28 серпня 2023

Статті
Компроміс від Путіна: чим небезпечна ініціатива РФ щодо обміну із Заходом замороженими активами
РФ готується запропонувати західним країнам угоду з "обміну активами": російськими, які заморожені за кордоном, та активами західних інвесторів, які фактично заблоковані в Росії.
Інтерв'ю
Вплив Путіна на Балканах, подвійні стандарти Заходу, шанси нової війни: інтерв’ю президента БіГ
Желько Комшич: "Обставини, що у 90-х привели до війни, нікуди не зникли. Проте, на відміну від кінця минулого сторіччя, зараз немає сил, здатних вести нову війну".
Новини
23:08
Скандал у Баварії: віцепрем’єр зізнався, що роздавав антисемітські листівки в дитинстві
Віцепрем’єр-міністр і міністр економіки федеральної землі Німеччини Баварія Губерт Айвангер втрапив у скандал, коли з’ясувалось, що під час навчання у школі у 1980-х роках він роздавав антисемітські листівки.
22:40
Затриманий у Фінляндії неонацист Петровський проситься в Росію
Російський бойовик Ян Петровський із неонацистського угруповання "Русіч", яке воювало проти України, просить екстрадувати його до Росії.
22:17
Конкурент Трампа обіцяє віддати РФ частину України та блокувати вступ Києва до НАТО
Один із претендентів на президентську номінацію від Республіканської партії США Вівек Рамасвамі, який перебуває в першій трійці за популярністю серед прихильників республіканців, обіцяє в разі обрання президентом визнати російські загарбання України та закрити їй шлях до НАТО.
21:57
Сенатор США після слів Зеленського закликав допомогти Україні провести вибори під час війни
Сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем привітав готовність президента Володимира Зеленського провести вибори в Україні навіть в умовах війни та закликав союзників Києва надати необхідну для цього підтримку.
21:42
Президенту Республіки Сербської захотілось в "альтернативу ЄС" – БРІКС
Мілорад Додік, очільник Республіки Сербської, закликав до вступу Боснії і Герцеговини до неформального об’єднання БРІКС через нібито гальмування європейської інтеграції.
21:18
Росіянин Бабченко, який закидав яйцями посольство РФ в Естонії, заплатить 100 євро
Суд у Таллінні зобов’язав журналіста й волонтера Аркадія Бабченка, який наприкінці липня закидав російське посольство в Естонії яйцями, сплатити штраф у розмірі 100 євро штрафу.
ДайджестНові члени ЄС до 2030 року, сотня танків з Греції, торгові погрози Угорщини: новини дня
20:58
Україна розраховує провести саміт щодо "формули миру" вже восени
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква анонсував зустріч послів держав у Києві щодо української "формули миру" та розповів про підготовку відповідного саміту.
20:49
В ОП назвали ключові теми виступу Зеленського на Генасамблеї ООН
Президент Володимир Зеленський під час виступу перед Генасамблеєю ООН у Нью-Йорку говоритиме про "формулу миру", спецтрибунал та компенсації для відшкодування втрат від війни.
20:39
Стефанішина обговорила з головою МЗС Румунії рух до ЄС і реформи
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела телефонні переговори з міністеркою закордонних справ Румунії Лумініцею Одобеску.
20:28
ОП про зустріч Зеленського і Вучича: тема Косова не була ключовою
На зустрічі з президентом Сербії Александром Вучичем в Афінах минулого тижня президент Володимир Зеленський обговорив із ним питання Криму і євроінтеграції, а тема Косова не була ключовою.
20:10
У Німеччині погодили план боротьби з дитячою бідністю
Правляча коаліція у Німеччині погодила основні положення майбутньої програми забезпечення базових потреб дітей, спрямованої на боротьбу з дитячою бідністю. 
19:44
МЗС: Прикро, що з вуст Папи Римського звучать великодержавні ідеї РФ
У МЗС України висловили жаль у зв’язку з тим, що Папа Римський Франциск поширює російські великодержавні ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців.
19:20
Польща через суд вимагає скасувати три основні кліматичні політики ЄС 
Польща подала до Суду ЄС позови, намагаючись скасувати три основні політики Європейського Союзу щодо зміни клімату, які, на думку польського уряду, погіршать соціальну нерівність.
19:18
Прем’єрка Естонії про "російський бізнес" чоловіка: Мені дуже шкода, але у відставку не піду
Естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас у понеділок перепросила через виявлену підприємницьку діяльність її чоловіка Арво Халліка в Росії, але наголосила, що у відставку йти через це не збирається.
19:06
Кулеба розкритикував наміри держав ЄС продовжити заборону на зерно з України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував п’ять держав Європейського Союзу за плани обмежити імпорт зерна з України після закінчення терміну дії заборони, пообіцявши "жорстко захищати наші права".
короткоПрезидент Боснії і Герцеговини про нову війну та агентів впливу Кремля
18:45
Штурм Капітолія: Трампа судитимуть у розпал виборчої кампанії у США
Судовий процес над експрезидентом США Дональдом Трампом у федеральному окрузі Колумбія у справі про штурм Капітолія у січні 2021-го почнеться 4 березня 2024 року.
18:45
Deutsche Bahn погодилась на рекордне підвищення зарплат, щоб уникнути нових страйків
У понеділок німецький залізничний оператор Deutsche Bahn уклав угоду з профспілкою залізничників і транспортників (EVG), припинивши суперечку щодо заробітної плати та уникнувши потенційних страйків.
18:29
У Москві "арештували" суддів із Литви, які винесли вирок у справі "кривавого січня" 1991-го
Басманний суд Москви заочно арештував трьох литовських суддів, які винесли вирок у справі про події січня 1991 року у Вільнюсі, коли в результаті штурму будівлі телецентру російськими спецпризначенцями загинули 14 людей.
18:13
Людей з аеропорту Варшави евакуювали через чоловіка з гранатою, який їхав з України
Варшавський аеропорт Шопена у понеділок евакуювали через чоловіка, який їхав з України та віз у багажі гранату з патронами.
18:08
Стало відомо, коли Трампу оголосять звинувачення у Джорджії через втручання у вибори
Суд округу Фултон штату Джорджія викликав усіх 19 фігурантів справи про втручання у вибори 2020 року, включно з експрезидентом США Дональдом Трампом, на наступну середу, 6 вересня, для оголошення звинувачень.
17:53
Путін сказав прем’єру Індії, що на саміт G20 відправить замість себе Лаврова
 Російський президент Владімір Путін не буде особисто присутній на саміті G20 у Делі.
17:50
Через комп'ютерний збій у Британії масово затримуються авіарейси по всій Європі
Національна служба повітряного руху Великої Британії (NATS) в понеділок обмежила рух літаків через технічний збій, у результаті якого десятки рейсів по всій Європі були затримані або скасовані.
17:34
В партії Ердогана підтвердили його візит до Путіна
Президент Реджеп Таїп Ердоган наступного тижня відвідає Росію і зустрінеться із главою Кремля Владіміром Путіним, підтвердили у провладній турецькій політсилі "Партії справедливості і розвитку" (ПСР).
17:28
Київ очікує на адекватну реакцію ЄС у разі односторонніх обмежень експорту агропродукції
В Офісі президента України очікують на швидку та адекватну реакцію Єврокомісії у випадку продовження окремим країнами після 15 вересня односторонніх обмежень на експорт української агропродукції.
17:23
Україна "на завершальній стадії" призначення посла в Чехії, є кілька кандидатів
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Україна перебуває "на завершальній стадії" процесу відбору нового посла в Чехії.
17:15
У Німеччині посадовець малював свастики на автівках з українськими номерами
У Німеччині суд зобов'язав члена міської ради міста Баден-Баден виплатити штраф після того, як було встановлено, що він намалював свастику на двох автомобілях з українськими номерними знаками.
17:11
У Варшаві евакуювали людей з аеропорту Шопена: на місці працюють сапери
Із найбільшого у Польщі міжнародного аеропорту імені Фредеріка Шопена в понеділок евакуювали людей.
17:07
Фінляндія планує у 2024 році витратити 2,3% ВВП на оборону
Проєкт бюджету уряду Фінляндії на 2024 рік передбачає витрати в розмірі 2,3% ВВП на оборону у відповідності до вимог Північноатлантичного Альянсу – країна стала наразі останнім членом військово-політичного блоку.
17:02
Президентка Молдови закликала надати більшу підтримку Україні: Росія не зупиниться
Президентка Молдови Мая Санду заявила про необхідність надати Україні більшу підтримку, щоб зупинити Росію.
16:44
Поблизу Греції загинули п'ятеро мігрантів через аварії з човнами
П'ятеро людей, в тому числі четверо дітей, загинули і десятки були врятовані в понеділок внаслідок двох не пов'язаних між собою аварій з човнами біля берегів Греції.
16:43
Мішель: Майбутні члени ЄС заради вступу мають вирішити "конфлікти минулого"
Глава Європейської Ради Шарль Мішель закликав усіх претендентів на вступ до ЄС вирішити двосторонні конфлікти до приєднання до Європейського Союзу.
16:34
Макрон закликав до "різношвидкісної" інтеграції ЄС через розширення
Французький президент Емманюель Макрон вважає, що Європейському Союзу через майбутнє розширення варто готуватись до "різних швидкостей" ухвалення рішень у різних сферах, де важче досягти консенсусу.
16:32
Глава Євроради: Прийняття нових членів вимагатиме від ЄС реформуватися
Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що для прийняття нових членів до 2030 року Європейському Союзу необхідно реформуватися. 
16:30
Естонія повідомила про найбільшу хвилю кібератак
В Естонії Департамент державної інфосистеми (RIA) повідомив про найбільшу хвилю кібератак на вебсайти та сервіси країни.
16:12
Bloomberg дізнався, коли Ердоган приїде до Путіна
Зустріч президентів Туреччини й Росії Реджепа Таїпа Ердогана й Владіміра Путіна може відбутись наступної п’ятниці, 8 вересня, на російській території.
16:11
Мішель закликав ЄС підготуватись до розширення до 2030 року
Мішель зауважив, що лідери ЄС обговорять розширення на своїх наступних самітах. 
15:47
Bild дізнався деталі переговорів Шольца з Путіним після вторгнення РФ в Україну
Журналіст Штефан Ламбі отримав доступ до стенограми переговорів канцлера Німеччини Олафа Шольца з президентом Франції Емманюелем Макроном, в яких вони обговорюють свої бесіди із главою Кремля Владіміром Путіним.
15:44
Кулеба в Чехії: Європа не буде безпечним місцем, поки Україна не буде в НАТО
Глава МЗС Дмитро Кулеба під час наради послів у Празі закликав чеських дипломатів  спільно працювати напередодні Вашингтонського саміту НАТО.
15:27
Німеччина озвучила терміни розгортання своєї бригади в Литві
Німеччина почне розгортання елементів своєї бригади, яка базуватиметься в Литві, на початку наступного року.
15:27
У Фінляндії пропонують оновити видачу посвідок на проживання після затримання неонациста з РФ
Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен заявила про необхідність ретельно переглянути систему видачі посвідок на проживання на тлі ситуації із затриманням російського бойовика і неонациста Яна Петровського.
15:11
Швеція звинуватила російського шпигуна, який діяв проти неї та США
Шведська прокуратура у понеділок висунула звинувачення у шпигунстві проти Швеції і США на користь Росії підозрюваному, який, як вважають, займався цим протягом дев'яти років.
15:05
У Британії через затоплений на дорозі автомобіль загинули двоє людей
У британському Ліверпулі двоє людей загинули, опинившись у водній пастці ввечері в суботу у своєму автомобілі на затопленій дорозі.
15:02
ЗМІ: Греція може передати Україні свої танки Leopard 1
Німеччина звернулася до Греції із пропозицією передати Україні 100 грецьких Leopard 1A5, що зараз перебувають в експлуатації, а натомість отримати модернізовану бронетехніку.
14:38
Литва планує закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю
В уряді Литви оголосили про плани закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.
14:23
За рік експорт латвійських компаній до РФ збільшився попри санкції
Латвійські компанії попри санкції за перше півріччя експортували товарів до Росії більше, ніж у першому півріччі 2022 року.
14:23
Президент Естонії чекає від Каллас пояснень перед парламентом щодо бізнесу її чоловіка
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що прем`єр-міністерка Кая Каллас має пояснити комісії Рійгікогу (парламенту) деталі щодо бізнесу свого чоловіка.
14:01
Польща і країни Балтії погодили умови для закриття кордону з Білоруссю
Польща, Латвія, Литва та Естонія погодилися закрити кордон з Білоруссю у разі виникнення "критичного інциденту".
13:53
FT: Голова Євроради закличе ЄС прийняти нових членів до 2030 року
Голова Європейської ради Шарль Мішель закличе ЄС бути готовим до прийняття нових країн-членів до 2030 року.
13:47
Times: В Британії хочуть стежити за мігрантами за допомогою GPS-браслетів
Міністерство внутрішніх справ Великої Британії пропонує видавати нелегальним мігрантам GPS-браслети, щоб вирішити проблему нестачі місць для утримання під вартою.
13:20
ЄС не вистачає перекладачів для навчання українських військових
Головною проблемою тренування українських військових у Німеччині стала нестача компетентних перекладачів.
13:19
У Латвії припускають, що кордон з Білоруссю поки не закриватимуть
Міністр внутрішніх справ Латвії Маріс Кучинскіс припускає, що Польща і країни Балтії поки не ухвалюватимуть рішення про закриття кордону з Білоруссю.
12:52
В Естонії хочуть дозволити голосувати на виборах за допомогою смартфонів
Уряд Естонії планує дозволити голосувати на наступних виборах в країні за допомогою смартфонів.
12:41
Найбільші за пів століття пошуки Лох-Неського чудовиська не знайшли доказів його існування
Наймасштабніші за останні десятиліття пошуки Лох-Неського чудовиська не знайшли доказів того, що знамените чудовисько з шотландського фольклору існує.
12:35
Спалах "хвороби легіонерів" у Польщі: кількість жертв збільшилася, збудника виявили у водогоні
У Польщі вже 11 осіб загинули від легіонельозу, було підтверджено інфікування 144 пацієнтів.
Аналітика короткоЯк Путін готує “обмін активами” з Заходом і що може завадити його планам
12:11
Угорщина погрожує розширити заборону на імпорт агропродукції з України
Уряд Угорщини підтвердив готовність закрити кордон для агропродукції з України з 16 вересня, якщо ЄС не погодить заборону на внутрішній продаж українського зерна.
12:09
відеоНа кордоні Франції з Італією через гігантський каменепад перекрили дороги і залізницю
Через масштабний каменепад на альпійській дорозі біля кордону Франції та Італії на невизначений час перекрили трасу і залізничну лінію.
12:09
WP: США можуть передати Україні касетні боєприпаси більшої дальності
Адміністрація Байдена розглядає кілька важливих нових варіантів посилення західної військової підтримки України, оскільки розглядає ймовірність того, що війна продовжиться в наступному році.
11:42
Топ-генерал ЄС допустив, що після війни західні військові зможуть навчати українських в Україні
Найвищий військовий посадовець на рівні ЄС, генерал Роберт Брігер допускає, що після завершення війни навчальні місії європейських військових для українців зможуть відбуватися в Україні.
11:38
Кулеба зустрінеться з главою МЗС Чехії та її послами у Празі
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 28 серпня проведе переговори зі своїм чеським колегою Яном Ліпавським у Празі.
11:11
Прем'єр Чехії виступив проти замороження війни в Україні, але цей сценарій не виключений
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що треба зупинити спроби РФ відтворити її сфери впливу, інакше це підбадьорить не тільки режим Владіміра Путіна, але й інших агресорів.
11:02
Глави МЗС Австрії та України спільно пояснили, чому "перемир'я" з РФ неможливе
Міністри закордонних справ Австрії та України разом пояснили, чому нейтралітет Австрії не є перешкодою для її чіткої позиції щодо війни Росії проти України, а "перемир’я" з Кремлем неможливе. 
10:43
В Естонії починаються наймасштабніші навчальні збори резервістів
В Естонії сьогодні, 28 серпня, розпочинаються навчальні збори за участю 10 тисяч резервістів.
09:57
Блінкен висловив подяку Молдові за підтримку України
Держсекретар США Ентоні Блінкен привітав Молдову із Днем незалежності та подякував їй за підтримку України.
09:53
фотоГрузія впустила шістьох українців, які майже на 10 днів застрягли на виїзді з РФ
Грузинські прикордонники врешті впустили на територію країни шістьох громадян України, більшість яких росіяни вивезли з окупованої Херсонщини і які застрягли на кордоні, намагаючись виїхати з РФ.
09:26
відео, фотоУ Німеччині через буревій із градом розміром із тенісний м'яч постраждали 12 людей
Щонайменше 12 людей постраждали внаслідок буревію з великим градом у Баварії, що на півдні Німеччини.
09:11
Британська розвідка: Росія, ймовірно, скасує цьогорічні навчання "Запад" 
Москва могла відмовитися від чергових навчань "Запад" через нестачу особового складу і техніки, а також побоювання критики.
08:49
У Греції борються одночасно з десятками пожеж, найскладніша триває 10 днів
Грецькі пожежники борються одночасно з десятками пожеж, а найскладніша з них триває вже десяту добу.
08:16
Крихітне австрійське містечко протестує проти масового туризму
Мешканці австрійського містечка Галльштатт вимагають запровадити денні квоти на кількість туристів та заборонити в’їзд туристичних автобусів після 17 години.
07:43
У Франції заборонили у школах мусульманські сукні-абая, що закривають усе тіло
У французьких державних школах заборонили носити традиційну мусульманську сукню-абая, що закриває усе тіло.
07:22
У Польщі повторилося втручання "стоп-сигналом" у роботу залізниці, підозрюваних затримали 
У Польщі в інших регіонах повторився інцидент із втручанням невідомих "стоп-сигналом" у роботу залізниці, внаслідок чого близько десятка потягів аварійно зупинилися.