Обама звинуватив Росію в агресії проти України

Середа, 3 вересня 2014, 17:30

Президент США Барак Обама заявив, що участь російських військовослужбовців у бойових діях на сході України - факт, який легко довести.

Про це Обама заявив у середу на прес-конференції в Таллінні, передає "Українська правда".

"Російські війська, які увійшли в Україну - це не гуманітарна або миротворча місія. Там знаходяться російські бойові частини з російською зброєю і на російських танках", - заявив Обама.

"Це факти, які можна довести. Вони не підлягають сумніву", - сказав він.

Він також заявив, що "спроби повернути землі, втрачені у XIX столітті - це не той спосіб, яким Росія може заявити про свою велич у XXI столітті".

При цьому Обама не уточнив, які саме "землі, втрачені в XIX столітті", мав на увазі.

Президент США закликав Росію змінити політику щодо України.

"Росія повинна врегулювати кризу мирним шляхом і за допомогою дипломатії", - заявив він, зазначивши, що "Росія має поважати суверенітет України, що також слугуватиме повазі й до самої Росії".

"Такий шлях залишається відкритим для Росії, однак початок цього шляху полягає в тому, що Росія повинна змінити курс, залишити Україну, щоб вона могла приймати рішення самостійно", - заявив президент США.

Обама переконаний, що одним з таких рішень України стануть "більш міцні відносини з НАТО, однак і з Росією, але це буде їхнім вільним вибором".

Американський президент попередив президента Росії Володимира Путіна, що "кордони не можуть бути перемальовані під дулом автоматів".

За словами президента, агресія Путіна в Україні поставила під загрозу мир в Європі.

При цьому він запевнив лідерів країн Балтії, котрі зібралися в Таллінні, що США і НАТО захищатимуть їх за допомогою військ, якщо їхній суверенітет буде поставлено під загрозу.

Обама зазначив: історія показала, що "великий не може ображати малого" і "напад на одного є нападом на всіх".

Як відомо, за даними Пентагону, в Україні перебувають "тисячі" російських військових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: