28 березня 2023

Статті
Допомога від своїх: як мігранти в Польщі підтримують українську економіку
Від’їзд за кордон величезної кількості громадян розглядається як величезний виклик для України. Проте у близькій перспективі українська економіка навіть виграє від міграції.
Ошийник для Лукашенка: як тактична ядерна зброя РФ змінить розклади у Білорусі
Російська ядерна зброя здатна "законсервувати" режим Лукашенка, а одночасно – остаточно позбавити білоруського диктатора самостійності.
Новини
23:07
В Італії хочуть заборонити штучно вирощену їжу, щоб "зберегти традиції"
Уряд Італії у вівторок схвалив законопроєкт про заборону використання продуктів харчування та кормів для тварин, створених у лабораторіях, мета якого – збереження агропродовольчої спадщини країни.
22:49
Президент Чорногорії розкритикував ЄС, який проґавив російський вплив на Балканах
Чинний чорногорський президент Міло Джуканович, який змагається за другий термін на посаді, вважає, що Європейський Союз дозволив Росії поширити свій вплив на Західних Балканах, у результаті чого регіон став "платформою" для антиєвропейської політики.
22:30
Меркель отримає спеціальну нагороду ФРН, яку до цього вручали лиш двом людям
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель отримає одну з найвищих державних відзнак – Федеральний хрест "За заслуги" – на церемонії 17 квітня.
22:09
фотоНова посол України в Болгарії провела зустріч із заступником глави болгарського МЗС
Новопризначена посол України в Болгарії Олеся Ілащук у вівторок вручила копії вірчих грамот заступнику міністра закордонних справ Болгарії Костадіну Коджабашеву.
21:51
Швеція не буде давати Угорщині ніяких "запевнень" в обмін на вступ до НАТО
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом у вівторок заявив, що Стокгольм не буде в обмін на ратифікацію протоколу про його вступ до Північноатлантичного Альянсу давати будь-які зобов’язання Угорщині.
21:33
фотоУ Європарламенті відбулась акція солідарності з рухом спротиву окупації в Україні
У будівлі Європейського парламенту в Брюсселі у вівторок відбулась акція солідарності з активістами руху спротиву "Жовта стрічка", які щоденно чинять опір на окупованих територіях України.
ДайджестСША за “гібрідний трибунал”, "Челенджери" в Україні, більше боєприпасів для ЗСУ: новини дня
21:00
Парламент Словаччини засудив злочини РФ, скоєні проти українських жінок і дітей
Національна рада Словацької республіки засудила злочини РФ, скоєні проти українських жінок і дітей.
21:00
Нижня палата парламенту Франції визнала Голодомор геноцидом українського народу
Національна асамблея Франції, яка є нижньою палатою французького парламенту, у вівторок більшістю у 168 голосів ухвалила резолюцію, в якій визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
20:54
Очільник Пентагону: Україна має "дуже хороші шанси" на успішний контрнаступ навесні
Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що Україна за рахунок значного виснаження російських сил і західної зброї має "дуже хороші шанси" здійснити успішний контрнаступ навесні 2023 року.
20:40
Глава МЗС Чехії: потрібно раз і назавжди відбити апетит Росії до крадіжки чужих територій
Міністр закордонних справ Чехії вважає, що у разі поразки України Росія не зупиниться і піде далі в Центральну Європу, тому Захід має надавати Україні все необхідне.
20:24
Фінляндія передала Україні тисячу бебі-боксів
Фінляндія протягом лютого й березня 2023 року передала Україні тисячу материнських наборів, які містять необхідні для новонародженої дитини речі.
20:05
Президент Чехії не поїде на Тайвань, щоб не нашкодити чеському бізнесу
Чеський президент Петр Павел у вівторок заявив, що не планує здійснювати візит до невизнаного Тайваню, аби не завдати непотрібної шкоди економічним відносинам із Китаєм і діяльності чеських компаній.
19:57
Глава МВС Німеччини засудила рішення МОК допустити атлетів РФ і Білорусі до змагань
Федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер різко засудила рішення МОК про повернення спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань.
19:47
Сійярто після розмови з міністром РФ знову заявив, що Угорщина блокуватиме "ядерні санкції" ЄС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок повідомив про телефонну розмову з віцепрем’єром Росії з енергетичних питань Александром Новаком, за підсумками якої він підтвердив опозицію санкціям про ядерної енергетики.
19:34
Дії Китаю підривають його нейтралітет щодо війни в Україні – британський прем'єр
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вважає, що останні дії Китаю у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну підірвали його статус як нейтральної сторони, й Лондон закликає Пекін до конструктивних кроків у цьому напрямку.
Аналітика короткоЯк українці у Польщі наближають перемогу України
19:29
У Словаччині опозиція подала скаргу на міністрів уряду через передачу Україні МіГ-29
У Словаччині опозиційна партія Smer-SD подала кримінальну скаргу на міністрів уряду через нещодавнє схвалення передачі Україні списаних винищувачів МіГ-29.
19:06
Австрійські ультраправі анонсували протест під час виступу Зеленського в парламенті
Голова опозиційної ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль розкритикував запланований виступ президента Володимира Зеленського в парламенті Австрії як такий, що нібито порушує нейтральність країни.
18:59
США зупинили передачу РФ даних щодо ядерних сил після призупинення ключового договору
Росія не надаватиме Сполученим Штатам дані про свої ядерні сили, якими вони обмінюються раз на пів року згідно з ключовим договором про контроль над ядерними озброєннями, і у відповідь США також не будуть цього робити.
18:48
У Греції викрили терористичну групу, яка планувала напад на єврейську громаду
Поліція Афін у вівторок повідомила про арешт двох іноземців у межах ширшої операції розвідувальних служб Греції, під час якої було викрито терористичне угруповання.
18:32
фотоДемонстрації проти пенсійної реформи у Франції вже зібрали понад пів мільйона людей
Понад пів мільйона людей вийшли на вулиці різних міст Франції в рамках національного дня демонстрацій і страйків на знак незгоди з пенсійною реформою.
18:32
У Болгарії – хвиля фальшивих "мінувань", підозрюють причетність Росії
У Болгарії з понеділка фіксують повідомлення про несправжні мінування навчальних закладів, у чому влада й фахівці з кібербезпеки вбачають можливу гібридну атаку Росії.
18:10
Вступ України в ЄС і НАТО гарантує безпеку Європи на десятиліття – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок підкреслив, що вступ України до Європейського Союзу та Північноатлантичного Альянсу завершить переформування безпекової архітектури світу та гарантує безпеку європейського континенту на десятиріччя.
17:54
У Шотландії головою уряду вперше обрали мусульманина
Хумза Юсаф був офіційно обраний новим першим міністром Шотландії після того, як його підтримала більшість депутатів.
17:53
ЄС затримує фінансування Італії через сумнівні витрати на футбольні стадіони
Європейська комісія вирішила затримати виділення коштів Італії з Фонду постпандемійного відновлення, оскільки вона визначила як сумнівні вказані Римом напрямки фінансування – зокрема модернізація одного спортивного стадіону й побудова іншого.
17:35
У Чехії українця посадили на 12 років за вбивство молдованина після суперечки про політику
У Чехії українця Володимира Синицю засудили до 12 років позбавлення волі за вбивство одним ножовим пораненням молдованина, з яким він напився і сперечався про політику і Бога.
Аналітика короткоЩо змінює для Білорусі поява ядерної зброї РФ
17:25
Блінкен застеріг від "цинічної пастки" перемир’я в Україні
Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що заклики до перемир’я в Україні можуть призвести до заморожування конфлікту, що зіграє на руку виключно Росії.
17:07
Після інциденту в Чорному морі розвідувальні можливості дронів США в регіоні обмежені – CNN
Через інцидент у Чорному морі на початку березня США вирішили відправляти розвідувальні безпілотники далі від тимчасово окупованого Криму, що обмежило їхню здатність збирати розвідувальну інформацію.
16:59
Країни ЄС погодилися продовжити на рік заходи з добровільного скорочення споживання газу - ЗМІ
Міністри енергетики країн-членів ЄС схвалили цього вівторка продовження на один рік, до березня 2024 року, добровільного скорочення попиту на газ на 15%, яке вони застосовують з літа минулого року як надзвичайний захід реагування на цінову кризу.
16:48
Данія поки не висилатиме британців, що не встигли оформити проживання в країні після Brexit
Уряд Данії ухвалив рішення надати можливість громадянам Великої Британії в країні подати заяву на посвідку на постійне проживання в Данії, якщо вони не встигли зробити це раніше у встановлені терміни.
16:27
ЄС остаточно затвердив заборону авто зі шкідливими викидами з 2035 року з поступками Німеччині
Рада Європейського Союзу у вівторок остаточно схвалила регламент у межах "зеленого курсу", який передбачає повну заборону шкідливих викидів для транспортних засобів, починаючи з 2035 року.
16:22
У Литві відреагували на звинувачення в отриманні вигоди від допомоги Україні
Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас відкинув звинувачення видання Politico щодо використання механізму ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю з метою оновлення власних арсеналів.
16:11
На Білорусь чекає ще більше санкцій через розміщення ядерної зброї РФ – прем'єр Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у вівторок попередив, що на Білорусь чекатимуть подальші санкції у зв’язку з намірами Росії розмістити на її території тактичну ядерну зброю.
15:53
У Польщі в рамках справи про шпигунську мережу РФ затримали ще трьох осіб
Днями Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) затримало ще три особи, які діяли в рамках нещодавно розкритої російської шпигунської мережі.
15:45
Британська розвідка підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії до високого
Розвідка Сполученого Королівства (MI5) підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії до "високого" - другого найсерйознішого у шкалі.
15:23
Литва у 2023 році закупить зброю на 753 млн євро
У 2023 році Литва закупить різних видів озброєння на суму понад 750 мільйонів євро.
15:05
У Лісабоні в результаті нападу на центр мусульманської меншини загинули дві жінки
Дві жінки загинули і ще двоє людей дістали поранення в результаті ножової атаки на центр мусульманської течії ісмаїлітів у Лісабоні.
14:57
фотоПрезидент Євроради прибув до Кишинева
Президент Європейської ради Шарль Мішель прибув з офіційним візитом у Молдову. 
14:38
Російські хакери атакували сайти держустанов Словаччини після передачі МіГ-29 Україні
Російська кібератака вивела з ладу кілька сайтів словацьких держустанов і відомств.
14:34
У п’яти французьких банках обшуки: підозрюють податкове шахрайство
У п’яти банківських установах Франції, зокрема у Парижі, проходять обшуки у рамках розслідування можливого податкового шахрайства.
13:38
Танки Leopard 2 від Португалії прибули в Україну
Обіцяні Португалією танки Leopard 2, які вона передає узгоджено з іншими партнерами "танкової коаліції", вже на території України.
13:29
Британія та Польща забезпечать житлом переселенців у Львові та Полтаві, допоможуть генераторами
28 березня Британія та Польща підписали спільну заяву, в якій оголосили про проєкт надання тимчасового житла і джерел електроенергії для українців.
13:23
В Естонії відкидають звинувачення у зловживанні механізмом компенсацій ЄС за зброю для України
У Міноборони Естонії відповіли на матеріал Politico про нібито обурення партнерів тим, як Естонія використовує інструменти ЄС для компенсацій за передану Україні зброю, зазначивши, що це не відповідає дійсності. 
12:55
Франція подвоїть постачання снарядів калібру 155 мм Україні 
Франція подвоїть кількість снарядів калібру 155 мм, які постачає в Україну, до 2 тисяч на місяць.
12:27
У Бельгії затримали вісьмох радикалів в рамках розслідування підготовки теракту
У Бельгії поліція затримала вісьмох радикалів за підсумками розслідування про підготовку терористичного акту на території країни. 
12:12
На Кіпрі засудили українку, звинувачену у погрозах ножем групі росіян
Суд на Кіпрі присудив пів року позбавлення волі українці, яка підійшла з ножем до групи росіян влітку минулого року.
Аналітика короткоЯк залякування Заходу ядерною зброєю обернулося проти Путіна
11:57
Румунія та Польща попросять ЄС про допомогу у відстеженні експорту зерна з України
Румунія і Польща попросять Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть налагодити відстеження експорту зерна з України та уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.
11:46
У Греції визначили дату парламентських виборів
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс офіційно оголосив, що парламентські вибори відбудуться 21 травня.
11:28
Держдеп США підтримав "гібридний трибунал" щодо злочину агресії, проти якого виступають у Зеленського
У Державному департаменті США підтримали створення так званого "гібридного трибуналу" для розслідування злочину агресії Росії, який Офіс президента України називає неприйнятним.
11:24
Естонії закидають зловживання фондом ЄС з допомоги Україні для оновлення власного арсеналу – ЗМІ
У Євросоюзі нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 
10:57
ЄС прагне дати країнам-членам можливість блокувати імпорт російського СПГ
Європейський Союз прагне дати країнам-членам можливість фактично заборонити російські поставки скрапленого природного газу (СПГ) без запровадження нових енергетичних санкцій. 
10:38
МЗС Білорусі: розміщення ядерної зброї відповідає міжнародному праву, так робить і НАТО
У МЗС Білорусі заявили, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказали на аналогічну практику НАТО.
10:21
У Варшаві натякнули на можливий візит Зеленського
В МЗС Польщі натякнули, що ближчим часом президент України Володимир Зеленський може приїхати з візитом до Варшави.
09:57
ЄС готує відмову від пластикових і паперових карт та перехід до цифрового гаманця
У Європейському Союзі розробляють цифровий гаманець, який дасть змогу відмовитися від усіх паперових і пластикових документів, зокрема, від ID-картки або водійського посвідчення.
09:43
У Фінляндії випадково викрили канал збуту наркотиків через пасажира, що заснув у таксі
У Фінляндії правоохоронці випадково вийшли на велику злочинну групу, що займалася збутом наркотиків, через інцидент з пасажиром таксі, який заснув під час поїздки і таксист не зумів розбудити його.
09:13
відеоУ Міноборони офіційно підтвердили прибуття танків Challenger 2 в Україну
У Міністерстві оборони України офіційно підтвердили, що британські танки Challenger 2 прибули в Україну.
09:01
Розвідка Британії: Росія зазнає великих втрат у лобових атаках біля Авдіївки
Російські війська зазнають значних втрат у бронетехніці у спробах оточити Авдіївку та не мають значного прогресу.
08:59
У Франції знову очікують перебоїв з транспортом у 10-й день страйків через пенсійну реформу
У Франції у вівторок 28 березня знову очікують труднощів з рухом транспорту через продовження масових страйків у зв’язку зі схваленням непопулярної пенсійної реформи. 
08:44
фотоМолдова проведе саміт європейських лідерів на винзаводі - ЗМІ
Молдова проведе другий саміт Європейського політичного співтовариства, який відбудеться 1 червня, на території винзаводу під Кишиневом.
08:26
НАТО має підтримати вступ України - глава МЗС Чехії
НАТО має знайти формати співпраці, які підтримають як вступ України до НАТО, так і перехідний період
ВідеоЧому Путін нашкодив сам собі, коли оголосив про ядерні боєголовки у Білорусі
07:59
В Україну з Болгарії "таємно" може потрапити величезна кількість боєприпасів - ЗМІ
Болгарія через посередників ймовірно продасть Україні велику кількість боєприпасів, що може суттєво вплинути на хід війни.
07:22
Молдова домовилась про вільну торгівлю з Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією
Молдова та країни Європейської асоціації вільної торгівлі, до якої належать Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія, домовилися підписати угоду про вільну торгівлю.
07:07
Зеленський після розмови з Дудою: "Готуємось до важливих подій"
Президент Володимир Зеленський у понеділок ввечері поспілкувався з президентом Польщі Анджеєм Дудою та обговорив "підготовку до важливих заходів".