У Конгресі США внесли нову ініціативу щодо конфіскації активів росолігархів

Середа, 29 листопада 2023, 23:03

Двопартійна група сенаторів США внесла законодавчу ініціативу, яка б прискорила процедуру конфіскації високовартісних активів російських олігархів на користь України.

Документ у вівторок, 28 листопада, опублікував сенатор від Демократичної партії Шелдон Вайтхаус, повідомляє "Європейська правда".

Законопроєкт передбачає скасування ліміту в 500 тисяч доларів для адміністративної конфіскації активів, що належать російським олігархам та іншим особам, які сприяють уряду Росії в порушення законів США.

Також він уточнює повноваження Міністерства юстиції США щодо використання конфіскованих активів, гарантуючи, що американський уряд може передати Україні всі кошти, які отримає шляхом конфіскації активів росолігархів.

Реклама:

Документ до Конгресу внесли сенатори Вайтхаус і республіканець Ліндсі Грем разом із членами Палати представників республіканцем Джо Вілсоном і демократом Стівом Коеном. Сенатори Річард Блюменталь, Джим Ріш і Майкл Беннет стали співавторами законопроєкту.

США арештували російських активів на понад $1 млрд за кордоном

"Цей закон допоможе забезпечити конфіскацію приватних фінансових активів тих, хто сприяє війні Росії, і використовувати їх для допомоги народу України, а не для фінансування терору та геноциду. Але цей законопроєкт – лише перший крок. Ми також повинні діяти, щоб конфісувати суверенні активи Росії в Сполучених Штатах", – підкреслив Джим Ріш.

Згідно з чинним законодавством, Мін’юст США може передавати Україні лише активи, конфісковані за порушення окремих санкцій, пов'язаних із Росією.

Уперше й поки що востаннє це сталось у лютому 2023 року, коли генеральний прокурор США Меррік Гарленд санкціонував передання Україні 5,4 мільйона доларів, конфіскованих у російського олігарха Константіна Малофєєва.

У Сенаті США вже вносили кілька пропозицій щодо конфіскації російських активів, включно із суверенними – тобто тими, що належать російській державі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: