24 грудня 2023

Новини
19:48
Голова МВС Німеччини про загрозу ісламістських терактів: Не дамо себе залякати
Федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер на тлі повідомлень про затримання підозрюваних у підготовці терактів у церквах у Європі наголосила, що терористи не обмежать спосіб життя європейців.
19:32
У Румунії за день зафіксували два землетруси
Румунський Національний науково-дослідний інститут фізики Землі (INFP) у неділю повідомив про два підземні поштовхи силою 4,2 і 3,7 бала за шкалою Рихтера.
19:02
Франція дозволила вилетіти літаку з понад 300 індійцями, який підозрювали в торгівлі людьми
Франція дозволить не пізніше понеділка, 25 грудня, продовжити подорож літакові компанії Legend Airlines з більшістю з 303 пасажирів – громадян Індії, який затримали раніше цього тижня за підозрою в торгівлі людьми.
18:35
SpaceX вивів на орбіту два супутники Бундесверу
Американська компанія SpaceX мільярдера Ілона Маска в неділю, 24 грудня, підтвердила розгортання двох розвідувальних супутників Федерального міністерства оборони Німеччини SARah.
18:07
Голова МВС Британії зазнав критики через "іронічний жарт" про зґвалтування на побаченні
Міністра внутрішніх справ Великої Британії Джеймса Клеверлі розкритикували за спробу пожартувати про секрет його щасливого шлюбу, який нібито полягав у тому, що його дружина завжди перебуває під дією наркотиків.
17:38
Вучич погодився з речницею МЗС РФ і пообіцяв, що в його країні "майданів" не буде
Сербський президент Александар Вучич заявив, що в країні не відбудеться "насильницької зміни влади", а опозиції "порадив" готуватись до наступних парламентських виборів, які відбудуться через чотири роки.
17:19
У Словаччині затримали чоловіка, який пообіцяв "зробити те, що сталось у Празі"
Поліція міста Жиліна на півночі Словаччини в суботу арештувала чоловіка, який попередив екстрені служби, що нібито хоче повторити смертельну стрілянину в Карловому університеті у Празі раніше цього тижня.
17:06
фотоНа узбережжя Данії через шторм вимило взуття, холодильники й багато чого ще
Контейнеровоз данської транспортної компанії Maersk потрапив у шторм у Північному морі, в результаті чого вміст частини контейнерів вимило на північне узбережжя Данії.
16:13
Макрон стурбований становищем католицької парафії в Газі
Президент Франції Емманюель Макрон у розмові з патріархом католицької церкви Єрусалима П'єрбаттістою Піццабаллою висловив "велике занепокоєння" щодо католицької парафії в секторі Гази.
15:37
Міноборони анонсувало початок роботи "коаліції артилерії" в Парижі в січні
Міністерство оборони України повідомило про початок роботи в січні 2024 року "коаліції артилерії" для посилення українських Збройних Сил.
15:21
Ірландія підтвердила, що олені Санти відповідають нормам ЄС і можуть в’їхати
Міністр сільського господарства Ірландії Чарлі Макконалог офіційно дозволив оленям, запряженим у санях Санта-Клауса, в’їхати на територію Європейського Союзу.
15:04
Міністр оборони Фінляндії: Україна веде війну за майбутнє Європи
Фінський міністр оборони Антті Хякканен у різдвяному привітанні до миротворчих сил згадав про повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
Аналітика короткоЯким є євроінтеграційний календар України на 2024 рік
14:48
Британія скерує патрульний корабель до Гаяни, на територію якої зазіхає Венесуела
Велика Британія готується відправити військовий патрульний корабель HMS Trent до Гаяни – своєї колишньої колонії – на знак дипломатичної та військової підтримки на тлі претензій Венесуели на багатий нафтою регіон Ессекібо.
14:10
В Італії хлопець втік з-під домашнього арешту до в’язниці, аби зустріти Різдво не самому
24-річний житель міста Фрозіноне в центральній Італії на ім’я Маріо втік з-під домашнього арешту до в’язниці, пояснивши цей крок бажанням зустріти Різдво не на самоті.
13:47
Країни Північної Європи можуть згорнути посилене патрулювання Балтійського моря в кінці року
Посилене патрулювання Балтійського моря Об’єднаними експедиційними силами (JEF) – групи з військової співпраці північноєвропейських держав на чолі з Великою Британією – може завершитись наприкінці року.
13:28
Майже 40% поляків не хотіли б провести Різдво з жодним із політиків
Спікер Сейму Польщі Шимон Головня найчастіше згадувався поляками як політик, із яким вони б хотіли провести Різдво.
13:08
У Німеччині найпопулярнішим політиком 2023 року став міністр оборони
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус отримав найвищий рейтинг схвалення серед усіх німецьких політиків у щорічному опитуванні агенції INSA на замовлення щотижневика Bild am Sonntag.
12:50
Через страйк працівників в аеропорту Женеви затримуються рейси
Страйк працівників дубайської компанії DNATA, яка займається наземним обслуговуванням авіарейсів, уранці в неділю, 24 грудня, спричинив затримку перших рейсів в аеропорту Женеви.
12:28
Міністр оборони Британії: Не можна дати Україні програти, треба збільшувати витрати на оборону
Британський міністр оборони Грант Шаппс застеріг, що світ скочується в авторитарну епоху, тому Захід не може собі дозволити програти повномасштабну війну Росії проти України й повинен забезпечити її всім необхідним.
11:55
Чехія схвалила фінансові виплати для українців, які повертаються додому
Чеський президент Петр Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, що виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення Росії.
11:34
відеоПрезидентка Молдови хоче у 2024 році провести референдум щодо євроінтеграції
Президентка Молдови Мая Санду ініціює проведення восени 2024 року референдуму щодо вступу країни до Європейського Союзу.
11:21
фото, відеоУ Белграді затонув нічний клуб
У Белграді в ніч проти неділі, 24 грудня, затонув популярний місцевий нічний клуб Kartel після того, як виникла сутичка між охороною та відвідувачами, яких та виганяла.
10:55
Експертка при уряді ФРН пропонує запровадити "податок солідарності" з Україною
Голова Ради економічних експертів при уряді Німеччини Моніка Шніцер пропонує запровадити додатковий податок, доходи з якого йшли б на військову допомогу Україні.
10:29
ДПСУ підтвердила розблокування КПП, де протестували польські фермери
З ранку неділі, 24 грудня, відновився рух ваговозів через пункт пропуску "Медика – Шегині" на кордоні з Польщею, який із кінця листопада блокували польські фермери, вимагаючи від уряду захисту від українських виробників.
10:10
Ісландія долучається до двох коаліцій на підтримку України
Ісландія оголосила про приєднання до ІТ-коаліції та коаліції з розмінування, утвореної в межах Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").
10:02
Боррель: Путін вирішив воювати в Україні до остаточної перемоги
Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель закликав до активнішої підтримки України з огляду на те, що російський президент Владімір Путін не налаштований припиняти повномасштабну агресію найближчим часом.
09:47
Боррель остерігається перемоги правих популістів на виборах до Європарламенту
Високий представник Європейського Союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель побоюється, що страх європейських виборців перед невідомістю може підштовхнути їх до голосування за правих популістів.
09:29
Прем’єр Косова каже, що Сербія готує нову провокацію з озброєними людьми
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в суботу заявив, що озброєні люди за підтримки сербських спецслужб готуються до чергової провокації проти його країни на кшталт інциденту в селі Баньска у вересні.
09:16
Кемерон розповів, як йому запропонували стати головою МЗС Британії
Колишній прем’єр-міністр і чинний міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон розповів, як голова британського уряду Ріші Сунак запропонував йому нинішню посаду.
08:58
Голова МЗС Британії: Ми потенційно можемо зробити більше для допомоги Україні
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон очікує, що Лондон у 2024 році не зменшить рівень військової підтримки України або й навіть зможе його збільшити.
08:39
Ісламісти могли планувати теракти у Кельні, Відні й Мадриді, кількох затримали
В Австрії та Німеччині арештували кількох людей за підозрою в підготовці терактів у церквах у Кельні, Відні й Мадриді під час різдвяних богослужінь, за якими, ймовірно, стоїть ісламістське угруповання.
08:12
В ОП назвали країни ЄС, які ще не долучились до декларації про "гарантії безпеки" Україні
Шість країн Європейського Союзу поки не долучились до декларації про безпекові зобов’язання для України, ухваленої лідерами "Групи семи" на саміті НАТО у Вільнюсі, й Київ працює над їхнім залученням.