28 липня 2023

Статті
Україна не отримає тих "гарантій безпеки", на які багато хто чекає. Пояснюємо, чому
Ставлення до цих "гарантій" у суспільстві – полярне. Є як ті, хто не вірить у них у принципі, так і ті, хто покладає на гарантії безпеки занадто високі надії...
Трюдо йде ва-банк: чи зачеплять Україну масштабні зміни в уряді Канади
Значні зміни в канадському уряді вже називають чи не останнім шансом прем'єра Джастіна Трюдо уникнути дочасних виборів.
Новини
22:39
У Болгарії заберуть у "Лукойла" право торгувати нафтою попри санкції ЄС
Три парламентські фракції Болгарії, які мають більшість голосів, запропонували скасувати санкційне виключення для російської компанії "Лукойл", що дозволяє їй продовжувати експортувати нафту попри санкції ЄС.
22:15
фотоМер норвезького міста проїхався до України на велосипеді й зібрав 540 тисяч гривень для ЗСУ
Очільник міста Сокндал у Норвегії Йонас Андерсен Саєд здійснив 11-денне велосипедне турне до села Залізці на Тернопільщині, зібравши 150,4 тисячі норвезьких крон (545 тисяч гривень) на потреби Збройних Сил України.
21:50
Поліція Швеції перейшла на посилений режим роботи через погіршення безпеки
Шведська поліція в п’ятницю оголосила національну "спеціальну акцію" у зв'язку з погіршенням ситуації з безпекою і підвищеним ризиком терористичних атак проти Швеції.
21:29
Опозиція у Франції вимагає відставки керівників МВС і поліції через жорсткі придушення протестів
Лідери французької опозиції закликали до відставки міністра внутрішніх справ країни Жеральда Дарманіна та керівника поліції Фредеріка Во через жорстку реакцію правоохоронців на заворушення, що охопили французькі міста протягом останніх тижнів.
21:09
Пропутінському Шредеру можуть не вручити відзнаку з нагоди 60-річчя членства в СДПН
Осередок Соціал-демократичної партії Німеччини в Ганновері обговорює можливість скасування відзначення 60-річчя членства колишнього канцлера Герхарда Шредера через його близькість до Владіміра Путіна.
ДайджестРосійський корабль прогнали з Грузії, $886 млрд Пентагону, Трамп готовий до тюрми: новини дня
21:05
Литва надіслала Німеччині протокол про наміри придбати танки Leopard
Агентство оборонних ресурсів Литви вислало до профільного відомства Німеччини протокол про наміри закупити танки Leopard.
20:34
У Франції через збій чоловікам могли продати залізничні квитки в жіночі купе
Французький залізничний перевізник SNCF визнав, що через збій у системі бронювання квитків чоловіки могли потрапити в так звані жіночі купе, де місця повинні продаватись лише жінкам.
20:33
фотоВ Італії представили чотири марки на підтримку України
В Італії презентували ще чотири марки на підтримку України, до створення яких були залучені сучасні українські митці.
20:05
ЄС підтвердив розблокування 18,5 млрд євро із "ковідного" фонду для Італії
Європейська комісія в п’ятницю попередньо погодила виділення Італії третього траншу з фонду Євросоюзу для подолання наслідків пандемії COVID-19 (так званого "ковідного" фонду) в розмірі 18,5 мільярда євро.
20:04
Фінляндія розробить національний план для відновлення України
Міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Вілле Тавіо доручив розробити план участі Фінляндії у відновленні України.
19:42
Греція допоможе у відбудові пам’яток Одеси, постраждалих від атак РФ
Грецький консул в Одесі Дімітріос Дохтсіс запропонував Одесі допомогу в реставрації пам’яток архітектури, що постраждали в результаті російських обстрілів.
19:35
До Грузії ще раз прибуде лайнер із РФ: очікують прихильників Путіна та війни
До грузинського порту Батумі 31 липня знову прибуде круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами, серед яких очікуються зірки телеканалу RU.TV з виступами на сцені корабля.
19:23
Суд відмовився відкрити для громадськості двір резиденції президента Чехії
Муніципальний суд Праги відхилив позов громадської організації Kverulant.org, яка вимагала визнати внутрішній двір Празького Граду – резиденції президента – громадським простором і, відповідно, зробити його вільним для відвідування.
19:03
Трамп обіцяє змагатись за посаду президента США, навіть якщо його посадять
Колишній американський президент Дональд Трамп, який бере участь у кампанії для переобрання на найвищу посаду США, пообіцяв продовжувати участь у виборчих перегонах навіть у разі засудження до тюремного строку.
18:59
Україна на багато років випереджає Німеччину у цифровізації – президент ЄІБ
Україна є економічно конкурентоспроможною і має хорошу перспективу стати членом Євросоюзу, вважає президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр.
18:42
Литва висловила офіційний протест Білорусі через запуск другого блоку АЕС
Міністерство закордонних справ Литви передало Мінську ноту протесту після того, як Білорусь почала введення в експлуатацію другого енергоблоку Білоруської атомної електростанції та збільшила його потужність.
18:29
Більшість лісових пожеж у Греції сталися через людей – міністр
Міністр цивільного захисту Греції Васіліс Кікіліас дав попередню оцінку руйнівним пожежам, які впродовж останніх 10 днів вирують у країні.
18:27
фотоУ швейцарських Альпах знайшли останки німця, який там зник майже 40 років тому
Через танення льодовика Теодул, що у швейцарських Альпах поблизу кордону з Італією, вдалось знайти та ідентифікувати останки чоловіка з Німеччини, який зник там безвісти у 1986 році.
18:09
У Жешуві відкриють логістичний центр НАТО для ремонту української техніки – ЗМІ
Північноатлантичний Альянс планує побудувати ремонтно-логістичний центр у польському місті Жешув, яке через своє стратегічне розташування стало важливим транспортним хабом для допомоги Україні у війні.
17:54
На палаючому біля Нідерландів кораблі з автомобілями вщухла пожежа
Пожежа на суховантажі Fremantle Highway з більш ніж трьома тисячами автомобілів на борту, що стоїть біля узбережжя Нідерландів, вщухла.
17:49
ЄС викрив російську кампанію з дезінформації та запровадив нові санкції
Рада Європейського Союзу в п’ятницю запровадила санкції проти семи росіян і п’яти компаній, причетних до кампанії з поширення дезінформації про повномасштабну війну РФ проти України.
17:32
У новому скликанні Європарламенту буде на 15 депутатів більше
Представники урядів держав-членів Європейського Союзу попередньо погодили збільшення чисельності депутатів Європейського парламенту із 705 до 720 на 2024-2029 роки.
17:19
Німецьку поліціянтку можуть покарати за зв'язки з екоактивістами
Співробітницю Федеральної поліції Німеччини К'яру Мальц можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності за зв'язок із групою захисту клімату Letzte Generation ("Останнє покоління").
17:13
відеоГолови МЗС Литви, Польщі та України відзначили третю річницю "Люблінського трикутника"
Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України в п’ятницю опублікували спільне звернення з нагоди третьої річниці "Люблінського трикутника" – тристороннього формату співпраці, започаткованого в польському Любліні.
16:55
Ще одна держава ЄС відкриє посольство в Молдові
Молдовський посол у Греції Андрей Попов повідомив про наміри грецької влади відкрити посольство Греції в Кишиневі.
16:38
У Греції пішов у відставку міністр, відповідальний за гасіння пожеж
Грецький міністр у справах захисту населення Норіс Мітаракіс у п’ятницю подав прем’єру Кіріакосу Міцотакісу заяву про відставку на тлі масштабних лісових пожеж, які тривають у країні останні два тижні.
16:29
Австрійське видання звинуватило спікера парламенту, що той став на захист підсанкційного олігарха з РФ
Австрійське видання Der Standard вийшло з матеріалом, у якому звинуватило спікера Національної ради Австрії Вольфганга Соботку у тому, що політик в розмовах в Брюсселі захищає російського підсанкційного олігарха В'ячеслава Кантора.
16:20
В уряді Фінляндії вже третій за місяць скандал: міністр писав колишній расистські повідомлення
Міністр економіки Фінляндії Вілле Рюдман під час роботи депутатом кілька років тому обмінювався з дівчиною повідомленнями расистського змісту, що вчергове кинуло тінь на роботу чинного правого уряду країни.
15:54
Rheinmetall планує ремонтувати танки Leopard в Україні
Німецький концерн Rheinmetall планує створити в Україні ремонтний центр для танків Leopard та іншої військової техніки.
15:33
Румунія збільшить пропускну здатність ключового зернового маршруту з України
Румунія планує розширити один з ключових транзитних маршрутів для вивозу зерна з України після зриву Росією "зернової угоди" та блокади РФ Чорного моря.
14:58
Шотландія хоче перейняти ірландську модель громадянства в разі незалежності
Шотландський уряд пропонує прийняти "відкритий та інклюзивний" підхід до громадянства на основі нинішньої ірландської моделі в разі здобуття незалежності.
14:58
Влада Чехії не дозволила в'їзд російській тенісистці
Чеські прикордонники, виконуючи відповідну постанову уряду, не впустили в країну російську тенісистку, яка прибула для участі в турнірі Жіночої тенісної асоціації (WTA).
14:25
Ексглава МЗС Польщі вірить, що Україна може стати членом ЄС до 2030 року
Колишній міністр закордонних справ Польщі, євродепутат Радослав Сікорський вірить, що Україна може стати членом ЄС до 2030 року.
14:08
Німеччина передала Україні ще шість ЗСУ Gepard та тисячі боєприпасів до них
Німеччина повідомила про нову партію військової допомоги для України, яка включає зенітні самохідні установки Gepard і боєприпаси до них.
13:49
Сейм Польщі подолав вето Сенату щодо суперечливого закону про "розслідування впливу РФ"
Сейм Польщі повторно ухвалив закон "Про Державну комісію з розслідування російського впливу", відкинувши вето Сенату і проігнорувавши критику ЄС та Венеційської комісії.
13:34
В Міноборони Британії заявили, що у помилково відправлених до Малі листах не було таємниць
У Міністерстві оборони Великої Британії заявили, що листи, які помилково були відправлені до Малі, не містили секретних даних.
13:19
Розвідка Естонії: РФ зможе продовжувати війну в попередньому темпі ще тривалий час
Розвідцентр Сил оборони Естонії вважає, що Росія в змозі заповнити свої людські втрати в Україні за рахунок нового набору у військо, тому вона зможе продовжувати війну в попередньому темпі ще тривалий час.
13:18
У Литві розглядають закриття кордону з Білоруссю спільно з Польщею і Латвією
У разі виникнення провокацій на кордоні з Білоруссю, Литва, Польща та Латвія можуть ухвалити спільне рішення про закриття кордону.
12:59
У Польщі затримали українця, який переправляв мігрантів через кордон
Польські прикордонники у четвер, 27 липня, затримали громадянина України, який перевозив через кордон нелегальних мігрантів.
12:56
У Греції пішли на спад лісові пожежі, що вирували майже два тижні
Лісові пожежі в Греції вщухли після майже двотижневого горіння, але екстрені служби працюють над тим, щоб запобігти новим спалахам у центральній частині країни, де напередодні люди були змушені тікати від потужних вибухів на складі боєприпасів.
12:35
фотоБразилія відмовилась видати США шпигуна РФ, який намагався влаштуватись до суду в Гаазі
Міністерство юстиції Бразилії відмовило в екстрадиції до США російського співробітника ГРУ Сергєя Черкасова, який ледве не працевлаштувався у Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.
12:33
На палаючому біля Нідерландів кораблі 498, а не 25 електромобілів: їх важче загасити
Японська судноплавна компанія K-Line повідомила, що на борту вантажного судна Fremantle Highway, що горить біля Нідерландів, було не 25 електромобілів, а 498.
12:12
Заходу слід готуватися до тривалої агресивної політики РФ - посол Латвії в НАТО
Західний світ повинні готуватися до тривалої агресивної політики Росії, заявив новий посол Латвії в НАТО Маріс Рієкстіньш.
12:09
Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на 2024 рік на рекордні $886 млрд
У четвер Сенат США ухвалив  проєкт оборонного бюджету на наступний рік, однак, як очікується, його остаточне схвалення зіткнеться з проблемами у Палаті представників.
11:45
У керівній партії Грузії назвали "дикістю" протест проти лайнера з російськими туристами
У керівній партії Грузії "Грузинська мрія" розкритикували акцію протесту в порту Батумі, куди прибув круїзний лайнер із російськими туристами.
11:34
Трампу висунули нові звинувачення у справі щодо секретних документів
Проти Трампа висунули три нові звинувачення у скоєнні кримінальних злочинів у справі про його поводження з секретними документами.
11:18
ЗМІ повідомили, якими будуть нові санкції ЄС проти Білорусі
Санкції проти Білорусі за підтримку розв’язаної РФ війни проти України, які були затверджені послами ЄС, стосуватимуться товарів подвійного призначення та авіазапчастин.
10:54
Відважність українців вражає світ: в ЄС вітають Україну з Днем державності
В ЄС привітали Україну з Днем державності, пообіцявши продовжувати підтримку у протистоянні російській агресії.
10:45
Орбан повторив маячню Путіна про "війну Заходу до останнього українського солдата"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повторив брехливі пропагандистські тези російського президента Владіміра Путіна про те, що нібито Захід "воюватиме до останнього українського солдата".
10:18
Міністр економіки Німеччини прогнозує країні 5 важких років
На Німеччину чекають п'ять важких років "зеленого" промислового переходу, які "ляжуть тягарем" на плечі людей.
10:12
Білий дім: Шойгу поїхав до КНДР на тлі проблем Росії з озброєннями
У Білому домі заявили, що міністр оборони РФ Сергєй Шойгу відвідав Північну Корею на тлі труднощів із придбанням озброєнь, з якими зіткнулась Росія.
09:55
У Німеччині перекинувся транспортер з американськими солдатами, 9 постраждалих
Дев'ять американських військових постраждали в результаті аварії на військовому полігоні в Графенвері в німецькій Баварії.
09:54
Білий дім відмовився коментувати співпрацю США з судом в Гаазі щодо злочинів Росії
У Білому домі відмовилися від коментарів про можливу співпрацю США з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі щодо розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.
09:37
Байден і Мелоні пообіцяли подальшу підтримку України
Президент США Джо Байден і прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні під час зустрічі у Білому домі пообіцяли подальшу підтримку України у боротьбі з російською агресією.
09:27
Британські посадовці помилково надсилали секретні листи до Малі замість Пентагону
Міністерство оборони Великої Британії розпочало розслідування після появи інформації про те, що електронні листи із секретними даними були надіслані в Малі замість Пентагону через одрук.
09:05
Британська розвідка повідомила, як зрив "зернової угоди" погіршить продовольчу ситуацію в Африці
Розвідка Великої Британії повідомляє, що зрив "зернової угоди" і російська блокада Чорного моря погіршать ситуацію із продовольством в Африці.
08:52
Президентка Грузії назвала провокацією прибуття в Батумі лайнера з російськими туристами
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відреагувала на прибуття в Батумі лайнера Astoria Grande із російського Сочі і протести, які воно викликало.
08:26
У Польщі оголосили про наміри вдвічі збільшити свою армію
В уряді Польщі заявили, що відновлюють військові частини в армії та створюють нові, щоб збільшити її чисельність майже вдвічі.
08:02
США передадуть Україні безпілотники Skydio для документування воєнних злочинів
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про передачу Україні дев'яти автономних дронів Skydio для документування воєнних злочинів.
07:49
Прем'єр Швеції "надзвичайно стурбований" наслідками акцій зі спалення Корану
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон "надзвичайно стурбований" наслідками, які можуть спричинити акції зі спалення Корану.
07:32
США планують розпочати постачання танків Abrams в Україну у вересні – ЗМІ
Американські танки Abrams можуть доставити в Україну приблизно у вересні після проведення модернізації в Німеччині.