27 листопада 2023

Статті
Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме
Масштабні протести – найбільші в історії країни. А разом із тим – політична поляризація, покласти край якій наразі не вбачається можливим.
Вступ до ЄС та фундаментальні цінності: перш ніж відкривати шампанське, треба помити келихи
У ЄС є політична воля прийняти нас до свого складу, але немає волі заплющувати очі на недопрацювання. Особливо у питанні фундаментальних цінностей.
Новини
23:01
Держави ЄС хочуть прибрати додаткові 13 млрд євро витрат у бюджеті до 2027 року
Держави-члени Європейського Союзу хочуть, щоб Європейська комісія скоротила щонайменше на 20%, або близько 13 мільярдів євро, запропоноване збільшення середньострокового бюджету на 2024-2027 роки.
22:42
Прем’єр Британії раптово скасував зустріч із грецьким візаві через мармури Парфенону
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив розчарування тим, що на Даунінг-стрит скасували його зустріч із головою британського уряду Ріші Сунаком через проблему повернення мармурів Парфенону.
22:19
Естонія про головування Мальти в ОБСЄ: Не дамо РФ зруйнувати організацію
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна, чия країна претендувала на головування в ОБСЄ у 2024 році попри спротив Росії, прокоментував призначення на цю роль Мальти.
22:10
В РФ заявили, що літак Лаврова пустять через Болгарію на зустріч ОБСЄ
Посол Росії в Болгарії Елеонора Мітрофанова заявила, що нібито отримала від болгарської влади дозвіл на проліт літака голови російського МЗС Сергєя Лаврова для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії.
21:50
Нейтральна Швейцарія долучається до кібернавчань НАТО
Швейцарські збройні сили цього тижня беруть участь у навчаннях Північноатлантичного Альянсу із захисту від кібератак під назвою Cyber Coalition, які залучать понад 1000 учасників із більш як 30 країн.
21:32
У ПАРЄ створили спецкомітет з питань українських дітей
Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в понеділок схвалило склад спеціального комітету зі становища дітей України.
21:13
ЗМІ: ОП відрядив делегацію до США, щоб налагодити контакти з республіканцями
Офіс президента організував відрядження кількох груп депутатів, урядовців, ветеранів і дітей до Сполучених Штатів для просування підтримки України на місцях, а також вибудовування контактів із республіканцями в разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.
ДайджестОБСЄ піддалося шантажу РФ, новий польський уряд, “скіфське золото” в Україні: новини дня
20:57
В німецькій опозиції закликали до дострокових виборів через бюджетну кризу
Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер, який очолює опозиційну партію ХСС, заявив, що лівоцентристський уряд канцлера Олафа Шольца має оголосити дострокові вибори, оскільки більше не здатний вирішувати проблеми Німеччини.
20:52
КНДР заявила, що запуск військового супутника – це "самооборона" від США
Постійний представник Північної Кореї при ООН Кім Сон у понеділок заявив, що запуск його країною військового супутника-шпигуна був актом "самооборони" через нібито загрозу з боку Сполучених Штатів.
20:28
Зеленський розповів про "важливу розмову" з головою Єврокомісії перед самітом ЄС
Президент Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, присвячену майбутньому саміту ЄС, де мають ухвалити рішення щодо переговорів про вступ України.
20:27
ЄС дав остаточний дозвіл на торговельну угоду з Новою Зеландією
Брюссель дав остаточне зелене світло торговельній угоді між Євросоюзом та Новою Зеландією.
20:17
Уряд Польщі нарешті відреагував на блокаду кордону з Україною
Міністерство інфраструктури Польщі в понеділок повідомило, що звернулось до України з пропозицією для врегулювання блокади на кордоні, яку три тижні організовують польські перевізники.
19:59
У Франції судять чинного міністра за кумівство
Міністра зайнятості Франції Олів'є Дюссопта постав перед судом через звинувачення у фаворитизмі під час перебування на посаді мера міста Анноне на південному сході Франції.
19:57
Міноборони й посольство США домовились розширити моніторинг військової допомоги
Міністерство оборони й посольство США в Києві підписали нову концепцію відстеження американської військової допомоги, яку отримує Україна.
19:43
Норвезьку молодь просять частіше користуватись презервативами через сплеск гонореї
Міністерка охорони здоров’я Норвегії Інгвільд Х’єркол закликала молодь використовувати презервативи на тлі зростання кількості випадків статевих інфекцій, насамперед гонореї.
19:29
У Держдепі оптимістичні щодо схвалення додаткового фінансування США для України
Державний департамент США оптимістично налаштований щодо перспектив схвалення пакета додаткового фінансування для України та інших оборонних потреб у Конгресі, де він застряг уже майже як два місяці.
19:22
У Литві побоюються щодо нацбезпеки через збільшення трудових мігрантів
Збільшення припливу іноземців, які приїжджають до Литви на заробітки, є загрозою для безпеки держави, вважає Вільнюс.
19:14
У Польщі за місяць зросло побоювання, що війна в Україні загрожує і їй – опитування
Відсоток поляків, які вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі, з жовтня збільшився на сім відсоткових пунктів і становить 74%.
19:00
"Вишеградська четвірка", Німеччина й Австрія домовились посилити боротьбу з міграцією
Міністри внутрішніх справ країн "Вишеградської четвірки" (Польща, Словаччина, Угорщина й Чехія), а також Австрії та Німеччини на зустрічі в понеділок домовились активізувати зусилля із протидії нелегальній імміграції та торгівлі людьми.
18:57
ФотоНімеччина надає 300 млн євро на енергетичні потреби України
Німеччина надає 300 мільйонів євро на допомогу Україні в енергетичному секторі.
18:45
Шотландія поки не зможе помилувати засуджених понад 300 років тому "відьом"
Уряд Шотландії відмовився від планів оголосити офіційне помилування для приблизно чотирьох тисяч жінок, яких між серединою XVI і серединою XVIII століть засудили за "відьомство".
18:35
Столтенберг закликав до продовження перемир'я в Газі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав до продовження тимчасового припинення вогню в секторі Гази, де Ізраїль проводить військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.
18:27
У Нідерландах перевіряють сумнівні пожертви партії селян, яка пройшла до парламенту
Міністерство внутрішніх справ Нідерландів розслідує можливу незаконну пожертву на користь "Союзу фермерів-громадян" (BBC) – нової політичної партії, яка виникла на тлі протестів фермерів і пройшла до нижньої палати парламенту на останніх виборах.
18:26
Президент Румунії дав згоду на розслідування щодо двох ексміністрів за ковідні закупівлі
Президент Румунії Клаус Йоганніс дав згоду на розслідування щодо двох ексміністрів, пов’язане із закупівлями вакцин від коронавірусу у 2021 році.
18:04
Міністр оборони Британії прокоментував дані розвідки про найбільші втрати РФ
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс відреагував на повідомлення розвідки свого відомства про те, що протягом останніх шести тижнів втрати російських окупаційних військ є найвищими з початку повномасштабного вторгнення в Україну.
18:02
Президент Польщі схвалив "уряд меншості" Моравецького
Польський президент Анджей Дуда в понеділок, 27 листопада, прийняв присягу нового уряду представника партії влади "Право і справедливість" Матеуша Моравецького, який не має достатньо голосів підтримки в Сеймі.
17:58
Німецький Бундестаг подарував Раді тисячу ноутбуків
Німецький Бундестаг подарував для потреб Верховної Ради тисячу ноутбуків.
17:49
Компанія Маска судиться зі Швецією через профспілковий страйк
Американський виробник електромобілів Tesla судиться зі шведською державою в особі Шведського транспортного агентства через те, що на тлі профспілкового страйку не може забрати номерні знаки для своїх авто.
17:45
Німеччина допоможе Ізраїлю у відновленні кібуцу, що зазнав нападу ХАМАС
Німеччина оголосила, що надасть фінансову підтримку Ізраїлю у відновлення громади в кібуці Беері, зруйнованому ХАМАС під час його терористичних атак 7 жовтня.
17:40
Орбан після "українського ультиматуму" розповів про "корисні" переговори з Мішелем
Президент Європейської ради Шарль Мішель та прем’єр Угорщини Віктор Орбан провели переговори у Будапешті.
17:33
ЄС пом’якшує санкції проти Венесуели, Нікарагуа та Боснії, аби спростити гуманітарну допомогу
Рада Європейського Союзу в понеділок погодилась пом’якшити десять санкційних режимів, аби полегшити надання гуманітарної допомоги в країни, яких вони стосуються.
17:20
Німеччина і США спростували статтю Bild про "підштовхування" України до переговорів
Німеччина і США в понеділок спростували матеріал журналіста Bild Юліана Рьопке про нібито "секретний план", який мав би підштовхнути Україну до переговорів із Росією для припинення повномасштабної війни.
17:20
У Конгресі США кажуть, що схвалення допомоги Україні є малоймовірним до 2024 року
Голова комітету з питань розвідки Палати представників, республіканець Майк Тернер заявив, що допомогу Україні та Ізраїлю буде важко схвалити до кінця року, оскільки в Конгресі залишаються розбіжності щодо запропонованих змін у сфері безпеки кордону США з Мексикою.
17:13
Глава МЗС Литви: якщо не забезпечимо перемогу України, РФ почне готуватись до нової війни
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс стурбований, що якщо у західних союзників не вистачить політичної волі допомогти Україні перемогти, Росія сприйме це як свою перемогу, почне готуватися до нової війни і жертвою агресії може стати будь-хто з її сусідів. 
17:06
Уряд Грузії схвалив план виконання "кандидатських" рекомендацій Єврокомісії
Комісія з питань європейської інтеграції при уряді Грузії на засіданні в понеділок, 27 листопада, схвалила план виконання рекомендацій Європейської комісії для отримання статусу кандидата на вступ.
16:57
Качинський: Склад нового уряду Моравецького – це моя ідея
Голова партії "Право і справедливість" ("ПіС") Ярослав Качинський назвав своєю ідеєю сформувати "політико-експертний" уряд Матеуша Моравецького, який, за даними оглядачів, практично не має шансів отримати вотум довіри у Сеймі.
16:56
Прем’єр Швеції засудив пропозицію ультраправих "зрівняти із землею" кілька мечетей
Шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон засудив лідера ультраправих "Шведських демократів" Їммі Оккесона за пропозицію знести кілька мечетей через нібито поширення в них пропаганди.
16:41
Болгарія заохотить громадян частіше перевіряти здоров'я фінансовими компенсаціями
Уряд Болгарії хоче за допомогою фінансових стимулів заохотити громадян відвідувати щорічні профілактичні медичні огляди, аби поліпшити загальний стан здоров’я населення.
16:33
Німеччина з більшим боргом затвердила додатковий бюджет на 2023 рік
Уряд Німеччини узгодив додатковий бюджет на 2023 рік, призупинивши четвертий рік поспіль так зване "боргове гальмо", що обмежує структурний дефіцит бюджету до рівня, еквівалентного 0,35% валового внутрішнього продукту.
16:28
Кулеба вирушає до Брюсселя з дводенним візитом
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наступні два дні проведе з візитом у Брюсселі.
16:11
На кордоні з Грузією знову застрягли українські ексв’язні, примусово вивезені до РФ – ЗМІ
На кордоні Росії з Грузією вже тривалий час заблокована група громадян України, колишніх ув’язнених з окупованих територій, яких окупанти забрали до Росії і депортували після завершення терміну. 
16:09
Через російський шантаж головувати в ОБСЄ буде Мальта
Постійна рада ОБСЄ рекомендувала міністрам закордонних справ 57 країн-учасниць офіційно затвердити Мальту на посаді голови організації у 2024 році після того, як РФ та Білорусь наклали вето на головування Естонії.
15:45
Мер Парижа заявила, що йде з Twitter: "Величезна світова каналізація"
Мер Парижа Анн Ідальго оголосила, що йде з Twitter (X), аргументувавши це тим, що останні роки ця соцмережа стала "зброєю масового знищення наших демократій".
15:41
У Раді Європи виступили проти ідеї Орбана про "офіс захисту суверенітету"
У Раді Європи заявили, що ідея Угорщини створити "офіс захисту суверенітету" становить загрозу для демократичних свобод і прав людини. 
15:18
ФотоВіцепрезидентка Єврокомісії прибула до Києва – обговорює вступ до ЄС
Віцепрезидентка Єврокомісії, єврокомісарка з цінностей і прозорості Вера Юрова під час візиту до Києва обговорила з депутатами Верховної Ради процес вступу України до Євросоюзу.
15:15
Столтенберг розповів, як оцінює готовність союзників далі підтримувати Україну
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг впевнений у тому, що союзники будуть і надалі надавати Україні значні обсяги військової допомоги. 
14:55
У Туска кажуть, що опозиція сформувала уряд на 100%
В опозиції Польщі заявили, що уряд кандидата в прем'єри від "Громадянської коаліції" Дональда Туска вже повністю сформований.
14:43
Столтенберг пояснив, у чому бачить успіх України, попри майже нерухомий фронт
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що бачить здобутки України у кампанії 2023 року, попри те, що лінія фронту майже не рухається.
Аналітика короткоЩо має зробити Україна для приєднання до фундаментальних цінностей ЄС
14:04
Столтенберг: Росія умисно створює міграційний тиск на Фінляндію
Генсек НАТО Єнс Столтенберг прямо сказав про причетність Москви до появи все більшої кількості шукачів притулку на кордоні Фінляндії.
13:57
У Єврокомісії відреагували на можливу поїздку Лаврова до Північної Македонії
У Єврокомісії прокоментували можливу поїздку глави МЗС РФ Сергєя Лаврова разом з делегацією на міністерську зустріч ОБСЄ, яка відбудеться у Північній Македонії.
13:42
НАТО погодить рекомендації реформ, які потрібні Україні для вступу
Союзники у Північноатлантичному альянсі узгодять рекомендації щодо реформ, які потрібно здійснити Україні для готовності до членства у НАТО.
13:32
FT: В ЄС можуть знищити сотні тисяч тонн кави та какао через новий закон
Сотні тисяч тонн кави та какао, що зберігаються на складах ЄС, ризикують бути знищеними через ухвалений закон про вирубку лісів, який набув чинності у червні.
13:29
Чехія сподівається на виняток із санкцій ЄС для імпорту сталі з РФ
Міністр промисловості і торгівлі Чехії Йозеф Сікела вважає, що Чехія отримає виняток із санкцій для імпорту російської сталі.
13:13
У Молдові зросла кількість загиблих під час сильного снігопаду
У Молдові зросла до чотирьох кількість загиблих під час сильного снігопаду, який накрив країну у неділю. 
12:56
фото, відеоУ Румунії через снігопад частково закриті дороги, місцями двометрові замети
У Румунії після сильного снігопаду, що накрив країну в неділю, досі залишаються перекритими 17 секцій доріг національного значення.
12:52
Україна визначилася з кандидатурою нового посла у Чехії
Київ визначився з кандидатурою на посаду нового посла України в Чеській Республіці.
12:52
Польські перевізники погрожують заблокувати всі пункти пропуску на кордоні
Польські перевізники пригрозили заблокувати роботу всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною, ситуація стає більш напруженою.
12:34
Від ультраправих переможців виборів у Нідерландах пішов перемовник щодо коаліції
У Нідерландах представник переможниці виборів, ультраправої Партії свободи, для переговорів щодо формування коаліції раптово пішов у відставку.
12:31
У Чехії тисячі шкіл страйкують з вимогою збільшити фінансування освіти
Тисячі чеських шкіл закрили свої двері в понеділок і влаштували рідкісний одноденний страйк з вимогою збільшити фінансування освіти, якому, за їхніми словами, загрожує політика жорсткої економії уряду.
12:23
фотоАеропорт Кишинева відновив роботу після сильного снігопаду
Аеропорт Кишинева напередодні ввечері відновив прийом і відправлення рейсів після снігопадів, а 27 листопада працює майже у нормальному режимі.
12:19
ФотоДо України з Нідерландів повернулося "скіфське золото"
Артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України після майже 10 років судової тяганини.
11:52
FT: Туреччина постачає РФ все більше цивільних товарів, які можна використати з військовою метою
Експорт до Росії з Туреччини цивільних товарів, що використовуються військовими, таких як мікрочипи і оптичні приціли, зростає, що викликає занепокоєння США і ЄС, які прагнуть запобігти потраплянню таких товарів на територію країни.
11:43
У польській опозиції розповіли, що думають про блокаду кордону з Україною
В опозиції Польщі вважають, що польські перевізники повинні боротися за свої права, однак зазначають, що блокада кордону з Україною навряд чи "є найкращим методом".
11:25
Російський газ знову почав надходити до Чехії
Деякі трейдери почали імпортувати російський газ до Чехії в жовтні.
11:23
Опозиція Польщі називає "комедією" спроби Моравецького сформувати уряд
Польська опозиція звинувачує чинного прем’єр-міністра Матеуша Моравецького у затягуванні часу його спроби сформувати уряд, який навряд чи отримає вотум довіри.
10:59
Розвідка Британії: Росія зараз зазнає найбільших втрат з початку вторгнення
Протягом останніх шести тижнів втрати російських окупаційних військ є найвищими з початку повномасштабного вторгнення в Україну, повідомляє розвідка Великої Британії.
10:59
У Франції у справі про резонансне вбивство вчителя судять шістьох підлітків
У понеділок у Франції за зачиненими дверима починається суд над шістьма підлітками, яких звинувачують у причетності до обезголовлення французького вчителя історії Самюеля Паті, яке було скоєно ісламістом у 2020 році.
10:32
Угорщина натякає, що не хоче обговорювати 12-й пакет санкцій проти РФ
В Угорщині натякають, що Євросоюз не повинен обговорювати 12-й пакет санкцій проти Росії доти, доки не проаналізує наслідки попередніх.
10:21
Президент Латвії сумнівається в доцільності використання спецрейсів експрем’єром
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що польоти колишнього прем'єр-міністра і нинішнього міністра закордонних справ Кріш’яніса Каріньша на приватних літаках могли бути неспівмірними та економічно невигідними.
10:12
ЗМІ: Моравецький запросив до нового уряду Польщі людей зі свого найближчого оточення
Чинний прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який має оголосити склад нового уряду, запросив до нього людей зі свого найближчого оточення.
09:56
У Бельгії після повідомлення про замінування закрили 27 шкіл
Низка шкіл Брюсселя і Валлонії-Брабант, що входять до освітньої мережі Валлонія-Брюссель, залишаться зачиненими в понеділок вранці після повідомлень про замінування, що надійшли в неділю ввечері.
09:53
Боррель: ЄС буде складніше домагатися підтримки України в ООН через ситуацію на Близькому Сході
Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель допускає, що ЄС буде складніше домагатися підтримки рішень щодо України в ООН через ситуацію на Близькому Сході.
09:30
Боррель розкритикував Ізраїль за фінансування нових поселень на Західному Березі
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель виступив з різкою критикою в бік Ізраїлю через плани будівництва нових поселень на Західному Березі річки Йордан.
09:15
Спецслужби Литви: Ми є свідками безпрецедентного рівня активності КДБ Білорусі
Спецслужби Литви: Ми є свідками безпрецедентного рівня активності КДБ Білорусі
09:06
Від прем'єра Іспанії вимагають пояснень через заяви про готовність визнати Палестину
Іспанська правоцентристська Народна партія (PP) і ультраправа партія VOX звернулися до прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса з проханням пояснити готовність Мадрида в односторонньому порядку визнати Палестинську державу і засудити напади Ізраїлю на цивільне населення в Газі.
08:51
У Литві перевірять понад 760 іноземців, які отримали громадянство як виняток
Департамент державної безпеки (ДДБ) Литви на прохання Міністерства внутрішніх справ перевірить 761 особу, які за останні 30 років отримали литовське громадянство як виняток.
08:44
Прем'єр Польщі представить свій уряд, який пропрацює максимум два тижні
Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок представить склад свого уряду, який утім не має шансів на отримання вотуму довіри у парламенті.
08:37
По есмінцю ВМС США в Аравійському морі випустили балістичні ракети
У ніч на понеділок, 27 листопада, з підконтрольних хуситам районів Ємену були випущені дві балістичні ракети у бік американського есмінця Mason, який відгукнувся на сигнал лиха, поданий танкером Central Park в Аденській затоці, що в Аравійському морі.
08:19
ЗМІ: Фірма з Фінляндії експортувала в РФ запчастини для вантажівок на мільйони євро
Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну фінська компанія HD-Parts експортувала в Росію запчастини для вантажних автомобілів на мільйони євро.
08:07
Бельгія назвала шість пріоритетів свого майбутнього головування в Раді ЄС
Бельгія визначила та оприлюднила шість пріоритетів на період ротаційного головування країни в ЄС, що розпочнеться з 1 січня 2024 року та триватиме шість місяців.
07:42
фотоПів сотні тисяч людей вийшли на марш проти антисемітизму у Лондоні
Приблизно 50 000 демонстрантів проти антисемітизму пройшли в неділю маршем у Лондоні, протестуючи проти зростання кількості злочинів на ґрунті ненависті проти євреїв після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль у жовтні і подальших ізраїльських бомбардувань Гази.
07:19
У Сенаті США планують голосування за допомогу Україні на першому тижні грудня
Лідер більшості у Сенаті США Чак Шумер планує провести голосування щодо запиту президента Джо Байдена про надання мільярдної допомоги Україні та Ізраїлю вже на наступному тижні.