У Болгарії домовилися про склад уряду після чотирьох дострокових виборів

Понеділок, 22 травня 2023, 17:08

Два найбільші парламентські блоки Болгарії – ГЕРБ-СДС і група "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" – домовилися про формування уряду на ротаційній основі після затяжної політичної кризи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на болгарське видання БНР.

Кандидатка в прем’єр-міністри від ГЕРБ-СДС, колишня єврокомісарка Марія Габріель у понеділок оголосила про повернення мандата на формування уряду, який отримала як представниця найбільшого парламентського блоку.

Вона, однак, зазначила, що протягом останніх 48 годин провела переговори з іншими політичними силами. За їхнім підсумком сторони домовилися про формування уряду двох найбільших блоків – ГЕРБ-СДС і "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" – за ротаційним принципом.

Президент Болгарії дав шанс уряду на чолі з технократкою, вона пішла з Єврокомісії

Відповідно до домовленості, ротаційний уряд працюватиме щонайменше 18 місяців, причому перші дев’ять місяців його очолить кандидат у прем’єри від блоку "ПЗ-ДБ" академік Ніколай Денков, а наступні – висунута ГЕРБ-СДС Габріель.

В уряді Денкова Габріель обійматиме посаду віцепрем’єрки – міністерки закордонних справ, а в уряді Габріель, навпаки, Денков стане віцепрем’єром і головою МЗС Болгарії.

Оскільки першим очолити уряд має представник блоку "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія", Габріель повернула мандат на формування уряду президенту Румену Радеву, після чого той вручить його "ПЗ-ДБ".

Це, як очікується, покладе край політичній кризі, яка охопила Болгарію в останні майже три роки й призвела вже до чотирьох дострокових парламентських виборів.

Варто зазначити, що формування уряду на ротаційній основі не є чимось унікальним – за результатами виборів 2020 року традиційні суперники, партії Fine Gael і Fianna Fáil, домовилися про ротацію на посаді глави уряду Ірландії.

Більше читайте тут: "Євроуряд" для Болгарії: чи зможе чиновниця з Брюсселя вивести країну з політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: