Як Росія стала сприймати Грузію дружньою країною

Аналітика коротко
Понеділок, 22 травня 2023, 14:00

Грузію потужно втягують в орбіту впливу РФ.

І схоже, що цей процес ще матиме продовження, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Грузія, відкрита до ворогів. Чому авіарейси та візит родини Лаврова – не останні кроки назустріч РФ.

Попри усі попередження Заходу, 19 травня відбувся перший рейс з РФ до Грузії. До того ж, попри запевнення грузинської влади, дозволи на рейси отримала російська авіакомпанія, що літає до анексованого Криму, а тому підпадає під дію українських санкцій.

І це не випадковість: згодом дозволи на польоти до Грузії отримала ще одна авіакомпанія з РФ, яка також літає до Криму та підпадає під санкції Києва.

Перший рейс із Росії супроводжувався протесами і під аеропортом, і під парламентом Грузії. Одними з найпопулярніших були плакати зі слоганом, у якому відчувалося натхнення опором України у протистоянні з РФ: "Російський літак, пішов на…"

Втім, важливо, що всі ці протести виявилися не дуже масовими

Можливо, скандал би на цьому і згаснув, але одночасно із запуском рейсів до РФ відбулася інша подія, яка стала справжнім каталізатором протестів. Опозиційний телеканал Mtavari зі своїх джерел дізнався про візит до країни Єкатерини Винокурової – доньки міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова.

До Грузії донька путінського топ-дипломата прибула не просто так.

Цими днями у Кахетії мало відбутися весілля Александра Винокурова – брата її чоловіка.

Готель Kvareli Lake Resort, де мала зупинитися Лаврова, блокували протестувальники. Згодом, джерела повідомили телеканалу Mtvari  – під супроводом сили Служби державної безпеки та Міністерства внутрішніх справ Грузії донька та зять Лаврова дісталися аеропорту та попрямували до Саудівської Аравії.

Грузинська влада неприховано стала на захист цього подружжя.

Немає сумнівів, що візит до Грузії родичів російського топ-міністра суттєво загострив протеси, пов’язані з відкриттям авіапростору з РФ.

І це підштовхує до багатьох запитань, у тому числі про те, чи не пов’язані ці події між собою?

І відкриття авіарейсів, і скандальне святкування є наслідками нинішнього безпрецедентного зближення Грузії та РФ.

Раз так, то нинішні кроки назустріч можуть бути не останніми.

Російський депутат Сергєй Гаврилов, який у Грузії став причиною протестів 2019 року, вже прогнозує відновлення дипломатичних відносин між країнами, розірваних президентом Саакашвілі після війни 2008 року.

Втілення таких планів означатиме новий рівень остаточного розвороту Грузії від Заходу в бік РФ.

Якщо, звичайно, цьому не завадять громадяни Грузії.

У березні їм вдалося зупинити такий розворот, проте вже за пару місяців грузинська влада бере реванш.

Проте, наразі протести, розпочаті через московські авіарейси, не видаються настільки потужними, щоби змусити владу відмовитися від своїх планів.

Але саме в цьому і полягає значення таких "чорних лебедів", яким став візит доньки Лаврова. Адже призначенням цього весілля стала демонстрація того факту, що в еліті РФ вже ставляться до Грузії як до країни, яка відмовилася від західного курсу на користь економічних преференцій.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Грузія, відкрита до ворогів. Чому авіарейси та візит родини Лаврова – не останні кроки назустріч РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: