Президент Польщі ветував закон про позбавлення звань комуністичних військових

П'ятниця, 30 березня 2018, 14:20

Президент Польщі Анджей Дуда застосував вето до закону, що передбачає можливість позбавлення військового рангу осіб та солдатів запасу, котрі у 1943-1990 роках в органах державної безпеки своїми діями підтримували комуністичний режим і зрадили державним інтересам Польщі.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Закон мав створити правові підвалини для позбавлення офіцерського та підофіцерського звання, зокрема Войцєха Ярузельського та Чеслава Кіщака, а також інших осіб, які були членами Військової ради національного порятунку (пол. WRON) або проходили службу в органах державної безпеки, що згадані в люстраційному законі.

Дуда сказав, що у Польщі не можна повертати правосуддя завдяки введенню несправедливих правових рішень. На його думку, пропозиція, згідно з якою усі члени WRON не мають можливості давати будь-які роз’яснення чи оскаржити рішення про позбавлення їх звання, є чимось, з чим не можна погодитися.

"Це, безумовно, порушення стандартів демократичної держави", - підкреслив він.

Президент сказав, що відправлення закону на перегляд до Сейму для нього не було легким рішенням.

"Вірю у символічне значенням подібних законів, у символічне значення для польського війська, у символічне значення для закриття розділу того періоду і водночас відмежування від тих часів, але не таким чином", - сказав Дуда.

Президент Польщі має намір після Великодніх свят провести консультації з міністром національної оборони, головою Управління з питань комбатантів та репресованих осіб та комбатантськими організаціями на тему нового формулювання закону.

"Можливо, я запрошу також представників постраждалих осіб під час воєнного стану", - додав він.

Нагадаємо, 6 березня Сейм Польщі ухвалив, а Сенат за два дні без змін затвердив так званий закон про деградацію. Згідно із законопроектом, рішення про позбавлення звань щодо генералів і адміралів прийматиме президент, а у випадку інших офіцерів та підофіцерів – міністр оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: