У Болгарії пояснили рішення відкрити небо для літака з Лавровим

Вівторок, 28 листопада 2023, 14:18

Міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель прокоментувала рішення уряду країни дозволити проліт над своїм повітряним простором літака з російською делегацією на чолі з главою МЗС Сергєєм Лавровим для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії.

Її заяву наводить БТА, повідомляє "Європейська правда".

За словами Габріель, Болгарія ніколи не дозволила б пролетіти літаку РФ через свій повітряний простір, не маючи чіткого уявлення про склад делегації.

"Дозвіл тимчасовий, лише на час зустрічі в Скоп'є, яка є надзвичайно важливою, якщо ми хочемо говорити про майбутнє ОБСЄ", – зазначила вона.

Реклама:

Міністерка додала, що рішення Болгарії було узгоджене з ЄС.

Вона зазначила, що спочатку до складу делегації РФ входили представники, яких довелося виключити через їхню присутність у санкційних списках ЄС.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни ЄС закрили свій повітряний простір для російських літаків. Тепер же приліт Лаврова до Північної Македонії стане його першим візитом до держави-члена НАТО з 24 лютого 2022 року.

Минулого тижня уряд Північної Македонії дозволив проліт над своєю територією російського літака, що перевозитиме делегацію РФ для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ. Болгарія підтвердила, що для цього дозволила його проліт через свій повітряний простір. 

Через приїзд Лаврова до Скоп'є глава українського МЗС Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: