США за “гібрідний трибунал”, "Челенджери" в Україні, більше боєприпасів для ЗСУ: новини дня

Дайджест
Вівторок, 28 березня 2023, 21:13

Серед головних новин дня – США та Росія не будуть обмінюватися даними про свої ядерні сили, "хороші шанси на контрнаступ", танки з Британії і Португалії вже в Україні, "зловживання" фондом ЄС щодо зброї. 

За даними Politico, за лаштунками Європейського фонду миру нібито наростає невдоволення. Зі слів співрозмовників видання, найактивніше претензії лунають до Естонії. 

Країни роблять внески до Європейського фонду миру пропорційно до свого ВВП, розмір компенсації за передану зброю теж однаковий – 84% від ціни.

З того, що стало відомо європейським дипломатам, шість країн-членів розраховують запитувану суму компенсації від вартості закупівлі нової зброї на заміну переданій, а не тієї, яку вони віддали Україні. 

Серед таких країн – Фінляндія, Латвія, Литва, Естонія, Франція та Швеція, хоча частка випадків, коли вартість розраховували від закупівлі заміни, в останньої суттєво нижча. 

У Міністерстві оборони Естонії заявили, що це не відповідає дійсності. Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас також відкинув звинувачення.

Всі важливі і цікаві новини 28 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Плани РФ щодо ядерної зброї в Білорусі 

На вихідних президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю і порівняв власні ядерні плани з розміщенням США своєї зброї в Європі. Він наполягав на тому, що Росія не порушить обіцянки щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Крім того, Росія не надаватиме Сполученим Штатам дані про свої ядерні сили, якими вони обмінюються раз на пів року згідно з ключовим договором про контроль над ядерними озброєннями, і у відповідь США також не будуть цього робити.

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказали на аналогічну практику НАТО.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у вівторок попередив, що на Білорусь чекатимуть подальші санкції у зв’язку з намірами Росії розмістити на її території тактичну ядерну зброю.

Реалізація ядерної погрози Путіна здатна докорінно змінити безпекову ситуацію всередині та навколо Білорусі.

Про те, чи дійсно Лукашенку вигідне розміщення у країні російської ядерної зброї, чи гарантуватиме це "консервування" режиму і як на це варто відреагувати Україні читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Ошийник для Лукашенка: як тактична ядерна зброя РФ змінить розклади у Білорусі.

Війна з Росією

За даними британської розвідки, російські війська зазнають значних втрат у бронетехніці під час спроб оточити Авдіївку та не мають там значного прогресу.

Міністр оборони США Ллой Остін заявив, що українці завдали росіянам значних втрат, і ті виснажили свої запаси бронетехніки так, як ніхто ніколи не міг собі уявити. І тепер ми бачимо, як Росія розконсервовує танки Т-54 і Т-55 через рівень втрат, яких завдали українці.

Він вважає, що Україна за рахунок значного виснаження російських сил і західної зброї має "дуже хороші шанси" здійснити успішний контрнаступ навесні 2023 року.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що заклики до перемир’я в Україні можуть призвести до заморожування конфлікту, що зіграє на руку виключно Росії.

"Ми всі повинні бути дуже уважними й остерігатися того, що може здаватися благими намірами – наприклад закликів до припинення вогню, які потенційно можуть призвести до заморожування конфлікту", – заявив держсекретар США.

На його думку, таке "перемир’я" дозволить Росії "закріпити досягнуті успіхи й просто використати час для відпочинку і переозброєння, а потім повторного нападу" для України.

Крім того, у Державному департаменті США підтримали створення так званого "гібридного трибуналу" для розслідування злочину агресії Росії, який Офіс президента України називає неприйнятним.

США дійшли висновку, що "найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого (в оригіналі internationalized. - Ред.) суду в рамках судової системи України".

Нагадаємо, Офіс президента Зеленського публічно заявляв про неприйнятність ідеї щодо створення так званого "гібридного трибуналу" як інструменту розслідування злочину агресії РФ. Таку позицію озвучував глава ОП Андрій Єрмак, який очолює робочу групу зі створення спецтрибуналу.

Тим часом, прем’єр Британії Ріші Сунак вважає, що останні дії Китаю у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну підірвали його статус як нейтральної сторони, й Лондон закликає Пекін до конструктивних кроків у цьому напрямку.

Підтримка України 

Як повідомляє Euractiv, Болгарія через посередників ймовірно продасть Україні велику кількість боєприпасів, що може суттєво вплинути на хід війни.

У міністерстві оборони Болгарії повідомили, що передадуть старі боєприпаси вартістю майже 175 мільйонів євро державному військовому заводу ВМЗ, а натомість отримають нові боєприпаси.

"Це така кількість боєприпасів, яка може переломити хід війни на деяких напрямках на українському фронті", – пояснив колишній міністр оборони Бойко Ноєв.

Крім того, Франція з кінця березня подвоїть кількість снарядів калібру 155 мм, які постачає в Україну, до 2 тисяч на місяць.

У Міноборони офіційно підтвердили прибуття танків Challenger 2 в Україну, а Міноборони Португалії повідомило про прибуття трьох танків Leopard 2A6.

Британія та Польща забезпечать житлом переселенців у Львові та Полтаві, допоможуть генераторами.

Президент Володимир Зеленський у понеділок ввечері поспілкувався з президентом Польщі Анджеєм Дудою та обговорив "підготовку до важливих заходів". У Міністерстві закордонних справ Польщі натякнули, що найближчим часом президент України Володимир Зеленський може приїхати з візитом до Варшави.

Фінляндія передала Україні тисячу бебі-боксів.

"Зловживання" фондом ЄС

За даними Politico, у Євросоюзі нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 

Офіційно країни ЄС вітають роботу Європейського фонду миру як прояв солідарності, проте за лаштунками нібито наростає невдоволення. Зі слів співрозмовників Politico, найактивніше претензії лунають до Естонії. 

Країни роблять внески до Європейського фонду миру пропорційно до свого ВВП, розмір компенсації за передану зброю теж однаковий – 84% від ціни.

З того, що стало відомо європейським дипломатам, шість країн-членів розраховують запитувану суму компенсації від вартості закупівлі нової зброї на заміну переданій, а не тієї, яку вони віддали Україні. 

Серед таких країн – Фінляндія, Латвія, Литва, Естонія, Франція та Швеція, хоча частка випадків, коли вартість розраховували від закупівлі заміни, в останньої суттєво нижча. 

У Міністерстві оборони Естонії заявили, що це не відповідає дійсності. Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас також відкинув звинувачення.

Суди, шпигуни, напади

У Греції викрили терористичну групу, яка планувала напад на єврейську громаду, а у Бельгії затримали вісьмох радикалів в рамках розслідування підготовки теракту.

У Лісабоні в результаті нападу на центр мусульманської меншини загинули дві жінки, а у Польщі в рамках справи про шпигунську мережу РФ затримали ще трьох осіб – загалом вже 12 підозрюваних. 

У Болгарії – хвиля фальшивих "мінувань", підозрюють причетність Росії, а у Словаччині російські хакери атакували сайти держустанов після передачі МіГ-29 Україні. До речі, опозиція у Словаччині подала скаргу на міністрів уряду через передачу Україні МіГ-29.

У Чехії українця посадили на 12 років за вбивство молдованина після суперечки про політику, а на Кіпрі засудили українку, звинувачену у погрозах ножем групі росіян.

Серед інших новин дня

Нижня палата парламенту Франції визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Молдова домовилась про вільну торгівлю з Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією.

Страйки у Франції вичерпують себе

ЄС остаточно затвердив заборону авто зі шкідливими викидами з 2035 року з поступками Німеччині.

У Шотландії головою уряду вперше обрали мусульманина.

ЄС затримує фінансування Італії через сумнівні витрати на футбольні стадіони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: