Парламентарі країн Альянсу свою позицію висловили. Тепер справа за урядами", – додав депутат.

Тим часом, президент Чехії Петр Павел закликав не відмовлятися від зусиль щодо розгрому Росії в Україні.

Водночас він визнав, що громадяни в Чехії та по всій Європі стурбовані труднощами повсякденного життя, спричиненими економічними та соціальними наслідками війни.

"Втома від війни чинить тиск на політиків і ускладнює управління державними фінансами. Буде все важче підтримувати єдність на підтримку України", – зазначив президент Чехії.

Разом з тим, Захід продовжує обіцяти допомагати Україні до перемоги. Про це, зокрема, говорили і на саміті "Великої сімки".

Важливо, що західні лідери обговорюють і гарантії безпеки, які можуть надати Україні до вступу в НАТО. І у цьому напрямку, нібито, є позитивні зрушення. 

За даними The Wall Street Journal, ключові держави-члени НАТО попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact).

Концепція, пов’язана з подальшим членством України в НАТО, ґрунтується на основі Київського безпекового "компакту", запропонованого у вересні 2022 року робочою групою на чолі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і колишнім генеральним секретарем Альянсу Андерсом Фогом Расмуссеном.

В інтерв’ю WSJ президент Польщі Анджей Дуда розповів, що західні союзники України підтримують безпекову угоду "в ізраїльському стилі", й "дискусії щодо цього тривають просто зараз".

Як відомо, президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити її членство в НАТО. Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі, заявляв глава МЗС Дмитро Кулеба.

Та дуже оптимістичними щодо якнайшвидшого вступу до НАТО бути теж не варто. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляє, що "в осяжному майбутньому" Україна не зможе стати членом НАТО.

Старт навчань на F-16 

Високий представник ЄС Жозеп Боррель привітав схвалення рішення про передачу сучасних винищувачів Україні і зазначив, що навчання пілотів вже почалися.

"Я сподіваюся, що незабаром ми зможемо надати Україні цю зброю (F-16. – Ред.)", – наголосив він.

А ще Жозеп Боррель вважає хибним підхід деяких світових лідерів прирівнювати жертву та агресора у контексті повномасштабної війни Росії проти України. 

"Усі хочуть, щоб війна закінчилась. Єдиний, хто, як видається, хоче продовжувати війну – це Путін. Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна, саме тому ми підтримуємо ініціативу президента Зеленського щодо миру", – сказав Боррель.

А от міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра анонсував, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться "дуже скоро"

Глава МЗС Нідерландів Хукстра не сказав, чи будуть навчання проходити у Нідерландах. За його словами, Нідерланди об'єднують свої зусилля з Данією, Норвегією та Бельгією, і міністр не хоче порушувати співпрацю передчасними оголошеннями. 

Тим часом, Сполучені Штати ще не ухвалювали остаточного рішення про поставку Україні винищувачів, але підтримують спільні міжнародні зусилля з надання літаків. 

Хоча, надання Україні F-16 є пріоритетом для США, підкреслює речник Державного департаменту США Метью Міллер.

"Я не можу оголосити, коли або як (надання винищувачів – ред.) станеться, або з яких країн вони надійдуть. Але це (надання F-16 – ред.) є нашим пріоритетом, і ми почнемо реалізовувати його в найближчі місяці", – додав він.

А міністр закордонних справ Португалії Жоау Гомеш Кравіньо виключив можливість надання Україні португальських F-16 , але підтвердив готовність долучитись до навчання персоналу.

Нагадаємо, президент Джо Байден заявив, що отримав від Володимира Зеленського "тверде запевнення", що українські війська не використовуватимуть надані Заходом винищувачі F-16 для вторгнення на російську територію.

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Росія: обхід санкцій і вплив на країни ЄС

Російська нафта продовжує надходити до ЄС, незважаючи на ембарго, через посередників у третіх країнах, особливо з Індії, пише німецьке Spiegel.

На західному узбережжі Індії російську нафту переробляють на бензин і дизельне пальне. І, схоже, в такому вигляді вона потрапляє назад до Європи.

Не полишають Росію надії у питанні розхитування країн Євросоюзу. 

Керівник німецького розвідувального Федерального відомства з охорони конституції (BfV) Томас Гальденванг попередив про зростання антиурядового екстремізму у країні, який підживлюють авторитарні держави, такі як Росія.

Достатній вплив РФ має і на Болгарію, через своїх агентів впливу.

У Болгарії протестувальники, частина з яких були з російськими прапорами, закликали свій уряд припинити допомогу Україні і облили червоною фарбою будівлю в Софії, де працюють представники Європейської комісії і Європейського парламенту.

Уряди в Болгарії і Греції

У Болгарії, після чотирьох дострокових виборів, нарешті домовилися про склад уряду Це дає надію на те, що країна вийде з політичної кризи.  У ЄС привітали угоду.

Тим часом, у Греції лідер партії-переможця виборів офіційно відмовився формувати уряд.

Партія прем'єра країни виграла вибори з рекордним результатом за останні 49 років. Проте, не отримала достатньої кількості місць в парламенті. Тому в Греції можуть відбутися нові вибори.

Вірменія і Азербайджан

Прем'єр Вірменії заявив про готовність визнати Карабах частиною Азербайджану і  допустив вихід країни з ОДКБ.

Президент Азербайджану назвав неминучою мирну угоду з Вірменією.

Решта новин дня 

Польща почала підрахунок збитків від дій СРСР під час та після Другої світової війни.

Вибухи на "Північних потоках": німецькі ЗМІ знайшли новий слід, який веде в Україну.

Одного із засновників Nexta Протасевича помилували в Білорусі.

ЄС оштрафував Meta на рекордні 1,2 млрд євро за порушення конфіденційності.

ЄС оголосив про нові санкції проти офіційних осіб та організацій з Ірану.

Ірландія першою у світі запровадить медичне маркування алкоголю.

Понад 150 тисяч учителів у Румунії вимагали збільшення зарплат.

Екскандидат у президенти Туреччини підтримав Ердогана перед другим туром виборів.

ЄС офіційно запустив місію для зміцнення сектора безпеки Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: