29 серпня 2023

Статті
Родинний бізнес із російським слідом: які наслідки матиме скандал навколо прем'єрки Естонії
"Їжа на вашому столі куплена за рахунок смертей українців" – з такими закликами медіа звернулися до Каї Каллас, голови уряду Естонії.
Рамасвамі замість Трампа: головне про антиукраїнського кандидата, що набирає популярність у США
Вівек Рамасвамі став відкриттям нинішньої виборчої кампанії у США. Не виключено, що саме він конкуруватиме з Трампом за номінацію кандидата у президенти.
Новини
22:56
У кантоні Швейцарії заборонили шкільні дискусії про політику перед місцевими виборами
Міністр освіти швейцарського кантону Во Фредерік Борлоз заборонив проводити політичні дискусії в навчальних закладах протягом десяти тижнів перед місцевими виборами, що викликало критику лівих партій.
22:35
фотоУ Німеччині почали демонтаж вітрової електростанції, щоб збільшити видобуток вугілля
Німецький енергетичний гігант RWE розпочав демонтаж вітроелектростанції у західній частині землі Північний Рейн-Вестфалія, щоб звільнити місце для подальшого розширення відкритої шахти з видобутку бурого вугілля.
22:14
У Пентагоні розповіли, чи вистачає коштів на військову допомогу Україні
Міністерство оборони США має гарантоване фінансування для військової підтримки України до завершення фіскального року 30 вересня.
21:51
Естонія домовилась про подальше розгортання іспанських NASAMS у себе
Міністри оборони Естонії та Іспанії Ханно Певкур та Маргарита Роблес у середу на переговорах в іспанському місті Толедо домовились про продовження строків дислокації іспанських зенітно-ракетних комплексів NASAMS на естонській території.
21:36
Партнер Мелоні потрапив у скандал через "пораду" дівчатам, як не бути зґвалтованими
Журналіст Андреа Джамбруно, який є партнером прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, спровокував хвилю критики у свій бік після коментаря про випадки сексуального насильства в країні.
21:23
Кулеба поговорив зі Столтенбергом про вступ України в НАТО
ДайджестУкраїнське ДТП у Румунії, Путін вперше їде за кордон, проблеми із “гарантіями” Києву: новини дня
21:00
Сполучення Італії з сусідами порушено через закриття ключових тунелів 
Італія зіткнулась із серйозними перебоями в транспортному сполученні зі своїми північними сусідами через закриття Монбланського тунелю на технічне обслуговування та через закриття у зв’язку з погодою інших залізничних і автомобільних переходів, що проходять під Альпами.
20:54
Сійярто нарікає, що прихильників "перемир’я" в Україні називають агентами РФ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок укотре висловився про повномасштабну російську агресію проти України, висловивши нерозуміння тим, чому критикують прихильників "перемир’я" і "мирних переговорів".
20:35
Організатору акцій зі спалювання Корану у Швеції заблокували донати через TikTok
Соціальна мережа коротких роликів TikTok заблокувала можливість робити пожертви Салвану Моміці – іракському мігранту у Швеції, відомому як організатор акцій зі спалювання Корану.
20:24
Лісова пожежа в Греції знищила площу, більшу за Нью-Йорк
Лісова пожежа, яка тривала в північно-східній Греції протягом 11 днів, знищила територію, більшу за Нью-Йорк.
20:17
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $250 млн
Сполучені Штати у вівторок оголосили про надання Україні чергового пакета військової допомоги розміром 250 мільйонів доларів.
20:09
Франція очікує на зростання доходів від туризму після "дуже хорошого" літа
Французька влада очікує зростання доходів від туристичної галузі, яка є однією з ключових для її економіки, після збільшення кількості іноземних відвідувачів протягом літа.
19:53
Польща домовилась про політ свого астронавта в космос
Польща та Європейське космічне агентство (ЄКА) у вівторок підписали три угоди, які стосуються зокрема участі польського астронавта в місії на Міжнародній космічній станції.
19:51
Німеччина планує скоротити податки на 32 млрд євро, щоб дати поштовх економіці
Німецька коаліція у вівторок після тижнів суперечок домовилася про скорочення корпоративних податків на загальну суму 32 мільярди євро протягом чотирьох років, щоб стимулювати економіку.
19:32
ЄСПЛ розкритикував систему виборів Боснії, яка діє на основі Дейтонської мирної угоди
Європейський суд із прав людини в опублікованому у вівторок рішенні ухвалив, що політична система Боснії і Герцеговини, створена в межах Дейтонської мирної угоди 1995 року, яка поклала край війні, посилює внутрішні етнічні розбіжності та шкодить демократичним виборам.
19:19
Фон дер Ляєн офіційно запропонувала главу МЗС Нідерландів на посаду єврокомісара
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила у вівторок, що вона вирішила офіційно номінувати главу МЗС Нідерландів Вопке Хукстру на посаду єврокомісара з питань клімату.
19:11
Британія почала навчання для шістьох реконструктивних хірургів із України
Шестеро українських медиків розпочали навчання у Великій Британії з реконструктивної хірургії – лікування, призначеного для відновлення зовнішнього вигляду та функціонування тіла.
18:54
Британія вп’яте відклала запровадження контролю товарів на кордоні з ЄС
Уряд Великої Британії оголосив про відкладення запровадження контролю товарів на кордоні з Європейським Союзом, який через Brexit мав розпочатись до кінця жовтня, щонайменше на три місяці.
18:42
У Нідерландах вимагають 12 років в'язниці для пакистанця за заклик убити скандального депутата
Прокуратура Нідерландів зажадала у вівторок 12 років ув'язнення для колишнього пакистанського гравця в крикет, якого звинувачують у підбурюванні до вбивства антиісламського депутата Герта Вілдерса.
18:35
фотоНа Сардинії спіймали туриста з Франції, який хотів забрати 41 кг гальки
Італійські митники затримали громадянина Франції, який незаконно намагався вивезти із Сардинні 41 кілограм пляжної гальки у багажнику свого автомобіля.
18:15
Президент Чехії: Агресія РФ загрожує підірвати чинний світовий лад
Чеський президент Петр Павел пояснив необхідність підтримки України та стримувати Росію тим, що агресивні російські дії загрожують підірвати чинний міжнародний порядок.
18:03
фотоУ Польщі випав град розміром з м’яч для пінг-понгу
У Малопольському воєводстві пройшли грози з градом, подекуди розміром з м'ячик для пінг-понгу.
17:58
Єврокомісія не погодилась із закликом голови Євроради про розширення ЄС до 2030 року
Європейська комісія у вівторок відмовилась підтримувати заклик президента Європейської ради Шарля Мішеля готуватись до розширення Європейського Союзу до 2030 року.
17:45
В Британії хочуть провести перевірку після масштабного збою в авіасполученні
Уряд Великої Британії розпорядився провести перевірку після масових перебоїв у польотах після технічного збою у системі управління повітряним рухом.
17:37
фотоВ Італії розслідують туристичний провал уряду: зникла "інфлюенсерка Венера"
Рахункова палата Італії відкрила справу щодо комунікаційної кампанії Міністерства туризму вартістю 140 тисяч євро, оскільки вона раптово припинилась у розпал туристичного сезону.
17:34
Голову МЗС України вперше запросили на зустріч французьких послів
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба став почесним гостем конференції французьких послів, що триває у Парижі, й звернеться до них із промовою.
17:24
ФотоШвейцарія передасть Україні дистанційну машину для розмінування
Влада Швейцарії анонсувала передачу Україні дистанційно керованої машини для розмінування.
17:15
У Грузії пропонують законодавчо обмежити надання посвідок на проживання для росіян
Депутати грузинського парламенту від опозиційної групи "Єврооптимісти" Роман Гоцирідзе і Хатія Деканоїдзе запропонували ухвалити закон про тимчасове припинення надання інвестиційних і короткострокових посвідок на проживання громадянам РФ до кінця 2024 року.
17:06
Прем'єрка Естонії каже, що в коаліції не бачать причин для її відставки
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що розмовляла як із партнерами по коаліції, так і з колегами по партії щодо скандалу навколо бізнесу свого чоловіка.
16:53
Суд у Німеччині збільшив вирок для колишньої учасниці ІДІЛ через смерть 5-річної єзидки
Суд Мюнхена у вівторок засудив німкеню, яка входила до угруповання "Ісламська держава", до 14 років ув'язнення за те, що вона дозволила 5-річній єзидській дівчинці, яку вони з чоловіком тримали як рабиню в Іраку, померти від спраги на сонці.
16:50
До гасіння лісових пожеж у Греції залучили танк Leopard і авіацію
У Греції сотні пожежників все ще намагаються взяти під контроль масштабні лісові пожежі, які вирують уздовж грецько-турецького кордону вже 11 днів.
16:35
У Німеччині хочуть зменшити бюрократію в ЄС
Німеччина спільно із Францією пропонує ініціативу, яка покликана зменшити обсяги бюрократії у Євросоюзі.
16:19
Bloomberg: Путін вперше зібрався за кордон після видачі ордера на його арешт 
Президент Росії Владімір Путін погодився відвідати Китай – це буде його перша закордонна поїздка після видачі Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордера на його арешт.
16:17
Комісія з євроінтеграції визначила пріоритети річної програми Україна-НАТО
У понеділок,  28 серпня, відбулося засідання комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, на якій обговорили формування адаптованої річної національної програми (РНП) Україна-НАТО.
15:53
Під час рятувальних робіт після зсуву ґрунту в Грузії помер представник Сил оборони
Під час рятувальних робіт у грузинському курортному селищі Шові помер старший інструктор 10-ї бригади територіальної оборони Національної гвардії Сил оборони Темур Харчілава.
15:33
ФотоВ італійських Альпах на найвищій горі випало до 15 сантиметрів снігу
В Італії через циклон "Поппеа" на найвищій горі Доломітових Альп Мармолада випав сніг.
15:22
У Баварії перед виборами прем'єр вимагає відповідей через антисемітський скандал
У Баварії набуває розвитку скандал у зв’язку з поширенням інформації про те, що віцепрем'єр землі Губерт Айвангер поширював антисемітські листівки під час навчання у середній школі.
15:00
ФотоЗахід Словаччини накрив шторм: пошкоджено термальний басейн і знесено кіоски
У ніч на вівторок, 29 серпня, на заході Словаччини зафіксували шторм, очевидці повідомляють про торнадо.
14:59
Науседа закликав не робити із закриття прикордонних пунктів "своєрідний спорт"
Президент Литви Гітанас Науседа закликав до виваженості в ухваленні рішень щодо закриття пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю.
14:49
У Швеції заявили, що країна залишається мішенню для іноземного впливу
Влада Швеції заявила, що країна залишається мішенню іноземних цілеспрямованих кампаній інформаційного впливу.
14:04
У Фінляндії можуть конфіскувати арену пропутінських олігархів
Міська влада Гельсінкі може конфіскувати арену "Гельсінкі" на 15 500 глядачів, якою володіють путінські олігархи Геннадій Тимченко та Роман Ротенберг.
13:45
Прем'єрка Литви: Нові пункти пропуску на кордоні з Білоруссю поки не закриватимуть
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що в уряду поки немає планів щодо закриття нових пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю.
13:35
У Ватикані намагаються виправдати слова Папи про "велику Росію"
Святий Престол спробував пояснити скандальну заяву Папи Римського Франциска про "велику Росію", яка викликала обурення в України.
13:32
фотоВ Австрії вирують повені та грози: Дунай вийшов з берегів
Через повені в Австрії пожежні бригади встановили протипаводковий захист на Дунаї через підняття рівня води.
13:13
ЗМІ назвали нову можливу дату візиту Ердогана до Путіна
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує зустрітися зі своїм російським колегою Владіміром Путіним 4 вересня в місті Сочі.
13:05
Антитерористичний штаб Чехії перевіряє Raiffeisen через роботу в РФ
Антитерористичний штаб Чехії проводить розслідування щодо банку Raiffeisen у зв'язку з його діяльністю в Росії.
12:46
У Литві відреагували на заочний арешт трьох литовських суддів в РФ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на постанову Московського суду про заочний арешт трьох литовських суддів, які оголосили вироки у справі щодо подій січня 1991 року у Вільнюсі.
12:38
У Німеччині ведуть слідство щодо бізнесмена через німецьку електроніку в "Орланах" – ЗМІ
Федеральна прокуратура Німеччини веде розслідування щодо підприємця, завдяки якому німецька електроніка могла опинитися у російських безпілотниках "Орлан".
12:35
Відомство Шольца не хоче спекулювати на темі вибухів на "Північних потоках"
У відомстві канцлера Німеччини не збираються коментувати розслідування журналу Spiegel і телеканалу ZDF щодо нібито причетності України до диверсії на російських газогонах "Північні потоки".
Аналітика короткоЩо відомо про нового проросійського кандидата у президенти США
12:25
В Італії розвантажать від мігрантів острів Лампедуза
Нелегальних мігрантів, які перебувають на острові Лампедуза у Середземному морі, перемістять в інші регіони Італії.
12:16
У Фінляндії пояснили, як неонацист Петровський безперешкодно потрапив до країни
Фінські служби безперешкодно впустили в країну російського бойовика Яна "Славяна" Петровського із неонацистського угруповання "Русіч" через те, що не запідозрили підробки документів.
12:02
У Британії попередили, що збій в авіасполученні триватиме кілька днів
Міністр транспорту Великої Британії Марк Гарпер заявив, що знадобиться кілька днів, щоб вирішити проблему масових перебоїв у польотах після технічного збою у системі управління повітряним рухом.
12:02
відео60 мігрантів атакували польських прикордонників з боку Білорусі
Група з 60 мігрантів скоїла напад на польських прикордонників на кордоні з Білоруссю.
11:54
У Польщі знову втрутилися стоп-сигналом у роботу залізниці – ЗМІ
У Польщі зафіксували черговий випадок втручання у роботу залізниці стоп-сигналом по радіозв’язку, який надіслали сторонні особи.
11:40
У Німеччині стурбовані масштабами російської дезінформації
Міністерство внутрішніх справ ФРН заявило про постійні спроби РФ поширювати дезінформацію.
11:10
WSJ: У G7 немає спільного погляду щодо "гарантій безпеки" для України
Підготовка країнами G7 "гарантій безпеки" для України займе багато місяців, а деякі двосторонні домовленості, як очікується, будуть укладені лише наступного року.
10:56
Посли G7 на зустрічі зі спікером Ради нагадали про пріоритети у реформах
Посли країн "Групи семи" провели зустріч зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком, яку присвятили найважливішим напрямкам реформ.
10:37
У Вільнюсі вперше в історії знесуть радянську висотку
У литовській столиці Вільнюсі вперше в історії знесуть висотку радянського періоду для будівництва кварталу житлових будинків з адміністративними приміщеннями.
10:25
Польські спецслужби поки не вважають диверсіями останні інциденти в країні – ЗМІ
Польські спецслужби поки не бачать підстав вважати ворожими диверсіями спалах "хвороби легіонерів" у Жешуві та втручання стоп-сигналами у роботу залізниці. 
10:02
Стоп-сигнали на польській залізниці: один із затриманих виявився поліцейським
Один із підозрюваних у втручанні в нормальну роботу залізниці на сході Польщі виявився співробітником поліції, його відсторонили від служби.
09:53
Дослідження: Зміни клімату загрожують гірськолижним курортам Європи
Зміна клімату загрожує майбутньому європейських гірськолижних курортів через нестачу снігу.
09:36
США засудили чергові репресії проти кримських татар в окупованому Криму
Сполучені Штати засудили триваючі переслідування російською окупаційною владою у Криму кримських татар та інших нелояльних. 
09:21
Уряд Італії втрутиться у ситуацію з нашестям щурів на Колізей
Італійський уряд втрутиться у вирішення проблеми з щурами, які атакували знаменитий Колізей.
08:55
Розвідка Британії: РФ зробила військову службу фінансово привабливою, та охочих все одно бракує
Попри те, що військова служба у Росії зараз відкриває хороші можливості заробітку, Кремль продовжує відчувати проблеми з вербуванням до лав армії нових людей. 
08:32
Більшість поляків почуваються у безпеці, попри сусідство з Росією і Білоруссю
Більшість поляків не відчувають небезпеки у зв’язку з потенційними загрозами з боку сусідніх Росії та Білорусі.
08:14
Прем’єрка Італії створила в уряді кризову групу через зростаючий наплив мігрантів 
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні сликала комітет нацбезпеки, щоб покращити реагування на все більший потік мігрантів через Середземне море, які прибувають до берегів Італії.
07:45
Найбільший аеропорт Лондона працюватиме з перебоями після збою у системі контролю руху
Технічний збій у системі управління повітряним рухом у Британії усунули, проте його наслідки вплинуть на роботу аеропортів також у вівторок, у тому числі найбільшого аеропорту Лондона "Хітроу".
07:22
У Румунії потрапив у ДТП автобус з десятками українців, є постраждалі
У Румунії зазнав аварії автобус із близько сорока пасажирами з України, з них більше десятка постраждали.