Вступ України в ЄС і НАТО гарантує безпеку Європи на десятиліття – Кулеба

Вівторок, 28 березня 2023, 18:10

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підкреслив, що вступ України до Європейського Союзу та Північноатлантичного Альянсу завершить переформування безпекової архітектури світу та гарантує безпеку європейського континенту на десятиріччя.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу МЗС, Кулеба сказав на міністерському заході Адріатичної Хартії на запрошення очільника МЗС Північної Македонії Буяра Османі.

Очільник української дипломатії нагадав про роль Адріатичної Хартії у вступі балканських держав до НАТО, підкресливши, що Україна, яка теж перебуває на шляху до членства в Альянсі, розуміє важливість цього інструменту.

Кулеба наголосив, що Україна нині є донором безпеки для всієї євроатлантичної спільноти, стримуючи повномасштабну агресію РФ.

"Реальність полягає в тому, що вступ України до НАТО — в інтересах як нашої держави, так і самого Альянсу. Українська сила, стійкість та хоробрість стануть вагомим внеском до колективної безпеки, так само як велике, загартоване в бою та взаємосумісне з арміями союзників українське військо", – підкреслив він.

НАТО має підтримати вступ України - глава МЗС Чехії

Міністр також висловив сподівання, що липневий саміт НАТО у Вільнюсі ухвалить чітке рішення про те, що Альянс прагне бачити Україну в своєму складі.

"Вступ України в ЄС і НАТО завершить переформатування глобальної безпекової архітектури та гарантуватиме безпеку європейського континенту на десятиріччя вперед", – зазначив Кулеба.

Заснована у 2003 році Адріатична Хартія – це регіональне об'єднання, створене задля допомоги балканським країнам стати членами НАТО. До організації входять США, Хорватія, Албанія, Чорногорія, Північна Македонія, Боснія і Герцеговина. Статус спостерігачів мають Сербія і Косово.

Нагадаємо, Саміт НАТО у Вільнюсі відбудеться 11-12 липня. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, амбіція України полягає у тому, щоб на саміті у Вільнюсі якнайдалі просунутися до членства в Альянсі.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що на саміті Альянс має запропонувати подальші кроки для членства України – зокрема, стратегічні гарантії безпеки на її шляху євроатлантичної інтеграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: