30 листопада 2023

Статті
ОБСЄ не осідлала Лаврова: як спроба "прогнутися" під топдипломата РФ лише поглибила проблеми
Росія довела, що налаштована зруйнувати ОБСЄ незалежно від того, чи будуть інші держави підкорятися її вимогам.
Фінляндія тримає оборону: як Росія дала старт новій міграційній кризі на кордоні ЄС
Фінляндія почала діяти на випередження та закрила кордон із Росією, не чекаючи, поки за "першими дзвіночками" піде масштабна міграційна навала.
Ідеологи геноциду: як покарати російських пропагандистів за заклики до знищення українців
Є злочин росіян, який є невід’ємною частиною геноциду і який довести абсолютно реалістично. Це – публічні заклики до геноциду українців.
Новини
23:04
Зеленський підтвердив, що саміту щодо "формули миру" у 2023 році не буде
Президент Володимир Зеленський у розмові з болгарським прем’єр-міністром Ніколаєм Дєнковим фактично підтвердив, що саміт щодо української "формули миру" відбудеться не раніше 2024 року.
22:53
Король, прем’єр і голова МЗС Британії поїхали на кліматичний саміт кожен окремим літаком
Уряд британського прем’єра Ріші Сунака розкритикували через рішення відправити самого Сунака, міністра закордонних справ Девіда Кемерона й короля Чарльза ІІІ на кліматичну конференцію COP28 у Дубаї окремими літаками.
22:32
Косово на два тижні відклало реєстрацію автомобільних номерів для сербів
Уряд частково визнаного Косова в четвер переніс на два тижні термін, протягом якого етнічні серби, що проживають на півночі країни, повинні зареєструвати свої транспортні засоби з косовськими номерними знаками замість сербських.
22:03
Експрем’єрка Британії у США: Кінцева мета війни – програш Росії
Колишня прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс, яка перебуває у США, аби переконати республіканців підтримати подальшу допомогу Україні, вважає необхідним програш Росії для завершення війни.
21:48
Фінляндія слідом за РФ розриває двосторонню угоду про прикордонне співробітництво
Державна рада Фінляндії схвалила розірвання угоди про прикордонне співробітництво з Росією після того, як Москва сама заявила про це минулого місяця.
21:31
У Чорногорії домовились про початок перепису населення
Уряд Чорногорії призначив перепис населення, який ще на етапі оголошення наміру зазнало критики з боку опозиції, на 3-18 грудня – дати змістити на три дні пізніше під тиском опозиційних сил.
ДайджестЛавров прориває блокаду, Фінляндія закрила кордон з РФ, Словаччина зближується з РФ: новини дня
21:01
фотоЛавров розповів про глибоку кризу ОБСЄ Мальті, яка там головуватиме
Міністр закордонних справ Сергєй Лавров у четвер зустрівся з головами МЗС Північної Македонії, яка нині головує в ОБСЄ, та Мальти, яка має взяти на себе головування у 2024 році.
20:56
США хочуть від Ізраїлю дій щодо безпеки жителів Гази до відновлення військових операцій
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Ізраїль має забезпечити безпеку палестинського цивільного населення на півдні Гази та задовольнити їхні гуманітарні потреби, перш ніж відновлювати там військові операції.
20:46
Reuters: У демократів немає альтернативи Байдену на вибори президента 2024 року
Демократична партія США не має запасного плану на випадок, якщо чинний президент Джо Байден з якихось причин припинить передвиборну кампанію у 2024 році.
20:25
Молдовські соціалісти проігнорували виступ Стефанчука, бо він "не поважає суверенітет"
Депутати від Блоку комуністів і соціалістів Молдови в четвер пішли із засідання парламенту перед виступом спікера Верховної ради України Руслана Стефанчука, пізніше засудивши його за висловлювання "на тему внутрішньополітичної ситуації".
20:17
Дефіцит кваліфікованої робочої сили загрожує ключовим галузям промисловості Німеччини
Гостра нестача кваліфікованих кадрів загрожує стабільності життєво важливих галузей промисловості в Німеччині.
20:05
ексклюзивЧерез Лаврова зустріч ОБСЄ у Скоп’є проігнорували міністри половини країн НАТО
Засідання Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка почалась у столиці Північної Македонії Скоп’є, через присутність Сергєя Лаврова проігнорували міністри 13 з 31 члена Північноатлантичного Альянсу.
ВідеоЛавров прорвав блокаду в ОБСЄ... І програв! Розповідаємо деталі
19:49
ЗМІ: США перенесли на 2024 рік поставки Україні далекобійних керованих авіабомб
Україні доведеться почекати до наступного року, щоб отримати першу велику партію бомб дальнього радіусу дії з GPS-наведенням виробництва GLSDB компанії Boeing, які США адаптували для нанесення ударів на відстань майже 160 км.
19:47
Суд у Німеччині визнав федеральний уряд винним у порушенні кліматичного закону
Вищий адміністративний суд Німеччини в четвер, 30 листопада, визнав федеральний уряд винним у порушенні закону про протидію змінам клімату й зобов’язав його вжити негайних заходів для виправлення ситуації.
19:30
Суд у Польщі відмовився арештувати мисливця, який випадково застрелив солдата на полігоні
Окружний суд польського міста Щецин у четвер не задовольнив клопотання прокуратури про взяття під варту мисливця Станіслава Х., який раніше цього місяця застрелив 21-річного солдата на полігоні Кшеково.
19:10
У Єврокомісії розповіли про дискусії щодо схвалення 50 млрд євро для України
Єврокомісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що схвалення багаторічного пакета підтримки України обсягом 50 мільярдів євро може відбутись лише в межах перегляду всього середньострокового бюджету ЄС.
19:09
Україна в ОБСЄ: Маємо показати РФ, що світ ніколи не втомиться захищати свободу
Очільник України в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк закликав напрацювати спільне бачення того, яким чином боротися із загрозами з боку Росії.
Аналітика короткоЯк Росія мститься Фінляндії за вступ в НАТО та угоду з США
18:50
WSJ: США тиснуть на Туреччину, вимагаючи припинити підтримку Росії та ХАМАС
Американські посадовці публічно й непублічно закликають турецьких колег припинити допомагати Росії ухилятись від західних санкцій і допомагати угрупованню ХАМАС, попереджаючи про можливі наслідки, включно із санкціями.
18:30
Reuters: Держави ЄС хочуть м’якшої заборони на реекспорт до Росії у новому пакеті санкцій
Деякі держави-члени Європейського Союзу під час обговорення нового, дванадцятого пакета санкцій виступили проти положення, яке б суттєво обмежило реекспорт до Росії низки європейських товарів.
18:19
Словенія отримала 100 млн євро від ЄС для відновлення від літніх паводків
Єврокомісія схвалила авансовий платіж у розмірі 100 мільйонів євро з Фонду солідарності ЄС на відновлення Словенії після руйнівних паводків у серпні, збитки від яких оцінюють в 10 мільярдів євро.
18:09
У Молдові відповіли Лаврову на слова про "наступну жертву гібридної війни проти РФ"
Міністерство закордонних справ Молдови відреагувало на слова голови російського МЗС Сергєя Лаврова, який на міністерській зустрічі ОБСЄ назвав Кишинів "наступною жертвою в розв'язаній Заходом гібридній війні проти Росії".
18:06
Сейм Латвії ратифікував Стамбульську конвенцію
У четвер, 30 листопада, Сейм Латвії затвердив в остаточному читанні законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції – Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством.
17:55
Bloomberg: Єврокомісія у грудні може схвалити план використання суверенних активів РФ
Європейська комісія готується 12 грудня опублікувати остаточний проєкт плану з використання суверенних російських активів, заморожених на території ЄС, на користь України.
17:54
ЗМІ: Експрем'єрка Британії у США намагається переконати республіканців підтримати Україну
Колишня прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс прилетіла до Вашингтона цього тижня, щоб заручитися підтримкою скептично налаштованих республіканських законодавців для допомоги Україні.
17:44
Глава МЗС Естонії застеріг естонців від підписання декларацій лояльності Росії
Естонський міністр закордонних справ Маргус Тсахкна застеріг жителів Естонії від підписання пропонованого договору про лояльність при поїздках до Росії, оскільки це може мати серйозні наслідки в Естонії.
17:29
фотоЄврокомісар обговорив з головою Мінстратегпрому оборонну співпрацю
Європейський комісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон у четвер повідомив про зустріч із міністром стратегічних галузей промисловості України Олександром Камишіним.
17:14
Естонців знову попросили не їхати до Росії
Естонія в четвер укотре застерегла своїх громадян від "будь-яких поїздок" до Росії на тлі планів можливого тимчасово закриття кордону через побоювання щодо напливу мігрантів.
17:12
Глава МЗС Люксембургу емоційно звернувся до делегації РФ на засіданні ОБСЄ
Глава МЗС Люксембургу Ксав’є Беттель під час виступу на міністерському засіданні ОБСЄ звернувся безпосередньо до російської делегації, заявивши, що справжня сила у тому, щоб припинити страждання мільйонів людей.
17:10
В Іспанії померли 4 мігранти, яких виштовхнули з човна в метрах від берега
Четверо мігрантів з невизначених країн Північної Африки померли в метрах від берега на півдні Іспанії після того, як їх виштовхали з човна, в якому вони подорожували.
16:36
У Кремлі накинулись на Болгарію, яка не пустила літак із Захаровою
У Кремлі обурилися рішенням Болгарії не дозволяти проліт речниці МЗС РФ Марії Захарової на міністерську зустріч ОБСЄ до столиці Північної Македонії Скоп'є.
16:22
Фіцо закликав готуватися до нормалізації словацько-російських відносин
Словацький прем’єр Роберт Фіцо заявив, що Словаччина має підготуватися до періоду після закінчення війни в Україні та до нормалізації словацько-російських відносин.
16:18
Угорщина вважає "невиправданими" вступ України в ЄС і надання їй 50 млрд євро
В уряді Угорщини знову заявили, що виступають проти вступу України до Євросоюзу та збільшення спільного бюджету ЄС, 50 млрд євро з якого мають піти на фінансову підтримку Києва.
15:56
Латвія підписала контракт на постачання систем ППО IRIS-T за 600 млн євро
Латвія підписала контракт про придбання систем протиповітряної оборони IRIS-T для посилення своєї обороноздатності.
15:40
Глава МЗС Австрії "на прохання ОБСЄ" поговорив з Лавровим
Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг поговорив з російським міністром Сергєєм Лавровим на полях засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Скоп'є, яке через участь росіянина бойкотували очільники МЗС кількох країн.
15:36
Зеленський у розмові з Сунаком підкреслив потребу посилення українського повітряного щита
Президент Володимир Зеленський під час розмови з британським прем'єр-міністром Ріші Сунаком поінформував його про пріоритетні потреби українських військових.
15:24
Мішель закликав до більшої підтримки України та фінансування оборони Європи
Президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив на необхідності продовження підтримки України та забезпечення власної безпеки Європи.
15:02
Оборонна стратегія ЄС повинна включати Україну – фон дер Ляєн
Європейський Союз повинен враховувати військові потреби України, визначаючи майбутню стратегію оборонної промисловості ЄС.
14:49
Сійярто зустрівся з Лавровим у межах засідання ОБСЄ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся зі своїм російським колегою Сергєєм Лавровим у межах засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Скоп'є, яке бойкотували очільники МЗС кількох країн.
14:44
Зеленський обговорив з Шольцом військову допомогу і вступ до ЄС
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом – йшлося про оборонну співпрацю, ситуацію в Чорному морі, відкриття переговорів про вступ до ЄС.
Аналітика короткоЧому Україна має змінити підхід до покарання російських пропагандистів за заклики до геноциду
14:23
Німеччина закрила консульство в Калінінграді
Консульство Німеччини в російському ексклаві Калінінграді на Балтійському морі закривається з четверга.
14:16
Лавров припустив, що немає сенсу у збереженні ОБСЄ
Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив, що сумнівається у доцільності зберігати ОБСЄ.
13:58
фото, відеоУкраїнська делегація вчинила демарш під час виступу Лаврова
Українська делегація залишила зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є, коли почав виступати глава МЗС Росії Сергєй Лавров.
13:51
Угорський міністр в ОБСЄ закликав припинити допомогу Україні зброєю, "щоб не гинули угорці"
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час свого виступу на міністерській зустрічі ОБСЄ у Скоп’є переконував, що постачання зброї Україні не призведе до миру та запевняв, що хоче зберегти житття угорської меншини.
13:42
Французьких міністрів зобов’язали перейти на захищені месенджери, розроблені у Франції 
Уряд Франції зобов’язав ключових посадовців державного апарату не використовувати будь-які месенджери, крім розроблених у Франції двох застосунків, які вважають більш захищеними.
13:42
ЄС в ОБСЄ виступив з категоричними заявами щодо РФ і Білорусі, висловив підтримку Україні
ЄС підтвердив, що безпека України є безпекою Європи і Євросоюз продовжуватиме підтримку України в її боротьбі з російським вторгненням.
13:31
Британія в ОБСЄ: РФ має зазнати повної поразки у війні з Україною
Росія має зазнати цілковитої поразки як у розв’язаній проти України війні, так і в спробах зірвати діяльність ОБСЄ.
13:21
Лідер ультраправого німецького угруповання отримав шість років ув'язнення
Суд німецького Штутгарта засудив ватажка ультраправого німецького терористичного угрупування, яке нібито планувало насильницькі напади на мусульман в надії спровокувати громадянську війну, до шести років ув'язнення.
13:03
Більшість поляків проти змін у договорах ЄС
Більшість поляків не хотіли би внесення змін до договорів про функціонування Євросоюзу, у тому числі про відмову від одностайності рішень.
12:47
Головний дипломат ЄС все ж не з’явився на засіданні ОБСЄ з участю Лаврова
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель все ж не взяв участі у міністерському засіданні ОБСЄ у Скоп’є за участі глави МЗС РФ Сергєя Лаврова, попри заяви, що поїде туди.
12:42
У Софії фермери вимагають компенсацій, пов’язаних з війною в Україні
У центрі болгарської столиці Софії протестують фермери, вимагаючи субсидій від уряду через збитки, пов’язані з війною в Україні.
12:25
Британський есмінець відправився до Перської затоки
Есмінець Королівського військово-морського флоту Великої Британії HMS Diamond був направлений до Перської затоки з метою підтримки стабільності на Близькому Сході.
12:00
Голова ОБСЄ: рішення про головування Мальти замість Естонії погоджене
Країни-учасниці ОБСЄ погодили рішення про те, що у 2024 році головування в організації перейде до Мальти. 
11:40
На кордоні Естонії з РФ суттєво зріс рух після закриття східного кордону Фінляндії
Після закриття фінського кордону з Росією Естонія відзначає зростання руху через свої КПП на кордоні з РФ.
11:37
Чехія виділить 2,5 млн євро для трастового фонду Україна-НАТО
Чехія оголосила про виділення 2,5 млн євро до трастового фонду Україна-НАТО  для невійськової допомоги.
11:12
ФотоПрезидент Німеччини пів години чекав на трапі в Катарі, поки його зустрінуть
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр близько пів години очікував на трапі літака, поки його офіційно зустрінуть.
11:07
Більшість британців хотіли б повернутися до єдиного ринку ЄС
Більшість британців підтримали б повернення Сполученого Королівства до єдиного ринку ЄС.
10:52
Глава МЗС Латвії пояснив, хто повинен стати наступним генсеком НАТО
Міністр закордонних справ Кріш’яніс Каріньш заявив, що наступним генеральним секретарем НАТО має стати представник країни, яка досягла цільового показника витрат на оборону Альянсу в 2% ВВП.
10:38
В Румунії потрапив у ДТП мікроавтобус з американськими військовими
У Румунії перекинувся мікроавтобус, що перевозив сімох американських військових, п’ятеро осіб отримали травми.
10:26
У Британії відповіли на заяви глави Єврокомісії про необхідність "виправити" Brexit
В уряді Великої Британії прокоментували заяви президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо можливості повернення Сполученого Королівства до складу ЄС.
10:08
Глава МЗС Австрії похвалив запрошення Лаврова на зустріч ОБСЄ: "Не треба боятися діалогу"
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг привітав рішення запросити главу МЗС МФ Сєргєя Лаврова на зустріч ОБСЄ в Скоп’є.
Аналітика короткоШлях до вступу України у ЄС може стати складнішим. Пояснюємо, чому
09:58
Ультраправий переможець виборів у Нідерландах вже допускає уряд меншості
Лідер ультраправої Партії свободи, яка перемогла на парламентських виборах у Нідерландах, вже допускає формування уряду меншості.
09:48
До Румунії прибули перші три літаки F-16, придбані у Норвегії
Перші три літаки F-16 Fighting Falcon, придбані Румунією у Норвегії, напередодні приземлилися на 86-й авіабазі "Лейтенант Георге Мочорніце" в місті Борча.
09:32
Глава МЗС Австрії: ОБСЄ перебуває на апараті штучного життєзабезпечення
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг вважає, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) перебуває у кризі.
09:19
Блінкен залишив зустріч ОБСЄ до прибуття Лаврова
Держсекретар США Ентоні Блінкен поїхав зі Скоп’є, де проходить міністерська зустріч ОБСЄ, до прибуття на неї міністра закордонних справ РФ Сєргєя Лаврова.
08:53
Розвідка Британії: Росія почала розгортати в Україні нову дивізію десантників
Британська розвідка припускає, що Росія почала розгортати на окупованій частині Херсонщини новосформовану дивізію десантників.
08:50
Генпрокуратура Латвії почала перевірку через оренду приватних літаків для експрем’єра
У Латвії Генеральна прокуратура почала перевірку у зв'язку з орендою приватних літаків для робочих потреб колишнього прем'єр-міністра і чинного міністра закордонних справ Кріш’яніса Каріньша.
08:33
Польща проситиме відновити дозвільну систему для українських перевізників - Моравецький
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що уряд домагатиметься відновлення дозволів для перевізників з України, що є ключовою вимогою протестувальників, які блокують пункти пропуску на польсько-українському кордоні.
08:19
В аеропорту Кишинева покращать системи безпеки
В аеропорту Кишинева запланували вдосконалення систем безпеки, зокрема для виявлення вибухових речовин.
08:14
Глава МЗС Британії закликав збільшити виробництво зброї, щоб допомогти Україні перемогти
Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон закликав західних союзників колективно збільшити виробництво зброї, щоб допомогти Україні на шляху до перемоги у війні проти РФ.
07:53
Фінляндія заперечує домовленості з Польщею про допомогу на східному кордоні
У Фінляндії заперечують, що домовлялися з Польщею про допомогу її фахівців на східному кордоні через гібридну операцію Москви з використанням нелегальних мігрантів.
07:29
РосЗМІ: Лавров летів на зустріч ОБСЄ іншим маршрутом – Болгарія відмовилась пропускати Захарову
Російський міністр закордонних справ Сєргєй Лавров прибув у столицю Північної Македонії на міністерську зустріч ОБСЄ через Грецію, а не Болгарію – нібито через рішення Софії, що дозвіл на проліт не стосується речниці МЗС РФ Марії Захарової.