НАТО почне підготовку до членства Македонії, не чекаючи референдуму про зміну назви

Середа, 11 липня 2018, 13:46

У НАТО заявили, що почнуть підготовку до членства Македонії в Альянсі, не чекаючи референдуму щодо зміни назви, який восени вирішив провести уряд у Скоп’є.

Про це на полях саміту в Брюсселі журналістам заявив один із посадовців НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

За його словами, референдум не відіграватиме вирішального значення на шляху Македонії до НАТО.

"Якщо уряд в Скоп’є відчуває, що їм потрібен референдум, це чудово. Але значно важливішими є зміни до Конституції країни", - повідомив співрозмовник. "НАТО зможе завершити переговори (про членство. – Ред.) після того, як Конституцію буде змінено", - додав він.

У середу на саміті в Брюсселі очікується, що лідери Альянсу дадуть зелене світло початку переговорів щодо членства з Македонією. Це стало можливим після досягнення угоди між Афінами та Скоп’є щодо зміни назви країни. Згідно з домовленостями, Македонія повинна змінити у Конституції назву держави на "Північну Республіку Македонія".

За словами співрозмовника, сьогоднішнє рішення лідерів є важливим, адже воно означатиме, що держави-члени потенційно не чинитимуть перешкод під час ратифікації протоколу про членство Македонії.

"Коли угода про зміну назви буде імплементована, Афіни теж будуть готові схвали рішення про членство", - сказав він.

У НАТО прогнозують, що увесь процес вступу Македонії до НАТО – від початку переговорів до ратифікації усіма країна-членами фінального рішення – займе близько 18 місяців. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: