25 вересня 2023

Статті
Грузія входить у гарячу осінь: як відмова від санкцій змушує Тбілісі готуватися до протестів
Грузинська влада відмовилася виконувати санкції США та готується до масових заворушень у країні. Старт їм може дати відмова у наданні статусу кандидата у члени ЄС.
Колонки
Санкції проти російського скрапленого газу: чому це важливо і для перемоги, і для клімату
Уряди країн ЄС повинні вжити рішучих заходів, щоб позбутися імпорту російського скрапленого газу. Другого шансу може й не бути.
Новини
22:58
Голова МЗС Німеччини: Втоми від України немає
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевняє, що в німецькому суспільстві попри економічні труднощі не відчувається внутрішньої втоми від підтримки України на тлі повномасштабної російської агресії.
22:37
Мелоні поскаржилась Шольцу на фінансування організацій, що допомагають мігрантам
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні минулого тижня написала канцлеру Німеччини Олафу Шольцу листа зі скаргою на фінансування благодійних організацій, які допомагають нелегальним мігрантам у її країні.
22:13
Зеленський: "Поступово прибираємо емоції" із зернової суперечки із сусідами
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в понеділок заявив про прогрес у вирішенні суперечки щодо односторонніх обмежень на сільськогосподарські товари з України в сусідніх державах-членах ЄС.
21:56
фотоПольща підписала з Lockheed Martin угоду про закупівлю вертольотів Apache
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак під час візиту до США підписав угоду з американським збройовим концерном Lockheed Martin на закупівлю вертольотів Apache для польської армії.
21:36
Санду про падіння ракети в "Придністров’ї": Це все через війну Росії
Президентка Молдови Мая Санду в понеділок прокоментувала інформацію так званого й невизнаного "Придністров’я" про падіння уламків ракети на його території під час чергової атаки Росії на Україну.
21:23
МЗС спростувало вкид про пропозицію Україні "повалити" уряд Польщі
Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в понеділок увечері спростував коментарі кореспондентки польського телеканалу ТVP про нібито обіцянку Німеччини та Франції забезпечити Києву швидкий вступ до ЄС в обмін на "повалення" уряду Польщі.
ДайджестПерші Abrams в Україні, "розворот" Вірменії від Росії, у Придністров'ї впала ракета: новини дня
21:00
Reuters: Німеччина може удвічі урізати допомогу землям на біженців
Федеральний уряд Німеччини в наступному році планує удвічі скоротити допомогу, яку вона виділяє землям для покриття витрат на приймання та інтеграцію біженців на тлі жорстокої бюджетної економії.
20:45
Рада ЄС підтримала пом’якшені обмеження на викиди авто до 2035 року
Рада Європейського Союзу в понеділок підтримала пом’якшення обмежень викидів автомобілів за пропозицією Італії та Франції, які таким чином хочуть зберегти конкурентоспроможність автомобільної галузі ЄС.
20:41
Глава Пентагону: "Група Вагнера" зберігає значну присутність в Африці
США не фіксували виведення значної кількості сил групи "Вагнера" з африканських країн після смерті її ватажка Євгенія Пригожина минулого місяця.
20:26
Ультраправий кандидат програв вибори мера на сході Німеччини попри статус фаворита
Кандидат від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Йорг Профет програв у другому турі виборів мера міста Нордхаузен, що на сході Німеччини.
20:22
Партія експрем’єра Словаччини хоче імпічменту президентки через події 2-річної давнини
Партія Smer-SD колишнього прем’єра Словаччини Роберта Фіцо в разі перемоги на парламентських виборах 30 серпня хоче ініціювати імпічмент президентки Зузани Чапутової через її зустріч із генпрокурором у серпні 2021 року.
20:04
Байден запевнив Пашиняна, що США продовжать підтримувати Вірменію
Президент США Джо Байден написав листа до вірменського прем`єр-міністра Нікола Пашиняна, у якому запевнив у подальшій підтримці його країни.
20:01
Міністр оборони Франції вперше прибув до Молдови, пообіцяв додаткову військову допомогу
Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню під час візиту до Молдови в понеділок оголосив про надання молдовським Збройним силам додаткового пакета військової допомоги.
19:42
У Німеччині кажуть про готовність взяти на себе провідну військову роль у країнах Балтії
Німецький міністр оборони Борис Пісторіус запевнив країни Балтії у солідарності та допомозі Німеччини на тлі агресивної війни Росії проти України.
19:40
Голова МЗС Чехії посперечався з президентом щодо доцільності мати посла в Росії
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський не погодився з президентом Петром Павелом стосовно того, чи варто Празі тримати свого посла на території Росії.
19:36
Польща офіційно підтвердила наміри повернути контроль на кордоні зі Словаччиною
Польща має намір повернути контроль на кордоні зі Словаччиною через наплив мігрантів.
19:25
США наклали обмеження на компанії з РФ і Китаю, які допомагають російській армії з дронами
Міністерство торгівлі США в понеділок оголосило про торговельні обмеження стосовно 11 китайських і п'яти російських компаній, звинувативши частину з них у постачанні компонентів для виробництва безпілотників для армії РФ.
19:05
відеоКіт Ларрі іронічно прокоментував чутки про своє нездужання
Даунінг-стрит у понеділок відреагувала на поширені у ЗМІ повідомлення про нібито серйозну хворобу кота Ларрі – головного мишолова резиденції британського прем’єр-міністра.
18:56
Віцепрезидентка Єврокомісії більше не претендуватиме на посаду: потрібен "політичний детокс"
Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова заявила, що не претендуватиме на третій мандат у 2024 році.
18:47
відеоУ Польщі розслідують напад на ще одну опозиційну депутатку, до виборів – менше місяця
Польська прокуратура розслідує заяву про побиття депутатки від опозиційної "Громадянської коаліції" Марти Вцисло, яка стверджує, що невідомий чоловік напав на неї в місті Ополе-Любельське на сході країни.
18:34
Лідери Азербайджану і Туреччини обговорили створення сухопутного коридору через Вірменію
Президент Азербайджану Ільхам Алієв провів переговори зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, на яких натякнув на перспективу створення сухопутного коридору між країнами через Вірменію, яка виступає проти цієї ідеї.
18:31
В Албанії ексміністра посадили на понад 6 років за корупцію
В Албанії колишнього міністра навколишнього середовища Лефтера Коку засудили до шести років і восьми місяців за звинуваченнями в корупції, пов'язаними зі сміттєспалювальним заводом у Фієрі, що стало одним з найбільших корупційних скандалів в історії країни.
18:28
фотоГрецька опозиційна партія СІРІЗА обрала нового лідера
Новим лідером лівої опозиційної партії Греції СІРІЗА в неділю обрали 35-річного Стефаноса Касселакіса – колишнього співробітника інвестиційного банку Goldman Sachs, який до цього практично не мав політичного досвіду.
18:20
США надають Польщі $2 млрд кредиту на модернізацію армії
Держдепартамент США оголосив про надання Польщі кредиту у розмірі два мільярди доларів, які призначені для модернізації обороноздатності країни.
18:05
Австрія надасть ще 1 млн євро на діяльність МАГАТЕ в Україні
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг у понеділок оголосив про виділення додаткового 1 мільйона євро на фінансування роботи Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в Україні.
17:56
фотоВ Естонії депутата оштрафували за прапор Естонської РСР в центрі Таллінна
Естонський депутат від консервативної партії EKRE Яак Валге повідомив, що його і поета Андреса Ауле оштрафували за вивішування в центрі Таллінна прапора Естонської РСР.
17:51
Блінкен: Співпраця Росії з КНДР стає дедалі небезпечнішою
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про зростання небезпеки через поглиблення співпраці між Росією і КНДР.
17:48
Контррозвідка Чехії викрила російського агента
Очільник Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Куделка у понеділок під час парламентського заходу заявив про викриття агента Росії, який організував поширення російської пропаганди в країні за винагороду в кілька тисяч євро.
17:35
Орбан не бачить причин поспішати із схваленням заявки Швеції на вступ до НАТО
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що його країна не поспішатиме з ратифікацією заявки Швеції.
17:30
відеоМіноборони Британії показало, як навчає українських саперів у Польщі
Команди фахівців із розмінування Збройних сил Великої Британії здійснють навчання українських саперів у Польщі.
17:11
Президентка Грузії вирушила в нове європейське турне без схвалення уряду
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вирушила в чергове європейське турне, яке не схвалив уряд країни.
17:10
Лідер виборчої кампанії в Словаччині: Займатися вступом України до ЄС зараз "ілюзорно"
Колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, чия партія Smer-SD лідирує перед позачерговими парламентськими виборами, вважає вступ України до Європейського Союзу віддаленою перспективою через війну, корупцію та недоліки демократії.
17:08
Польща не виключає повернення контролю на кордоні з Чехією і Словаччиною через мігрантів
Якщо кількість іноземців, які нелегально перетинають польський кордон зі Словаччиною та Чехією, зростатиме, як і раніше, у Польщі не виключають тимчасового відновлення прикордонного контролю на цій ділянці.
16:56
Президент Чехії не бачить сенсу у поверненні посла в Росію
Президент Чехії Петр Павел заявив, що не бачить сенсу у поверненні посла країни в Росію.
16:48
Росія знову "рішуче" обурилась висланням священника РПЦ із Болгарії
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок викликало посла Болгарії Атанаса Кристіна й висловило йому "рішучий протест" у зв'язку з видворенням із Софії ключового представника Російської православної церкви й двох священників-громадян Білорусі.
16:39
Орбан вкотре пригрозив Україні через права угорської меншини
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт не підтримуватиме членство України в НАТО доки не будуть відновлені права угорців Закарпаття.
Аналітика короткоЯк грузинська влада впритул наближається до гучного конфлікту із Заходом
16:30
Збройний напад на півночі Косова: кількість вбитих зросла до п'яти
На півночі Косова, де напередодні стався збройний напад, знайшли тіло ще одного убитого.
16:06
Москва розкритикувала прем’єра Вірменії за "розворот від Росії"
МЗС Росії у розлогій заяві розкритикувало останні заяви прем’єра Вірменії Нікола Пашиняна, який напередодні назвав неефективними структури безпеки, на які останнім часом покладалася його країна.
16:05
Міноборони Німеччини спростувало російський фейк про "німецькі танкові екіпажі" в Україні
Міністерство оборони Німеччини спростувало поширювану російськими державними ЗМІ брехню про те, що в зоні бойових дій в Україні нібито знищили німецький танк Leopard "з екіпажем із Бундесверу".
15:47
Блінкен відреагував на смертельний напад на поліцію на півночі Косова
Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував смертельний напад на поліцейських у селі Баньска на півночі Косова.
15:23
Спецслужби Латвії перевіряють можливий експорт мікросхем для військових заводів в РФ
Служба державної безпеки (СДБ) Латвії почала додаткову перевірку інформації, що з'явилася у ЗМІ, про те, що латвійські компанії постачають на російські військові заводи мікросхеми.
15:22
Глава МЗС Фінляндії: Це не "війна Путіна", якщо він піде, РФ не стане миролюбною демократією
Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен не думає, що відхід президента РФ Владіміра Путіна здатний перетворити Росію на нормальну миролюбну демократію.
15:13
Непродумані дії і великі втрати: британська розвідка аналізує провальні атаки армії РФ
Розвідка Великої Британії зазначає, що російські окупаційні війська для стримування наступу Збройних сил України проводить локальні атаки, які виявляються провальними.
14:58
У Латвії за виправдання воєнних злочинів засудили адміністратора російськомовної групи у Facebook
Ризький міський суд засудив засновника й адміністратора російськомовної групи у Facebook "Кримінальна Латвія" Юрія Михайлова до двох місяців позбавлення волі.
14:47
Зеленський підтвердив прибуття танків Abrams в Україну
Президент Володимир Зеленський підтвердив, що перші танки Abrams від США вже прибули в Україну.
14:39
Британська армія допомагає поліції, 100 службовців якої відмовились носити зброю
Близько 100 співробітників лондонської поліції відмовилися від носіння вогнепальної зброї після того, як їхньому колезі висунули звинувачення у вбивстві беззбройного чорношкірого чоловіка.
14:38
У Латвії розслідують падіння свого спостережного дрона на території РФ
Міністерство оборони Латвії розпочало службове розслідування, щоб з'ясувати точні причини втрати управління спостережним дроном, який міг упасти на територію Росії під час військових навчань минулої суботи.
14:30
Президент Польщі після тримісячної перерви очолив рейтинг довіри виборців
Президент Польщі Анджей Дуда повернувся на першу сходинку рейтингу довіри до публічних осіб.
14:01
В Іспанії, Італії та Португалії побудують сонячні електростанції за 1,7 млрд євро
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) схвалив рамкове фінансування для компанії Solaria в розмірі до 1,7 млрд євро на будівництво близько 120 сонячних електростанцій, розташованих переважно в Іспанії, а також в Італії та Португалії.
13:59
NYT: Перші танки Abrams прибули в Україну
Перші американські танки Abrams вже доставлені в Україну – на кілька місяців раніше від початкових оцінок.
13:42
В РФ оголосили у розшук голову Міжнародного кримінального суду
МВС Росії оголосило в розшук голову Міжнародного кримінального суду (МКС) Пйотра Гофманського.
13:36
Макрон заявив, що Азербайджан загрожує кордонам Вірменії
Президент Франції Емманюель Макрон висловив занепокоєння територіальною цілісністю Вірменії після того, як Азербайджан оголосив, що повернув Карабах під свій контроль після 24-годинної військової операції.
13:10
З Карабаху до Вірменії продовжують прибувати біженці: кордон перетнули вже майже 5 тисяч
Менше як за добу після того, як карабаські вірмени отримали можливість залишити  регіон, який повернувся під контроль Азербайджану, з Карабаху до Вірменії прибули майже 5 тисяч осіб.
Аналітика короткоЯкі загрози для України і світу несе російський скраплений природний газ
13:00
фотоУ невизнаному Придністров’ї після атаки РФ на Україну заявили про падіння уламків ракети
Співголова Об'єднаної контрольної комісії (ОКК) від невизнаного Придністров'я Олег Бєляков повідомив про падіння уламків ракет на території сепаратистського регіону Молдови після ракетної атаки на Одеську область.
12:51
ЄС попередив Китай, що його закони можуть відлякати інвесторів
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив Китаю, що його шпигунські та санкційні закони ризикують відштовхнути інвесторів.
12:47
В уряді Німеччини відкинули заклики обмежити прийом шукачів притулку
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер відкинула заклики прем’єра федеральної землі Баварія про те, щоб встановити річний ліміт на кількість шукачів притулку, яких країна готова приймати.
12:34
Дуда виступив за передачу Україні старої польської військової техніки після заміни її на нову
Президент Польщі Анджей Дуда підтримав передачу Україні старого військового обладнання після того, як відбудеться його заміна на нове.
12:16
ЗМІ дізналися, в чому проблеми передачі Україні ракет Taurus
Проблемами для передачі Німеччиною далекобійних ракет Taurus Києву є тривале навчання українських військових, а також фахівці, які мають програмувати цілі ракет.
12:01
Протести у Єревані: кількість затриманих наблизилась до 170
Кількість затриманих у Єревані за блокування вулиць з вимогою відставки прем’єра зросла до майже 170 осіб. 
11:40
Хакери зламали болгарський сайт, що бореться з російською дезінформацією
Болгарська платформа фактчекінгу новин Factcheck.bg, що відома своєю протидією російській дезінформації, зазнала кібератаки на вихідних.
11:38
Франція все ж забирає дипломатів з Нігеру і до кінця року виведе військовий контингент
Париж після тривалих спроб зберегти присутність у Нігері після військового перевороту все ж ухвалив рішення забирати з країни своїх дипломатів та військових.
11:17
Президентка Грузії закликала Нацбанк скасувати "російське рішення" щодо західних санкцій
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала Нацбанк скасувати його розпорядження, згідно з яким рахунки підсанкційних у країнах Заходу громадян Грузії не блокуватимуть без обвинувального рішення грузинського суду.
11:03
відеоУ Єревані за ранок вже пів сотні затриманих за блокування вулиць
У Єревані тривають акції блокування вулиць з вимогою відставки прем’єра Нікола Пашиняна у зв'язку з його реакцією на події у Карабаху, затримали щонайменш пів сотні осіб.
ВідеоХто є хто у польській політиці? Пояснюємо найважливіше
10:36
Греція прагне продовження міграційної угоди між ЄС і Туреччиною
Греція домагатиметься продовження міграційної угоди між Євросоюзом і Туреччиною від 2016 року.
10:35
У Єревані також заявили про "історичну нагоду" угоди про мир з Азербайджаном
Спікер парламенту Вірменії Ален Сімонян заявив, що майбутня зустріч лідерів Вірменії та Азербайджану стане реальною можливістю укласти мирну угоду.
10:07
Партію прем'єра Румунії сколихнув корупційний скандал
Соціал-демократична партія (СДП), яку очолює румунський прем'єр-міністр Марчел Чолаку, потрапила у корупційний скандал, фігурантом якого став голова повітової ради Васлуя Думітру Бузату та його колишня дружина Габріела Крецу.
09:40
Кулеба: на Форумі оборонних індустрій планують бути вже понад 160 компаній
Україна має підтвердження участі у Форумі оборонних індустрій, який планують у Києві, вже від 165 компаній оборонпрому.
09:30
Україна створить з Польщею великий військово-медичний хаб
Україна спільно з Польщею створять великий військово-медичний хаб для обміну досвідом та надання практичної допомоги.
09:15
Україна підписала зі США домовленість на $522 млн для зміцнення своєї енергосистеми
Україна і США підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці для забезпечення стійкості енергосистеми України, що включає 522 млн доларів на її зміцнення, з яких 100 млн – за виконання певних умов.
08:56
Партія Макрона не поліпшила свої позиції на виборах до Сенату
Правоцентристська партія Франції "Республіканці" зберегла більшість у Сенаті після недільних виборів близько половини його членів.
08:26
фотоУбивство поліцейського в Косові: в операції проти нападників вилучили десятки одиниць зброї
У частково визнаному Косові заявили, що внаслідок операції у селі Баньска, де напередодні був убитий поліцейський, вилучили десятки одиниць зброї.
08:20
ОпитуванняБільше половини українських біженців у Чехії стикалися з агресією
Більше половини біженців з України в Чехії мали досвід агресії через своє українське походження.
08:00
Варшава назвала "втручанням у внутрішні справи і вибори" слова Шольца про візовий скандал
Офіційна Варшава обурилася заявами канцлера Німеччини Олафа Шольца, у яких він висловив очікування, що Польща належно відреагує на візовий скандал, та сказав про потребу додаткового контролю за міграцією. 
07:25
фотоДо Вірменії прибули перші дві тисячі біженців з Карабаху
До Вірменії з 24 вересня почали приїздити перші автобуси з вірменами, які вирішили залишати свої домівки у Нагірному Карабаху після його повернення під контроль Азербайджану.
07:03
Опозиція у Вірменії хоче "паралізувати країну" протестами через Карабах
Вірменська опозиція анонсувала нові масштабні акції протесту проти уряду у зв’язку з тим, як офіційний Єреван відреагував на операцію Баку у Нагірному Карабаху.