1 грудня 2023

Статті
Не тільки ОБСЄ: три дипломатичні перемоги України над Росією за тиждень
Завершилася міністерська зустріч ОБСЄ, де організація зробила кроки до покарання РФ. А одночасно Україна отримала ще дві круті міжнародні перемоги...
Скульптури розбрату: як античний спадок розсварив лідерів Британії та Греції
Скасування зустрічі на рівні прем'єр-міністрів, та ще й в останню мить, є своєрідним політичним ляпасом. Британія пішла на це через скандал навколо скульптур Парфенону.
Новини
23:01
ексклюзивУкраїна й Литва спільно торпедували кандидатуру РФ в Організації з заборони хімічної зброї
Міністрам закордонних справ України та Литви спільно вдалось позбавити Росії місця у Виконавчій раді Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), де вона традиційно мала великий вплив.
22:44
ексклюзивПосол України розповів, як переконав частину членів ОБСЄ бойкотувати Лаврова
Постійний представник України при ОБСЄ Євген Цимбалюк вважає, що його промова на міністерській зустрічі в Північній Македонії вплинула на рішення частини делегатів бойкотувати російського міністра закордонних справ Сергєя Лаврова.
22:10
Столтенберг знову нагадав Ердогану, що Швецію треба прийняти в НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у п’ятницю на полях кліматичного саміту COP28 сказав, що "настав час" дозволити Швеції стати членом військового альянсу.
21:54
Понад 100 організацій Угорщини – проти Орбанового закону про "захист суверенітету"
Понад сто угорських неурядових організацій виступили зі спільною заявою проти законопроєкту про створення офісу із "захист суверенітету", який ініціювали в партії "Фідес" прем’єр Угорщини Віктора Орбана.
21:38
Польща продовжила контроль на кордоні зі Словаччиною до 2 січня
Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Павел Шефернакер продовжив контроль на кордоні зі Словаччиною, запроваджений для стримування міграційного тиску, на ще 30 днів – до 2 січня 2024 року.
21:22
В ОБСЄ офіційно схвалили компроміс з РФ, що продовжить життя організації
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі у п’ятницю оголосив про обрання Мальти країною, що головуватиме у 2024 році, а також продовження мандату трьох ключових посадовців організації після багатомісячного блокування з боку Росії.
ДайджестРосія продовжила життя ОБСЄ, шанс на зняття блокади кордону, заборона для Порошенка: новини дня
20:57
В МЗС Литви бачать невелике вікно можливостей запросити Україну в ЄС
У міністерстві закордонних справ Литви заявили, що лідери Євросоюзу повинні скористатися можливістю запросити Україну до ЄС на саміті в грудні, оскільки вікно можливостей для цього невелике.
20:57
Фінляндія вважає, що китайське судно пошкодило газогін Balticconnector навмисне
Міністр європейських справ Фінляндії Андерс Адлеркрейц вважає, що диверсія на підводному газопроводі Balticconnector на початку жовтня, до якого, ймовірно, причетне китайське судно, навряд була ненавмисною.
20:39
Прага заборонила демонстрацію на підтримку Палестини через антиізраїльське гасло
Мерія Праги заборонила пропалестинську демонстрацію, оскільки її метою була підтримка антиізраїльського гасла "From the river to the sea Palestine will be free" ("Від річки до моря Палестина буде вільною").
20:33
ВідеоУ Берліні близько 100 біженців влаштували масову бійку
На території колишнього аеропорту Тегель в центрі для біженців в столиці Німеччини Берліні близько 100 його мешканців влаштували масову бійку.
20:22
Голова ОБСЄ: Дискусії про виключення РФ поки "вичерпані"
Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, чия держава у 2023 році головує в ОБСЄ, вважає наразі "вичерпаними" дискусії про можливе призупинення членства Росії через повномасштабне вторгнення в Україну.
ВідеоХто переміг в ОБСЄ: головне про удари України по РФ на дипломатичному фронті
19:59
Розвідка Естонії: бюджет 2024 року дозволить РФ зберегти поточну інтенсивність боїв
У Розвідувальному центрі Сил оборони Естонії вважають, що бюджет на 2024 рік, який затвердив президент Владімір Путін, дає змогу Росії продовжувати війну в Україні з тією самою інтенсивністю, що й зараз.
19:57
Молдова обурена черговою торговельною війною з боку РФ
Агентство безпеки харчових продуктів Молдови (ANSA) в п’ятницю, 1 грудня, розкритикувало як необґрунтоване рішення Росії обмежити імпорт молдовської сільгосппродукції через нібито виявлених шкідників.
19:35
ЄС засудив чергові репресії проти ЛГБТ у Росії
Європейський Союз рішуче засудив рішення верховного суду Росії оголосити "міжнародний громадський рух ЛГБТ" (якого не існує) "екстремістським" і заборонити його діяльність на російській території.
19:27
Франція закликала до відновлення перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС
Франція заявила, що шкодує про припинення перемир'я між Ізраїлем та терористичним угрупованням ХАМАС, та закликала до його відновлення.
19:23
Українські водії призупинили голодування після домовленості з польськими перевізниками
Українські водії ваговозів, які очікують на перетин пункті пропуску "Краківець-Корчова" через блокаду польських перевізників, вирішили призупинити голодування після переговорів.
19:10
Суд дозволив притягти Трампа до відповідальності за штурм Капітолія
Федеральний апеляційний суд США у п'ятницю постановив, що колишнього президента Дональда Трампа можна судити через штурм Капітолія 6 січня 2021 року – це може відкрити шлях до низки цивільних позовів проти нього.
18:53
Вперше за 20 років та вшосте в історії Палата представників США виключила свого члена
Палата представників США проголосувала за виключення свого члена, республіканця Джорджа Сантоса, що сталося вперше за 20 років та вшосте в історії нижньої палати Конгресу.
18:33
США запровадили санкції проти компаній і суден, які ігнорували ліміт ціни на російську нафту
Сполучені Штати запровадили санкції проти трьох компаній і трьох суден, які брали участь у продажі російської нафти за ціною, вищою за обмеження G7.  
18:20
ЄС збільшив імпорт ядерного палива з РФ порівняно з 2021 роком
Євросоюз знову збільшив імпорт російського ядерного палива та послуг для російських реакторів у 2023 році порівняно з 2021 роком, тобто з пеіодом до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
17:59
Дуда обіцяє не гальмувати призначення уряду від опозиції
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не буде зволікати із призначенням уряду від коаліції опозиційних партій, якщо уряд Моравецького не отримає вотуму довіри. 
17:39
США прагнуть вдвічі скоротити енергетичні доходи РФ до 2030 року
Сполучені Штати мають намір вдвічі скоротити доходи Росії від продажу нафти й газу до кінця цього десятиліття.
17:11
Словацькі перевізники почали блокаду на кордоні України
Словацькі перевізники 1 грудня по обіді почали анонсовану блокаду руху вантажівок на КПП біля Ужгорода.
17:01
Польща дозволила провезти 600 тонн хімічних відходів з Білорусі
Головний інспектор з довкілля надав дозвіл на транзит через країну 600 тонн небезпечних агрохімічних відходів з Білорусі.
16:59
Фінляндія оголосила зоною обмеженого доступу порт, де розміщений СПГ-термінал
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії вирішило обмежити доступ у портову зону міста Інкоо, рішення набуде чинності за кілька днів.
16:34
Нідерланди планують виділити 15 млн євро до кліматичного фонду для бідніших країн
Нідерланди попередньо погодились виділити 15 мільйонів євро до нового кліматичного фонду, схваленого вчора на кліматичному саміті в Дубаї.
16:33
ЄС зобов’язав Meta детальніше пояснити, як платформа запобігає сексуальним домаганням до дітей
Єврокомісія вимагає від компанії Meta до 22 грудня детально пояснити, які заходи вживають для недопущення сексуальних домагань до неповнолітніх у роботі застосунку Instagram.
16:08
Уряди України й Польщі готують заходи для розблокування кордону, кілька погодили
Представники відповідальних за інфраструктуру відомств України і Польщі зустрілися у Варшаві, обговорюючи заходи для зняття блокади польських перевізників на кордоні, та вже погодили кілька пунктів.
16:02
ВідеоУкраїнські водії на польському кордоні готуються оголосити голодування
Українські водії, які два тижні очікують на перетин польсько-українського кордону у пункті пропуску "Корчова – Краківець", заявили, що готуються оголосити голодування.
Аналітика короткоЧому Британія пішла на конфлікт із Грецією через скульптури Парфенону
15:31
У Нідерландах офіційно підтвердили перемогу ультраправих
Виборча рада Нідерландів оголосила офіційні результати виборів до парламенту, на яких перемогла антиєвропейська ультраправа "Партія свободи" (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом.
15:27
фотоСША передали Україні два потужні автотрансформатори 
В Україну прибули передані Сполученими Штатами два потужних автотрансформатори, що посилять енергетичну інфраструктуру.
14:55
Швейцарія заморозила $8,8 млрд російських активів
Швейцарія заморозила приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів) фінансових активів, що належать росіянам, в межах санкцій против РФ.
14:52
В ОБСЄ досягли проміжної домовленості з кадрових рішень, Росія зняла вето
Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) зможе продовжити роботу після того, як Росія погодилася на тимчасове призначення керівних осіб, повноцінне обрання яких блокувала.
14:43
Корнієнко пояснив, чому скасував відрядження Порошенка у Польщу та США
14:34
доповненоРосію не переобрали в раду агентства ООН з питань судноплавства
Росію не переобрали до Ради Міжнародної морської організації – агентства ООН, що займається питаннями безпеки судноплавства.
14:16
Українські прикордонники отримали від Нідерландів три польових шпиталі та шість медеваків
Нідерланди передали для українських прикордонників три польових шпиталі та 6 авто медичної евакуації.
14:08
виправленоПідсанкційний Лавров поностальгував за відпочинком у Північній Македонії
Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров, приїзд якого викликав додаткову кризу в ОБСЄ і через який близько половини міністрів відмовилися від участі у зустрічі – використав екстрену візу для відпочинку.
14:03
Орбан пропонує "через 5-10 років" повернутися до переговорів щодо членства України в ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Європейський Союз повинен спочатку підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною, а не починати з нею переговори про членство.
13:51
ЗМІ: У ЄС зважують кілька варіантів, як подолати вето Угорщини щодо українських питань
У Євросоюзі обговорюють кілька варіантів, як реагувати на наміри Будапешта блокувати важливі рішення щодо України.
13:22
фотоУ Мадриді вертоліт впав на кільцеву дорогу
У Мадриді на кільцеву дорогу впав вертоліт, у результаті інциденту три людини отримали поранення.
13:22
Туск назвав дату можливого голосування у Сеймі Польщі за його уряд
У Польщі голосування за новий склад уряду на чолі із лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском може відбутися 11 грудня, якщо, як очікується, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький не отримає вотуму довіри Сейму.
13:01
Прем’єр Греції про суперечку з Британією щодо мармуру: Для танго потрібні двоє
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на тлі суперечки з Великою Британією щодо проблеми повернення мармурів Парфенону заявив, що хотів би зберегти добрі стосунки між країнами.
12:57
Розвідка Британії: Росія активізувала розробку морських безпілотників
Росія активізувала розробку морських ударних дронів і хоче налагодити їхнє серійне виробництво у 2024 році.
12:46
Угорщина проти чеської ініціативи обмежити пересування дипломатів РФ у ЄС
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто висловився проти пропозиції Чехії обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні.
12:41
Бельгія і Франція починають місію з патрулювання повітряного простору країн Балтії
Італійські Військово-повітряні сили, які охороняли повітряний простір країн Балтії протягом чотирьох місяців, передали командування місією Королівським ВПС Бельгії та ВПС Франції.
12:31
Німецька "подруга Путіна" проведе установчий з’їзд своєї партії в кінці січня – ЗМІ
За інформацією німецьких журналістів, політикиня Сара Вагенкнехт, яка вийшла зі складу "Лівих" для заснування власного політичного проєкту, планує установчий з’їзд цієї партії на кінець січня.
12:29
Лавров у Скоп'є нахамив "Німецькій хвилі" та знову припустив розвал ОБСЄ
Очільник МЗС РФ Сергєй Лавров на пресконференції у Скоп’є розповів про "свободу преси" у Росії та натякнув, що функціонування ОБСЄ тепер не має сенсу.
12:25
Чеські депутати продовжили тимчасовий захист для українських біженців
Нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту для людей, які залишили Україну через війну, до кінця березня 2025 року.
12:21
Президенти Литви, Латвії та Польщі відмовилися фотографуватися з Лукашенком у Дубаї
Президенти Литви, Латвії та Польщі Гітанас Науседа, Едгарс Рінкевичс і Анджей Дуда відмовилися від спільної фотографії на Конференції ООН з питань зміни клімату COP28 в Дубаї через присутність білоруського диктатора Александра Лукашенка.
12:06
У Німеччині закликали продовжити перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС на тлі відновлення боїв
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на тлі відновлення бойових дій у секторі Гази закликає до продовження тимчасового припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС.
12:02
Лавров не виключив, що Росія все одно заблокує кадрові рішення ОБСЄ
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що попри поступки інших держав ОБСЄ щодо його приїзду, досі немає згоди РФ на голосування за критичні для організації рішення.
11:44
У Німеччині арештували француженку за підозрою у скоєнні воєнних злочинів у Сирії
У Німеччині затримали француженку, яка могла скоювати воєнні злочини в Сирії після того, як приєдналася до екстремістського угруповання "Ісламська держава".
11:41
Глава МЗС Естонії: Головування в ОБСЄ в умовах, коли РФ все блокує, нічого б не дало
За словами міністра закордонних справ Естонії Маргуса Тсахкни, головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), яке не дісталося його країні, у будь-якому разі нічого б їй не дало в ситуації, коли Росія все блокує.
11:15
На кордоні з Польщею у черзі стоять тисячі вантажівок, зі Словаччиною – сотні
Держприкордонслужба України надала свіжі дані про ситуацію з чергами вантажівок на ділянках кордону з Польщею і Словаччиною.
11:11
Представники 10 європейських країн висловили стурбованість зростанням ісламофобії
Представники 10 країн підписали заяву, що попереджає про зростання злочинів на ґрунті ненависті проти мусульман і євреїв
10:40
Німеччина закрила свої консульства ще у двох російських містах
Вслід за закриттям консульства у Калінінграді Німеччина закрила свої генконсульства в російських містах Новосибірськ і Єкатеринбург.
10:31
відеоПорошенко повідомив, що його не випустили на міжнародні зустрічі у США та Польщі
Депутат Верховної Ради і п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що прикордонники не випустили його з України для участі в міжнародних зустрічах у США та Польщі.
10:28
В Естонії кажуть, що посилення кордону з РФ потребуватиме значно більше коштів
Облаштування кордону Естонії з Росією коштуватиме значно більше, ніж планували, у зв'язку зі зміною ситуації з безпекою.
10:19
Президент Латвії у розмові з Дудою закликав зняти блокаду кордону з Україною
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс провів розмову із польським колегою Анджеєм Дудою, в якій, зокрема, йшлося про блокаду кордону з Україною польськими перевізниками.
10:07
Кулеба: Я почув від союзників чітке "ні" на будь-які згадки про втому від України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що країни НАТО не демонструють жодних ознак втоми від війни РФ проти України.
09:57
Експрем’єр Італії вважає, що ЄС має "стати державою"
Європейський Союз перебуває на переломному етапі, і зараз йому необхідно об'єднатися, щоб "стати державою".
09:38
ФотоВ Англії польські вболівальники влаштували сутички з поліцією: десятки затриманих
В англійському Бірмінгемі перед матчем Ліги Європи між місцевою "Астон Віллою" і польською "Легією" сталися сутички між вболівальниками і поліцією.
09:22
МЗС Фінляндії відкрило онлайн-курс щодо санкцій
МЗС Фінляндії запустило відкритий для всіх онлайн-курс про міжнародні санкції, в тому числі проти Росії, щоб підвищити знання фінів про цей інструмент
09:21
Орбан прокоментував свій лист з ультиматумом щодо України
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прокоментував свій лист голові Європейської ради Шарлю Мішелю, в якому погрожував заблокувати всю допомогу ЄС для України, а також майбутній вступ країни до Євросоюзу.
Аналітика короткоЯк Лавров "прорвався" на засідання ОБСЄ і чому ніхто не лишився задоволеним
08:48
Греція вперше дозволить голосування поштою на виборах до Європарламенту
У Греції правоцентристська керівна партія "Нова демократія" оголосила в четвер, що вперше допустить можливість голосування поштою на виборах до Європарламенту у червні 2024 року.
08:45
У Литві вважають, що РФ ще не готова до війни проти Заходу
Голова комітету Сейму Литви з національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас вважає, що Росія не готова до конвенційної війни проти країн Заходу, і їй знадобиться п'ять-сім років, щоб відновити свої можливості після вторгнення в Україну.
08:34
Глава Міноборони Нідерландів закликала Європу бути "готовою до бою"
Очільниця Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає, що країни Європи мають зміцнювати свої збройні сили, щоб бути "готовими до бою".
08:20
У Словаччині переспрямують кошти ЄС для боротьби з дезінформацією на ремонт даху
У Словаччині проєкти, спрямовані на боротьбу з дезінформацією та посилення медіаосвіти, залишаться без фінансування, оскільки Мінкульт вирішив перенаправити 300 000 євро з фінансування ЄС на ремонт даху Словацької філармонії та підтримку бібліотеки.
08:12
У Білому домі розповіли, як допомагають Україні захистити енергетичну інфраструктуру
США разом із партнерами працюють у трьох напрямках, щоб допомогти Україні захистити енергетичну інфраструктуру від російських атак.
07:56
США запровадили санкції у зв’язку з запуском військового супутника КНДР
США внесли до санкційного списку вісім громадян Північної Кореї, а також одну північнокорейську компанію у зв’язку з запуском КНДР військового супутника.
07:41
У Німеччині затримали вихідця з Іраку, який погрожував терактом
У німецькій федеральній землі Нижня Саксонія за підозрою в підготовці теракту в період різдвяних свят затримали 20-річного вихідця з Іраку.
07:26
ЄЦБ вибрав теми для дизайну майбутніх банкнот євро
Європейський центральний банк заявив у четвер, що визначив шортлист тем, які будуть зображені на наступному поколінні банкнот євро: це теми "Птахи і річки" та "Європейська культура".