28 листопада 2023

Статті
Ще два тижні проблем на кордоні: які наслідки матиме "технічна" зміна уряду Польщі
Україна є найбільш постраждалою стороною через відтермінування зміни влади у Польщі. Кожен день блокади кордону завдає багатомільйонних втрат.
Від країни-невидимки до топ-пріоритету: як експерти бачать еволюцію відносин ЄС з Україною
Україна нарешті стала для Європейського Союзу "своєю", подолавши психологічний бар’єр щодо майбутнього членства в ЄС.
Нічого особистого, лише гроші: як і чому Угорщина блокує євроінтеграцію України
"Забувши" свій досвід вступу в ЄС, угорська влада перетворила процес євроінтеграції України на політичний шантаж, намагаючись здобути якнайбільше фінансових преференцій.
Новини
23:03
Санду позбавила громадянства політика, який збирає допомогу російським військовим
Президентка Молдови Мая Санду позбавила громадянства лідера маргінальної проросійської Партії регіонів і Конгресу молдавських діаспор у Росії Александра Калініна.
22:45
Голова МЗС Швеції почув від турецького колеги можливі строки вступу країни в НАТО
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом після зустрічі з турецьким колегою Хаканом Фіданом знову згадав про "кілька тижнів" як орієнтовний термін вступу його країни в Північноатлантичний Альянс.
22:27
Казахстан вдячний Заходу за зменшення залежності від РФ і Китаю
Заступник міністра закордонних справ Казахстану Роман Василенко вважає, що зміцнення зв’язків із Заходом допомагає країнам Центральної Азії відстоювати свою незалежність у регіоні, де історично панували Росія та Китай.
22:12
Країни Північної Європи патрулюватимуть Балтійське море 20 кораблями
Міністри оборони країн Об’єднаних експедиційних сил (JEF) – групи північноєвропейських держав на чолі з Британією – у вівторок домовились посилити патрулювання Балтійського моря й частини Північного допомогою близько 20 військових кораблів.
21:50
Аварія на шахті в Польщі: щонайменше один загиблий
У вугільній шахті імені Собеського, що в місті Явожно на півдні Польщі, у вівторок сталась аварія, в результаті якої загинув щонайменше один гірник.
21:31
відеоУкраїнські водії влаштували контрпротест у Польщі через блокування кордону
Кілька десятків українських водіїв у вівторок перекрили дороги в польських містах Перемишль і Медика на знак протесту проти блокування пунктів прикордонного пропуску.
21:14
фотоКулеба вперше зустрівся з новим головою МЗС Словаччини
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який перебуває з дводенним візитом у Брюсселі, у вівторок провів першу зустріч із новим головою словацького МЗС Юраєм Бланаром.
ДайджестБойкот засідання ОБСЄ, Фінляндія закриває кордон з РФ, офіс Європарламенту в Києві: новини дня
20:59
Україна запровадила стандарт НАТО з повітряних і космічних операцій
Протягом жовтня й листопада цього року Міністерство оборони та Збройні Сили України запровадили ще чотири стандарти Північноатлантичного Альянсу.
20:57
У Німеччині через негоду двоє загиблих: влада закликала людей залишатись вдома
Влада на заході Німеччини закликала мешканців залишатися вдома через небезпеку для життя, після того, як різке погіршення погодних умов призвело до небезпечної ситуації на дорогах, внаслідок чого загинули двоє людей.
20:43
Литва не буде закривати кордон із Росією, бо там "поки що спокійно"
Міністерство внутрішніх справ Литви заявило, що країна наразі не буде повністю закривати кордон із Росією слідом за Фінляндією, яка ухвалила таке рішення на тлі міграційного тиску.
20:29
Шольц пообіцяв надійні державні послуги попри бюджетну кризу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв, що держава надаватиме надійні державні послуги попри кризу в бюджеті, який недоотримав 60 млрд євро після рішення Конституційного суду.
20:26
Сійярто уже в НАТО заявляє про "провал" стратегії щодо України, хоче нової
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто порушив питання про необхідність переосмислення стратегії НАТО щодо України, тому що нинішня, яка передбачає підтримку Києва в протистоянні повномасштабній агресії РФ, нібито не спрацьовує.
20:00
Кулеба відкинув втому від України й обіграв ідіому про "слона в кімнаті"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи чутки про нібито втому від війни проти України в європейських столицях, назвав несправедливою фразу "слон у кімнаті", якою описують незручне питання, яке навмисне замовчують.
19:55
Віцепрезидентка Єврокомісії: Жодних розмов про Україну без України
Віцепрезидентка Єврокомісії, єврокомісарка з цінностей і прозорості Вера Юрова заявила, що позиція України має неодмінно враховуватись у будь-яких перемовинах щодо війни з РФ.
19:42
Енергосистема України повністю синхронізувалась із європейською
Регіональна група європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E у вівторок, 28 листопада, ухвалила рішення про переведення України з тимчасового режиму на постійну синхронізацію.
19:30
ЗМІ: США просять Ізраїль уникати переміщення цивільного населення на півдні Гази
Сполучені Штати закликали Ізраїль уникати значного переміщення цивільного населення під час будь-якого наземного наступу на півдні Гази.
19:23
Європарламент укотре закличе до розслідування щодо угорського єврокомісара
Європейський парламент у проєкті щорічного звіту про реалізацію Спільної політики безпеки та оборони закликає до розслідування щодо єврокомісара з питань сусідства від Угорщини Олівера Варгеї, звинувачуючи його в упередженості.
19:05
фотоАрмія Литви отримала першу партію позашляховиків Mercedes-Benz
Автопарк Збройних сил Литви поповнили перші військові позашляховики Mercedes-Benz G 350 d, замовлені минулого року.
18:59
ЗМІ: Перевезення нафти з РФ грецькими танкерами впало на чверть після тиску США
Власники нафтових танкерів у найпотужнішій у світі державі-судновласнику Греції зменшили кількість російської нафти, яку вони перевозять.
18:53
Кулеба й Боррель обговорили європейське виробництво зброї та "чотири великі рішення" ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у вівторок у Брюсселі провів переговори з високим представником Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем.
18:40
Голова Ради: Український парламент планує відкрити офіс у Європарламенті
Голова Верховної ради Руслан Стефанчук за підсумками переговорів у Брюсселі повідомив про наміри відкрити представництво українського парламенту при Європейському парламенті.
18:36
Екологи подали до суду на Португалію через бездіяльність щодо клімату
Екологічні групи подали позов до суду Лісабона проти Португалії через ймовірне невиконання нормативних актів щодо боротьби зі зміною клімату.
18:25
У Британії заявили, що скасували зустріч із прем’єром Греції через "порушення запевнень"
Даунінг-стрит звинуватило Грецію в порушенні "запевнення", що під час візиту грецького прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса той не порушуватиме публічно питання повернення мармурів Парфенону, через що була скасована його зустріч із Ріші Сунаком.
18:19
Шольц анонсував кінець механізму "гальмування цін" на енергоносії з 2024 року
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що з початку наступного року в країні припинять дію граничні обмеження цін на газ та електроенергію.
18:11
фотоМолдованин, який малював зірки Давида в Парижі, раніше брав участь у проросійських акціях
Молдовська поліція встановила особу чоловіка, якого у Парижі затримали за малювання зірок Давида на фасадах будівель – з’ясувалось, що він брав участь в акціях нині забороненої проросійської партії "Шор".
18:09
ЗМІ дізнались, як діятимуть санкції ЄС проти російських алмазів
Єврокомісія в межах 12-го пакету санкцій заборонить торгівлю алмазами, що походять з РФ, а також російськими алмазами, ограненими та відполірованими в третіх країнах.
Аналітика короткоЯк Україна за 10 років з “учня” перетворюється на повноцінного партнера ЄС
17:58
В Ірані заявили, що завершили підготовку до отримання російських Су-35
Заступник міністра оборони Ірану Махді Фарахі заявив про "фіналізацію" угоди з Росією про постачання винищувачів Су-35, а також ударних вертольотів Мі-28 і навчально-бойових літаків Як-130 російського виробництва.
17:52
Глава МЗС Швеції: Зв’язок між F-16 для Туреччини і нашим вступом у НАТО вже не таємниця
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом фактично підтвердив, що останнім предметом торгу у питанні вступу Швеції до НАТО є продаж США Туреччині винищувачів F-16.
17:48
Київ схвалив проєкт плану реформ для вступу України в НАТО
Комісія з європейської та євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (РНП) на 2024 рік – документа, який визначає критерії відповідності України членству в НАТО.
17:35
Україна під час великої війни допомогла Норвегії "накрити" мережу хакерів
Українська кіберполіція допомогла Норвегії виявити в себе членів угруповання, причетних до масштабної кібератаки на одного з найбільших світових виробників алюмінію Norsk Hydro у 2019 році.
17:34
Блінкен поговорив з главою МЗС Туреччини про Газу і вступ Швеції в НАТО
Держсекретар США Ентоні Блінкен на полях зустрічі глав МЗС країн НАТО у Брюсселі поговорив з турецьким колегою Хаканом Фіданом та, серед іншого, підняв питання про завершення вступу Швеції у НАТО.
17:23
ЗМІ: США обговорюють з Грецією про купівлю снарядів для України
Сполучені ведуть переговори з Грецією продаж загалом 75 тисяч артилерійських снарядів зі складу збройних сил Греції в межах зусиль з поповнення українських боєприпасів.
17:15
Боррель не бачить "втоми від війни" серед країн ЄС
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що не бачить "втоми від війни" серед європейських країн і вірить, що допомога Україні продовжиться. 
17:08
У Франції заборонять куріння на пляжах і біля шкіл, а сигарети здорожчають
Уряд Франції у вівторок оголосив про посилення заборони на куріння в громадських місцях та підвищення акцизу на тютюн, покликане відохотити громадян від цієї шкідливої звички.
16:55
ЄС наступного тижня відправить до Києва місію з пропозицією безпекових зобов’язань
Євросоюз наступного тижня направить місію до Києва, яка представить пропозиції ЄС щодо зобов’язань у сфері безпеки для України.
16:54
Словацькі перевізники погрожують уже цього тижня заблокувати кордон з Україною
Словацька спілка перевізників (UNAS) заявила, що вже цієї п’ятниці, 1 грудня, може заблокувати пункт перетину кордону з Україною "Вишнє Нємецьке", вимагаючи скасувати лібералізацію перевезень для української сторони.
16:54
Боррель поїде на зустріч ОБСЄ, яку через приїзд Лаврова бойкотують Кулеба та балтійські міністри
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель поїде на міністерську зустріч ОБСЄ у Скоп’є, яку бойкотують міністри закордонних справ України і держав Балтії через участь у ній глави МЗС РФ Сєргєя Лаврова. 
16:40
Європарламент підтвердив плани відкрити представництво в Україні
Конференція голів Європейського парламенту у вівторок, 28 листопада, підтвердила наміри відкрити постійне представництво в Україні, аби сприяти її європейській інтеграції та взаємодії.
16:29
Фінляндія закриває весь кордон з Росією на два тижні
Фінляндія вирішила тимчасово закрити і останній діючий пункт пропуску на кордоні з Росією – на найближчі два тижні.
16:19
Ультраправі Нідерландів перезапускають переговори про коаліцію після зміни перемовника
Переговори про формування нової коаліції в Нідерландах мають розпочатися у вівторок після того, як ультраправі переможці виборів призначили ексміністра уряду Рональда Пластерка новим перемовником.
16:17
ЄС виділить додаткові кошти на навчання українських військових
Рада ЄС ухвалила рішення про виділення додаткових коштів на навчання українських військовий у рамках тренувальної місії ЄС.
16:00
Група польських перевізників запропонувала компроміси для розблокування кордону з Україною
Одна з асоціацій польських перевізників, не залучена до блокування кордону з Україною, запропонувала своє бачення компромісу, що частково задовольнив би інтереси блокувальників.
15:45
Глави МЗС країн Балтії приєдналися до бойкоту зустрічі ОБСЄ через участь РФ
Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії разом з главою МЗС України бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ в Скоп'є цього тижня у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергєя Лаврова.
Аналітика короткоЯк Угорщина, яка мала проблеми зі вступом до ЄС, зараз чинить опір євроінтеграції України
15:15
Суд ЄС підтвердив законність заборони держслужбовцям носити релігійні символи на роботі
Суд ЄС постановив, що офіційні установи мають право забороняти своїм працівникам відкрито носити релігійні символи, щоб підтримувати "нейтральне адміністративне середовище".
14:59
ЗМІ: США та Німеччина досі неохоче підтримують швидкий вступ України до НАТО
Члени НАТО досі не дійшли згоди щодо того, чи є реформи, викладені в оновленій Річній національній програмі, умовами, за яких Україна може вступити до НАТО, чи вони є інструментом для наближення Києва до Альянсу.
14:45
Кулеба – євродепутатам: Якщо не покарати Росію, світ зіткнеться з низкою одночасних воєн
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не допустити безкарності Росії за агресію проти України, оскільки у підсумку може спалахнути ще кілька нових воєн. 
14:18
У Болгарії пояснили рішення відкрити небо для літака з Лавровим
Міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель прокоментувала рішення уряду країни дозволити проліт над своїм повітряним простором літака з російською делегацією на чолі з главою МЗС Сергєєм Лавровим для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії.
13:47
Кулеба бойкотуватиме зустріч ОБСЄ через поступки РФ з боку головуючої Македонії
Міністр закордонних справ України бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сєргєя Лаврова.
13:45
Глава МЗС Литви про війну в Україні: Боюся, що Захід чекає на Перл-Гарбор
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Захід недостатньо відкритий і чесний щодо того, що насправді означає війна РФ проти України, і припустив, що це може бути пов'язано зі страхом ескалації.
13:32
Євродепутатка обурилася обмеженнями на відрядження опозиційних депутатів ВР
У Європарламенті вважають необхідним розблокувати іноземні поїздки українських депутатів для успішного продовження руху України до ЄС.
13:21
Іспанія готова підписати угоду з Британією щодо Гібралтару в середу
Іспанія готова підписати з Британією угоду про статус Гібралтару після Brexit вже в середу.
13:20
Розвідка Британії про бої за Авдіївку: Прогрес коштував РФ тисяч жертв
Розвідка Великої Британії зазначає, що в боях за Авдіївку Донецької області окупаційні війська РФ домоглися незначного прогресу за рахунок тисяч жертв своїх солдатів.
12:57
Генсек НАТО: Треба готуватися до посилення боїв і ракетних атак Росії
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи стан війни в Україні, заявив, що потрібно готуватися до посилення бойових дій і ракетних атак РФ.
12:52
Керівництво Європарламенту підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС – Метсола
Конференція президентів Європейського парламенту публічно виступила за те, щоби Європейська рада підтвердила початок переговорів про вступ України до ЄС.
12:43
США виділять Україні 25 млн доларів на відновлення енергетики
Україна отримає від США 25 мільйонів доларів на відновлення постраждалого від російських атак енергетичного сектора.
12:33
Молдова думає відмовитися від продовження надзвичайного стану через війну в Україні
У владі Молдови думають про відмову від постійних продовжень режиму надзвичайного стану, який вперше запровадили після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
12:33
Словацька влада взялась за розслідувачів у справі проти політика з партії Фіцо
Міністр внутрішніх справ Словаччини Матуш Шутай Ешток подав кримінальну скаргу, стверджуючи, що поліцейським, які проводили розслідування щодо нинішнього депутата від партії влади Smer Тібора Гашпара, не слід було надавати статус викривачів.
12:29
Глава МЗС Іспанії вважає конфлікт з Ізраїлем врегульованим
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес запевнив у вівторок, що вважає дипломатичний конфлікт з Ізраїлем врегульованим.
12:07
У Європарламенті пригрозили Мадриду втратою коштів ЄС через закон про амністію
Віцепрезидент правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) Зігфрід Мурешан попередив прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, що Іспанія може втратити кошти ЄС через суперечливий закон про амністію каталонських сепаратистів.
11:52
Словенія відшкодує тисячам громадян штрафи за порушення ковідних обмежень
У Словенії з цього тижня набуває чинності закон, за яким держава має повернути тисячам громадян відшкодування штрафів за порушення обмежень, запроваджених через пандемію коронавірусу.
11:52
У Фінляндії планують знести будівлю колишнього генконсульства РФ
Влада фінського міста Турку придбає будівлю колишнього генконсульства Росії, щоб знести її і побудувати, ймовірно, дитячий садок.
11:31
Україна розпочала переговори з Італією щодо "гарантій безпеки"
Україна та Італія розпочали перший раунд переговорів про двосторонні безпекові зобов’язання, як це передбачено спільною декларацією G7.
11:23
ВідеоУ Парижі сталися жорсткі сутички між футбольними вболівальниками
У Парижі напередодні ввечері сталися жорсткі сутички між футбольними вболівальниками місцевого клубу "ПСЖ" та англійського "Ньюкасла".
11:19
Прем’єр Польщі проситиме про довіру Сейму до свого уряду 11 грудня
Речник уряду Польщі Пйотр Мюллер повідомив, що програмний виступ прем'єр-міністра Матеуша Моравецького у Сеймі, ймовірно, буде представлено 11 грудня.
10:53
У Литві зафіксували збільшення кількості українських біженців у листопаді
У Литві у листопаді зафіксували збільшення кількості українських біженців, які прибули в країну, порівняно із жовтнем.
10:50
Британський прем'єр-міністр проявив неповагу до Греції – речник уряду
Рішення прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака скасувати зустріч зі своїм грецьким колегою в Лондоні за кілька годин до того, як Кіріакоса Міцотакіса очікували на Даунінг-стріт, є "безпрецедентним" і "неповагою".
10:30
Серед звільнених бойовиками ХАМАС заручників є громадяни Франції і Німеччини
Серед звільнених напередодні бойовиками ХАМАС 11 заручників є громадяни Франції та Німеччини.
10:28
Уряд Німеччини обурився поширенню дипфейка з Шольцом
Уряд Німеччини обурився появою дипфейка з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який поширився в межах сатиричної акції за заборону ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".
10:04
Білий дім: Додаткове фінансування для України та Ізраїлю вкрай необхідне
У Білому домі заявили, що додаткове фінансування для України та Ізраїлю, з проханням про яке президент Джо Байден звернувся до Конгресу, є "вкрай необхідним".
09:54
Прем’єр Саксонії хоче "замороження" війни, бо "ні Україна, ні РФ не здатні виграти"
Прем'єр-міністр німецької Саксонії Міхаель Кречмер з огляду на відсутність поступу на українському фронті закликав визнати "замороження конфлікту" в Україні.
09:32
Пункт пропуску на кордоні з Польщею тимчасово обмежить роботу
Пункт пропуску "Угринів- Долгобичув" на польсько-українському кордоні у вівторок, 28 листопада, тимчасово обмежить роботу.
09:23
Блінкен відвідає Ізраїль у спробі продовжити перемир’я Газі
Державний секретар США Ентоні Блінкен повернеться цього тижня на Близький Схід, оскільки США сподіваються знайти спосіб продовжити режим припинення вогню в Газі і звільнити більше заручників.
09:18
Болгарія підтвердила, що дозволила проліт літака з Лавровим
Болгарія підтвердила дані про те, що надала дозвіл на проліт над своїм повітряним простором літака з російською делегацією на чолі з главою МЗС Сергєєм Лавровим для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії.
09:07
ЗМІ: У НАТО підтримують кандидатуру Рютте на посаду генсека
Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте є впевненим фаворитом на посаду наступного генерального секретаря Альянсу попри перемогу ультраправої Партії свободи на парламентських виборах.
08:53
Президент Чехії розкритикував Захід за недотримані обіцянки у постачанні зброї Україні
Президент Чехії Петр Павел розкритикував недостатнє постачання військової техніки в Україну і недотримання вже даних обіцянок.
08:41
Президент Чехії: Якщо послабимо підтримку України, наступний рік буде сприятливішим для РФ
Президент Чехії Петр Павел закликав Захід не послаблювати підтримку України, інакше наступний рік буде більш сприятливим для Росії.
08:40
Блінкен обговорив з Алієвим і Пашиняном можливу мирну угоду
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонні розмови з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.
Аналітика короткоЯк прем’єр Іспанії зберіг посаду завдяки сепаратистам і як це розкололо країну
08:27
Столтенберг назвав реальною загрозу тероризму в Європі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про реальну загрозу тероризму для Європи.
08:11
Франція хоче відвести 10% своєї території під захист біорізноманіття
Франція візьме 10% території країни під "надійний захист", щоб зупинити поступове знищення рослинного і тваринного світу.
08:08
Прем'єрка Естонії відреагувала на чутки щодо намірів перейти на роботу в Єврокомісію
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що вона наразі не планує балотуватися до Європарламенту на виборах у 2024 році, аби стати членом Єврокомісії.
07:55
Швеція висловила підтримку Фінляндії щодо закриття кордону з РФ
Швеція підтримує рішення Фінляндії закрити кілька прикордонних переходів у відповідь на нещодавній наплив мігрантів і шукачів притулку з Росії.
07:39
Спікер Палати представників Конгресу США впевнений у схваленні допомоги Україні і Ізраїлю
Спікер Палати представників Майк Джонсон "впевнений і оптимістичний" у схваленні Конгресом додаткових коштів для Ізраїлю та України до свят – за умови угоди про зміни у політиці безпеки кордонів, яких домагаються республіканці.
07:19
"Укрзалізниця" у грудні запустить потяг до Будапешта і Відня
"Укрзалізниця" з 10 грудня запускає новий маршрут до Будапешта і Відня.