29 грудня 2023

Статті
На виході з польської кризи: чи зможуть Київ і Варшава побудувати нові відносини у 2024 році
Відносини з Польщею у 2023 році нагадували справжні "американські гірки", де підйом завершувався різким падінням – і знову підйомом.
Новини
22:22
Польща обіцяє "жорсткішу реакцію" в разі повторення провокації РФ з ракетою
Заступник міністра закордонних справ Владислав Теофіл Бартошевський після зустрічі з тимчасовим повіреним у справах РФ Андреєм Ордашем заявив, що Варшава буде жорсткіше реагувати на подальші провокації з порушенням повітряного простору.
22:08
Додік знову пофантазував про незалежність Республіки Сербської й отримав попередження
Одіозний президент Республіки Сербської – ентитету у складі конфедерації Боснія і Герцеговина – Мілорад Додік укотре оголосив про погрози проголосити незалежність у разі ухвалення Високим представником міжнародної спільноти в БіГ закону про власність.
21:39
Більшість швейцарців підтримує обмеження на запуск феєрверків
Понад три чверті населення Швейцарії підтримують подану цієї осені ініціативу щодо обмеження використання феєрверків приватними особами, передусім для добробуту тварин та протидії забрудненню повітря.
21:12
МЗС Польщі вимагає в Росії пояснень інциденту з російською ракетою
Міністерство закордонних справ Польщі в п’ятницю ввечері вручило голові посольства Росії ноту з вимогою пояснити порушення російською ракетою польського повітряного простору.
ДайджестРеакція Заходу на удар РФ, російська ракета в Польщі, нова заборона для Трампа: новини дня
21:06
Сеул: КНДР може ввести в експлуатацію ще один ядерний реактор у 2024 році
За оцінками південнокорейських військових, новий реактор на головному ядерному об'єкті Північної Кореї в окрузі Йонбйон може повністю запрацювати влітку 2024 року.
20:45
США готові надати Польщі технічну допомогу після інциденту з російською ракетою
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у п’ятницю ввечері провів телефонну розмову з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сіверою у зв’язку з порушенням польського повітряного простору російською ракетою.
20:30
Україна ініціює скликання Радбезу ООН через останній масований обстріл РФ
Україна з 30 державами-членам ООН ініціювала скликання екстреного засідання Ради безпеки у зв’язку з масованим обстрілом Росією українських міст у ніч проти п’ятниці, 29 грудня.
20:22
фотоДанія відправить у Червоне море фрегат для захисту торгових суден від хуситів
Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен у п’ятницю, 29 грудня, оголосив про наміри відправити до Червоного моря фрегат Esbern Snare у межах очолюваної США коаліції із захисту комерційних суден від нападів хуситів.
20:02
У Польщі біля кордону з Україною не знайшли ознак падіння російської ракети
Правоохоронці в Люблінському воєводстві Польщі завершили пошукову операцію і не виявили решток російської ракети, яка залетіла вранці в п’ятницю, 29 грудня, в польський повітряний простір.
19:38
Байден закликав Конгрес США поквапитись із допомогою Україні після масованого обстрілу РФ
Президент США Джо Байден, коментуючи масований російський обстріл України в ніч проти п’ятниці, 29 грудня, наголосив на необхідності Конгресу якнайшвидше схвалити додаткову допомогу для Києва.
19:19
У Європарламенті хочуть оголосити недовіру ЄК через розмороження €10 млрд для Угорщини
Євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс заявив, що у Європейському парламенті ініціювали збір підписів про оголошення недовіри Єврокомісії через розмороження 10 мільярдів євро Угорщині напередодні "українського" саміту ЄС.
18:59
Факультет університету Праги, де сталась стрілянина, скасував заняття до кінця січня
Філософський факультет Карлового університету Праги, де 21 грудня сталась масова стрілянина, скасував заняття до завершення зимового семестру в січні й дозволив складати іспити за бажанням.
18:44
фотоБританію й Данію сполучив найдовший у світі електричний кабель
18:19
Британія після масованого обстрілу РФ відправляє Україні сотні зенітних ракет
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс після масованого російського обстрілу України в ніч проти п’ятниці, 29 грудня, оголосив про відправлення Києву "сотні зенітних ракет" для британських систем протиповітряної оборони.
18:08
МЗС Німеччини про обстріл РФ: Ні на сантиметр не відійдемо від України
Міністерство закордонних справ Німеччини висловило підтримку Україні після масованого російського обстрілу ракетами й дронами, який забрав життя понад 20 людей.
17:46
Кулеба з бомбосховища МЗС поговорив із Боррелем про допомогу Україні з ППО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю, 29 грудня, провів телефонну розмову з високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем, перебуваючи в бомбосховищі МЗС під час тривоги.
17:35
У президентки Молдови заявили про гібридну атаку через поширення дипфейку
Адміністрація президентки Молдови Маї Санду в п’ятницю, 29 грудня, відреагувала на поширення дипфейку з нею в анонімному Telegram-каналі.
17:18
У німецькій опозиції після атаки РФ знову закликали надати Україні Taurus
У відповідь на масовані російські удари по Україні політик найбільшої опозиційної німецької партії Християнсько-демократичний союз Норберт Реттген наполягає на збільшенні поставок зброї в Україну.
17:15
Переговори Молдови з ЄС про вступ очолить один із її віцепрем’єрів
Молдовський прем’єр-міністр Дорін Речан оголосив, що головним переговірником з Європейським Союзом на переговорах про вступ буде один із віцепрем'єрів.
16:59
Посол Німеччини обговорив з головою Мінфіну допомогу Україні у 2024 році
Міністр фінансів України Сергій Марченко й посол Німеччини в Києві Мартін Єгер у п’ятницю, 29 грудня, обговорили українські бюджетні потреби на прийдешній рік.
16:55
Генсек НАТО заявив про солідарність з Польщею після інциденту з російською ракетою
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про солідарність із Польщею після того як стало відомо, що польський повітряний простір порушила російська ракета.
16:47
У ЗС Польщі розповіли деталі прольоту російської ракети над своєю територією
Російська ракета порушила повітряний простір Польщі близько 7:00 ранку за місцевим часом у п’ятницю, 29 грудня, й перебувала там орієнтовно три хвилини.
16:30
2023 рік став для Нідерландів найвологішим і найспекотнішим з початку спостережень
Королівський метеорологічний інститут Нідерландів (KNMI) в огляді кліматичних підсумків 2023 року назвав його найтеплішим і найвологішим за всю історію спостережень, починаючи з 1906-го.
16:16
До допомоги рятувальникам у постраждалій від повеней Нижній Саксонії залучать армію
Бундесвер, як очікується, надасть підтримку аварійно-рятувальним службам у зоні повені в Нижній Саксонії.
16:07
Польща висловила підтримку Україні на тлі масованого обстрілу РФ
Міністерство закордонних справ Польщі висловило солідарність і підтримку постраждалим у результаті масованого російського обстрілу України ракетами й безпілотниками в ніч проти п’ятниці, 29 грудня.
15:58
ЄС засудив передання Росії державних дач в окупованій Абхазії
Європейський Союз висловив підтримку Грузії на тлі рішення так званого парламенту невизнаної Абхазії передати Росії комплекс державних дач "Бічвінда" у Піцунді, що на узбережжі Чорного моря.
15:46
Рютте: Єдина відповідь на атаки РФ – продовжувати пітримувати Україну фінансово і військово
Прем’єр-міністр Нідерландів прокоментував останню ракетну атаку РФ на Україну з численними жертвами і руйнуваннями.
15:45
Польща підтвердила, що її повітряний простір порушила російська ракета
Генеральний штаб Війська Польського заявив, що повітряний простір Польщі в п'ятницю, 29 грудня, порушила російська ракета.
15:34
фото, відеоУ Белграді студенти й активісти розбили намети, протестуючи проти нечесних виборів
Cтуденти, старшокласники й молоді активісти у п’ятницю, 29 грудня, поставили намети на перехресті перед будівлею Міністерства держуправління та місцевого самоврядування в Белграді, протестуючи проти результатів останніх виборів.
15:25
У Німеччині з початку атаки ХАМАС на Ізраїль зафіксували 1100 антисемітських злочинів
Після нападу ХАМАС на Ізраїль Федеральне відомство з боротьби з антисемітизмом (BKA) зареєструвало в Німеччині понад 1100 антисемітських злочинів – різке зростання порівняно з попередніми кварталами.
15:14
МЗС Франції: Росія продовжує свою стратегію терору українців
Міністерство закордонних справ Франції "найрішучішим чином" засудило масовані російські удари ракетами та безпілотниками по Україні в ніч проти п’ятниці, 29 грудня, в результаті яких загинули щонайменше 22 людини.
15:06
Кабмін затвердив проєкт плану Ukraine Facility на 50 млрд євро для надання Єврокомісії
Кабінет Міністрів України затвердив проєкт плану Ukraine Facility для надання Європейській комісії.
15:02
Polsat News: У Польщу могла залетіти російська ракета
Польський телеканал Polsat News за "неофіційною інформацією з військових джерел" повідомив, що невідомим об’єктом, який порушив повітряний простір Польщі в п’ятницю, 29 грудня, стала російська ракета.
14:34
ЄС відреагував на масовану ракетну атаку РФ на Україну
Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель прокоментував останню ракетну атаку РФ на Україну із численними жертвами і постраждалими.
14:24
Сунак: Атаки РФ по Україні показують, що Путін не зупиниться ні перед чим
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що масовані атаки по українських містах показують, що глава Кремля Владімір Путін не зупиниться, поки не досягне своїх цілей.
14:13
Винищувачі НАТО цьогоріч понад 300 разів перехоплювали російські літаки
У 2023 році військово-повітряні сили НАТО в Європі понад 300 разів піднімались у повітря для перехоплення російських військових літаків, які наближались до повітряного простору Альянсу, причому більшість перехоплень відбувалась над Балтійським морем.
14:09
Польща привела сили ППО у стан підвищеної готовності
Сили протиповітряної оборони Польщі приведені у стан підвищеної бойової готовності після інциденту з невідомим об’єктом, який залетів з території України.
13:48
ФотоТуск проводить нараду з силовиками на тлі повідомлень про "невідомий об’єкт" з України
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск проводить нараду з керівниками силових відомств та військовими на тлі повідомлень про інцидент з "невідомим об’єктом", що залетів з території України.
13:47
Туреччина заявила про затримання 32 бойовиків ІДІЛ, які готували напади на синагоги і церкви
Турецькі сили безпеки затримали 32 особи, підозрюваних у зв'язках з терористичним  угрупуванням "Ісламська держава" (ІДІЛ), які нібито планували здійснити напади на синагоги і церкви, а також на посольство Іраку.
13:29
Президент Польщі скликав термінове засідання Бюро нацбезпеки
Президент Польщі Анджей Дуда скликав на 13:00 засідання Бюро національної безпеки після того як стало відомо, що на польську територію з України залетів невідомий об'єкт.
13:28
Франція залучить 90 тисяч правоохоронців до забезпечення безпеки на Новий рік
У Франції заявили про "дуже високу терористичну загрозу" і тому мобілізують понад 90 тисяч поліцейських і жандармів, а також п’ять тисяч військових для забезпечення безпеки на Новий рік.
13:09
У Німеччині вантажівка скоїла наїзд на пішоходів, є загибла і поранені
У німецькому місті Пассау сьогодні вранці вантажівка в'їхала в групу людей.
13:05
Президент Литви про масований удар по Україні: Жорстокості РФ немає меж
Президент Литви Гітанас Науседа підкреслив на необхідності надавати Україні усю підтримку для боротьби з російською агресією.
12:41
Президентка Молдови після атаки РФ закликала посилювати ППО України
Президентка Молдови Мая Санду після масованої ракетної атаки РФ заявила про необхідність ще більшого посилення протиповітряної оборони України.
12:38
Міністр оборони Польщі прокоментував інцидент з "невідомим об’єктом" з території України
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш відреагував на інцидент з "невідомим об’єктом", що залетів з території України на польську територію.
12:24
На Монблані внаслідок сходження лавини загинули двоє лижників
Внаслідок сходження лавини на горі Монблан у Франції загинули двоє лижників, ще один постраждав.
12:12
У Польщі повідомили про "невідомий об’єкт", що залетів з території України
У Польщі зафіксували появу "невідомого об’єкта", що залетів до країни з території України.
12:10
Прем’єрка Естонії: Атака РФ по Україні – це нагадування, що її цілі не змінилися
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що масована ракетна атака РФ по Україні є нагадуванням, що цілі Кремля зі знищення України не змінилися.
11:54
Німецький генерал здивований витривалістю росіян у війні проти України
Генерал-майор Бундесверу Крістіан Фройдінг стверджує, що деякі можливості Росії у війні проти України виявилися несподіваними.
11:43
Корабель США збив безпілотник і балістичну ракету в Червоному морі
Американський військовий корабель напередодні збив у Червоному морі безпілотник і протикорабельну балістичну ракету, випущені підтримуваними Іраном єменськими повстанцями-хуситами.
11:26
Кулеба: Хочу, щоб звуки вибухів в Україні чули ті, хто пише про готовність Путіна до переговорів
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що відповіддю міжнародної спільноти на масовані ракетні атаки має стати безперервна фінансова і військова підтримка України.
11:19
Поменшало українців, які бачать Україну за 10 років процвітаючою країною ЄС
В Україні спостерігається суттєве зростання песимістичних настроїв щодо майбутнього країни, проте переважна більшість українців (73%) однаково зберігають віру, що за 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС.
11:13
США переконують вантажоперевізників плавати Червоним морем попри небезпеку атак
Військові США намагаються запевнити судноплавні компанії, що багатонаціональні сили забезпечують безпеку судноплавства через Червоне море і Суецький канал, незважаючи на те, що напади повстанців-хуситів тривають.
10:48
Посол Британії засудив масовану ракетну атаку РФ на Україну
10:41
ФотоЗахідна частина Литви потерпає від повені
Західну частину Литви охопила повінь, а оскільки сильні дощі не припиняються, то загроза для регіону не зменшиться.
10:31
Газосховища Німеччини на кінець року заповнені на понад 90%
Німеччина входить у новий рік з добре заповненими сховищами природного газу.
10:24
Президент Латвії: Російські терористи продовжують масовані обстріли українських міст
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс прокоментував масований ракетний удар РФ по українських містах.
10:03
Британія з наступного року очолить Сили швидкого реагування НАТО
Велика Британія у 2024 році очолить Об'єднану оперативну групу підвищеної готовності НАТО, яка базується у польському Щецині.
09:39
Посол США про масовану ракетну атаку РФ: Україна потребує фінансування зараз
Посол США в Україн Бріджит Брінк відреагувала на масовану ракетну атаку російських окупаційних військ по низці українських міст.
09:27
ЗМІ: Туреччина хоче використати двигуни для F-16 у виробництві власних винищувачів
Туреччина звернулася до США за дозволом на спільне виробництво двигунів компанії GE Aerospace, які використовуються в літаках F-16, бо хоче встановити їх на винищувачах власного виробництва.
09:08
Франція, Німеччина, Британія та США засудили збільшення Іраном виробництва збагаченого урану
Франція, Німеччина, Велика Британія та США засудили Тегеран за нарощування виробництва збагаченого урану.
короткоЧому Німеччині вигідний вступ України до Євросоюзу
08:48
Ще один штат не допустив Трампа до участі у праймериз
Експрезиденту США Дональду Трампу заборонено балотуватися в президенти під час первинних виборів (праймериз) Республіканської партії на території штату Мен.
08:21
Масова стрілянина у Празі: стрілець у листі зізнався у ще двох убивствах
Чеська поліція виявила лист, у якому  24-річний студент філософського факультету, який влаштував масову стрілянину у будівлі філософського факультету Карлового університету у Празі, зізнався у ще двох убивствах.
08:00
Глава МВС Естонії уточнив свою заяву щодо допомоги Україні з мобілізацією
Міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс уточнив свої попередні висловлювання щодо ймовірності видачі Україні чоловіків призовного віку.
07:40
ФотоУ Будапешті Дунай вийшов з берегів, рівень води – найвищий з 2013 року
В угорському Будапешті напередодні вийшла з берегів річка Дунай, рівень води досяг найвищого за останнє десятиліття рівня.
07:19
У Німеччині лікарі розпочали триденний страйк
Лікарі загальної практики та фахівці в Німеччині почали триденний страйк, внаслідок чого на тлі сплеску вірусних захворювань закрились тисячі лікарських кабінетів і невеликих клінік.
07:02
В Азербайджані кажуть, що близькі до мирної угоди з Вірменією
Представник президента Азербайджану з особливих доручень Ельчин Амірбеков заявив, що країна може наблизитися до мирної угоди з Вірменією.