27 березня 2023

Статті
Ядерний удар по дружбі з Китаєм: як шантаж НАТО зашкодив Путіну і не приборкав Захід
Щоб не заступити за "червоні лінії", Росія змавпувала ядерну тактику США. Але Путін не помітив, як перетворив на попіл авторитет Сі Цзіньпіна. 
На ядерному фронті без змін: перша реакція Заходу на заяви РФ про боєголовки у Білорусі
Ключові гравці ЄС і НАТО закликали Мінськ "переосмислити" цей крок. Та здатність Лукашенка змінити те, що директивно "спущене з Москви", викликає сумнів.
Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну
Президент Франції зумів провести пенсійну реформу, проти якої виступають більш ніж 70% французів. Які наслідки це матиме?
Новини
23:02
фотоУ Нідерландах хочуть заборонити донорство сперми біологічному батьку понад 550 дітей
Група жінок подала колективний позов проти 41-річного жителя Гааги, музиканта Джонатана Джейкоба Мейєра, який, як вони стверджують, шляхом обману допоміг зачати понад 550 дітей, і через суд хочуть заборонити йому це робити.
22:44
фотоСудно з українцями намагалось вивезти із Сербії 12 тисяч літрів нафти
Сербські правоохоронці минулого тижня виявили судно під австрійським прапором та українським екіпажем, який, як стверджується, намагався незаконно вивезти 12 650 літрів нафти з країни.
22:25
"Це не якісь космічні кораблі": глава МЗС Естонії підтримує надання Україні винищувачів F-16
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що західні союзники України повинні бути більш проактивні в питанні надання Україні зброї – зокрема винищувачів, аби гарантувати якнайшвидше настання її перемоги.
22:03
В уряді Словаччини хочуть позиватись проти експрем’єра, який блокував надання Україні МіГ-29
Виконувач обов’язків міністра оборони Словаччини Ярослав Надь у понеділок не відкинув можливості позову проти лідера партії Smer-SD, експрем'єра Роберта Фіцо, який закликав не передавати Україні винищувачі МіГ-29.
21:47
Гренландія відмовилась від переведення годинників
Згідно з рішенням парламенту Гренландії, стрілки годинника там після 26 березня переводитись із "літнього" на "зимовий" час і навпаки не будуть.
21:23
Радбез ООН цього тижня обговорить розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі
Засідання Ради Безпеки ООН щодо заяви президента Росії Владіміра Путіна про розміщення в Білорусі тактичної ядерної зброї має відбутись цього тижня.
ДайджестОрбан пустив Фінляндію в НАТО, Берлін завершив передачу Леопардів, бойкот Олімпіади: новини дня
21:00
США не бачать у РФ наміру застосувати ядерну зброю після заяви Путіна – Білий дім
Сполучені Штати наразі не зафіксували ознак того, що Росія вирішила застосувати ядерну зброю, після рішення російського президента Владіміра Путіна дислокувати частину тактичного ядерного арсеналу в Білорусі.
20:49
Румунія сподівається почати вступ до Шенгенської зони протягом 2023 року
Президент Румунії Клаус Йоганніс у понеділок висловив сподівання, що Європейський Союз зможе домовитись про початок вступу його країни до Шенгенської зони протягом цього року, хоча й підкреслив, що це рішення від неї не залежить.
20:39
Німеччина хоче в найближчі роки збільшити військову допомогу Україні до понад 15 млрд євро – ЗМІ
Берлін хоче в кілька разів збільшити витрати на військову допомогу Україні в найближчі роки - з трьох до понад 15 мільярдів євро.
20:28
У Росії роздратовані намірами Вірменії визнати юрисдикцію МКС, який хоче арештувати Путіна
Росія вважає неприйнятним для себе намір Вірменії приєднатися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду й попереджає Єреван про наслідки такого кроку.
20:17
Канада запровадила нові санкції проти причетних до виробництва іранських дронів
Міністерство закордонних справ Канади в понеділок оголосило про запровадження додаткових санкцій проти фізичних та юридичних осіб Ірану – вже десятого пакета обмежувальних заходів з жовтня 2022 року.
20:09
Шольц підтвердив доставку в Україну танків Leopard 2
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що обіцяні урядом в Берліні танки Leopard 2 прибули до України.
19:59
Посол України закликала владу Швейцарії дозволити реекспорт зброї
Новоприбула посол України у Швейцарії Ірина Венедіктова в понеділок закликала швейцарську владу розблокувати експорт зброї місцевого виробництва, що могло б допомогти Києву протистояти російській повномасштабній агресії.
19:57
На південному сході Туреччини стався новий землетрус магнітудою 4,5
Південний схід Туреччини, який зазнав величезних руйнувань під час землетрусів у лютому, знову сколихнули підземні поштовхи.
19:47
У Німеччині більшість жінок не воліють купатись топлес
Репрезентативне опитування показало, що більшість жінок, які живуть у Німеччині, не підтримують нововведень і виступають проти плавання топлес у басейнах.
19:37
фотоПослом України в Угорщині може стати "професор з окопів" Федір Шандор – ЗМІ
Професор Ужгородського національного університету, доктор філософських наук, а нині  молодший сержант 101 бригади ТРО Федір Шандор може стати новим послом України в Угорщині.
19:19
В Угорщині остаточно схвалили вступ Фінляндії до НАТО
Парламент Угорщини в понеділок після кількох місяців відтермінувань остаточно схвалив вступ Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу.
19:13
фотоОдин із поранених під Бахмутом польських волонтерів помер у лікарні
Польська ініціатива допомоги Nehemiasz у понеділок підтвердила смерть одного з двох своїх волонтерів, які понад тиждень тому отримали поранення внаслідок російського обстрілу під Бахмутом.
18:58
Парламент Франції зазнав кібератаки проросійських хакерів
Сайт Національної асамблеї, нижньої палати парламенту Франції, в понеділок зазнав атаки, відповідальність на яку за себе взяло проросійське хакерське угруповання NoName057(16).
18:40
фотоУ Чехії судитимуть чоловіка, який прийшов на проросійську акцію із шевроном "вагнерівців"
Суд Праги буде розглядати справу про звинувачення у виправданні геноциду щодо учасника проросійського мітингу, який прийшов із російською літерою Z на наплічнику й шевроном приватної військової компанії "Вагнера" на рукаві.
18:36
У Німеччині провели обшуки у проросійських активістів, які збирали кошти для солдатів РФ
Німецька прокуратура повідомила про проведені обшуки в будинках двох прокремлівських активістів, шукаючи докази на підтвердження повідомлень про те, що пара пожертвувала готівку на купівлю радіостанцій для російських солдатів в Україні.
18:23
WSJ: Росія в обмін на "Шахеди" постачає Ірану кіберзброю
В обмін на відносно дешеві та ефективні безпілотники, які застосовуються для ударів по українській інфраструктурі, Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження.
18:12
Орбан заблокував важливу для ЄС угоду щодо міграції через положення про гендерну рівність - ЗМІ
Спроба Єврокомісії контролювати кількість мігрантів в ЄС наштовхнулася на спротив Угорщини – прем’єр Віктор Орбан не погодився з положеннями про гендерну рівність у відповідній угоді.
18:09
ексклюзивУ Болгарії почала роботу посол Олеся Ілащук, призначена попри відсутність досвіду
Олеся Ілащук, призначена в грудні 2022 року надзвичайним і повноважним послом України в Болгарії, прибула до Софії та приступила до виконання обов’язків.
17:46
ЗМІ: у справі про вибух у Врбетіце, який влаштувала РФ, може з'явитись новий підозрюваний
Чеська прокуратура готується висунути обвинувачення ще одній людині у зв’язку з вибухом на складі з боєприпасами у місті Врбетіце у 2014 році – колишньому радянському військовому Миколі Шапошникову, який у 1990-ті роки отримав чеське громадянство.
17:44
Північна Македонія поновить спроби щодо екстрадиції експрем’єра, який втік в Угорщину
Міністр юстиції Північної Македонії Кренар Лога заявив у понеділок, що його країна відновить зусилля з екстрадиції колишнього прем'єр-міністра Ніколи Груєвського, який втік до Угорщини, щоб уникнути тюремного терміну.
Аналітика короткоЯк Захід відреагував на ядерні залякування Путіна
17:28
У Збройних силах Швеції заборонили користуватися TikTok
Співробітникам шведських Сил оборони більше не дозволяється використовувати соціальну мережу TikTok на своїх робочих телефонах.
17:26
Міністр оборони Іспанії: ядерні плани Путіна доводять, що він не зацікавлений у мирі
Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес відреагувала на заяву президента Росії Владіміра Путіна про розміщення ядерної зброї в Білорусі.
17:17
В уряді Німеччини спростували плани вигнати 30 російських дипломатів
Міністерство закордонних справ Німеччини в понеділок офіційно спростувало інформацію про плани вислати кількадесят російських дипломатів.
16:56
В Україну прибули всі обіцяні Німеччиною танки Leopard – ЗМІ
Усі вісімнадцять танків Leopard 2, які Німеччина обіцяла передати Україні, були передані українській стороні.
16:56
Президент Литви: РФ треба зупинити, поки вона не спричинила ядерну катастрофу
Президент Литви Гітанас Науседа закликав зупинити Росію, доки вона не спричинила ядерну катастрофу.
16:51
ЄС розглядає санкції проти олігархів з Молдови, які підривають стабільність країни – ЗМІ
Європейський Союз розглядає можливість запровадження санкцій проти молдовських олігархів, яких звинувачують у сприянні дестабілізації ситуації в країні.
16:37
У Шотландії обрали наступника лідерки найбільшої партії, який має очолити країну
Шотландська національна партія в понеділок оголосила ім’я нового лідера замість Ніколи Стерджен – першої міністерки, яка обіймала цю посаду рекордні вісім років.
16:34
Спікер Ради у Лондоні закликав надати винищувачі й далекобійні ракети
Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук під час візиту до Лондона закликав Британію до лідерства у питанні надання бойових літаків і  далекобійних ракет.
16:12
ЄС досяг компромісу щодо заборони авто зі шкідливими викидами до 2035 року
Рада Європейського Союзу у вівторок схвалить оновлений проєкт регламенту про заборону автомобілів зі шкідливими викидами після того, як Брюсселю вдалось знайти компроміс із Берліном щодо двигунів внутрішнього згоряння.
15:53
Німеччина про ядерні плани Путіна щодо Білорусі: чергова спроба залякування
Уряд Німеччини розцінив заяву глави Кремля Владіміра Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі як "чергову спробу ядерного залякування".
15:42
У Данії почалися найбільші для країни військові навчання з часів холодної війни
У Данії розпочалися масштабні навчання з артилерійськими стрільбами, які називають найбільшими для країни за всі роки після завершення холодної війни. 
15:31
Прем’єр Польщі анонсував урядову програму підтримки виробництва боєприпасів
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що за декілька днів уряд представить багаторічну програму підтримки виробництва боєприпасів у різних куточках країни.
15:00
Німеччина хоче закупити 28 гаубиць на заміну зброї, відправленої в Україну
Німеччина має намір закупити до 28 самохідних гаубиць на заміну зброї, яка була відправлена в Україну з армійських запасів минулого року.
14:51
відеоУ Міноборони Британії показали, як українські танкісти освоювали Challenger 2
Міністерство оборони Британії опублікувало міні-фільм про те, як українські танкісти вчилися працювати з танками Challenger 2, які передають Україні.
14:38
У Німеччині презентували платформу для охочих взяти участь у відновленні України
У Німеччині презентували інтернет-платформу, покликану допомогти організаціям допомоги, приватному сектору та ініціативам об'єднатися в мережу з метою відбудови України.
Аналітика короткоЯк заради пенсійної реформи Макрон пішов на конфлікт із більшістю французів
13:58
Греція скасовує вимогу носити маски в громадському транспорті
У Греції послабили заходи для протидії поширенню коронавірусу, серед іншого, більше не обов’язково носити маску у громадському транспорті.
13:57
Франція, Польща і Німеччина за участю України обговорять розширення ЄС
Україна візьме участь у зустрічі міністрів з європейських справ країн Веймарського трикутника, де головною темою стане розширення Європейського Союзу.
13:33
У Єврокомісії прокоментували ядерні плани Путіна щодо Білорусі: Якщо це станеться - наслідки будуть
Євросоюз неодмінно відреагує, якщо Росія реалізує заявлені плани з розміщення ядерної зброї у Білорусі, але наразі очікує коментар білоруської сторони.
13:24
Кремль: санкції не зупинять РФ від розміщення ядерної зброї в Білорусі
Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що можливі санкції Заходу проти Росії не вплинуть на плани Москви розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю.
12:50
Винищувачі НАТО в країнах Балтії за тиждень шість разів супроводжували літаки РФ
Винищувачі місії повітряної поліції НАТО в країнах Балтії минулого тижня шість разів підіймалися для супроводу російських літаків, які порушили правила польотів у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем.
12:29
виправленоУкраїна, Польща і держави Балтії закликали не допускати спортсменів РФ і Білорусі до Олімпіади
Україна, Польща і держави Балтії закликали Міжнародний олімпійський комітет не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор під нейтральним прапором.
12:10
Аеропорти Хорватії почали застосовувати правила Шенгену
Дев'ять міжнародних аеропортів Хорватії 26 березня почали застосовувати шенгенські правила для вильоту та прибуття пасажирів.
11:51
У Польщі затримали підозрюваного у шпигунстві на користь Росії
У Польщі затримали громадянина іншої держави, якого підозрюють у зборі й передачі інформації в інтересах Росії, він вже визнав, що здійснював таку діяльність.
11:47
У ЄС хочуть змінити контракти на закупівлю вакцин проти COVID-19: мільйони доз вже не потрібні
Європейська комісія розпочала переговори з виробниками вакцин проти COVID-19, щоб змінити умови раніше укладених контрактів, оскільки держави ЄС не бажають платити за непотрібні вакцини.
11:26
В Іспанії перша у цьому сезоні лісова пожежа спустошила 4000 гектарів 
На межі двох регіонів на сході Іспанії сталася перша у році масштабна лісова пожежа, постраждали загалом 4000 гектарів території.  
11:17
Зеленський виступить перед парламентом Австрії попри спротив ультраправих
Президент України Володимир Зеленський у четвер, 30 березня, виступить з промовою перед депутатами австрійського парламенту - Національної ради Австрії.
10:56
У Орбана натякають, що Швеція має "не критикувати Угорщину" в обмін на схвалення вступу в НАТО
В Угорщині натякнули, що хочуть добитися від Швеції обіцянки пом’якшити риторику щодо проблем з демократією, перш ніж парламент нарешті погодить її вступ у НАТО.
10:44
Польща не передаватиме Україні всі свої винищувачі МіГ-29 - МЗС
Заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що Варшава не передаватиме Києву всі винищувачі МіГ-29, які є на озброєнні держави.
10:11
Молдова просить громадян не хвилюватися через переміщення військової техніки
У Міноборони Молдови попередили громадян про майбутні військові навчання за участі союзників та закликали не поширювати чутки й припущення щодо цього. 
10:08
У Берліні провалився референдум про кліматичну нейтральність до 2030 року
У Берліні на референдумі не вдалося зібрати потрібну кількість голосів за пришвидшення кліматичної нейтральності до 2030 року.
09:38
Прем’єрка Франції обіцяє більше не задіювати процедуру схвалення законів в обхід парламенту
Прем’єрка Франції Елізабет Борн заявила, що більше не хоче задіювати конституційну процедуру, яка дозволяє затвердити закон без голосування у парламенті. 
09:36
КНДР запустила балістичні ракети на тлі прибуття в регіон авіаносця США
Північна Корея в понеділок вранці запустила дві балістичні ракети малої дальності в море біля свого східного узбережжя.
09:15
Розвідка Британії: загроза українських надводних дронів стримує Чорноморський флот РФ
Британська розвідка стверджує, що загроза з боку надводних безпілотників, ймовірно, продовжує обмежувати операції Чорноморського флоту Росії.
09:06
Глава МЗС Латвії про ядерні плани Росії щодо Білорусі: "Країна стає воєнним округом РФ"
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав до нових санкцій після заяв Москви про наміри розмістити у Білорусі ядерну зброю. 
08:50
У Німеччині проходить найбільший за 30 років страйк транспортників
У Німеччині в понеділок, 27 березня, розпочався масштабний попереджувальний страйк працівників транспорту, який називають найбільшим за останні 30 років.
08:29
США наразі не бачать ознак переміщення ядерної зброї РФ в Білорусь
Сполучені Штати не бачили жодних ознак переміщення Росією ядерної зброї в сусідню Білорусь чи в будь-яке інше місце.
08:03
Група українських військових завершила у Британії навчання на танках Challenger 2
Група українських військових повернулася до України після завершення навчання у Великій Британії на танках Challenger 2.
07:41
Франція закликала Путіна переглянути рішення щодо ядерної зброї у Білорусі 
МЗС Франції закликало Росію переглянути угоду з Білоруссю щодо розміщення там тактичної ядерної зброї.
07:23
Литва закликатиме до санкцій через ядерний план Росії в Білорусі
У зв'язку з планами Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі Литва вимагатиме посилити санкції проти обох країн.