Єврокомісар Еттінгер: ЄС і надалі блокуватиме переговори щодо Південного потоку

Неділя, 1 червня 2014, 14:03

Комісар Гюнтер Еттінгер, що опікується питаннями енергетики у нинішньому складі Європейської комісії, стверджує, що ЄС розглядає газопровід "Південний потік" в якості "доброго важеля для економічного тиску на Москву з метою пом'якшити її позицію в конфлікті навколо України" - про це повідомляє німецький тижневик Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung в інтерв'ю комісара, опублікованому в неділю.

Як відомо, наразі Європейська комісія вважає за неможливо підтримку проекту "Південний потік". Офіційна аргументація Брюсселю ґрунтується на тому, що російська газова монополія не дотримується вимог європейської енергетичної спільноти. "Ми відновимо перемовини (з Москвою) у разі якщо російський партнер пристане до міжнародної нормативної бази та буду готовий до конструктивної співпраці на базі нашого законодавства в сфері енергетики", -- зазначив комісар у інтерв'ю.

Водночас, комісар визнав що перемовини матимуть не лише економічне підгрунтя, а перспективи Південного потоку пов'язані не лише із третім енргопакетом, але й з політикою Москви щодо України. "Ми (Єврокомісія) не впевнені, що ми в здатні дійти політичного завершення переговорів (з РФ) у поточній ситуації, коли на Сході України створені умови, подібні до громадянської війни, та коли Москва не визнає український уряд", -- заявив Еттінгер.

В матеріалі FAZ, між тим, не згадано, чи готова Москва піти на поступки принаймні з одного питання - чи то українського, чи то пов'язаного із енегретичною спільнотою.

Відтак, не зрозуміло, чи матиме такий механізм тиску на Москву помітну ефективність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: