Голова Сейму Литви виступає проти дострокових виборів

Вівторок, 23 травня 2023, 12:44

Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен не підтримує ідею про проведення дострокових парламентських виборів в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Чміліте-Нільсен сказала, що їй незрозуміло, чому вона має ініціювати обговорення, якщо не схвалює проведення дострокових виборів.

"Я не схвалюю цю ініціативу, тому не розумію, навіщо об'єднувати фракції і збирати підтримку", – сказала спікерка.

Раніше прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сказала, що якщо парламент не схвалить рішення президії християнських демократів про проведення дострокових виборів, вона подасть заяву про відставку після саміту НАТО. Лідер литовських консерваторів і міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс підтримав її заяву.

19 травня на засіданні президії християнських демократів у п'ятницю було ухвалено рішення провести дострокові вибори до парламенту. В іншому разі керівництво партії розглядатиме питання відставки всього уряду. Оголосити дострокові вибори може парламент. Це рішення мають ухвалити щонайменше 3/5 від загальної кількості депутатів. 

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: