Статті

Головою МЗС Великобританії став євроскептик-торі
Після відставки міністра закордонних справ Великобританії Вільяма Хейга стало відомо, що на цю посаду був призначений нинішній міністр оборони країни Філіп Хеммонд. Його називають вражаючим виконавцем, який голосував за жорстке скорочення бюджету, підготовку до виходу з Афганістану та програму резервування при Міністерстві оборони, уникнувши уваги з боку преси.
Як виконати Угоду. Відкрита конкуренція та антимонопольне законодавство. ІНФОГРАФІКА
В Україні давно поширена практика накладання необґрунтованих штрафів на українські компанії. Тому в Угоді про асоціацію прописані вимоги щодо вдосконалення антимонопольного законодавства України. У даній інфографіці йдеться про зміни, які стосуються основи основ сучасної економіки – рівних конкурентних умов для всіх учасників ринку.
Приватизація-2014: продати не можна залишити
ЄвроПравда вже ознайомилася з проектом урядової постанови "Про затвердження об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2014 році". Зокрема, уряд вирішив додати до списку приватизації 50% акцій "Укрнафти" та 75,2% акцій "Турбоатому". Їхній продаж, сподіваються в Кабміні, додасть державі додатково 13 млрд грн.
Переговори останньої надії
Різні співрозмовники ЄвроПравди свідчать – проведення тристоронніх консультацій з Росією було вимогою низки країн ЄС, які воліють зачекати із ратифікацією Угоди про асоціацію. Їхнім аргументом є побоювання російських захисних заходів щодо українського експорту, що може ще більше дестабілізувати ситуацію на сході України.
Торгівля з ЄС та СНД – регіональний вимір
"Європейська правда" започатковує відстеження зовнішньої торгівлі України в регіональному розрізі. Ця статистика не публікується в експрес-випусках Держстату, а тому є невідомою широкому колу. Відсутність цієї інформації призводить до появи міфів. Наприклад, про тотальну залежність Донбасу від російського ринку. Як виявилось, доля експорту до Європи в Донецькій та Луганській областях ненабагато менша, ніж до СНД.
Головування Італії в ЄС - надія на кращу з найгірших
Офіційні документи МЗС Італії не дають підстав для оптимізму. Схоже, що підтримка України у Римі, розпочавшись на Могеріні, нею ж і вичерпується. Федеріка Могеріні може піти на підвищення - є значна ймовірність, що вона стане Високим представником ЄС з питань зовнішньої політики. Це - та посада, яку сьогодні обіймає баронеса Кетрін Ештон.
Як виконати угоду з ЄС? Технічне регулювання та стандартизація. Інфографіка
У світі формується тотальна недовіра до системи стандартизації України, оскільки у нас досі ніхто не ставив питання про її ефективність. Обов’язкові стандарти, технічні умови та сертифікація продукції, успадковані від СРСР - все це нині працює як гальмівні регуляторні елементи.
Клінічний діагноз візової політики
Коли мова заходить про візи, Велика Британія вмить "забуває" про дружбу з Україною і починає сприймати нас як країну третього світу... Мабуть, британських візових офіцерів не привчили користуватися Google. Досить вбити в пошуковий рядок ім'я Наталії Губергріц, щоб отримати сотні підтверджень, що вона - всесвітньо відомий професор.
Україна - ЄС: спільно чи нарізно? На газовому фронті гібридної війни
Чомусь у Брюсселі не звернули належної уваги на Путіна, коли він поставив, фактично, ультиматум Європі... Більш того, комісар з питань енергетики Еттінгер практично заохотив кремлівських агресорів до ескалації на "газовому фронті", оскільки заявив, що "санкції проти газу і нафти повинні бути в самому кінці списку санкцій проти Росії"...
Інвестори повертаються до Європи
Європа знову стає цікавою для інвестицій. 54% керівників міжнародних компаній прогнозують найближчими роками поліпшення інвестиційної привабливості Європи і тільки 12% вважають, що вона погіршиться. При цьому інтерес інвесторів викликає насамперед Західна Європа. За результатами 2013 року кількість інвестиційних проектів у східноєвропейських країнах скоротилася на 12%, тоді як у західноєвропейських країнах цей показник зріс на 19%.
Правий вектор. Єврорадикали
Ультраправі, які пробилися до Європарламенту, стають головними союзниками Кремля в європейській владі. Це не дивно, адже у Кремля і в європейських радикалів – схожі завдання. Європейські партії правого спрямування не приховують, що мають намір розколоти ЄС зсередини... У новому скликанні ЄП буде більше чверті "антевропейців"
Асоціацію - до кожної родини
Від створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС виграють всі категорії населення, хоча й різною мірою. Зокрема, зростання реальної заробітної плати для кваліфікованої робочої сили становитиме 8,5%, в той час як для некваліфікованої – 9,1%. Разом з тим близько 5% некваліфікованих працівників та 2% кваліфікованих муситимуть змінити місце роботи.
Угода про асоціацію. Харчові продукти: ціна, якість, відповідальні в уряді. ІНФОГРАФІКА
Вже в перший рік дії економічної частини Угоди Україна має виконати низку завдань. Від факту їх виконання і від якості цього виконання залежатиме, чи вийдуть українські товари на ринок ЄС, чи полегшаться умови ведення бізнесу, чи зменшиться кількість непотрібних бюрократичних процедур та документів.
Скасування віз: чи варто Європі боятись притоку українських мігрантів?
Україна нарешті перейшла до другої фази Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму. Тепер перед урядом стоїть завдання впровадити всі законодавчі ініціативі, ухвалені під час першої фази Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму. Водночас візова лібералізація викликає побоювання в багатьох країнах ЄС, зокрема щодо очікування суттєвого зростання притоку іммігрантів з України, що може посилити тиск на ринок праці.
Євроінтеграція за бюджетний рахунок
У перші роки дії режиму вільної торгівлі з Євросоюзом щорічна економія українського бізнесу складе 487 млн євро. Ці гроші недоотримають бюджети різних європейських країн. В свою чергу український бюджет недоотримає кошти від митних зборів з європейських товарів, що імпортуються до України. За оцінками уряду, у перший рік дії Угоди про асоціацію держбюджет недоотримує митних зборів на суму 3,88 млрд грн, а ПДВ — 0,78 млрд грн.
Рішення Ради ЄС - текст та коментарі
Довгоочікуване рішення про санкції ухвалене так і не було. Наразі міністри обішлися стандартними фразами про готовність тиснути на Росію в разі, "якщо цього вимагатиме ситуація на Сході України". Між тим, рішення Ради містить і кілька позитивних новин. ЄС підтримав цілісність України настільки однозначними фразами, які не дозволяють припускати можливість того, що згодом Брюссель піде на поступки Москві...
"Касетне бомбардування": Сікорський під ударом
Хай яким буде результат внутрішнього розслідування "касетного скандалу", вже завдано головний удар - по іміджу Польщі та по її позиціях на європейській арені. "Касетна справа" може вплинути на шанси Сікорського зайняти пост глави зовнішньополітичної служби ЄС ... Другою проблемою може стати зниження активності Варшави на українському напрямку ... Є підозра, що до прослуховування причетні російські спецслужби.
Реформи як фактор зростання. Очікування уряду на три роки
Поглиблення співробітництва з Європейським Союзом та подальша співпраця з МВФ мають забезпечити поступове відновлювання активності підприємств. В такій ситуації уряд припускає зростання ВВП України в 2015 році на рівні 1,7%.
За умови проведення реформ в нинішньому році, зростання економіки в наступному може скласти 3,5%.
Посол України при ЄС: "Жодних тристоронніх консультацій з РФ до підписання угоди"
Більшість корпунктів європейських ЗМІ знаходяться в Москві, а не в Києві. Європейські посадовці черпають інформацію про Україну з повідомлень російських інформаційних агентств. Це дуже важливо... Тристоронні консультації Україна-Росія-РФ можуть бути свідомо політизовані російською стороною і використані для того, щоб дискредитувати текст Угоди.
Квота у подарунок. Україна має шанс вдвічі збільшити експорт в ЄС
Україна має намір скористатися правовою колізією, яка виникла в результаті одностороннього введення Євросоюзом торгових преференцій для українських експортерів. "Ми отримуємо унікальну ситуацію - річний обсяг наших квот ми використовуємо двічі - в режимі автономних преференцій і в режимі вільної торгівлі після підписання Угоди про асоціацію",-- пояснив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький.
Промисловість. Результати кращі за очікування
За даними Держстату, падіння промислового виробництва в Україні у травні склало лише 2,1%. Для порівняння, місяцем раніш падіння складало 6%, а у березні – 6,8%. «Статистка травня – неочікувано позитивна. Важливо, що покращення результатів демонструють цілий ряд галузей. Це може свідчити про довгостроковий ефект»,-- заявив керівник аналітичного відділу компанії SP Advisors Віталій Ваврищук.
Єврокомісія: Битва за Юнкера, битва проти традицій
Ангела Меркель в останні тижні довела, що Німеччина – це головная країна Євросоюза, а керівник уряду ФРН нехай не юридично, але фактично є ключовою особою в європейській владі. Подолавши спротив Лондона та інших столиць, вона заблокувала невигідного кандидата на посаду президента Єврокомісії та майже забезпечила обрання свого соратника Жана Клода Юнкера. (рос)
Молочні ріки. Чи готові українські аграрії до експорту в ЄС?
Вже у липні в Україну прибуде велика комісія Генерального директорату ЄС з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів. За оцінками керівництва МінАПК, ревізія буде безпрецедентною: буде перевірено готовність до експорту в ЄС українських підприємств молочної та м’ясної (свинина, яловичина, м’ясо страусів та кролів) галузей.
Компенсації по-європейськи
Уряд вирішив зламати схему виплати компенсації за тарифами з державного бюджету для підприємств теплокомуненерго. Тепер гроші повертатимуть у вигляді субсидій для населення одночасно з поступовим збільшенням тарифів.
Торгівельний посередник
Європейська комісія може стати посередником в ще одній україно-російській торгівельній суперечці. Мова йде про обмеження режиму вільної торгівлі між країнами СНД. Ввести такі обмеження Росія обіцяє відразу після підписання Україною та ЄС економічної частини Угоди про асоціацію.
Дещиця: звільнити не можна замінити
Ключова кандидатура на посаду глави зовнішньополітичного відомства вже відома – ним, швидше за все, стане нинішній посол у України в Німеччині Павло Клімкін... Але внесення кандидатури Клімкіна в Раду виглядатиме так, ніби президент виконує бажання Кремля. І байдуже, що це подання було підписане ще до суботніх подій.
Швейцарія проти ЄС: гільйотиною по мігрантам
В свідомості швейцарців швидко закріпився міф про "польського водопровідника", який "позбавляє роботи" корінних жителів країни. З'явилися робочі квоти для Східної Європи, а по тому - і для Західної. Але європейські міграційні та економічні угоди - це єдиний пакет. То ж Швейцарія стикнулася з неочікуваними наслідками.
ЄС хоче більше грошей
Бюджет ЄС на 2015 рік, оприлюднений в середу 11 червня, викликав хвилю обурення серед можновладців країн-членів. Зокрема, лютий опір з боку національних чиновників викликало положення про фінансування брюссельської бюрократії п’ятьма відсотками від загальної суми бюджету.
Філіппінська асоціація
Предметом судової тяганини стали владні повноваження Єврокомісії та Ради ЄС... В результаті "філіппінської справи" угоди про асоціацію з Грузією та Молдовою "потрапили під удар" точно так само, як і український договір. Але до 27 червня все завершиться. Підписання асоціації з Україною, Молдовою і Грузією не буде перенесено.
Світова економіка відчула україно-російську кризу
Україно-російський конфлікт став одною із головних причин погіршення Світовим банком прогнозу зростання світової економіки. В першу чергу корекції біло піддано прогнози країн, залежних від торгівельних стосунків із Росією. Прогноз для єврозони залишається незмінним. Це може свідчити, що введення ЄС санкцій проти Росії не матиме значних зворотних ефектів.
Албанія як прецедент
Надання Албанії статусу кандидата в члени ЄС грає на руку Україні. Рівень ВВП на душу населення в Албанії порівняний з українським, що спростовує аргумент, ніби що Київ економічно неготовий до отримання такого статусу.
Зона вільної торгівлі – що загрожує аграріям
Уряд вже анонсував початок переговорів з Євросоюзом щодо збільшення обсягів тарифних квот по сільськогосподарській продукції. Щоправда в озвученому переліку немає найбільш проблемних для аграріїв позицій: по зерну та м’ясу птиці. Натомість в МінАПК збираються переглядати квоти по позиціям, де експорт з України в ЄС майже відсутній.