29 листопада 2023

Статті
Розширення з багатьма невідомими: чи готові країни ЄС до вступу нових членів
Наразі сформований консенсус усіх країн-членів ЄС (окрім Угорщини) про необхідність розширення ЄС. Але цей консенсус не є стабільним.
До НАТО без Угорщини: головне про план реформ України, узгоджений з Альянсом
Схему, за рахунок якої вдалося досягти такого рішення, можна назвати справжньою дипломатичною перемогою України...
Повернення до Європи: у Шотландії знову заговорили про незалежність та вступ до ЄС
"Шотландія опиниться у безпрецедентній ситуації. Жодну іншу країну не забрали з ЄС та його спільного ринку проти власної волі".
Новини
23:03
У Конгресі США внесли нову ініціативу щодо конфіскації активів росолігархів
Двопартійна група сенаторів США внесла законодавчу ініціативу, яка б прискорила процедуру конфіскації високовартісних активів російських олігархів на користь України.
22:43
Прем’єр Словаччини зустрінеться з послом РФ, бо "не носить чорно-білі окуляри"
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо оголосив, що в четвер, 30 листопада, зустрінеться з послом Росії Ігорем Братчіковим та американським представником Гаутамом Раною.
22:25
Парламент Швеції підтримав розширене будівництво атомних реакторів
Шведський парламент – Риксдаг – у середу, 29 листопада, підтримав законодавчу пропозицію уряду щодо розвитку атомної енергетики.
22:09
Боррель пояснив "користь" від участі Лаврова в зустрічі ОБСЄ: особисто почує критику
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що підтримує рішення Північної Македонії пустити російську делегацію на міністерську зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).
21:50
Сейм Польщі прогнозовано розпустив склад комісії з "розслідування впливу РФ"
Польський Сейм у середу ввечері звільнив членів державної комісії з "розслідування російського впливу на внутрішню безпеку Республіки Польща", які в останній день роботи оголосили негативну рекомендацію лідеру опозиції Дональду Туску.
21:38
Польща долучилась до бойкоту зустрічі ОБСЄ, куди пустили Лаврова
Польща не братиме участі у міністерській зустрічі Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Північній Македонії цього тижня через запрошення міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова.
21:23
Литва закликає зберегти допомогу Україні зброєю через Європейський фонд миру
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що без розширення Європейського фонду миру (ЄФМ), з якого компенсуються поставки зброї Україні, малі держави ЄС зазнають труднощів.
ДайджестНАТО узгодив план реформ України, нова блокада кордону, "хімічна" поразка РФ: новини дня
20:57
Франція пропонує ЄС санкції проти ізраїльських поселенців на Західному березі ріки Йордан
Франція виступає за те, щоб Євросоюз розглянув санкції проти ізраїльських поселенців, які нападають на палестинців на Західному березі річки Йордан.
20:48
Уряд Польщі каже про домовленість із перевізниками щодо блокади кордону з Україною
Міністр інфраструктури Польщі Алвін Гаядхур у середу зустрівся з польськими перевізниками, які блокують чотири пункти перетину кордону з Україною, та заявив про кроки для часткового зняття блокади.
20:29
Фінського водія в Естонії оштрафували за георгіївську стрічку
На прикордонному переході в естонській Нарві у вівторок, 28 листопада, виписали штраф водієві за георгіївську стрічку, що висіла на дзеркалі автомобіля з фінськими номерами.
20:27
Франція прагне укласти угоду щодо "гарантій безпеки" з Україною до 2024 року
Франція має намір до початку 2024 року завершити двосторонню угоду з Україною про двосторонні безпекові зобов’язання, як це передбачено спільною декларацією G7.
20:13
Литва закликає обмежити права Росії та Білорусі в Інтерполі
Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте закликали обмежити можливість Росії та Білорусі через Інтерпол досягати своїх політичних цілей.
20:09
ВідеоКулеба провів першу особисту зустріч з главою МЗС Норвегії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше особисто зустрівся зі своїм норвезьким колегою Еспеном Барт Ейде.
19:55
Ще одна партія відмовляється говорити про коаліцію з ультраправими в Нідерландах
Правоцентристська нідерландська партія "Новий суспільний договір" (NSC), яка за результатами дострокових виборів до парламенту країни опинилась на четвертому місці, вирішила поки відмовитись від переговорів про коаліцію з переможцем – ультраправою Партією свободи.
19:44
Син наближеного до Путіна олігарха виграв апеляцію проти санкцій ЄС
Син російського олігарха Дмитрія Пумпянського Алєксандр виграв апеляцію проти санкцій, запроваджених Євросоюзом через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
19:36
доповненоСловацькі перевізники з 1 грудня блокуватимуть пункт на кордоні з Україною
Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) вирішив почати блокування прикордонного пункту "Вишнє Нємецьке – Ужгород".
19:29
У Польщі комісія з "впливу РФ" в останній день роботи оголосила негативний висновок щодо Туска
Комісія з "розслідування російського впливу" при польському Сеймі в середу оголосила проміжний звіт своєї роботи, де рекомендувала заборонити кандидату в прем’єри від об’єднаної опозиції Дональду Туску обіймати державні посади.
19:13
США наклали нові санкції на мережу незаконного фінансування Ірану
Міністерство фінансів США в середу, 29 листопада, оголосило про санкції проти понад 20 фізичних та юридичних осіб через причетність до незаконного фінансування й матеріально-технічного забезпечення іранського режиму.
19:13
Розвідка Франції: Протести ультраправих спровоковані заворушеннями в Ірландії - ЗМІ
Нічні протести ультраправих, які протягом останніх кількох днів спалахнули по всій Франції після вбивства підлітка, були спровоковані заворушеннями в ірландському Дубліні минулого тижня, вважають у французькій розвідці.
18:55
ЄС засудив чергові репресії білоруського режиму проти опозиції
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у середу прокоментував хвилі обшуків у представників демократичних сил Білорусі та їхніх родин, які відбулись напередодні.
18:36
Німеччина передає 11,5 млн євро до трастового фонду Україна-НАТО
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, яка брала участь у міністерській зустрічі Північноатлантичного Альянсу в Брюсселі, оголосила про додатковий німецький внесок до трастового фонду Україна-НАТО.
Аналітика короткоЯк НАТО готує Україну до переговорів про вступ
18:29
Німецький суд визнав законним прослуховування розмов кліматичних активістів з журналістами
Суд у Баварії вирішив, що поліція не порушила закон прослуховуванням розмов між кліматичними активістами ініціативи "Останнє покоління" та журналістами.
18:25
ЗМІ: Білий дім повідомив про мільярдні інвестиції деяких штатів від допомоги Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена розповсюдила в Конгресі дані про те, які штати США отримали вигоду від мільярдів доларів, витрачених на озброєння України, щоб заручитися більшою підтримкою республіканців для голосування за допомогу Києву.
18:20
Польща подає на Німеччину до Суду ЄС через незаконне ввезення відходів
Уряд Польщі у середу оголосив, що подав скаргу на Німеччину до Суду Європейського Союзу, звинувативши Берлін у незаконному ввезенні на польську території відходів.
18:04
Bild: У Кельні затримали двох неповнолітніх, які планували теракт
Німецькі спецслужби затримали в Кельні, що в землі Північний Рейн-Вестфалія, двох підлітків віком 15 і 16 років, які планували цього тижня здійснити теракт від імені "Ісламської держави".
17:58
У Хорватії кажуть про найбільший за 40 років спалах кашлюка
Органи охорони здоров’я у Хорватії заявили, що триваючий спалах захворюваності на кашлюк у країні – найбільший за останні 40 років, причиною могло стати недостатнє охоплення вакцинацією.
17:53
ФотоРФ вперше не обрали до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї
Росію вперше в історії не обрали до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).
17:52
З Мінкульту Словаччини вигнали посадовця, який пропонував проголосити Ісуса царем
Уряд Словаччини в середу, 29 листопада, підтримав пропозицію міністерки культури Мартіни Шимковічової про звільнення державного секретаря Штефана Куффи – причиною, ймовірно, стала особиста суперечка між двома.
17:32
Голова МЗС Естонії: Ми готові закрити кордон з Росією, якщо треба
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна допустив закриття кордону з Росією після того, як на аналогічний крок пішла Фінляндія.
17:28
У Чехії зібрали вже пів мільйона євро на Black Hawk для ГУР
У рамках чеської ініціативи "Подарунок для Путіна" зібрали вже майже пів мільйона євро на придбання вертольота Black Hawk для української військової розвідки.
17:22
Суд виправдав міністра юстиції Франції у справі про конфлікт інтересів
Спеціальний суд у середу постановив, що міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті не зловживав своїм становищем для зведення рахунків з опонентами, яких він здобув за час своєї адвокатської діяльності.
17:18
У Німеччині попередили про підвищений ризик терактів через війну на Близькому Сході
Федеральне відомство з охорони конституції Німеччини (BfV), яке відіграє роль спецслужби, вказало на значне зростання рівня загрози ісламістських терактів у країні на тлі війни між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС на Близькому Сході.
17:02
Сенат Румунії дозволив переслідувати експрем’єра у справі про COVID-закупівлі
Сенат Румунії в середу за поданням Національного антикорупційного управління країни зняв депутатську недоторканність із колишнього прем’єра Флоріна Кицу, який фігурує у справі про необґрунтовані закупівлі мільйонів доз COVID-вакцин.
17:00
РФ заблокувала імпорт з Вірменії: Єреван скликає термінові перемовини
Росія протягом декількох днів відмовляє у в'їзді понад 60 вантажівок з Вірменії з експортованими товарами, через що Єреван скликав екстрені переговори в Євразійському економічному союзі (ЄАЕС).
16:49
Молдова поїде на зустріч міністрів ОБСЄ, щоб засудити Росію
Міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску підтвердив участь у міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії, яку через приїзд Сергєя Лаврова вирішили бойкотувати кілька голів МЗС.
16:42
Польща відправить у Фінляндію військових радників – ділитися досвідом з охорони кордону
Польща на тлі гібридної операції Росії проти Фінляндії з використанням мігрантів відправить до Фінляндії військових радників, щоб поділитися власним досвідом убезпечення кордонів. 
16:38
Словаччина розширює і безстроково продовжує заборону на імпорт аграрки з України
Уряд Словаччини в середу підтримав продовження заборони на імпорт агропродукції з України на невизначений термін і розширив перелік товарів, на які вона поширюється.
16:36
Сварка через мармур: Прем'єр Британії висунув нові звинувачення Греції
Прем'єр Великої Британії Ріші Сунак посилив словесну війну зі своїм грецьким колегою через суперечку між країнами щодо проблеми повернення мармурів Парфенону, яка призвела до раптового скасування запланованої між ними зустрічі.
16:19
В ОБСЄ на важливих посадах досі працюють близькі до Кремля особи – "Радіо Свобода"
На важливих посадах в керівних Організації з безпеки і співробітництва у Європі працюють декілька осіб, тісно пов’язаних із російською верхівкою; їх могли використовувати для збору інформації та впливу на роботу ОБСЄ в інтересах Кремля.
16:11
Країни НАТО готуються до об’єднання ОПК, Україна від цього виграє – Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджує, що отримав підтвердження від колег з інших держав.
16:04
В Єврокомісії назвали неприйнятною блокаду польсько-українського кордону
В Єврокомісії заявили, що Україна та Євросоюз не можуть бути заручниками польських далекобійників, які блокують польсько-український кордон.
15:48
Єдиний шлях врятувати ОБСЄ – перезапуск організації без РФ, наполягає Кулеба
Україна переконана, що намагання врятувати Організацію з безпеки і співробітництва в Європі за допомогою Лаврова не принесуть успіху.
15:36
В МЗС РФ фантазують про стримування США без гонки озброєнь
У російському МЗС вважають, що РФ здатна гарантовано стримувати США, не втягуючись у гонку озброєнь.
15:22
Ще кілька міністрів бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через Лаврова – Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба отримав підтвердження від кількох колег про те, що вони не прийдуть на зустріч міністрів ОБСЄ на знак протесту.
15:02
Україна не планує завершити виконання вимог НАТО у 2024 році
Оновлена Річна національна програма (РНП), що є планом реформ України для руху до членства в НАТО, не передбачає виконання усіх вимог у 2024 році, але це не зумовить затримку вступу – оскільки в Альянсі поки все одно не готові запросити Україну.
14:56
ОпитуванняЛише 5% українців виступають проти вступу в ЄС і НАТО
У разі проведення референдуму 78% опитаних громадян України проголосували би за вступ до Євросоюзу, тоді як 77% підтримують вступ до НАТО.
14:46
З нового плану реформ для руху України до НАТО вилучили "політичні" вимоги
З оновленої Річної національної програми, що є планом реформ України для руху до членства в НАТО, вилучили суто політичні вимоги, що зокрема ускладнить шантаж з боку Угорщини питанням нацменшин. 
Аналітика короткоЧому Шотландія хоче порвати з Великою Британією на користь ЄС
14:24
У НАТО заперечують заяви, що українське військове керівництво не має плану війни
Заяви та припущення, які лунають в Україні про те, що керівництво ЗСУ не має плану досягнення воєнних цілей – некоректні, наполягають у Північноатлантичному альянсі.
14:19
ЗМІ: Близький до Путіна російський олігарх програв суд щодо зняття санкцій ЄС
Співзасновник інвестиційної компанії LetterOne, російський мільярдер Герман Хан програв суд щодо оскарження запроваджених санкцій ЄС.
14:18
Столтенберг: Росія втратила в Україні понад 300 тисяч особового складу
Генеральний секретар НАТО заявив, що втрати Росії в Україні в особовому складі перевищують 300 тисяч осіб. 
13:55
Блінкен: У країн НАТО немає сумнівів, чи треба далі підтримувати Україну
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що серед членів НАТО зберігається рішучість далі підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією.
13:44
Столтенберг розповів, як F-16 змінять ситуацію на полі бою
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що винищувачі F-16, на яких зараз навчаються українські пілоти, посилять протиповітряну оборону України і допоможуть завдавати більших втрат окупаційній армії РФ.
13:29
Генсек НАТО назвав цьогорічні досягнення України у війні з РФ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наразі на фронті в Україні відбуваються жорстокі бої, однак у українських сил є декілька досягнень проти російського агресора.
13:29
В уряді відкинули закиди щодо "русифікації" України під приводом євроінтеграції
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що новий законопроєкт, спрямований на захист нацменшин, не передбачає розширення можливостей для російської мови.
13:17
У Фінляндії через гібридний вплив РФ починають роботу додаткові сили Frontex
У Фінляндії починають роботу додаткові посадовці європейського агентства охорони кордонів Frontex, щоб підтримати країну в умовах гібридної російської операції тиску з використанням шукачів притулку.
13:11
Україна погодила з Альянсом новий план реформ – Річну національну програму
Генеральний секретар НАТО повідомив про те, що Україна представила та погодила з союзниками програму з виконання вимог НАТО.
12:54
Глава МЗС Литви: ОБСЄ ризикує стати організацією з "мертвим мозком"
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ОБСЄ ризикує стати організацією з "мертвим мозком", оскільки союзники з США і Європи йдуть на поступки Росії, зокрема, у переговорах щодо керівних посад і про те, яка країна буде головувати.
12:51
Переможець виборів у Нідерландах назвав партії, з якими хотів би перемовин про уряд
Герт Вілдерс, лідер ультраправої Партії свободи (PVV), яка перемогла на виборах у Нідерландах, хотів би, щоб переговірник партії дослідив, чи можливо посадити за стіл переговорів чотири партії.
12:45
У Німеччині проводять нові обшуки у "райхсбюргерів"
У Німеччині проходить серія обшуків у так званих "райхсбюргерів", руху, членів якого минулого року звинуватили у підготовці держперевороту.
12:16
Глави МЗС Британії та Греції зустрілись обговорити суперечку про мармури Парфенону
Міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс зустрівся зі своїм колегою з Великої Британії Девідом Кемероном на тлі суперечки між країнами щодо проблеми повернення мармурів Парфенону.
12:14
В МЗС РФ заявили про купу охочих зустрітись з Лавровим на полях зібрання ОБСЄ
Міністерство закордонних справ Росії заявило в середу, що отримало багато запитів на індивідуальні зустрічі з головним російським дипломатом Сергєєм Лавровим  на полях зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії.
ВідеоРішення НАТО по Україні: розповідаємо головне
11:57
Польська міністерка приїжджала до перевізників, які блокують кордон з Україною
Міністерка сільського господарства Польщі Анна Гембіцька напередодні увечері приїжджала до перевізників і фермерів, які блокують пункт пропуску в Медиці на кордоні з Україною.
11:54
Німеччині загрожує бюджетна діра у розмірі до 24 млрд євро в наступному році
Німеччина має потенційний дефіцит бюджету на 2024 рік у розмірі 24 мільярдів євро, хоча точна цифра ще не відома.
11:36
Президентка Єврокомісії: Повернення Британії до ЄС – справа наступного покоління
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала можливість повернення Великої Британії до складу Євросоюзу у майбутньому.
11:31
Прем’єр Греції каже, що "прикрий інцидент" із Сунаком не вплине на відносини з Британією
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у середу назвав раптове скасування запланованої зустрічі з британським колегою Ріші Сунаком у Лондоні "прикрим інцидентом".
11:21
Глава МЗС Німеччини: Війна в Україні зникає з поля зору громадськості – це фатально
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок стурбована тим, що у світі знижується увага до війни РФ проти України.
11:05
Чеські депутати схвалили продовження тренувань українських військових у 2024 році
Палата депутатів (нижня палата парламенту Чехії) схвалила продовження місії з навчання українських військових у наступному році.
10:55
Біля берегів Японії розбився військовий літак США з 8 членами екіпажу
Американський військовий літак V-22 Osprey з вісьмома членами екіпажу на борту впав у море поблизу берегів Японії.
10:41
У партії Качинського все ще сподіваються на вотум довіри до свого уряду
У польській партії "Право і справедливість" вважають, що завдання отримати вотум довіри до уряду Матеуша Моравецького є дуже складним, але не є неможливим.
10:34
Розвідка Британії: РФ почала частіше застосовувати проти України касетні авіабомби
З листопада повітряні сили окупаційної армії РФ почали частіше застосовувати 500-кілограмову касетну авіабомбу РБК-500, зазначає розвідка Великої Британії.
10:23
Рада ЄС обговорить блокаду польсько-українського кордону
Рада ЄС на рівні міністрів транспорту обговорить ситуацію з блокуванням прикордонних переходів на кордоні Польщі з Україною.
10:19
У Держдепі відповіли, чи планують зустріч Блінкена і Лаврова у Північній Македонії
У Держдепі США прокоментували візит держсекретаря Ентоні Блінкена до Північної Македонії для участі у міністерській зустрічі ОБСЄ і розповіли, чи планують його зустріч з главою МЗС РФ Сергєєм Лавровим.
09:58
НУО Польщі закликали уряд і президента до врегулювання ситуації з блокадою кордону
Декілька неурядових організацій Польщі звернулися до польського уряду, президента і всіх зацікавлених сторін з закликом вжити кроки для врегулювання ситуації з блокування прикордонних переходів на кордоні з Україною.
09:56
Глава МЗС Латвії: Наступному генсеку НАТО необхідне чітке бачення, як стримувати РФ
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш, який зацікавлений у посаді генсека НАТО, розповів про своє бачення майбутнього очільника Альянсу.
09:55
Кулеба у НАТО відкинув ідеї та пропозиції щодо територіального компромісу з РФ
Міністр закордонних справ заперечує глухий кут на фронті та наполягає, що не існує альтернативи поверненню Україною контролю над усією її територією.
09:42
У Німеччині під час навчань зіткнулись дві БМП Marder: постраждали 12 військових
У німецькому місті Бад-Зальцунген в Тюрингії під час військових навчань зіткнулись дві БМП Marder, внаслідок чого постраждали 12 військовослужбовців Бундесверу.
09:34
Лідер найбільшої партії Європи застеріг перед загрозою ультраправого Європарламенту
Президент Європейської народної партії Манфред Вебер у вівторок попередив, що ЄС повинен взяти під контроль міграцію, якщо він хоче уникнути сплеску ультраправих на континенті.
09:07
Алієв заявив Блінкену про загрозу відносинам США та Азербайджану
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що нещодавні дії США щодо підтримки Вірменії поставили під загрозу американо-азербайджанські зв'язки.
08:53
Болгарські соціалісти сформують широку коаліцію з проросійськими і націоналістичними партіями
Болгарська соціалістична партія (BSP) оголосила на цьому тижні про офіційний крок до формування широкої коаліції з проросійськими та націоналістичними партіями, прагнучи збільшити свій політичний вплив у країні.
08:41
ЗМІ: У Держдепі вважають, що Путін не піде на мирну угоду до виборів у США
У Вашингтоні переконані, що глава Кремля Владімір Путін не піде на мирну угоду в Україні до президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді 2024 року.
08:39
Politico назвало Туска найвпливовішою людиною року в Європі, Зеленський очолив список "мрійників"
За версією видання Politico найвпливовішою людиною у Європі цього року є глава польської опозиції Дональд Туск, який невдовзі має очолити уряд Польщі.
Аналітика короткоКоли та за яких умов польська влада розблокує кордон з Україною
08:22
У Польщі зросла кількість жертв аварії на шахті
Кількість загиблих внаслідок аварії на вугільній шахті імені Собеського, що в місті Явожно на півдні Польщі, зросла до чотирьох.
08:07
Блінкен збирається на міністерську зустріч ОБСЄ, де буде Лавров
Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Північну Македонію для участі у міністерській зустрічі ОБСЄ, яку бойкотують міністри закордонних справ України і держав Балтії через участь у ній глави МЗС РФ Сергєя Лаврова. 
07:59
ЗМІ: Брюссель тисне на Грецію щодо початку переговорів про вступ з Албанією
У Євросоюзі тривають інтенсивні дипломатичні консультації з метою отримати згоду Греції, аби направити лист від імені Європейської ради до Тирани, щоб Албанія могла розпочати переговори щодо першого пакету розділів для вступу до ЄС.
07:40
Єврокомісія не бачить негативного впливу аграрного експорту з України на ринки ЄС
У Єврокомісії не бачать значних негативних наслідків для європейських ринків від українського агроімпорту.
07:22
Туск звинуватив уряд Польщі у бездіяльності в ситуації з блокадою кордону з Україною
Лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск звинуватив польський уряд у бездіяльності в ситуації з блокадою прикордонних переходів на кордоні з Україною.